KaiHaavisto Suoraa puhetta

1980-1990 – luvun jupit ovat tulleet takaisin – Nuoria yrittäjiä pitää tukea

1980- luvun lopulla kun minulla oli toistakymmentä työntekijää, minulla meni lujaa. Vappuaattona vuonna 1989 ajellessani valkoisella bensa mersullani pitkin Pohjois-Esplanadia, sain osakseni ikävää huomiota. Minua haukuttiin juhlijoiden toimesta jupiksi. Monessa kohtaa sain kuulla kännisten työväenluokan kannattajien huutoja ”saatanan juppi”, ”riistoporvari”, ”riistäjä”, ”poroporvari” jne.. Tämä huvitti minua suuresti, sillä en tuntenut itseäni mitenkään jupiksi, joista silloin kutsuttiin nimeltä menestyviä yrittäjiä. Toki minullakin oli jupin tunnusmerkkeihin täyttyvät vaatteet: Valkoinen puku, valkoiset nahkakengät ja typerä kampaus, joka oli sliipattu taakse. Rayban lentäjälasit täydensivät asukokonaisuutta.

Tuolloin taisi kommunismi ja Vasemmistolaisuus olla päivän sana. STS pankista ei saanut lainaa jos oli juppi. Muualta sai. Vappu oli silloin työläisten juhla. Nyt tänä vappuna vuonna 2013 sellaista ilmapiiriä ei ollut näkyvissä.

Asia juppiudesta kaivelee vieläkin, sillä olinhan työnantaja joka työllisti ihmisiä ja maksoi kunnon palkkaa. Millä perusteella olin siis juppi tai riistoporvari, vaikka kannatin SMP:tä. Otinpa selvää, mitä juppi tarkoittaa. Urbaanin käsikirjan mukaan sen tarkoittaa seuraavaa:

Akateemisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti menestyvä nuori, tuloluokan nousukki, metropolin menestys. Tulee englannin sanoista

"Young Urban Professional" ja "Yuppie"

En kuitenkaan ollut akateemisesti koulutettu, mutta muut osiot voin allekirjoittaa.

Nyt vuonna 2013 olen törmännyt siihen, että tuon aikakauden jupit ovat kuin kopioita nykyjupeista. Tyyli on sama ja toiminta sen mukaista. Nyt vain on niin, että nykyajan jupit hyväksytään, niin teen minäkin. Nuorissa yrittäjissä on voimavara, jota kannattaa kannattaa. Lisää juppeja, siinä tulevaisuutemme työllistäjät.

Viime laman aikana vain oli niin, että lainaa otettiin, vaikka ei olisi tarvittu. Elettiin taloudellisen leväperäisyyden aikaa. Nyt sitä virhettä tuskin tehdään ainakaan nuorten yrittäjien kohdalla. Heitä pitää kannustaa yrittämiseen, sillä se on ainoa keino millä saamme talouttamme korjattua.

Myös käsityöläisammattien harjoittajien asemaa pitää parantaa. Käsintekeminen kunniaan!

Suomessa vallitsee tällä hetkellä suuryityskulttuuri, jonka hyöty on aika pieni loppujen lopuksi, jos työpaikat valuvat ulkomaille ja rahat pörssiyhtiöiden veroparatiiseihin. Siksi paikallista pienyritystoimintaa pitää kannustaa ja rahoittaa. Lillbacka, kuten moni muukin on lähtenyt liikkeelle autotallista. Muistakaa tämä. Mutta, mutta? Vastustaako Vasemmistoliitto, SDP ja muut vasemmalle kallellaan olevat nykyajan juppismia? Toivottavasti ei. Toivonkin, että hekin ovat muuttuneet hiukan suvaitsevampaan suuntaan.

Hieman sekava ja ailahteleva kirjoitus, mutta se siitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Et sinä Kai Haavisto tällaisilla blogeilla eduskuntaan kävele, kuin ylälehterille.

Olethan sanonut tavoitteeksesi eduskuntaan pyrkimisen seuraavissa vaaleissa.... Ei vielä vakuuta, ja jupiltahan sinä profiilissasi näytä edelleen.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kiitos mielipiteestäsi, mutta olen monipuolinen ihminen ja esitän monipuolisia kommentteja. Kiitos kun kehuit profiiliani

Käyttäjän LeifKuismanen kuva
Leif Kuismanen

Ei kirjoitus ollut sekava kun sen vain viitsii lukea. Minäkin muistan tuon "juppikauden". Itse en näyttäytynyt juppina vaikka kyllähän 80 luvullla vielä oma yritystoimintanikin leivän toi pöytään. Inhosin juppeilua niin kuin inoan sitä vieläkin.
Mutta. Kirjoituksen ydin on siinä että me tarvitsemme "nykyjuppeja" ja varmaan tarvitaan niitä "lökäpöksyjäkin" ja "hupparihörhöjä" Vaikka ulkoiselta olemukseltaan eivät olekaan mielitiettyjäni. Mitäs siitä.
On ihan hyvä että joku jaksaa yrittää. Ja on hiton hyvä että joku opastaa yritystoiminnan eri kommervenkeistä.

Laitan linkin hupparihörhöstä:
http://www.onnistamo.fi/blog/hupparih-rh-ja-bisnes...

Joachim Seetaucher

Itse asiassa tuolloin 80-luvun lopulla ei vasemmistolaisuus ja työväenaate enää ollut voimissaan, niin kuin vielä kymmenisen vuotta aiemmin. Tuolloin elettiin todellista nousukauden klimaxia ja todellakin juppikautta. Ihmisillä oli rahaa ja sen käyttöä ei arasteltu. Et ollut ainoa, joka silloin ajoi valkoisella Mersulla (ja joka ehkä parin vuoden sisällä joutui siitä luopumaan). Toki kommunisteja malliksi silloinkin vielä löytyi, joten osaksesi saamasi huomautukset Espalla eivät varmaankaan ole tuulesta temmattuja.

Tuo "juppi" -sana pesiytyi suomen kieleen hiukan ennen 80-luvun puoliväliä ja on todellakin lyhenne sanoista Young Urban Professional. Se pohjautuu kuluttajille suunnatun markkinoinnin segmentoimisoppiin ja sen puolesta puhuvan koulukunnan toimintaan. Kuluttajia segmentoitiin silloin ensimmäisen kerran tosissaan erilaisten ominaisuuksien perusteella (iäkkäät maalaisnaiset, kouluttamattomat työläismiehet, j.n.e.) ja tuo "nuoret ammattitaitoiset kaupunkilaiset" on vain yksi markkinointimiesten monista kymmenistä segemnteistä, jotka tietysti eri henkilöiden kohdalla ovat myös päällekkäisiä.

Miksi sitten juuri "juppi" -tyyppi profiloitui ihmisten mielissä niin selkeästi kaikista noista segmenteistä? Se johtui pitkälti siitä, että kyseiselle segmentille oli tuloksekkaimpaa markkinoida kalliita merkkituotteita, joiden myynti pitkälti perustuu näkyvään mainontaan. Sitä kautta "juppi" -sanan merkitys hiukan myös vääristyi ihmisten mielissä. Juppi ei tarkoita Rayban aurinkolaseissa ja valkoisessa Mersussa ajavaa tyyppiä, vaan ainoastaan "nuorta kaupunkilaista ammattiin valmistunutta". Siis aivan siitä riippumatta, vaikka hän olisi lantasaappaat jalassa löntystelevä kalpea ja kumarainen kasvissyöjä.

Näin ollen juppeja on nykyään todellakin jopa enemmän kuin silloin, mutta juppien "life style" on erilainen. Silloin elettiin pitkän ja suuren nousukauden huippua, nyt eletään taantuman ja hiipuvan talouden aikaa. Jupitkin ottavat elämän vakavammin kuin silloin.

ulf fallenius

Rahoitus a ja o jos meinaa juppiksi ryhtyä.

Toimituksen poiminnat