KaiHaavisto Suoraa puhetta

Suomessa käynnissä puolueiden vaihtoviikot – ”Kepu pettää aina”

Suomen kansan muisti on hyvä, mutta erittäin lyhyt. Moni on kuullut lauseen: ”kepu pettää aina” Lause nosti päätään 1990 – luvulla, kun hallitusvastuussa olevan Pääministeri Esko Ahon johdolla Suomi liittyi Euroopan unioniin. Kepu tuolloin teki sellaisia ratkaisuja, jossa Suomi syöstiin lamaan vuosikausiksi. Tämä on syytä muistaa, ennenkuin tekee johtopäätöksiä puoluevalinnasta.

Kepu pettää aina juontaa varmastikin juurensa maalaisliiton ja Kokoomuksen, sekä SDP:n välisiin kahnauksiin vuosikymmeniä sitten. Tilanne tuli uudestaan pintaan myöhemmin. Miksi se ei tulisi vielä uudestaankin?

Nyt Ylen kannatusmittauskissa Kepu on noussut valtakunnan ykköspuolueeksi ja tämä johtuu pitkälti Sipilän persoonasta. Osa Kokoomuksen yrittäjäsiivestä on mennyt selvästikin Sipilän taakse. Mistään muusta kannatuksen nousu ei voi johtua kuin siitä, että Kokoomuksesta valuu porukkaa pois. Perussuomalaiset ovat saaneet kannatusta taakseen demarikannattajilta, se on selvää. Uskoisin, että SDP:n kannatus laskee vielä johonkin 12-14% tuntumaan, kun aikaa kuluu.

Seuraava hallitus on Keskusta ja Perussuomalaiset. En usko millään, että Vihreät, Vasemmisto ja RKP mahtuisivat seuraavaan hallitukseen. Heidät tosiaankin voisi laittaa välillä jäähylle miettimään, onko heidän suomalaisten kansalaisten elinolojen huonontamispolitiikka ollut oikein. Uskoisin, että Kristillisdemokraatit ovat seuraavassa hallituksessa, vaikka ovatkin pieni puolue.

Sieltä voi nousta myös mukaan IPU sekä Piraatit. Vihreiden ja RKP:n tilalle.

Suomen Keskustalla on vain se huono puoli, että puolueessa on mahdoton määrä korruptoituneita politiikkoja, joilla osalla on tuomio päällä. Ymmärrän niitä Kokoomuslaisia, jotka ovat sinne siirtyneet. Heille ei ole haittaa tuomion saaneista politiikoista. Pelaavathan jotkut yrittäjätkin lain ja epärehellisyyden rajamailla. Työväki sinne tuskin siirtyy, he siirtyvät Perussuomalaisiin.

Suomessa on nyt käynnissä puolueiden vaihtoviikot.

Korostaa täytyy, että lähtökohtaisesti yrittäjät ovat rehellisiä ja myös pääsääntöisesti, mutta henkisesti heille ei välttämättä ole niin väliä, vaikka puolueessa olisi muutama musta lammaskin.

Mielenkiinnolla odotan huomista Timo Soinin vappupuhetta Snellmannin patsaalla, Suomen pankin edessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (110 kommenttia)

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Jotenkin ikävällä tavalla tulee edustamasi - nykyiseltä nimeltään Perussuomalaiset rp - puolueen historíasta ja sen herättämistä mieleyhtymistä seuraava aihepari: Sirkka Minä ja Pekka : PS:n säätiöt. Kyse ei ole niinkään asioiden ajamisesta vaan vallasta, mikä ei ole äänestäjien edun mukaista. Korjaa, jos olen väärässä. Tämä siis heittona herjaan "Kepu pettää aina".

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

:D Säätiötouhu on rehellistä. Perussuomalaiset turvaavat ainakin käsittääkseni pahan päivän varalle omaisuutta, joka on täysin laillista. Sillä ei ole kepuleiden pettämisasialla mitää tekemistä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Käsittääkseni kyseessä ei ole omaisuudesta vaan verovaroista rahoitettavsta kansalaisten puolesta tehtävän työn aiheuttamien kustannusten korvaamisesta, jota kutsutaan puoluetueksi. Eräät laittavat tuon puoluetuen saatuna korvauksena poliittiseen toimintaan toiset säätiöittävät saadun tuen omaisuutena. Siitä toki voi tehdä johtopäätöksiä ns. poliittisesta toiminnasta...............

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Perussuomalalaisten puoluetyö on perustunut perinteisesti kovaan jalkatyöhön. Sitä kannattaa jatkaa. Ei ole haitaksi jos puolue säätiöittää osan puoluetuesta, kun käsittääkseni kepu ja Kokoomus sekä muut puolueet ovat alkaneet tehdä bisneksiä puoluetuellaan. Kannattaa ehkä katsoa, miten muut käyttävät rahojaan ja vasta sitten arvioida, onko Perussuomalaiset käyttäneet niitä niinkuin pitää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Voisit ystävällisesti myös kertoa jotakin niiden muiden puolueiden puoluetuella tekemästä bisneksestä, jos kerran asiasta jotain tiedät?

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #9

No Kepun nuorisosäätiön rahat, jotka ovat menneet pääosin edustajien vaalikampanjoihin. Kannattaa ottaa selvää, niin löytää valon

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Mielestäsi siis nuorisosäätiön rahat olivat Kepun saamasta puoluetuesta? No käsityksensä kullakin, mutta väärän tiedon levittäminen tuskin on politiikolle kovinkaan kannattavaa!

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #15

Melko lailla erilaisesta arvopohjasta ja lähtökohdista käynnistynyt näköjään tuo mainitsemasi Nuorisosäätiön toiminta vuonna 1961. Lisäksi näyttäisi siltä, että em. säätiön toiminta perustuu muuhun rahoitukseen kuin puoluetukeen kuten persujen sementointisäätiön kohdalla on käynyt.

http://www.e-julkaisu.fi/luukkublues/2011/02/

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #15

"No Kepun nuorisosäätiön rahat, jotka ovat menneet pääosin edustajien vaalikampanjoihin. Kannattaa ottaa selvää, niin löytää valon."

Ilmeisesti tuon valon löytäminen ja edes hieman totuudessa pysyminen ei koske kaikkia, sillä tuskin 90000 euroa pääosa nuorisosäätiön rahoista.

Niin ja paljonko nuorisosäätiöön onkaan laitettu sitä puoluetukea? Sinula ilmeisesti on tietoa asiasta koska noin väität sen olevan.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #15

taitaa haaviston valo olla himmeä ellei peräti pimeä. Jos vähänkin tutustuu nuorisosäätiön toimintaan niin tietää että nuo puoluetuet on pieni osa ja pääosa pyörii siinä toiminnassa missä pitääkin.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #9

Pekka Lukkala, näkökulmaa tuohon puoluetukiasiaan antoi MOT-ohjelman "Puolueet kuntien kukkarolla". Jos jäi aikanaan katsomatta, löytynee vielä Yle areenasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #58

Kristiina, katsoin sen kyllä. Antoi toki näkökulmaa, mutta ei siinä ohjelmassa sentään väitetty puolueiden käyttävän puoluetukea "bisneksiinsä"!

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #173

Pekka Lukkala, siitä nyt ei ota Erkkikään selvää, mistä puolueet rahansa saavat ja mihin ne menevät. Ei ota selvää, koska oikeaa halua tutkia näitä asioita pohjamutiaan myöden ei ole. Melkoisesti arkaluontoista aineistoa tulisi esiin ja päitä putoilisi taholla jos toisella, jos sellainen rehellinen ja riippumaton perinpohjainen selvitys tämän "maailman vähiten korruptoituneen maan" maantavoista joskus tehtäisiin. Ja se pitäisi tehdä, mutta tuskin sitä päivää näemme. Ei kannata nähdä idoleita tuolla poliittisella pelikentällä, ne kaikki kuitenkin enemmän tai vähemmän seisovat savijaloilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #176

Maan tapa on ollut perin huono, sitä en kiellä. Vaalirahakohun myötä asia nousi parrasvaloihin. Tavat muuttuvat, sekin tuli siinä ohjelmassa julki. Toin aikaisemmin tässä keskustelussa esiin, että puoluetuki otettiin käyttöön vasta vuonna 1967. Sitä, että puolueilla on ollut omaisuutta sitä ennen ja on vieläkin, ei voi mitenkään tulkita siten, että puolueet tekevät bisnestä puoluetukirahoilla, kuten Kai Haavisto väitti (Kepu ja Kokoomus)? Tai siten, että Nuorisosäätiön varat olisivat puoluetukirahoja, joita on käytetty pääasiassa kepu-ehdokkaiden vaalitukeen?

Se, että SMP teki konkurssin aikanaan ja menetti omaisuutensa, samalla logiikalla varmaan valtuuttaa Perussuomalaiset nyt bisnekseen omaalla puoluetuellaan siirtämällä sen säätiöön jäsentensä hallintavallan ulkopuolelle? Sekö on mielestäsi puoluetuen tarkoitus?

Itse toivon ja uskon, että asia on selkiytynyt vuoden 2007 jälkeen merkittävästi. Mutta median ja kansalaisten on asiaa tietysti kaikenaikaa valvottava!

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #6

Vai että perinteisesti... Keskustan tupailloista taitaa olla aika pitkä matka persujen perinteisen kovaan jalkatyöhön. Vastaavanlaista äänestäjien sumutusta kuin mitä persujen toimesta tehtiin tällä vaalikaudella puoluetuen käytön suhteen saa hakea - ja ihan turhaan. Melkoinen saavutus porukalta, joka takavuosina vaati puoluetuista luopumista.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #10

Jos niitä ei saatu kumottua, niin onko mielestäsi väärin ottaa niitä vastaan? Kepu voi pitää tupailtojaan, mutta kyllä kansa tietää ja kävelee. Kansa äänestää jaloillaan. Tiedät kai itsekin, että me olemme tulleet jäädäkseen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #16

En tiedä ja tuskin sinäkään - sen aika näyttää. SKYP ja 1971.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #6

KH: "käsittääkseni kepu ja Kokoomus sekä muut puolueet ovat alkaneet tehdä bisneksiä puoluetuellaan"
Kertoisitko, millaisia bisneksiä vihreät on tehnyt puoluetuella? Oletan sen kuuluvan ryhmään "muut puolueet" lainatussa lauseessa.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #87

Pitäisi selvittää kaikkien puoluetukien menot ja mihin niitä on käytetty. Vihreät eivät ole sen kummempia. Kyllä heillekin raha kelpaa ja puoluetuet. Vihreiden rahan käyttöä pitäisi tutkia myös. kaikki eivät kestä päivänvaloa, se on selvää. Tosin en lähde syyttämään ketään, ennen kuin asiaa tutkitaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #94

Ja mututiedon ja oman uskomuksen levittäminen totuutena jatkuu!!

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #94

Vihreiden rahaliikenne on julkista: http://www.vihreat.fi/tietoa/rahoitus Olisiko sinulla antaa vastaavanlainen linkki oman puolueesi sivuille? Oletko ollut koskaan väärässä ja myöntänyt sen?

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #102

Kävin katsomassa. En löytänyt Hautalan oviremppaa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #146

Reijo, liittyykö Heidi Hautalan oviremppa mielestäsi jotenkin Vihreät rp:n talouden pitoon? Jos liittyy, kerro ihmeessä, miten?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #146

Ehkä perussuomalaisten ajatuspaja voisi seuraavaksi teettää jossain tutkimuksen siitä, miksi Hautalan oviremppa puuttuu puolueen taloutta esittelevältä nettisivulta. Sitä odotellessa: voisiko arvon kansanedustaja kertoa, millä tavoin hänen oma puolueensa esittelee raha-asioitaan? Vai onko tämä mahdollisesti semmoinen pikkujuttu, jolla ei ole mitään aihetta päästä julkisuuteen?

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #151

Niinpä SalminenVoisi ihan hyvin tuosa julkisuuteen tuon tukisäätiön maksamat palkkiot ja muut edut mitä tuon tukisäätiön hallintoon osalistuvat perussuomalaiset saavat ?

Jouni Haimi

Mutta onko teillä tääläisen turhan rääpimisen sijaan mitään?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyse ei ole niinkään asioiden ajamisesta vaan vallasta"

Milläs asioita ajetaan jos ei ole valtaa?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Valta annetaan - ei oteta. Näin kävi viime eduskuntavaaleissakin. Kansa antoi vallankäytön mahdollisuuden, mutta ei sitä ei otettu vastaan - sen sijaan puoluetuki ja sen säätiöittäminen kyllä passasi.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kuten on useimmissa yhteyksissä todettu, että me Perussuomalaiset emme voineet yksinkertaisesti lähteä Kataisen ajamaan Europolitiikkaan. Nythän se on nähty, mokia on sattunut. Perussuomalaiset pitivät ainoana puolueena lupauksensa. Parempi kansalle rehellinen politiikka ja päätökset kuin lähtemään pyörtämään lupauksia "kipeillä päätöksillä" jotka ovat ajamassa Suomea suohon. Kansa on sitä mieltä, että me teimme oikein. Turhaa siitä on jauhaa. Korjauksena, en ole kuullut puolueen hallitukseen, vaan puoluevaltuustoon, joka on suurin päättävä elin puoluekokousten välillä.

Edit: Audin takapenkki oli ilmeisesti liian houkutteleva vaihtoehto nykyisillä hallituspuolueilla.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #20

Teillä oli hetkenne käyttää teille annettua valtaa ja Säätytalon kulisseissa tehdä todellista politiikkaa ja hakea itsellenne ja näkemyksellenne parlamentaarinen enemmistö ja siirtää sivuun voimassaoleva valtavirtapolitiikka. Mutta te ette toimineet niin ja käyttäneet vaaleissa saamaanne - huomattavaa - valtakirjaa ajamanne asioiden puoleta. Tämän jälkeen ns. politiikantekonne on ollut yhtätyhjänkanssa. Juna meni jo.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #21

Heh, heh.... Juna on tulossa Jukka hyvä asemalle ja siellä on vihaisia ihmisiä. parempi käyttää valtakirja hyvään oppositiopolitiikkaan kuin mennä nyt jo alenevien kannatuslukujen valossa, sellaisiin hölmöihin päätöksiin, kuten olemme saaneet nähdä. Sinua ja muita vain harmittaa se, että Perussuomalaiset tekivät oikein. Se antaa meille nousun siivet seuraavaan isoon jytkyyn, jossa mandaatti uusitaan tuplana ja joiden avulla voimme perustaa hallituksen ja vihdoinkin tehdä sellaisia päätöksiä joilla on pitkäaikainen seuraus Suomalaisen hyvinvoinnin ja Suomalainen työn sekä yrittämisen puolesta. Suomi neito saadaan takaisin ja kaikki ovat onnellisia.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #26

Kyllä se juna, jolla te olisitte puolueena tarjota poliittisen vaihtoehdon, meni jo. Maamme on sitoutunut kansainvälisesti sopimuksin, jotka nykyinen Kataisen hallitus on puolestamme tehnyt, pitkälle tulevaisuuteen. Tämän nyt toteutuneen vaihtoehdoksi teitä äänestettiin ja te ette tuota valtakirjaa käyttäneet. Jälkikäteen tehtävä politikointi tyyliin "en minä mutta pojat" ei vaan enää yksinkertaisesti toimi. Teidän olisi pitänyt yksinkertaisesti osata käyttää saamanne tilaisuus hyväksi ja siihen teistä ei ollut.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #32

Ymmärrän jos sinulla on ymmärtämisen ongelmia, mutta kun ei ymmärrä, niin ei ymmärrä. Valtakirjaa ei tarvitse käyttää hallitukseen asti, jos vaihtoehtona on lupausten pettäminen. Se on selvää. Itse en menisi sellaiseen hallitukseen, jossa joutuisin tekemään äänestäjien vastaisesti asioita. Kyllä hävettäisi, menisi jopa yöunet asiasta. Kyllä lähtökohtaisesti äänestäjä on kuningas. Jos teet äänestäjää vastaan päätöksiä, kärsit seuraavassa äänestyksessä. Siksi me teemme superjytkyn 2015 ainoastaan siitä syystä kun olemme olleet uskollisia äänestäjillemme.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #39

En mahda mitään sille, jos et ymmärtänyt, mitä tarkoitin politiikanteolla Säätytalon aikaan. Silloin teillä olisi ollut etsikkoaikanne. Tuon jälkeinen aika on ollut piskipolitikointia puolueeltanne - valitettavasti.

Mauri Skön Vastaus kommenttiin #32

Ehkä vielä tulee aika, jolloin katsotaan kansainvälisten sopimusten lainmukaisuus.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #26

Tuolta kuulostaa sanoma jossa tarkoituksena on maksimoida oma etu ennen kansakunnan etua, vain oma kannatus on tärkein muulla ei ole niin väliä.

Hyvää oppositiopolitikkaan kuului ilmeisesti tuo STX välikysymys josta on kummasti viime aikoina perussuomalaiset olleet vaiti kun muistelee että ainkain kerran viikossa koko kevään eräs kansanedutaja kirjoitti STX aiheisen jutun, mutta ei enää, miksiköhän?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #20

Niin nuo kuuluisat lupaukset joista osan kerrottiin jälkeenpäin olleen vain vitsejä ja toiseksi on erittäin epärehellsitä sanoa että perussuomalaiset ainoina pitivät lupauksensa koska se ei edes pidä paikkaansa sillä jos vaaleissa kertoo ajavansa alkoholiveron korotusta ja sitten kuitenkin alta puolen vuoden eduskunnassa sitä veronkorotusta vastustaa niin miten muulla tapaa tuon voi nähdä kuin että annettu vaalilupaus petettiin vai oliko tuo alkoholiveron nostoon liittyvä lupaus vitsi vai provo?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #20

KH: "Kansa on sitä mieltä, että me teimme oikein."
Ja tästä osoituksena selvästi yli 80 prosenttia kansasta äänestää muita puolueita.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #89

Jussi se on demokratiaa ja ei sillä väliä, mutta Perussuomalaisia kannatti 500 000 ihmistä ja se on iso joukko. Todennäköisesti joukko tulee kasvamaan suuremmaksi. On hyvä, että vaihtoehtoja on. Hieno asia olisikin se, että meillä olisi 100% kannatus, mutta tietääkseni kukaan ei ole saavuttanut sellaista kannatusta ja se on aivan oikein. Emmehän elä kuitenkaan diktatuurissa. Sen voisi Jussikin ymmärtää.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #95

Olen kyllä oikein hyvin perillä demokratian olemuksesta, kiitos vain. Halusin vain tuoda esille sen, että n. 17 prosentin kannatuksella pitäisi olla aika varovainen, jos aikoo vedota kansaan. Silloin jää nimittäin selittämättä, miksi enemmistö ei olekaan oikeassa.

Jukka Mäkinen

"Kepu pettää aina."
Tämä ei sulje pois etteivätkö myös muut puolueet pettäisi.
Kenties myös aina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mistä Kepun kuppaama nuorisosäätiö sai rahoituksensa vai yhteiskunnalta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei ainakaan puoluetuesta. Netti on asiasta kuin asiasta täynnä tietoa. Kaiva itse.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Pekka netissä on paljon myös väärää tietoa. Ihmiset sen sinne kirjoittaa. Kannattaa suhtaua kriittisesti netin tarjoamaan "tietoon" Maalaisjärki on hyvä työkalua ja oma ajattelu

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Tietoa saa nimenomaan netistä muualta kuin mielipidekirjoituksista. Jos niitä lukee ja vielä siteraa eteenpäin, saa kyllä äkkiä itselleen varsinaisen maineen. En ymmärrä sitä, että jos jotakin täällä "totuutena" haluaa kertoa, ettei tietoa ensin tarkista. Virheitä toki sattuu kaikille, mutta virheen sattuassa se pitää korjata.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kai Haavisto esittää paljon ja usein erilaisia väittämiä tälläkin palstalla. Vaikka ne moneen kertaan osoitetaan vääriksi, hän ei väitteitään kuitenkaan korjaa. Mitä tämä kertoo politiikko Kai Haavistosta? Jokainen tehnee asiassa oman ratkaisunsa!

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kerro esimerkki, missä olen kertonut väärää tietoa. Tuo taitaa olla sinun propakandaa. Mielestäni pysyn aina totuudessa. On aivan eriasia jos olet mielestäsi eri mieltä. Totuus ei ole se, että olet eri mieltä. Ymmärrät varmaan pointin

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Kerro esimerkki, missä olen kertonut väärää tietoa"

Voinet vaikka todistaa väittämäsi kepu on korruptoitunut puolue oikeaksi, noin ensi alkuun.

Sen jälkeen varmaan todistat että tuo noin satatuhatta euroa mitä nuorisosäätiöstä on mennyt taulukauppoihin yms. on pääsosa nuorisosäätiön rahavirroista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kai, kysyit esimerkkejä? Tässäkin keskustelussa kommentissa 6# väität, että kepu ja kokoomus käyttävät puoluetukea bisnekseen! Kun kysyin esimerkkiä asiasta, vastasit kommentissa 15#, että no nuorisosäätiön rahat.

Siis toisen kerran, käyttävätkö Keskusta ja Kokoomus saamaansa puoluetukea bisnekseen? Ovatko Nuorisosäätiön rahat puoluetukea?

Kehoitit minua kommentissasi 15# vielä kehotit minua lopuksi asioista selväänottamiseen, niin löytäisin mielestäsi valon?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Näitä perussuomalaisia kommentoijia lukiessa ja tulkitessa minun ainakin on vaikea tehdä muuta johtopäätöstä kuin sen, että ainakaan Keskustaa he eivät voi missään tapauksessa hyväksyä hallituskumppanikseen. Tai millainen looginen takinkääntö tehdään siinä vaiheessa, kun yhteistyöhön ryhdytään sellaisen kumppanin kanssa, johon jo lähtökohtaisesti ei uskota lainkaan vaan pidetään sitä vähintään petollisena, jos ei suorastaan rikollisena.

Joten tuskin Keskustan tarvitsee ilmoittaa, että Perussuomalaiset eivät kelpaa heille hallituskumppaniksi. Vai puhuvatko Haavisto, Leskinen, Tossavainen ja kumppanit täällä vain lämpimikseen, mitä sylki suuhun tuo?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikös Nuorisosäätiö saa rahoituksensa hallitukselta ja Veikkaukselta eli yhteiskunnan varoja siinä on kavallettu. Kertokaa nyt miten PS on kavaltanut omia rahojaan, kuka on käyttänyt hyväkseen, linkkejä, uutisia, tietoa, faktaa? SDP:n Riihisäätiöstä en vielä mainitse mitään.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

No en yhtään ihmettelisi, vaikka raha-asiat olisivat niin sekaisin, että ei kukaan enää tiedä, mitä rahoja on käytetty ja mihinkin. Se on sama, onko kyseessä veikkausvarat tai puoluetuki, mutta pääpointti on se, että rahaa kupataan edustajille, mikä on laitonta. Paljon opn varmaan jäänyt pimentoon. Olisi mielenkiintoista tietää onko Esko Aho ja kumppanit tai jopa Vanhanen käyttänyt samaa rahoituskanavaa hyväkseen. Rötösherrat kuriin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kai, taas yksi väite ilman perustelua!

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #54
Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #54

Miten niin? Kerroin vain totuuden. Väitteestä emme ole puhuneet mitään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #77

Totuuden? Kerroit uskomuksen? Sen, että mielestäsi näin voisi olla? Onko se totuus?

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #77

Niin kaitsu :

Vai totuus? sanotaan näin että jos Kaii Haavisto sanoo että ulkona paistaa aurinko niin on syytä kyllä soittaailmatieteen laitoksellaja varmistaa että sepaistaa. tämä sen takia että sanoja on kai Haavisto.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #77

Koska kerroit totuuden niin, kai rehellinen perussuomalainen poliitikko osaa myös tuon totuuden oikeaksi argumentoida.

Onko todella niin että tätä on se perussuomalainen politiikan teko Suomessa muiden haukkumista ilman että sen kummempaa sitä perustelisi tai oikeaksi todistaisi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #54

"taas yksi väite ilman perustelua!"

Eikös kanki-Kaikkonen juuri saanut vankeustuomion?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #98

Ainahan sitä voi perustella kun tuo sai tuomion tuosta niin kyllä sen kaverikin on samaan syyllistynyt, <-- perussuomalainen oikeuskäytäntökö tai asioiden oikeaksi todentaminen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #98

Miten Kaikkosen saama tuomio liittyy puoluetukeen? Siitä puoluetuestahan taitan Kai Haaviston kanssa peistä?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Taitaa vain olle niin että nuorisosäätiö pyörii omillaan mutta silloin kun sillän on niitä talonrakennus hankkeita se on hakenut rahoitusta niihin eri lähteistä (esim. ARA, RAY.. Ilmeisesti nuorten asumiseen tähtäävä toiminta on Suomessa erittäin ikävää ja epämielyttävää sekä epäsopivaa.

Minun puolestani PS saa laittaa säätiöönsä puolutukensa, sillä on täysin heidän asiansa jos haluavat pistää rahansa pois jäsenistönsä hallinnasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hallinnasta ja ennenkaikkea käytöstä siihen tarkoitukseen mihin se tarkoitettu, eli poliittiseen työhön, eli perusuomalaisen autuaaksi tekevän aatteen levittämiseen.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Kyllä se on Koivisto konklaaveineen vahvan markan politiikallaan joka Suomen EU:n syliin ajoi valtamedioiden suosiollisella säestyksellä.
Turha on Keskustan kimppuun tuossa asiassa hyökätä. Tulevaisuudessa kun pitäisi perussuomalaisten olla Keskustapuolueen kaveria mahdollisia hallitusneuvotteluita ajatellen, jos ja toivottavasti kun tämä polittisten puolueiden kannatuslukemien uusi trendi saa jatkumoa.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Tuskin Perussuomalaisilla on kepua mitään vastaan, mutta mielestäni kannattaisi ensin putsata pöytä, jotta voidaan lähteä puhtaalta pöydältä liikkeelle

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kai, kirjoitin ketjuun kommentin 47#. Siinä on sinulle kysymyksiä väärästä tiedosta, jota levität. Ne odottavat yhä vastauksiasi!

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Nuorisosäätiön rahat eivät suoranaisesti ole puoluetukea, mutta saattavat olla välillisesti koska puoluetuilla on nuo säätiöt perustettu. Millä muilla rahoilla on mukamas perustettu säätiöitä tai ostettu kiinteistöomaisuutta kuin puoluetuella? Jos tämä riittää vastaukseksi, niin hyvä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja taas jatkat väärän tiedon levittämistä, silloin kun Nuorisosäätiö perustettiin, ei puoluetukea ollut olemassakaan Ja sitten se toinen osa kysymyksestä, eli Kepun ja Kokoomuksen bisnekset puoluetuella?!

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #92

Mutta ymmärtänet kuitenkin ihminen hyvä, että rahoitus on on taattu hyvillä puoluetuilla

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #97

Uskomus jälleen kerran! Tosiasiat väitteen takaa puuttuvat. Kai sinä hyvä ihminen sen ymmärrät.

Tapanasi on esittää paljon väitteitä, mutta kun joku ne kyseenalaistaa, pyytelet ymmärrystä millään lailla väitteitäsi perustelematta puhumattakaan todisteiden esittämisestä!

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Se vain että puoluetuki systeemi on tullut voimaan viitisen vuotta sen jälkeen kun nuorisosäätiö on perustettu.

Aika mielenkiintoinen väite että säätiöt Suomessa on perustettu puoluetuilla, tuskin nyt sentään. Taitaa vain olla niin että perussuomalaisten oman säätiön ja puoluetuen yhteys olla ainut laatuaan ja kun näyttää siltä että siinä on jotain mitä pitäisi hävetä, pitää sen vuoksi muita säätiöitä syyttää samasta asiasta.

Minkähän puolueen puoluetuella tämä säätiö on mahdettu perustaa? http://www.johnnurmisensaatio.fi/

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #99

li ju ha salmen kommentiin liittyen muutama kysymys Kai Haavistolle:

Valehteletko ja vääristeletkö asioita aina näin omaa näkemystä suosivaksi?

Onko asiioiden vääristely ja kenties jopa valehtelu yleisetä puolueessa nimeltä perussuomalaiset vai onko se ehkä enemän kai Haaviston tapa toimia?

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #106

Jouni, en tiedä mikä on agendasi minua vastaan. Olenko kenties tehnyt sinulle jotain pahaa? Olen huomannut, että jokaisessa plokissani, mitä kirjoitan on joku sinun kommenttisi, jossa tarkoituksesi on vain pahansuopaisuus. Hankkisit elämän itsellesi. Hyvää wappua

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #109

Ehkä minulla onkin elämä ja ehkä se näkyysiinä ettei sokeasti tarvi uskoa tuohon sontaan mitä persut suoltavat. voisitko nyt kuitenkin vastata noihin kysymyksiin.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #112

Vastattu on, mutta ymmärrän jos ymmärtämisen ymmärtämisessä on jotain vaikeuksia. Kun ei viitsi kuitenkaan rautalangasta lähetä vääntämään yksinkertaisia asioita

Jouni Haimi

Niin ainoa säätiö joka on perusteetu puoluetuilla on tuo teidän oma tukisäätiö.Nuorisosäätiön rahoituksesta kertoo wikipedian mukaan tulee raylta aralta ja pankkilainoista. Joten suhteelisen pa..an jauhantaa tuo Haaviston jaaritus on.

Tuula Saskia

Menen itseeni ja totean , että ilmoisna ikänä en olisi voinut suhtautua Keskustapuolueesen sympaattisesti silloin, kun äänessä tai näkyvillä oli Väyrynen tai Pekkarinen.

Mutta tämä Sipilä.

Normaaliudellaan ja asiallisuudellaan hän osaa puhutella.

Melkein tekee mieli äänestää Kepua, mutta ei sittenkään: ei yksi pääsky kesää tee.

Muut puoluejohtajat, tutkisitteko miehen tyyliä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuula, tietänet varmaan, että ihmisen oikeaa olemusta ei voi kopioida. Kokoomus varmaan maksaisi maltaita tällä hetkellä Sipilästä. Kokoomuksen kuvaan Sipilä sopisi oikeastaan paljon paremmin kuin Katainen. Demarien kuvaan hän ei sopisi mutta demarit varmaan myös maksaisivat yhtä lailla siitä, että yhtäkkiä jostain ilmestyisi henkilö, joka olisi luotettavan ja aikaansaavan työväen edustajan oloinen.

Joten Sipilän tyyliä voi kyllä tutkia. Mutta sitä ei voi kopioida, koska perusasia siinä on, että hän on ennen kaikkea oma itsensä. Eikä yritäkään olla mitään muuta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Arvoisat blogistit ja kommentoijat! Jos olisitte lähempänä, niin kutsuisin teidät huomenna vappubrunssille.

"Brunssi on aamupäivällä syötävästä runsaan aamiaisen ja lounaan yhdistelmästä tai välimuodosta käytetty nimitys (engl. brunch = breakfast + lunch). Brunssi nautitaan myöhemmin kuin aamiainen, mutta aikaisemmin kuin lounas.
Brunssi aloitetaan yleensä kello 11–12, ja se voi kestää aina kello 15 asti. Brunssin juomiin kuuluvat tavallisesti kahvi ja tee, erilaiset mehut sekä erikoisuutena myös samppanja tai kuohuviini. Brunssissa ruoat ovat aseteltu noutopöytään, josta kukin valitsee mitä haluaa. Brunssi on peräisin Oxfordin yliopistokaupungista, mutta on tullut tunnetuimmaksi amerikkalaisena pyhäaamiaisena. Amerikkalaiseen brunssiin kuului alun perin munakokkelia, munakkaita, hyydytettyjä munia ja pekonia sekä aamiaismakkaroita. Brunssin luonteeseen kuuluu vapaamuotoisuus ja mutkattomuus, joten ruokapöydän ympärillä liikkuminen, vapaa seurustelu ja paikkojen vaihtaminen kuuluvat asiaan."

Saattais huomenna maistua useammallekkin palstalaiselle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varsinkin niille, jotka nyt ovat muualla kuin palstalla?

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Lavikainen taitaa sijaita pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mutta olis kyllä kiva tavata brunssin merkeissä. No huomenna Snellmannin patsaalla Timo puhe pitää käydä kuuntelemassa

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Josko sitten puoluekokouksen jälkimainingeissa?

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #116

Sopii mainiosti! Siellä nähdään toivottavasti. Mielenkiintoinen kokous tulossa, tosin en enää ole ehdolla puoluevaltuustoon. Laitetaan homma kiertämään. Aikansa kutakin

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #116

Sopii mainiosti! Siellä nähdään toivottavasti. Mielenkiintoinen kokous tulossa, tosin en enää ole ehdolla puoluevaltuustoon. Laitetaan homma kiertämään. Aikansa kutakin

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä blogi on osoittaunut varsinaiseksi runsauden sarveksi. Blogisti väittää asioita väittämästään päästyään, niitä millään lailla perustelematta tai totuudeksi osoittamatta. Jos joku keskustelija väitteiden totuudenmukaisuuteen puuttuu, tuleekin vastaan taas uusi perustelematon väite. Ilmeisesti blogistilla ei ole mitään perusteluja itse esittämilleen väitteille, koska näin toimii.

Blogisti myös kieltää esittäneensä perustelemattomia väitteitä ja vetoaa vastaväittäjän ymmärtämättömyyteen tyyliin "etkö ihminen hyvä ymmärrä". Yhtään vääräksi osoitettua väitettä hän tässä keskustelussa ei ole suostunut kumoamaan, vaan hän kertoo puhuvansa aina totta. Syytteitä lentää kyllä suuntaan jos toiseen.

Koko keskustelu kommentteineen sopisi erinomaiseksi oppimateriaaliksi keskustelutaidon opiskelussa vaikkapa lukiotasolla. Kokonaisuudesta tulee mieleen poliittinen agitaatio, joka kaatuu siihen ettei blogisti ymmärrä kokonaisuutta ja taitamattomuuteen keskustelussa.

Lyhyt analyysi Vapun kunniaksi käydystä keskustelusta, jonka tallensin.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Hyvä Pekka, kyse on kuitenkin siitä, että argumentti vastaan argumenttia. Millä todistetaan kumpi argumentaatio on se oikea. Se, että olet eri mieltä kanssani, ei välttämättä todista sitä, että olet argumentaatiossasi oikeassa, joten päädyt syyttämään toista osapuolta vääristelystä. Pekka kaikki lähtee kirjoittamisen ymmärtämisestä ja siitä, että osaa päässään tulkita asioita oikealla tavalla. Jos siihen ei ole kykyjä, on päivänselvää, että oikea tieto ei tavoita aivojen kohtaa, missä tietojen käsittelyn analysointi tapahtuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässäkin ketjussa useita väitteitä, joita levität totuutena, kuten

"Kai Haavisto 30.4.2013 16:51

Perussuomalalaisten puoluetyö on perustunut perinteisesti kovaan jalkatyöhön. Sitä kannattaa jatkaa. Ei ole haitaksi jos puolue säätiöittää osan puoluetuesta, kun käsittääkseni kepu ja Kokoomus sekä muut puolueet ovat alkaneet tehdä bisneksiä puoluetuellaan. Kannattaa ehkä katsoa, miten muut käyttävät rahojaan ja vasta sitten arvioida, onko Perussuomalaiset käyttäneet niitä niinkuin pitää."

tai

"Kai Haavisto 30.4.2013 17:08 Vastaus kommenttiin #9

No Kepun nuorisosäätiön rahat, jotka ovat menneet pääosin edustajien vaalikampanjoihin. Kannattaa ottaa selvää, niin löytää valon"

tai

"Kai Haavisto 30.4.2013 19:08 Vastaus kommenttiin #87

Pitäisi selvittää kaikkien puoluetukien menot ja mihin niitä on käytetty. Vihreät eivät ole sen kummempia. Kyllä heillekin raha kelpaa ja puoluetuet. Vihreiden rahan käyttöä pitäisi tutkia myös. kaikki eivät kestä päivänvaloa, se on selvää. Tosin en lähde syyttämään ketään, ennen
kuin asiaa tutkitaan."

tai

"Kai Haavisto 30.4.2013 18:02

No en yhtään ihmettelisi, vaikka raha-asiat olisivat niin sekaisin, että ei kukaan enää tiedä, mitä rahoja on käytetty ja mihinkin. Se on sama, onko kyseessä veikkausvarat tai puoluetuki, mutta pääpointti on se, että rahaa kupataan edustajille, mikä on laitonta. Paljon opn varmaan jäänyt pimentoon. Olisi mielenkiintoista tietää onko Esko Aho ja kumppanit tai jopa Vanhanen käyttänyt samaa rahoituskanavaa hyväkseen. Rötösherrat kuriin."

Eli totuudenvastaisia väitteitä tai perustelemattomia uskomuksia, yhtä kaikki. Voitko olla erimieltä? Vai olenko minä vain ymmärtämätön?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #142

Taisi perusmiehen vappu väsytttää Haavistonkin niin, että ei jaksa enää.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #154

Väärin, kyllä täällä hereillä ollaan selvinpäin. Se tietysti saattaa harmittaa kun Perussuomalainen on vappuna täydessä sielun ja ruumiin voimissa

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #142

Kiitos koosteesta, mutta eikö nuo ole täyttä totta. Näin se menee

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #159

Sinun uskomuksesi ja totuus ovat kovin kaukana toisistaan.

Jouni Haimi

Mutta mikään ei ahvista noita sinun ns"oikeita tietoja" päinvastoin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja Kai, kun et muuta enää osaa, menet taas vastaväittäjän henkilöön, kiertäen kaartaen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Mitä mieltä muuten Kai Haavisto nykyään aiemmin kannattamaansa pakkosteriloisoinnin suhteen on?

Jouni Haimi

Ja entäs ne geenitesti haavitonb kannatamat geenitestit?

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kun sanat ja argumentointi ei riitä, aletaan ottamaan toisarvoisia asioita esiin. Tämä juontaa juurensa siitä, että asia ottaa päähän. Aletaan ikäänkuin menemään asian vierestä ja itse asia unohtuu. Ymmärrän jos sanat eivät riitä ja viisaus loppuu.

Jouni Haimi

Sen minkä kirjoitit niin sen kirjoitit ja sen mukaan sinut tullaan muistamaan .Ja tähän kun ielä lisätään tuo sinun öykkäröinti ja huutelu muille ihmisille josta itse olet kirjoitellut niin voi jo sanoa että turhaa sievistellä olet mikä olet ja sinut määritellään omien kirjoituksiesi mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kai, kuvailet juuri omaa tapaasi käydä keskustelua. Jos sinulta kysyy jostakin väitteestäsi, vastaan johonkin aivan muuhun, tai esität vastakysymyksen, joka ei liity mitenkään asiaa. Siinä sinun argumentointisi!

Jarno Virtama

Eikös isoilla puolueilla ole kivitaloja ympäri maata, joita ne sitten vuokraavat ylihintaan kunnille. Lisäksi nillä on hulppeat kivitalot Helsingin ydinkeskustassa puoluetoimistona. Meinaan että jos ihmetellään, mihin ne kymmenien vuosien ajan kerätyt puoluetuet on sijoitettu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja puoluetuellako uskot näiden kiinteistöjen siirtyneen puolueille? Puolueethan saavat rahoitusta muualtakin kuin puoluetuesta. Ainakin muut, kuin perussuomalaiset. Osalla puolueista on yli satavuotinen historia.

Puoluetuki otettiin käyttön vasta vuoden 1967 alusta. Puoluetuki on tarkoitettu tukemaan demokratiaa edistävää puoluetoimintaa, eikä säätiöitäväksi. Muut puolueet käyttävät sen pitämällä omaa organisatiotaan niin valtakunnallisesti kuin myös maakunnallisesti. Puoluetuen ja oman organisationsa avulla ne pyrkivät vaikuttamaan yhteiskunnan kehitykseen vaalien avulla.

Tarkoitukseensa käytetty puoluetuki ei muutu kiinteistömassaksi eikä myöskään säätiöidy puolueen jäsenten hallintavallan ulkopuolelle.

Jouni Haimi

Niin miten sen nyt ottaa muutta voisi pohtia myökin Haavistoa laajemalti tuota persujen tapaa esittää asioita.Nimittäin aika monessa yhteydessä kun perussuomalainen tai heidän kannatajansa esittää jotain asiaan niin pienellä tarkastelulla tulee esiin jos ei suoranaista valehtelua niin ainakin hyvin valokoivaa totuutta.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Hurraa, onko tämä Kepun hyökkäys? Hurjaa menoa valtakunnassa. Kaikkiin kommentteihin ei pysty millään vastaamaan, mutta näköjään aihe aiheuttaa kovastikin kommentteja. Itse koen olevani oikeassa, kommenteistanne huolimatta.

Jouni Haimi

Hyvä kun itse koet olevasi oikeassa. tuskin kovin moni on samaa mieltä.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Jouni Haimi, ystäväiseni, itse asiassa hyvin monet ovat, hyvinkin usein, samaa mieltä kuin Kai Haavisto. Minäkin olen usein löytänyt itseni olemassa samaa mieltä Kai Haaviston kanssa.

Mutta sinuun, ystäväiseni, olen kyllä pettynyt. Välillä jo kommentoit aivan asioista puhuen ja nyt olet taas sortunut tälle henkilökohtaisten hyökkäysten linjallesi. Toivottavasti tämä nyt on vain tilapäinen taantuma. Hyvää vappua nyt kuitenkin.

Kai Haavisto: hyvää vappua myös sinulle.Ja jos ihmiset todellakin tietäisivät ja ymmärtäisivät Keskustapuolueen johdon todelliset "ansiot", löytyisi tälle sinunkin kirjoituksesi paljon vähemmän ärhäkkäitä kritisoijia. Mutta kun kansan pitää sopivasti pimennossa voi sen suojissa puuhailla melkein mitä vain, kilven kiillon siitä himmenemättä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kai, hyvä, että koet edes itse olevasi oikeassa. Puolustajia käsityksillesi ei tässä ketjussa jostain syystä ole.

Ari Laakso

Jos puolueita "vaihdetaan" Kepuun tai Perussuomalaisiin, muuttuuko mikään olennainen asia?
Kaikki eduskuntapuolueet ovat EU-jäsenyyden kannalla. Se taas takaa keinottelutalouden, suomalaisen työn ja hyvinvointiyhteiskunnan alasajon jatkuvan.

On halpahintaista politiikkaa, jos Soini vaatii tukipaketeista kansanäänestystä, mutta varsinaiseen ongelmaan meidät sitovia kahleita ei haluta murtaa. Osa perussuomalaisista suhtautuu kielteisesti humanitääriseen maahanmuuttoon mutta puolue kannatta työperäistä maahanmuuttoa. Kuitenkin ulkomainen halpatyövoima ja näennäinen ylitarjota työvoimasta rapauttaa yhtä tehokkaasti hyvinvointivaltiota.

Persut on aikamonen bluffi - valitettavasti!

Jaakko Anttila

Suomen laman suurin yksittäinen aiheuttaja oli Neuvostoliitto, joka lopetti idänkaupan yhdessä yössä ennen kevään 1991 vaaleja. Tavarat oli toimitettu sopimusten mukaisesti, mutta maksua ei saatu, koska persaukinen Neuvostoliitto ei pystynyt maksamaan Suomelle 3,6 miljoonan markan velkaansa. Se kaatoi suuriakin vientiyrityksiä ja kauppahuoneita ja ne 3,6 miljoonaa olivat poissa Suomen kansantaloudesta.

Suomen laman toiseksi suurin aiheuttaja oli pankkisääntelyn lakkauttaminen ja ulkomaisen luotonannon vapauttaminen säännöstelystä. Säästöpankit lähtivät valtaamaan yrityksiä ja pyrkivät liikepankkien rinnalle yritysten toiminnan rahoittajiksi. Jobbarit kiersivät Suomea asuntovaunulla, soittivat säästöpankkien pysäköintipaikoilta säästöpankkeihin ja pyysivät luottoa "yritykselle". Liedon Säästöpankki antoi pakit jobbareille ja selvisi kuiville säästöpankkien romahduksesta, kun se aika tuli.

Suomen laman kolmanneksi suurin aiheuttaja oli hillitön nousukausi, joka suhdannekierron mukaisesti päättyi romahdukseen. Vuosina 1986-1990 kuntien ja valtion verotulot nousivat 10 % vuosivauhtia. Syksyllä 1987 New Yorkin pörssiromahduksen jälkeen keinottelijat vetivät rahansa Helsingin pörssistä ja sijoittivat ne asuntoihin. Siitä alkoi asuntomarkkinoiden kuumentuminen, joka päättyi asuntomarkkinoiden täydelliseen romahdukseen.

Mauno Koiviston ja Ralf Kullbergn pakkomielle vahva markka, ennestään vahva markka revalvoitiin vuonna 1989. Se johti automarkkinoiden kuumentumiseen: vuonna 1989 Suomessa myytiin 160 000 uutta henkilöautoa.

Vahvan markan varjopuoli oli yrityksiä tappava Suomen pankkien 15 % antolainakorko, jonka vuoksi 100 000 pk-yritystä ja taksiyrittäjää otti halpaa valuuttalainaa vuosina 1989 ja 1990 markan revalvoinnin jälkeen.

Presidentti Mauno Koiviston päätöksellä Suomi haki ensin Euroopan talousalueen jäsenyyttä ja Mauno Koiviston päätöksellä Suomi jätti jäsenyyshakemuksensa Euroopan yhteisölle. Vahva markka sidottiin EY:n valuuttakurssimekanismiin.

Syksyllä 1992 keinottelija George Soros löi miljoonilla punnilla vetoa sen puolesta, että Ison-Britannian punnan kurssi romahtaa. Romahtihan se ja kaatoi koko valuuttakursismekanismin.

Se johti markan pakkodevalvointiin ja kelluttamiseen, koska vahvat ammattiliitot torjuivat Metallin johdolla selvitysmies Kalevi Sorsan ehdottaman "sisäisen devalvoinnin". Lopullinen devalvoitumisprosentti oli 27 ja se kaatoi välittömästi konkurssiin 100 000 valuuttalainaa ottanutta pk-yritystä ja taksiyrittäjää. Devalvointipäivän iltapäivällä Suomen pankkien antolainakorko oli 19 %.

Mikä edellä mainitusta oli seurausta Ahon hallituksen päätöksistä?

Ari Laakso

Kuten Jaakko mainitsit, yksi ongelma oli sekä rahoituslaitosten, että ylipäätänsä kaiken säännöstelyn purkaminen. Se tietenkin oli EU:iin sopeuttamista sekä EMU:uun, kuten mainitsitkin. CCCP:n romahdus on vain yksi tekijä, muut asiat ryssittiin itse.

Niinkuin nähty on, hyvinvointivaltio tarvitsee suojakseen sekä taloudellisia että fyysisiä rajoja.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Suomen Pankin pääjohtaja Rolf Kullberg kertoi tulevasta (Länsi-Savo-lehti 3.11.1988):

”Kysyntä Suomessa on pakotettava alas ja tarpeen niin vaatiessa se on tehtävä luomalla Suomeen keinotekoinen taantuma, ja taantuman on oltava melko syvä.”

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Koosteesi on erinomainen kuvaus tapahtumasarjoista, jonka takana olivat maamme tuolloinen ylin poliittinen johto. Kuinkas sattuikaan, että sattui olemaan Holkerin sinipunahallitus tuolloin vallassa. Noita jälkiä tuli itsekin selviteltyä aina 1990-luvun loppuvuosille saakka työn puolesta. Kansan muisti on yllättävän lyhyt, kun ajatellaan 1990-luvun rakennemuutosta (lama on liian lievä ilmaisu) ja näiden viimeisen parin vuoden aikaisia tapahtumia.

Toimituksen poiminnat