KaiHaavisto Suoraa puhetta

Uussuomalainen ei ole suomalainen

Iltalehti sekä ainakin iltasanomat julkaisi Ruotsin mellakoinnista, että suomalaismies on pidätetty. Kuitenkin kyseessä on todennäköisesti ulkomaalaistaustainen, joka on syntynyt Suomessa. Miksi maamme lehdistö ei uutisoi: Ulkomaalaistaustainen Suomenkansalainen on pidätetty mellakoinnista. Sen sijaan, että kirjoitettaisiin totuuksia, lehdistö vääristelee taustoja.

Ulkomaalaistaustainen suomalainen ei ole suomalainen, vaan geeniperimältään ulkomaalainen. Suomalaista ei heistä saada vaikka miten päin kääntelisi. Ulkomaalainen on aina ulkomaalainen. Ehkä kannattaisi käyttää termiä. Suomalaistunut ulkomaalainen. Myönnetty kansalaisuus ei tee ihmisestä suomalaista, ei sitten mitenkään.

Vaikka muuttaisin Saksaan, minusta ei koskaan tulisi saksalaista, vaan olisin Saksalaistunut suomalainen. Pitää mennä aika monta sukupolvea, ennenkuin voi puhua syntyperäisestä suomalaisesta. Olettaisin, että noin 100 vuotta jatkuvaa yhtäjatkoista asumista Suomessa, voidaan puhua suomalaisesta henkilöstä.

Juurethan meillä suomalaisilla on satojen vuosien takaa ulkomailla, kuten minunkin suvullani on. Osa suvustani tullut jostakin Kreikan/ Turkin suunnalta 1600 luvulla kauppiaina ja osa taas Ruotsin Skånesta samoihin aikoihin. Sukunimet ovat olleet Dikman ja Öfverkocks. Mutta olen silti suomalainen, koska sukumme ovat täällä asuneet noin 400 vuotta. Nyt pidätetty 18 v. Uussuomalainen ei todellakaan ole suomalainen, oli kuka mitä mieltä tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Jenkeissä sitten varmaan pitäisi kaikkia muita paitsi intiaaneja kutsua ulkomaalaistaustaisiksi amerikkalaisiksi, koska heillä ei ole allkuperäistä geeniperimää.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

No eihän meilläkään ole alkuperäistä geeniperimää. Eiköhän täällä nuo lappalaiset asuneet ensin, kunnes ne työnnettiin tuonne napapiirin pohjoispuolelle.

Joachim Seetaucher

Miten tuo mallaa siihen, että: "Ulkomaalaistaustainen suomalainen ei ole suomalainen, vaan geeniperimältään ulkomaalainen."

Jukka Mäkinen

Amerikkalaisuus ei olekaan kansallisuus. Itse ovat hyvinkin tarkkoja siitä mitä kansallisuutta ovat.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kuules, olen kanssasi aivan samaa mieltä!!

Pekka Heliste

Muuta jos olisit syntynyt Saksassa, olisitko silloin saksalainen ?

Montako polvea pitää asua Suomessa, että on suomalainen.

Kukaan ei ole täällä alkuperäinen vaaan kaikkien suvut ovat tulleet tänne jääkauden jälkeen, jotyen sinun määritelmäsi mukaan olemme kaikki maahanmuuttajia ja heidän jälkeläisiään

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kaikkihan on tullut jostakin joskus satojen vuosien takaa, mutta suomalaisuus kehittyy pikkuhiljaa satojen vuosien aikana. Ihminen ei ole suomalainen vaikka kansalaisuus näin näyttäisikin.

Pekka Heliste

Mikä on alkuperäistä suomalaista ? Eipä juuri mikään, kaikki tavat, esineet, vaatteet ,kulttuuri etc ovat muualta tuotua

Sanopa edes yksi ruoka ,joka on suomalainen ? Eipä taida löytyä muita kuin mämmi, jos sekään.

Käyttäjän MikaSaikkonen kuva
Mika Saikkonen Vastaus kommenttiin #54

Luonto, vaalea ihonväri, nimet, eukonkanto ja kalakukko ainenkin:)

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #69

Samanlaista luontoa löytyy Venäjältä ja Ruotsista, ei luonto rajalle pysähdy.

Suomalainen luontotyyppi kiertää ympäri koko pohjoisen maapallon, joten ei Suomen luonto mitenkään poikkeava ole.

Vaalea ihonväri on miljardilla ihmisellä, joten ei sekään mikään suomalaisuuden merkki ole.

Nimetkin ovat pääosin johdannaisia Raamatusta ja naapurimaista, eivät siis suomalaista alkuperää.

Kalakukon alkuperäkin on Venäjällä

Eukonkantoa ovat hallinneet virolaiset

Kristinuskokaan ei ole suomalaista perua vaan tuontitavaraa

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Haavisto yrittää määritellä jotain geenipuhdasta "arjalaista" Suomalaisten rotua, mihin hyväksytään vain satojen vuosien ajan Suomessa asuneet suvut. Kuulostaa huolestuttavalta ja tuo mieleen jonkun vähän ikävän aatteen. Itse tyydyn siihen, että ken Suomen kansalaisuuden omaa, on suomalainen.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #132

Väärä käsitys kun haluat ymmärtää asiat väärin. Saaralla ei ole oikeutta sanoa uussuomalaista suomalaiseksi jos tämä uussuomalainen ei itse halua olla suomalainen, vaan tuntee itsensä joksikin muuksi. Ei kaikki halua olla suomalaisia vaikka ovat ulkomaalaisia.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #136

:D Minulla on kyllä oikeus ellei jopa velvollisuus sanoa suomalaiseksi JOKAISTA Suomen kansalaista. Jos ei halua olla suomalainen, miksi hakea kansalaisuutta...

Tiedätkös Kai, monikulttuurisuus on juuri sitä, että voi olla vaikkapa suomalainen, muslimi ja somalitaustainen. Kaikkea näitä yhtä aikaa. Ihmisillä voi olla useampaan valtioon kohdistuva isänmaallisuus. Joillain jopa useampi kansalaisuus.

"Ei kaikki halua olla suomalaisia vaikka ovat ulkomaalaisia." Miksi muissa valtioissa asuvien ei-suomenkansalaisten pitäisikään haluta olla suomalaisia? Ymmärräthän että ulkomaalainen=ei Suomen kansalainen. Kukaan Suomessa asuva Suomen kansalainen ei edes määritelmällisesti voi olla ulkomaalainen. Minä tiedän jotain käsitteiden määrittelystä.

pekka numminen

RKP määrittelee sen jotenkin niin että suomenruotsalaiset ovat olleet tarpeeksi kauan, muut vähemmistöt eivät. Esimerkiksi suurikaan venäläisvähemmistö ei aiheuta pakkovenäjää.

Joachim Seetaucher

Suomenruotsalaiset ovat kanta-asukkeja Suomessa niin kuin suomenkielisetkin. He asuttivat rannikkoseutuja jo paljon ennen kuin suomenkielisiä alkoi virrata niille seuduin saloilta ja korvista.

pekka numminen Vastaus kommenttiin #21

"Suomenruotsalaiset ovat kanta-asukkeja Suomessa niin kuin suomenkielisetkin. He asuttivat rannikkoseutuja jo paljon ennen kuin suomenkielisiä alkoi virrata niille seuduin saloilta ja korvista."

Suomenkieliset ovat lähtöisin nykyisen Suomen sisämailta ja korvista?

Tarkoitatko etteivät suomalaiset olekkaan lähtöisin Afrikasta ja tulleet Eurooppaan germaanien tavoin tuolta idästä?

Jos uskot kuitenkin suomalaisten tulleen idästä, niin mikä on peruste ettei tänne ennen germaaneja saapunut väki asuttanut koko manner-Suomea? Vaikea uskoa ettei esimerkiksi Vantaanjoen varsi kelvannut yhdellekään.

Viikinkiaikana skandinaavit perustivat tukikohtia ja asutusta rannikolle, eikä silloin maata ostettu/vaihdettu, se otettiin.

Esimerkiksi Ahvenanmaa on täynnä suomenkielistä nimistöä ja on hyvinkin todennäköistä että suomenkieliset olivat siellä ensin.

Ruotsissa olevat riimukivet ja muu näyttö kertoo Keski/Pohjois-Ruotsin olleen suomensukuisten kansojen asuttama, ennen kun germaanit saapuivat etelästä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vai olisiko kenties Slussenin sissi?

Topi Alansuo

Hitonko väliä jos siellä on joku finnjävel joukossa ?
Siellä on huudettu shariaa voimaan, varmaan meidän tataarit ! ?

On liian huokuttelevaa uskoa, että olot joita nämä kannanottajat tai heidän vanhempansa joskus pakenivat, olivat, kautta rantain ruåtsin aiheuttamia.
Tuolla pååttelyllä on puhdsas tuntu mistä hyvänsä.
Tiedättehän orjalaivojen tervan keittivät suomalaiset, toki orjia hekin, mutta ei nyt pikkuseikkoja!

Laura Nyholm

Olen eri mieltä blogistin kanssa. Suomalainen on kun on saanut kansalaisuuden.

Uusiosuomalaisena on myös lisäetuja - ohi kaikkien jonojen ja kunnioitus jota vain kuninkaat saavat.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Hupsis ... silloin on vasta "suomenmaalainen". Niin kuin suomenruotsalaiset haluavat olla finländareja, eivät finnejä.

Harri Räsänen

Ilmeisesti laki velvoittaa lehdet uutisoimaan tietyllä tavalla.

Suomessa majailevat kerjäläiset ovat useimmiten romanialaisia tai Romanian kansalaisia. Etninen tausta on kuitenkin kaikkien tiedossa.

Keravalla ryöstetyn R-kioskin ryöstäjistä kerrottiin Keski-uusimaassa, että he "asuvat Suomessa". Valvontakuvien perusteella näki, että kyseessä olivat todennäköisesti jonkin Baltian maan kansalaiset.

Lehtien on tietysti siihen tyytyminen mitä laki sanoo.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kai Haavisto kirjoittaa:

"Osa suvustani tullut jostakin Kreikan/ Turkin suunnalta 1600 luvulla kauppiaina."

Puoluetovereittesi lanseeraamia ilmaisuja lainatakseni, tarkoittaako tämä sitä että neljäsataa vuotta sitten me lapioimme esivanhempinasi olleille Zorbaksille jatkuvasti tukipaketteja? Tai jos he olivatkin turkkilaisia, niin he tietysti tulivat tänne kirkonkyliin polttelemaan hevosvankkureita?

"Sukunimet ovat olleet Dikman ja Öfverkocks."

Ei nimi miestä pahenna, mutta ovathan nuo vähintäänkin yhtä kaksimielisiä kuin naisten nimet James Bond -leffoissa.

Ukko Makkonen

Tuntuu kyllä siltä että joku on vaan kertonut Kaille että sinun esi-isiesi sukunimet olivat Dikman ja Öfverkocks ja tämä on mennyt läpi:) Uskomattoman hienot sukunimet, btw:D

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Joo, olenkin suunnitellut ottavani toisen nimen itselleni. Ehkä tuo Dikman nimi olisi sopiva :)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #49

Dikman - Ojamies. Kai Öfverkocks on paljon raflaavampi jos minulta kysytään. ;)

Petri Haapa

Riihimäen Cocks on käsipallon Suomen mestari 2013!!!

Jaakko Paavilainen

Suomalaiset käsipalloseurat kamppailivat vuonna 2011 keskenään saksassa:

"Cocks vs. Dickens..."

Jonkun saksalaisen tiedetään tokaisseen: "Mikä noita suomalaisia vaivaa??"

Markku Toivonen

No tuo on tietysti tavattoman kannustava asenne, joka on omiaan edesauttamaan kotoutumista Suomeen ja suomalaiseen kulttuuriin. Kerrotaan siis vaikkapa toisen ja kolmannen polven Suomessa syntyneille, että koskaan ette tule olemaan suomalaisia.

On ilmeisesti olemassa perussuomalaisia (maahanmuuttotaustaisia perussuomalaisia, joita on jo vaaliehdokkainakin nähty) ja aitoperussuomalaisia, joilla sitten lienee jonkinlainen kantakirjastatus.

Kaitsu on kyllä ihan huippu. Perussuomalaiseksikin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ensi kerran kun julkisuudessa keskustellaan, miten "kotouttaminen on epäonnistunut", niin ainakin tiedämme sen tarkoittavan että geeniperimä on väärä.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Väärin Jussi. Kotouttaminen voi onnistua vaikka onkin ulkomaalaistaustainen Suomen kansalainen. Tämä kyseessä oleva aihe ei liity mitenkään tähän kommenttiisi. Minustakin olisi kiva kun kaikki kotoutuisi tasavertaisiksi kanslaisiksi ja saisi töitä ja muutenkin kaikki hyväksyttäisiin tasavertaisina ilman rasismia. Mutta kun asenteet ovat heilläkin hieman kyseenalaiset. Osa on kyllä hienosti osallistuneet yhteiskuntaamme. Esimerkiksi lähikauppamme Espoon mankkaalla on suurin osa alepan työntekijöistä joko Somaleja tai muita kansalaisuuksia. Käyn päivittäin ko. kaupassa ja juttelen heille päivän kuulumisia jne.. Taksikuskeille, jotka ovat maahanmuuttajataustaisia usein Somaleja, meillä on ihan normaalit keskustelut. Olen monille sanonut olevani Perussuomalainen ja osa jopa on sanonut, että olemme oikeassa. Osa Somaleista esim. taksikuskit haukkuvat omaa kansaansa. Meitä on siis moneksi. Kuten olen todennut, että minulla on paljon ulkomaalaisia ystäviä sekä maahanmuuttajataustaisia tuttavia, joiden kanssa vaihdan keskusteluja. Käyn etnisissä ruokapaikoissa lounaalla ja minulla on erääseen paikkaan vip- kortti. Monilla on käsitys meistä Perussuomalaisista, että olemme kaikkia vastaan, mutta näin ei ole, vaan pitälti populistiseen tyyliin kuuluu kyseenalaistaa asioita ja saada keskustelua aikaiseksi. Monesti on vain niin, että siinä leimautuu helposti.

Olen ainakin itseni laittanut peliin ja saanut hieman kyseenalaistakin mainetta, mutta onneksi ne jotka minut tuntevat tietävät minun olevan ihan normaali rauhaa rakastava ihminen. Ehkäpä sinäkin Jussi voisit tutustua minuun henkilönä, ennen kuin teet johtopäätöksiä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #46

Haavisto kirjoittaa:

"Olen ainakin itseni laittanut peliin jsa saanut hieman kyseenalaistakin mainetta, mutta onneksi ne jotka minut tuntevat tietävät minun olevan ihan normaali rauhaa rakastava ihminen. Ehkäpä sinäkin Jussi voisit tutustua minuun henkilönä, ennenkuin teet johtopäätöksiä."

En minä epäile, ettetkö olisi pohjimmiltasi hyväntahtoinen, mutta ulostuloissasi tuppaat olemaan hupsu ja harkitsematon.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #47

Minulla on voimakkaat mielipiteet ja suorapuheisuus, joka aiheuttaa välillä hämminkiä. Kansanedustajat esim. ovat pääsääntöisesti sellaisia, jotka eivät puhu suoraan. Kun on hiljaa ei tule ongelmia, mutta jos puhuu suoraan, tulee väistämättä ongelmia. No luonteeni on mikä on.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #50

Suurin osa kansanedustajista luojan kiitos tajuaa pitää tälläiset ajatukset ihan omana tietonaan. Siis että geeniperimältään kantasuomalaisista poikkeavat eivät ole suomalaisia ja maahanmuuttajat pitäisi sterilisoida. Toki moni muukin tuollaista varmaan ajattelee, ja pahempaakin, mutta ei sentään omalla nimellään kirjoita kaiken kansan nähtäville. Tämä blogisi on poliittisen urasi suurin rasite.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"Olettaisin, että noin 100 vuotta jatkuvaa yhtäjatkoista asumista Suomessa, voidaan puhua suomalaisesta henkilöstä."

Yhtäjaksoista tarkoittaa siis sitä, että ei asu välillä missään muualla? Olen itse asunut vuoden Kööpenhaminassa, eli siinä meni hyvä sukuhistoria ihan täysin hukkaan?

Ja tarkoittaako "Suomessa asuminen" asumista nykyisten, kulloisten vai laajimpien kansallisvaltion rajojen mukaan? Ja onhan siinä tavallaan vähän epäreilu lähtöasetelma, koska 100 vuotta sitten ei ollut Suomea kansallisvaltiona olemassakaan, että mistä sitä on sillon voinut tietää että lapsenlapsenlapset eivät ole suomalaisia jos minä tuohon parin sadan metrin päähän mökkini laitan ja sitten taas ovat, jos laitankin tuon niemenkärjen toiselle puolelle.

Markku Toivonen

On tietenkin lohdullista, että näinä aikoina syntyvistä noin joka toinen elää 100-vuotiaaksi. Voidaan siis kertoa maahanmuuttajaparille, että perussuomalaisen maahanmuuttokriittisen poliitikon mielestä heille syntyvä lapsi voi jo 100 vuoden iän saavutettuaan olla aitosuomalainen.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Totta. Ja varmaan tulevaisuudessa elävät ihmiset vielä pidempään, esim. jossain vaiheessa 120 vuotiaaksi. Silloin parikymppinen maahanmuuttaja voi itsekin päästä aitosuomalaiseksi juuri ennen kuolemaansa (kunhan ei asu välillä muissa maissa).

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto
Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jos saan vapaasti "suomentaa": Ristiriitaa aiheuttava tekijä koko hommassa on se, että suomalaisia oli ennen kansallisvaltiotakin.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"suomalaisia oli ennen kansallisvaltiotakin"

Tässä on toki määritelmän suurin ristiriita. Jatkokysymys kuuluukin, että kuinka suomalaiseksi pääsi ennen vuotta 1917? Siihen liittyen juuri tuo rajakysymys. Eli jos asui vuosina 1323-1423 nykyisen Suomen alueella, mutta ei Pähkinäsaaren rauhan rajojen sisäpuolella, niin mitenkäs silloin?

Ja saamelaiset. Ovatko he eniten suomalaisia?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #119

Ehkä joku päivä osaan vastata tuohon. En vielä tarpeeksi tiedä asiasta. Sitä ennen arvelen, saamelaiset ovat "suomalaiskansa". Ongelma taitaa olla se, että loput Suomen alueella eläneistä "kansoista" on "mokutettu" suomalaisiksi. Kas kun täällä on ymmärtääkseni elellyt jos jonkinlaista heimoa, ja elelee toki vieläkin, eikä ne rajat noudata mitään valtiorajoja.

Geenejä jos tuijottaa, niin muistaakseni 7 populaatiota on löydettävissä ja ne ovat olleet aika eristäytyneitä jopa toisistaan. Kaupungistuminen purki sisäsiittoisuuden. On kuitenkin oletettavaa, että täällä asuvat ovat enemmän tai vähemmän näiden heimojen perillisiä. Tämä suomalaisuus on aika uusi keksintö ja nationalismi vielä sitäkin uudempi. Itse asiassa saattaa olla, että "Finns" on jonkinlainen väärinkäsitys, sillä fennit olivat merisaamelaisia. Kertomusten mukaan erittäin tarkkoja kuitenkin siitä, ettei heitä sanottu saamelaisiksi.

Mutta kuten sanoin, lukemista riittää.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Onhan se helpompi kirjoittaa, että "suomalaismies" kuin "suomen kansalaisuutta oleva mies". Ei se kysymys miehen etnisyydestä siitä mihinkään häviä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ehkä kyse on mielleyhtymistä joita halutaan luoda. Moni suomalainen häpeää suomalaisuutta ja mielellään kusee omaan mukiin jos kokee että muutkin sitä juovat.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Ei suomalaisuus ole mikään geneettinen ominaisuus. Mikäli näin olisi, monet merkittävistä suomalaisista, esimerkkinä vaikkapa Mannerheim, Zyskowicz tai Remu Aaltonen, eivät olisi suomalaisia.

Suomalaisuus on kansallinen identiteetti, ja suomalaisilla on monia erilaisia etnisiä taustoja.

Käyttäjän MikaSaikkonen kuva
Mika Saikkonen

Niin sinun mielestäsi... eli toisaalta missään maailmassa ei minkäänmaalaisia..on vaan kansallisia identiteettejä.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Mitä se suomalaisuus tai vaikkapa amerikkalaisuus sitten muuten on?

Jos se on silkka etnisyys tai vielä tarkemmin Haaviston sanoin tietty rajattu geneettinen perimä, niin ei meitä tällä paljon ole. Ja kuten mainitsin, tämä karsisi monta hyvinkin suomalaisina pidettyä henkilöä ei-suomalaisiksi. Mitähän he sitten ovat, jos eivät suomalaisia? Vaikkapa tuo klassinen esimerkki Mannerheim?

Käyttäjän MikaSaikkonen kuva
Mika Saikkonen Vastaus kommenttiin #74

Kyllä suomalaisuus on mielestäni sekä genetiikan että sen kansallisen identiteetin yhdistelmä ja se mitä suomalaiset pitävät kulttuurisesti ja ulkoisesti suomalaisena/siihen liitettävänä.

Minä en ainakaan tunne mitään yhteyttä näihin etnisiin "suomalaisiin" tai heidän jälkeläisiinsä..en pidä heitä suomalaisina, enkä tule koskaan sanomaan heitä suomalaisiksi. Mutta se on minun ajatukseni.

Ja minusta Mannerheimin voi antaa tarvittaessa/haluttaessa vaikka saksalaisille, venäläisille...

Eikö sinulle tule esim. mieleen jos kävelet kadulla ja tulee porukka mustia miehiä niin missään sielunsyövereissäkään tunne, että "nuo eivät nyt ole oikein suomalaisia"..vai" katsos taitaa olla mahollisesti savolaisporukka lähtenyt kaupunkiin, katsos ihan on Kölhejä ja Virtasia koko joukkio".

Se suomalaisuus koostuu monista asioista isoista ja pienistä, näkyvistä ja sisäisitä..ihan samalla kun vaikka belgialaiset jos pitävät jotain belgialaisena, ihmisiä asioita. yms..

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #76

Eihän suomalaisuudessa ole mitään suomalaista vaan kaikki on tuotua.

Sen minkä kuvittelet suomalaiseksi on alun perin syntynyt muualla ja me olemme kopioineet sen

Kielessäkin on suuri joukko lainasanoja ja niiden määrä kasvaa kokoajan

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #76

Mika,

Tietysti suomalaisuudessa vaikuttaa kaikkein voimakkaimmin ns etninen suomalaisuus eli ne itämerensuomalaisia kieliä puhuneet heimot - hämäläiset, savolaiset, karjalaiset - joiden jälkeläiset muodostivat aikanaan suomalaisen kansan.

Suomalaisuus on kuitenkin alun alkaen ollut myös paljon muuta. Suomenruotsalaiset ovat suomalaisia, samoin tuhannet tataari-, romani- ja venäläistaustaiset.

Kysymys on siitä, että ei ole yhtä ja ainoaa tapaa olla suomalainen. Kun kadulla tulee vastaan porukka mustia miehiä, niin en kyllä intuitiivisesti ajattele, että siinä on savolaiset lähteny päiväkävelylle, vaikka olisihan sekin kai mahdollista (Kuopiossa asuu varmasti mustia miehiä nykyään). Helsingissä ollessa ajattelisin, että siinä on nuoria helsinkiläisiä. Jos ja kun he puhuvat suomea keskenään, pitäisin heitä suomalaisina, elleivät itse muuta todistaisi. Voihan olla, että joku heistä ei pidä itseään suomalaisena, vaikka olisi täällä kasvanut.

Kansallisuus on joka tapauksessa henkilökohtainen ominaisuus, joka perustuu itseidentifikaatioon. Toisen ihmisen identiteettiä ei voi kukaan ulkopuolinen määrittää, vaan se on ihmisen itsensä asia. Minä olen suomalainen eikä sitä voi kukaan minulta riistää. Samalla tavalla minä en voi mennä kenenkään muun puolesta sanomaan, että hän on tai ei ole suomalainen.

Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #76

"Suomalainen" geenipooli laajenee nopeutuvaan tahtiin. Onko Mikan logiikan mukaan niin, että esim. suomalaismiehen ja thainaisen lapsi ei ole suomalainen? Onko suomalainen geeniperimä suojeltava asia ja pitäisikö mielestäsi sekoittumista välttää? Pitääkö suomalaisuus osoittaa genomitestauksella?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #74

Kai Haavisto on perussuomalaisen puolueen joukoissa. Se on työväenpuolue ilman kansanvalistusta ja "kaikki-käy-kunhan-se-kuullostaa-maahanmuuttajavastaiselta"-puolue.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #86
Jukka Mäkinen

"esimerkkinä vaikkapa Mannerheim, Zyskowicz tai Remu Aaltonen, eivät olisi suomalaisia."

No eihän ne olekaan. Marski oli ruotsinsaksalainen, Zysse on puolanjuutalainen, ja Remu on rokkenroll.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

No minulle he ovat kyllä suomalaisia, vieläpä merkittäviä sellaisia.

Kuka sinusta, Jukka, on suomalainen?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #117
Petri Haapa

Mikä ihmeen uussuomalainen? Tai no synnytyslaitoksilla heitä on pilvin pimein.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ajattelin otsikon perusteella, että varmaan tässä puhutaan Uuden Suomen bloggaajista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mehän voitaisiin perustaa yhdistys,kirjoittajayhdistys uusuomalaiset ry.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kerrataanpa vielä kerran. Itä- ja länsisuomalaiset ovat geneettisesti kauempana toisistaan, kuin englantilaiset ja saksalaiset. Savolaismiehillä on paljon yhteistä jakuuttien kanssa (Sahan tasavalta).

Yhtenäistä suomalaista geeniperimää tai suomalaista rotua ei ole olemassa.

Genominlaajuiset tutkimukset [muokkaa]
Elokuussa 2008 kuva suomalaisten geneettisestä taustasta suhteessa muuhun Euroopan väestöön sai kuitenkin jälleen uusia piirteitä kun hollantilaisen Erasmuksen yliopiston tutkijaryhmä Manfred Kayserin johdolla havaitsi suomalaisten poikkeavan merkittävimmin muista tutkimuksen kohteena olleista eurooppalaisista väestöistä. Tutkimus ilmestyi tieteellisessä julkaisussa Current Biology (7.8.2008) ja siitä kertoi mm. New York Times 13.8.2008. Samansuuntaisia tuloksia suomalaisten eroista läntisen Euroopan väestöihin on saatu muissakin genominlaajuisessa tutkimuksessa; näitä on ilmestynyt oikeastaan vasta vuodesta 2008 lähtien, ja niitä pidetään luotettavimpina vertailuun otettavan suuren markkerimäärän (satojatuhansia) vuoksi.[19]
Vuonna 2008 julkaistu suomalaistutkimus paljasti suuria eroja itä- ja länsisuomalaisten perimässä. Tutkimuksen mukaan itä- ja länsisuomalaiset eroavat toisistaan geneettisesti enemmän kuin englantilaiset saksalaisista. Suurten eroavaisuuksien syynä pidetään eristymistä. Suomalaisten geneettiset juuret ovat tutkimuksen mukaan pääosin Keski-Euroopassa.[20] Itäsuomalaiset eivät kuitenkaan näytä olevan yhtään lähempänä venäläisiä kuin länsisuomalaiset, vaan päinvastoin: länsisuomalaisten FST-etäisyys sekä venäläisiin että ruotsalaisiin on noin 30, itäsuomalaisilla molempiin noin 70.[21]
Genominlaajuiset tutkimukset ovat osoittaneet, että FST-arvojen perusteella suomalaisten sisäinen variaatio on suurempaa kuin missään muussa Euroopan maassa. Suurin FST-etäisyys eri alueiden suomalaisten välillä on noin 60, kun suurin FST-etäisyys eri alueiden ruotsalaisten välillä on noin 25 ja esimerkiksi eri alueiden saksalaisten välillä vielä paljon pienempi. [22] [23] Keskinäiset FST-etäisyydet esimerkiksi saksalaisten, ranskalaisten ja unkarilaisten välillä ovat noin 10, ja samoin virolaisten, venäläisten ja puolalaisten välillä noin 10.[24] Eri puolilta maata kotoisin olevat suomalaiset saattavat siis olla nykytasolla geneettisesti kauempana toisistaan kuin eri puolilta Eurooppaa kotoisin olevat henkilöt; on tosin huomattava, että suomalaisten geenipohja on suuressa määrin yhteinen, joten nykytason geneettiset erot johtunevat geneettisestä ajautumisesta.[25] Suomalaisten lähimmät geneettiset sukulaiset ovat virolaiset (FST-etäisyys helsinkiläisiin 40, kuusamolaisiin 90) ja ruotsalaiset (FST-etäisyys helsinkiläisiin 50, kuusamolaisiin 100).
Y-kromosomi ja isälinjat [muokkaa]
Vain isältä pojalle periytyvän Y-kromosomin avulla tutkittavissa isälinjoissa on nähtävissä suomalaisten itäisyys: noin 60 % suomalaismiehistä kuuluu haploryhmään (isälinjaan) N1c (entinen N3, entinen Hg16). Tämä isälinja on yleinen koko pohjoisessa Euraasiassa, ja vielä balteilla sen esiintymistiheys (frekvenssi) on yli 40 %,[26] mutta Skandinaviassa (saamelaisia lukuun ottamatta) ja Puolassa sen pitoisuus on jo huomattavasti pienempi. Pohjois-Savossa tämän isälinjan esiintymistiheys on lähes 80 %, [27] ja yhtä korkeita lukemia on saatu Itä-Siperian turkinsukuisilta jakuuteilta (saha) [28]

Pekka Heliste

Ja perustelusi perustui taikauskoon tai muuhun vastaavaan ? Poppamiehen lausuntoon ?

Paavo Kymäläinen

Rotujahan ei ole olemassa.
Vaan jossain on:
Appendix E
Race Code List
ALEUT TRIBES (R11-R99) Chugach Aleut
R43 Native Village of Chanega R44 Chugach Aleut R45 Chugach Corporation R46 Native Village of Nanwaiek R47 Native Village of Port Graham
ALEUT TRIBES (R11-R99) Eyak
R51 Eyak
ALEUT TRIBES (R11-R99) Koniag Aleut
R55 Native Village of Akhiok R56 Agdaagux Tribe of King Cove R57 Native Village of Karluk R58 Native Village of Kanatak R59 Kodiak R60 Koniag Aleut R61 Native Village of Larsen Bay R62 Village of Old Harbor R63 Native Village of Ouzinkie R64 Native Village of Port Lions R65 Lesnoi Village
ALEUT TRIBES (R11-R99) Sugpiaq
R67 Sugpiaq
ALEUT TRIBES (R11-R99) Suqpigaq
R71 Suqpigaq
ALEUT TRIBES (R11-R99) Unangan Aleut
R74 UNANGAN ALEUT R75 Native Village of Akutan R76 Aleut Corporation R77 Aleutian R78 Aleutian Islander R79 Native Village of Atka R80 Native Village of Belkofski R81 Native Village of Chignikn Lagoon R82 King Cove R83 Native Village of False Pass R84 Native Village of Nelson Lagoon R85 Native Village of Nikolski R86 Pauloff Harbor Village R87 Qagan Toyagungin Tribe of Sand Point Village R88 Qawalangin Tribe of Unalaska
Page 37 of 38

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Yhysvaltain väestönlaskennassa käytyistä "rotuluokitteluista" todetaan Valkoisen talon kotisivuilla seuraavaa:

"The categories represent a social-political construct designed for collecting data on the race and ethnicity of broad population groups in this country, and are not anthropologically or scientifically based."

Yhdysvaltojen kontekstissa termillä "rotu" tarkoitetaan jotain etnisyyden ja kulttuuriperinnön yhdistelmää, ei biologis-antropologista rotua.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

100 vuotta jatkuvaa yhtäjaksoista asumista Suomessa on aika epäreilu sääntö. Minunkin vanhemmat kävivät muutaman vuoden asumassa Ruotsissa ennen syntymääni, en siis ole aito suomalainen vaikka he olivat.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Kai Haaviston määritelmän mukaan sylivauvoina ulkomailta adoptoidut lapset eivät ilmeisesti ole suomalaisia, koska ne ovat geeniperimältään "ulkomaalaisia". Tosin, Kai-setä näyttää olevan sitä mieltä, että 100 vuoden yhtäjaksoinen asuminen (mikä on aika saavutus, ottaen huomioon eliniänodotteen) muuttaa ihmisen geeniperimän.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

"Hassan" on ihan yhtälailla suomalainen kuin Valjakkalakin, jos kerran omistaa Suomen passin. Olihan Saksan eräs kautta aikojen merkittävin johtaja syntyjään itävaltalainen, mutta saksalaiseksi hänet joka tapauksessa mielletään.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kysymys kuuluu: Haluaako uussuomalainen edes olla suomalainen? Sehän voi olla loukkaavaa jollekin muslimille jos hän haluaakin olla vaikka somalialainen eikä suomalainen. Jos hän tuntee itsensä suomalaiseksi, niin siittä vain, mutta uskoisin, että enemmän he tuntevat itsensä somalialaisiksi Suomen kansalaisiksi.

Tässä taas joku vetää natsikortteja esiin kun yritän pohtia normaaleja asioita.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

No jos halutaan keskustella identiteeteistä ja ihmisten itsemäärittelystä niin keskustellaan sitten niistä. Mutta, kuten teit itse kirjoituksessa, aletaan määrittelemään identiteettiä geneettisen perimän perusteella, niin ei olla enää ihan hirveä kaukana sen ajattelun perusperiaatteista, jotka johtivat muun muassa kansallissosialistiseen rotuteoriaan. Ehkä olisi ollut hyvä pysähtyä hetkeksi ennen tämän julkaisemista ja miettiä mitä oikein yrittää sanoa.

Pekka Heliste

Ihminen leimautuu siihen yhteiskuntaan, jossa on elänyt 10-20-vuotiaana.

Ei hän tunne kuuluvansa muihin yhteiskuntiin.

Tapasin yhdellä komennuksella suomalisen pojan, joka oli juuri kirjoittanut ylioppilaaksi intialaisesta sisäoppilaitoksesta.Suurin osa oppilaista oli amerikkalaisia ja intialaisia

Poika pohti mikä on hänen kotimaansa: Hänellä oli Suomen kansalaisuus ja Suomen passi, mutta hän ei ollut asunut koskaan Suomessa. Oppilaitoksessa kaverit olivat usalaisia ja intialaisia. Omasta mielestään hän oli lähinnä intialainen.

Tämä joukko on kansainavälistymisen myötä kasvava joukko eli meillä on Suomessa syntyneitä perussuomalaisia, jotka ovat leimautuneet muihin yhteiskuntiin

Ovatko he suomalaisia

Pentti Juhani Järvinen

Noilla aikoinaan kvasigeneettisillä tai -tieteellsillä korteilla pelattiin ennen Hitleriä ja kansallissosialismia nimenomaan Ruotsissa ja Tanskassa. Ne perustivat mm. siirtokuntia Etelä-Amerikkaan varmistaakseen oletetun geneettisen "arjalaisgermaanisuutensa." Siniset silmä ovat siellä säilyneet hyvin. "Kansallisuusideat" ovat hiukan sekaisin.

Mutta fakta, jota tulee kunnioittaa, on että sivistyneessä modernissa valtiossa laki ja oikeus on politiikan ja sekavien luokittelujen yläpuolella. "Kansalaisuus" on velvoittava ja sitova ominaisuus, joka siis perustuu valtioon ja sen lakiin. Sekä natsit että kommunistit asettivat ideologian sen yläpuolelle, kun mm. kulakkeja tai erinäköisiä sai idelogian nimissä ei pelkästään erotella muista vaan myös surmata.

Voihan mm. kielitieteessä ja biologiassa ja muuallakin käyttää mm. nimitystä "suomensukuinen" tai "suomalainen." Mutta se ei voi olla tuon käytön alueen ulkopuolelle ketään velvoittava tai mihinkään pakottava.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Haavisto kirjoittaa "suomalaistuneista ulkomaalaisista". Jos suomalaistuessa ei muutu suomalaiseksi niin mikä silloin on tulema? Ilmeisesti olio joka Haavistolle kelpaa jos osaa olla niinkuin Haavisto haluaa mutta muussa tapauksessa suomalaistuminen onkin vääristelyä.

Haavisto liitti konditionaalin k.o. pidätetyn ulkomaalaistaustaisuuteen. Haavistolla ei siis liene oikeasti tietoa vaan vain epäluuloja k.o. ihmistä kohtaan. Haavisto siis lienee päätellyt ulkomaalaistaustaisuuden pidätetyksi joutumisen perusteella.

Oikeasti uusikin suomalainen on suomalainen vaikka voissa paistaisi.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Ei se niin mene. Jos ei tunne itseään suomalaiseksi, niin miten voi olla suomalainen? Ei omaa tunnetta voi kukaan ulkopuolelta määritellä. Passissa lukeva Fin on virallisesti suomalainen, mutta ei välttämättä henkisesti.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

"Ei omaa tunnetta voi kukaan ulkopuolelta määritellä."

Tässä olet Kai aivan oikeassa!

Mutta etkö ryhtynyt itse samaan, kun väitit, että uussuomalainen ei voi olla suomalainen?

Ei sitä kukaan muu voi määritellä. Monet tarkoittamasi ihmiset varmasti tuntevat itsensä suomalaiseksi, ja hyvä niin. Eikä minulla tai sinulla ole siihen mitään sanomista.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Jos hän niin haluaa, mutta ei kaikki halua olla suomalaisia. Ei suomalaisuus ole mikään itseisarvo ulkomaalaisille. Minusta monet haluavat identiteetiltään olla sitä mistä he ovat tulleet.

Jaakko Paavilainen

Ongelmana koko bloggauksessa näyttää olevan käsitteiden sekamelska; kukaan ei ole aiemmin vaivautunut pohtimaan tätä asiaa: "Kuka on suomalainen?"

Jonkinlaista osviittaa voisi löytyä Amerikoista; kuinka USAn tilastotieteilijät käsittelevät tätä asiaa?

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

Ei pitäisi, mutta ihan pakko kysyä. "100 vuotta suomalaista sukua". Onko nyt Kai niin, että tiedät, ettei yksikään yli viidestäkymmenestä viimeisen sadan vuoden aikana eläneistä sukulaisistasi ei ole ollut ulkomaalaistaustainen? Onhan myös lehtolasten mahdollisuus suljettu pois laskuista?

Tämä metodi kannattaisi ehdottomasti ottaa käyttöön kaikkiin, niin suomalaisten määrä romahtaisi melko alhaiseksi heti huomenna :D

Markku Ollikainen

Joku kysyi: milloin lasta pitää alkaa kasvattaa. Ilmeisesti kysyjä tarkoitti syntyneen lapsen kehitysvaihetta.
Viisas vastaaja kuitenkin vei asian pitemmälle: lapsen kasvatus tulee aloittaa 100 vuotta ennen hänen syntymäänsä.
Ihmisen ympäristö siinä ihmisen kasvuun vaikuttavine ihmisineen on näin suuri tekijä. Omena ei kauaksi puusta putoa.

Suomalaisen kansan ja elämänmuodon menestys on perustunut Raamatun maailmankuvaan ja arvoihin.

Tämä perusta on kuitenkin ollut muutoksessa mm. Neuvostoliiton naapuruuden ja sieltä uineen vasemmistolaisen ideologian, ja esimerkiksi sitä levittäneen YLEn ja sen vasemmistolaisten vaikuttajien(Vuolijoki, Repo jne) kautta. Neuvostoliitto utopioineen romahti, mutta Suomessa kelkkaa tältä tuhon tieltä ei ole vielä täysin käännetty.

Toinen vaikutusten suunta on ollut Eurooppa. Valistuksen ajan ihmisen kaikkivoipaisuuteen luottanut yli-ihmisutopia, rationalistinen ateismi sai konkurssinsa kahdessa maailmansodassa, mutta jälkilaskujen maksaminen jatkuu vieläkin EUn piirissä. Tältäkään tuhojen tieltä ei ole vielä päästy eroon.

Amerikkalainen rahanteon ja unelmien toteutuksen superkulttuuri mediatarjontoineen on myös kokenut kolauksen toisensa jälkeen, mutta sitkeä yritys jatkuu. Milloinhan väkivaltaa ja seksiä pursuvan mediatarjonnan kautta tapahtuva uusien ihmisten kasvatus tajutaan niäden ihmisten muuttamiseksi eläviksi pommeiksi? Eikö murhia, kouluampumisia jne ole tapahtunut jo riittävästi? Tietokonepelit tarjovat simulaattorin/ harjoittelumahdollisuuksia tähän uuteen viidakon lakien elämään.

Mihin uutta ihmistä Suomessa kotoutetaan? Hyviin, kaikille yhteistä yhteiskuntaa rakentaviin arvoihin ja toimintatapoihin vai kaiken sallivalla monikulttuurisuudella entistä suurempaan hajanaisuuteen? Genetiikka ei liene tämän ongelmankentän suurin tekijä.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Tämähän oli hyvä tietää. Isän puolelta nimeni oli aluksi ruotsinkielinen enkä usko että ensimmäiset sukuni edustajat hänen puoleltaan ovat olleet Suomessa vielä 400 vuotta. Äitini kyllä on ilmeisesti laskettavissa suomalaiseksi.Olen siis ns. puoliverinen.

Vakavasti puhuen, aikaisemmin käytetystä kallonmittaamisesta pääsemme Haaviston ihanneyhteiskunnassa geenitesteihin ja ehkä myös ihonvärin kohdalla jonkinlaiseen värikarttaan, johon sertifioidut varmistajat vertaavat kansalaisuuden hakijan ihonväriä. Väärän perimän omaava ei sitten saa Suomen passia. Tiede on edistynyt 1930-luvusta ja toki tieteen saavutuksia pitää käyttää isänmaan eduksi.

Markku Toivonen

Perussuomalaisille geneetikoille tarjoutuu nyt erittäin laaja työsarka määritellä "aitosuomalainen" -sertifikaattiin oikeuttava genomi ja sen variaation rajat.

Jukka Mäkinen

Suomalaisuuden tärkein ja lähes ainoa määritelmä on se että suomalainen on äidinkieleltään suomenkielinen. Senkin jälkeen joku voi vielä tuntea itsensä joksikin muuksi. Osaksi suomalaiseksi ja osaksi joksikin muuksi.
Joitakin se vaivaa, useimpia ei.
Äidinkieleltään jonkin muun kielinen ei ole suomalainen.
Ei ole minunkaan poikani vaikka onkin Suomen kansalainen.
Identiteettinsä on jotain muuta.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Paskapuhetta. Lähes kaikki suomenruotsalaiset ovat identiteetiltään suomalaisia, vaikka puhuisivat paremmin tai jopa pelkästään ruotsia. Tätä suomalaisuutta sinulla ei ole mitään oikeutta heiltä riistää.

pekka numminen

Kolme henkilöä:

Yksi ilmoitti olevansa suomalainen ja suomen-ruotsalainen. Hän kertoi myös olevansa ylpeä siitä, että periytyi suomen-ruotsalaisesta suvusta.

Toinen ilmoitti olevansa suomalainen ja romani. Hän kertoi myös olevansa ylpeä romani-juuristaan.

Kolmas ilmoitti olevansa pelkkä suomalainen. Hän ei tiennyt mitä muuta sanoa, sillä hänen suomenkielinen sukunsa on jostain sisä-suomesta. Hän ei myöskään voinut sanoa olevansa siitä ylpeä, olematta rasisti.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #120

"Kolmas ilmoitti olevansa pelkkä suomalainen. Hän ei tiennyt mitä muuta sanoa, sillä hänen suomenkielinen sukunsa on jostain sisä-suomesta. Hän ei myöskään voinut sanoa olevansa siitä ylpeä, olematta rasisti."

Harvoin voi lukea yhtä vainoharhaista ja keksittyä tarinaa. Taitaa olla kotoisin persujen likaisten temppujen osastolta.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #120

Minä olen tuo kolmas henkilö. Sillä erotuksella, että tiedän varsin tarkkaan, mistä sukuni polveutuu (enimmäkseen karjalaisia, isän puolelta myös varsinaissuomalaisia) ja olen myös erittäin ylpeä taustastani.

Ja olkiukoista suurin on kyllä tuo rasistiheitto, ei ole varmaan ketään, joka pitäisi rasismina sitä, että on ylpeä itsestään ja taustastaan.

Jukka Mäkinen

"Lähes kaikki suomenruotsalaiset ovat identiteetiltään suomalaisia, vaikka puhuisivat paremmin tai jopa pelkästään ruotsia. Tätä suomalaisuutta sinulla ei ole mitään oikeutta heiltä riistää."

Ei minun tarvitse riistää heiltä mitään. Itse he määrittelevät itsensä suomenruotsalaisiksi eivätkä suomalaisiksi.
Samoin kuin teet sinäkin. Sinä riistät heiltä suomalaisuuden kutsumalla heitä suomenruotsalaisiksi. Ymmärrätkö? RUOTSALAISIKSI.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

"Mileipiteet ovat henkilökohtaisesti omia mielipiteitäni."
Olet kuitenkin puoluevaltuuston jäsen, joten voisiko olla vaara liittää nämä hyvinkin erikoiset mielipiteesi Perussuomalaisen puolueen edustamaan linjaan?

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Älä huolehdi, ei ole vaaraa ja mitä sitten jos on? En lähtenyt enää ehdolle ko. virkaan

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kuulin,että sinulle oli puoluetoimistosta kerrottu ettei valintasi ole kirjoituksiesi vuoksi mahdollista. Kyseessä on ns. sisäsiisteyskampanja!

Käyttäjän paavoheiskanen kuva
Paavo Heiskanen

Tämä vaatii kyllä tarkempaa määrittelyä. Sopisiko suomalaisen määritelmäksi se että henkilö on suomalainen mikäli kaikki hänen isovanhempansa ovat suomalaisia? Eli jos yksikin isovanhempi on muuta ..hmm.. kansalaisuutta kuin suomalainen ei henkilö ole suomalainen?

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

No mitä hän sitten on? Poikani isä on ruotsalainen, mutta poika on syntynyt, kasvanut ja käy koulunsa Suomessa. Hänellä on vain Suomen kansalaisuus ja äidinkieli on suomi. Minkä maalainen hän mielestäsi on?

Käyttäjän RuthLhdeaho kuva
Ruth Lähdeaho-Kero

"Olettaisin, että noin 100 vuotta jatkuvaa yhtäjatkoista asumista Suomessa, voidaan puhua suomalaisesta henkilöstä."

siis suomalaisia ovat vain ne 100-vuotiaat, jotka eivät ole välillä asuneet muualla kuin Suomessa.

Tony Muukkonen

Mitenköhän, jos äiti on suomalainen, mutta isä on ulkomaalaistaustainen suomalainen, niin kuinkahan monen vuoden jälkeen heidän lapsestaan tulee suomalainen?

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Lontoossa riehuneet ja sotilaan murhanneet Englannin kansalaiset ovat Nigeriasta tuleita uusenglantilaisia. Englannin mediat tekivät sen asian selväksi heti alkuunsa.
Englantilaiseen mediaan voi luottaa, koska siellä kerrotaan asiat siten kuin ne todellisuudessa ovat.

Suomalainen ja ruorsalainen media taas kertovat muunnettua taikka peiteltyä totuutta.
Siinä on se vissi ero.

Ruotsalaisten tarkoituksena on ilmiselvästi herättää henkiin "en finne igen"-menttaliteettia ja suomalaiset seuraavat hölmöinä perässä.

Pekka Heliste

Kyllä tämä toinen oli aivan Englannissa syntynyt henkilö ja elänyt tähän saakka elämänsä Englannissa.Nigeria taas oli osa Englantia itsenäistymiseen eli vuoteen 1960 saakka ja senkin jälkeen Kansanyhteisön jäsen eli kyllä hän on alkuperäinen englantilainen myös alkuperältään

"Adebolajo was an ordinary British schoolboy; born in Lambeth in December 1984, he grew up in Romford, travelled to school on the bus, played football and appeared to have a lot of friends."

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Suomalainen on sellainen, jolla on Suomen kansalaisuus. Ei se ole sen vaikeampaa. Oletettavasti pidetetyllä on Suomen kansalaisuus, tuskin lehti muuten olisi niin kirjoittanut.

"Miksi maamme lehdistö ei uutisoi: Ulkomaalaistaustainen Suomenkansalainen on pidätetty mellakoinnista". Mielestäni se olisi järjetöntä, siis se, että jaetaan ihmiset vielä kansalaisuuden jälkeen erilaisiin ryhmiin kuten Suomessa syntyneet Suomen kansalaiset, ulkomailla syntyneet Suomen kansalaiset, toisen polven maahanmuuttaja-Suomen kansalaiset. Taitaa se vaan olla niin, että yksilöerot vaikuttavat ihmisten käytökseen huomattavasti merkittävämmin kuin maantieteellisiin taustoihin liittyvät kategoriat.

Lisäksi niin ei tosiaankaan uutisoitu, koska kyseessä ei välttämättä edes ollut ulkomaalaistaustoinen suomalainen. Se oli Kai Haaviston ihan oma veikkaus.

Voisin lainata koko tekstin kohta kohdalta ja kommentoida sen kokonaan läpi, mutta en jaksa. Sen sijaan tartun vielä tähän: "Sen sijaan, että kirjoitettaisiin totuuksia, lehdistö vääristelee taustoja." Niin, se ei itseasiassa ole valehtelemista tai edes tietojen pimittämistä, jos ei kerrota Suomen kansalaisen maantieteellistä syntyperää laajemmin. Emmehän näe lehdessä uutisia hengessä "Keskisuomalainen mies ja Seinäjokitaustoinen nainen tappelivat Jyväskylän keskustassa".

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Mutta kattava ja perusteltu comeback!

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Hussein plokissaan sanoo itse olevansa uussuomalainen, ei suomalainen. Tässä hänen kommenttinsa: Saanen nöyrästi pyytää, että minua ei enää lokeroitaisi johonkin leiriin. Olen tämän maan kansalainen, uussuomalainen, joka rakastaa tätä maata ja sen ihmisiä; "vihaa" ruotsalaisia, ainakin kilpailuissa ja nauttii maan oikeuksista ja velvollisuuksista. Tai ehkä sitten olen vaan mamu ja pahimmassa tapauksessa kepulainen sellainen.

Abdirahim Hussein

Eli toisin sanoen Hussein on uussuomalainen ja varmasti tuntee olevansa Somali. Näin se menee. Suomalaiset haluavat vällttämättä, että kaikki on suomalaisia, vaikka he itse eivät kaikki halua niin. Ei ulkopuolelta voi määritellä kansallisuutta, vaan kansallisuus tunne syntyy itsessä

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Hussein sanoo samassa kommentissa olevansa Suomen kansalainen! Melkoista sokeutta ohittaa se ja väittää että Hussein sanoisi, ettei ole suomalainen. Kaiken lisäksi hän sanoo rakastavansa uutta kotimaataan. Kai Haaviston kannattaa varmaan etsiä parempi esimerkki "uussuomalaisesta" joka ei koe itseään suomalaiseksi.

Hussein voi tuntea olevansa somali sekä Suomen kansalainen yhtä aikaa. Ihmisillä voi olla erilaisia rooleja ja isänmaallisuus voi kohdistua kahteen maahan yhtä aikaa. Edustat varmaan sitä koulukuntaa, jonka mielestä kotoutuminen on epäonnistunut ellei vaihda nimeä, uskontoa ja katkaise kaikkia yhteyksiä entiseen kotimaahan.

"Ei ulkopuolelta voi määritellä kansallisuutta, vaan kansallisuus tunne syntyy itsessä" Sähän sen sanoit. Hussein sanoo nimenomaan lainaamassasi viestissä olevansa Suomen kansalainen ja tuntevansa rakkautta uutta isänmaataan kohtaan. Mielestäni tässä hän itse kertoi aika selkeästi sisältäpäin tulevasta kansallisuuden tunteesta. Kuka sinä olet sitä kiistämään?

Jarno Liimatainen

Kansan käsite ei tunnu olevan sinulle tuttu. Ajatus siitä, että kansoja olisi vain aina ollut, ja että kansat ovat kuin historiallisesti johdettavissa alkupiirinsä asti muuttumattomina, on ammuttu alas jo aika päivää sitten. Kansa ja kansallisuus ovat aina ulkoapäin määriteltyjä. Kulttuuri syntyy elinpiirin yhteisön arvoista, tavoista, tottumuksista ja käytännöistä sekä muista osatekijöistä. Tunnut sekoittavan yksilön kulttuurisen identiteetin kansalaisuuteen. Suomi on aina ollut monikulttuurinen kansa. Siten määrittely uussuomalainen ei sovi millään tavoin suvaitsevaisuuden kulttuuriin. Kyse on toiseuttamisesta. Nähdään vain me ja ne. Ne ovat niitä, jotka eivät sovi omaan subjektiiviseen käsitykseen opitusta suomalaisuudesta ja siihen liitetystä kulttuurista. Äärimmillään toiseuttaminen johtaa myös rasististen rakenteiden syntymiseen, joita vallan rakenteista on vaikea purkaa ilman, että ne nostetaan esiin.

Kansallisuus määräytyy kansainvälisten sopimusten mukaan, eikä tunneseikoilla ole siinä minkäänlaista tekemistä. Sanan "uussuomalainen" historiallinen ja etymologinen alku lienee aivan muualla kuin siinä, että eri kultturista tuleva yksilö on asettunut Suomeen asumaan. Politiikassa oikeiden käsitteiden käyttö olisi hyvin suotavaa, sillä toiseus ilmenee usein vallan rakenteissa ja purkamattomana syöttää vääriä arvoja yhteiskuntaan.

Kulttuurinen tausta ja kansallisuus ovat 2 eri asiaa. Meillä on erinomaisia esimerkkimaita siitä, kuinka eri kulttuurit voivat yhdistyä yhdeksi kansaksi ja kansallisuudeksi. Historiasta löydämme Yhdysvallat ja erityisesti tämän päivän Kanadan. Suomella tuntuu olevan vielä pitkä matka saman ymmärryksen omaksumiseen, jos politiikkamme on täynnä jonnin joutavaa höpötystä käsitteistä, joita ei ole edes olemassa kuin populistisessa puhekielessä.

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

Tällaiset avaukset saavat aina miettimään tuttavani lapsea. Vuoden vanhana Etelä-Afrikasta adoptoitua, jolla ei ole muuta kieltä kuin suomi, eikä muuta kulttuuria kuin suomalainen kulttuuri johon hän on suomalaiseen perheeseen adoptoituna kasvanut. Geeniperimä on kyllä täysin eri ja sitten on näitä kaihaavistoja jotka kertovat ettei hän ole suomalainen. Sylettää.

Joachim Seetaucher

Hirmuista, jos hän ei osaa hävetä ihon väriään!

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

No älä muuta virka. Viisivuotiaat ovat niin pirun tyhmiä. Eiköhän hänkin kuitenkin opi joskus, kun kaihaavistot hänelle asian oikean laidan kertovat.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #143

Juuri noin. Näitä kaihaavistoja on persuissa ihan liian kanssa.Yhteyshenkilöni sieltä kertoi, että he yrittävät päästä tästä porukasta hiljaisesti eroon. Muuten ei hallitusovet aukene!

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #147

Vai että oikein yhteyshenkilö :)

Pekka Heliste

"Olettaisin, että noin 100 vuotta jatkuvaa yhtäjatkoista asumista Suomessa, voidaan puhua suomalaisesta henkilöstä."

Heh, 100 vuotta sitten olimme virallisesti venäläisiä ja vähän yli 200 vuotta sitten ruotsalaisia.

Koskahan Haavisto anoo Venäjän passia ?

Toimituksen poiminnat