KaiHaavisto Suoraa puhetta

Suomi turvapaikanhakijan taivas?

Suomi on turvapaikanhakijan taivas vai onko? Ainakin jos aamulehden juttua on uskominen, saa turvapaikanhakija Suomessa eniten tukia, verrattuna muuhun Eurooppaan.

Viisihenkinen perhe tienaa Suomessa 1277 euroa -per kk. Lisäksi maksetaan terveydenhuolto, asuminen sekä jutusta pois jätetty kansallisvaate tai pikemminkin kulttuurisopeutumisavustus, joka on tietääkseni noin 700-800 euroa -per kk. (Suomalainen ei nauti kulttuuriavustusta)

Nuo summat 1277 + 800 euroa- jaettuna 30 päivällä tekee 69 euroa ja 23 centtiä -per päivä.

Jotta summan suhdetta voitaisiin verrata kotimaiseen vastaavaan, niin tässä Espoolaisen sosiaalitoimiston virkailijan kommentti, joka on nauhoitettu eräältä ystävältä (kyseessä suomalainen lapsiperhe) :

Teidän perheen pitää tulla toimeen 19 eurolla -per päivä. (Turvapaikanhakijan perhe 69 euroa/päivä) Miten te voitte kuvitella saavanne tukia kun olette eläneet yli varojenne etukäteen? Sosiaalivirkailija epäsi tuet tältä perheeltä, jonka taloudellinen tilanne muuttui äkkiarvaamatta huonoksi työnantajan jättäessä tilit maksamatta. Tämä kyseinen perhe joutui erittäin pahaan taloudelliseen ahdinkoon. Olisi jäänyt ilman ruokaa, mikäli ystävät eivät olisi auttaneet. Heidän taloudellinen tilanne heijastuu vielä pitkälle tulevaisuuteen negatiivisena.

Espoolainen sosiaalivirkailija siis edellytti tältä Suomalaisperheeltä ennustajaeukon ominaisuuksia. Sosiaalivirkailijan mukaan perheen olisi pitänyt ennustaa etukäteen, että palkat jäävät saamatta ja siten heidän olisi pitänyt elää kituuttaen vain vaikka varmuuden vuoksi pettuleivällä ja korvikkeella.

Nyt kun vertaa turvapaikanhakijan perhettä Suomalaiseen perheeseen, tulen miettineeksi kohdellaanko sittenkin Suomalaista lapsiperhettä huonommin kuin turvapaikanhakijan perhettä?

Miten tilanne menisi, jos turvapaikanhakijan perheen mies olisi jäänyt ilman palkkaa? Olisiko Espoolainen sosiaalivirkailija todennut saman asian kuin Suomalaisperheen miehelle?

Kuinka yleistä tämä on ja piileekö tässä koko totuus? Sen saamme tietää vai silloin kun sosiaaliviraston tiedot tulevat julkisiksi.

 Yleisen kaaoksen ja epätietoisuuden välttämiseksi olisi oikein, että kaikki tukimuodot julkisetaan ja verrataan niitä toisiinsa. Vai onko kuitenkin niin, että Suomalainen lapsiperhe on tässä vähemmistöosassa, kun kerran tilastoja ei julkisteta.

Homma haisee ja pahalle, sanon minä.

 Linkki juttuun: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Aamulehti+Suomi+EUn+anteliain+turvapaikanhakijoiden+tuissa/1135250917309

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kirjoituksesi ja tämä pakolaisneuvonta ry:n sivuilta saatava info ovat aika kaukana toisistaan, miksi?

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Siksi kun totuus on toinen. Nyt puhutaan viisihenkisestä perheestä.

Edit: pohjautuu Sisäministeriön selvitykseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kohta tuon AL:n kirjoituksen jälkeenhän turvapaikanhakijoiden toimeentulotukeen kiinnitettiin huomiota ja sitä pienennettiin:

Ministeri Thors: Turvapaikanhakijoiden rahallista toimeentulotukea pienennetään

http://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ministeri+th...

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Toivoisin hieman laadukkaampaa perustelua kuin että totuus on toinen.

Vilkaisin sisäministerin sivuja ja siellä olevaa taulukkoa niin tuota summaa mitä kerrot turvapaikanhakijoiden saavan joka kuukausi ei niistä löydy.

Otsikon perusteella aihe on toinen mutta mitäs siitä. Puhutaan vaan tästä perheestä, mutta ennenkuin voin ottaa kantaa onko heitä kohdeltu väärin ja kohtuuttomasti haluaisin tietää millainen tuo sosiaalivirkailijan laskelma oli tulot-menot.

Matti Heikkinen Vastaus kommenttiin #6

Reija Härkösen antaman linkin mukaan viisihenkinen perhe nettoaa seuraavasti:
2 aikuista a 262 euroa = 525 euroa
3 lasta a 198 euroa = 595 euroa

josta tulee yhteensä 1119 euroa.

Vanha tuki oli 1227 euroa, joten eroa on ruhtinaalliset 108 euroa. Kyllä me näköjään tienataan tällä.

Härkösen linkki on tuossa:
http://www.pakolaisneuvonta.fi/?lid=66

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Yhden aikuisen/lapsen saamaa summaa ei voi kertoa perheenjäsenten lukumäärällä, sisäasiainministeriön taulukossa 2010 on eritelty yksin asuvan/yhteistaloudessa asuvan, sekä lapsiem määrästä riippuva toimeentulotuki.

http://www.poliisi.fi/intermin/images.nsf/files/785a598b2b062c13c2257815004d6e05/$file/turvapaikanhakijan_toimeentulotuki_01022010.pdf

EDIT: linkki ei toimi, taulukko löytynee haulla SISÄASIAINMINISTERIÖ
Turvapaikanhakijan toimeentulotuki
1.2.2010 Sovellettava

Turvapaikanhakijoille myönnettävä tuki on 1.2.2010 lähtien 30 prosenttia pienempi kuin vähimmäistoimeentulotuki. Esimerkiksi yksin asuvan, aikuisen turvapaikanhakijan toimeentulotuki on 292 euroa kuukaudessa. Vastaanottokeskuksessa asuvan turvapaikanhakijan on tällä toimeentulotuella katettava ruoka, vaatteet, hygienia, liikennemaksut ja muut henkilökohtaiset menot. Lapsilisään tai esimerkiksi opintotukeen turvapaikanhakijat eivät ole oikeutettuja.

Mikäli turvapaikanhakija saa vastaanottokeskuksessa päivittäiset ateriat, vähennetään toimeentulotuen perusosasta 79 prosenttia.

http://www.pakolaisneuvonta.fi/?lid=90

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #12

Et tuonut yhtään tietoa siihen mitä kysyin.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Viisihenkisen perheen elämä onkin 1200€/kk tuloilla yhtä juhlaa.

Jouni Haimi

Niin tässä ehkä olenaisinta on se että täytikö tuo perhe toimeetulotuen edellytykset ihan viralisesti

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Täällä on satoja tuhansia suomalaisia leipäjonoissa, ilman asuntoa ja terveydenhoitoa,että siinäkin olisi työsarkaa ja avustamista.Ei heille tehdä suunnitelmia ja tukitoimia vuosiksi eteenpäin.Päinvastoin RANGAISTUSKEINOJA on monia jos erehtyy sosiaaliluukun oven avaamaan.

Perheitä vailla työtä ja lapsia nälässä.Vanhuksia ja vammaisia ala-arvoisissa oloissa ,että kuinkahan olisi tukea omiakin kansalaisia.
Ei,on niin HIENOA olla kaikkien kaveri ja suvaitsevainen.

Toki vain jos sen suvaitsevaisuuden ei tarvitse ylettyä naapureihin ja suomalaisiin joilta on mennyt työpaikka alta ja koko elämän pohja kadonnut.Silloin vedetään syyllistämis kortit esiin(poliitikkojen kikka) vaikka jokainen tajuaa etteivät isät,äidit,nuoret ole työpaikkojen katoamista aiheuttaneet.Eivätkä JATKUVAA perus elintarpeiden hinnan nousua.

Rasismiksi voidaan kutsua syrjintää ,joka kohdistuu kansanosaan jotka köyhyyden,työttömyyden,asunnottomuuden vuoksi lokeroidaan ja leimataan.Lapset kiikutetaan huostabisnekseen tuottamaan kasvottomille firmoille voittoa(jota tuetaan verovaroista), jopa 100 000 vuosi per.lapsi maksavalla laitos"hoidolla".
Tämän taidon osaavat poliitikkomme jotka ratsastavat näiden ihmisten onnettomuudella.

Totuus köyhistä ja alle köyhyysrajan elävistä suomalaisista on tarua ihmeellisempää.

Suomessa ei uskalleta(media)vallan juoksupojat, eikä haluta julki totuuksia kuinka suomalaisia perheitä kohdellaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"kansallisvaate tai pikemminkin kulttuurisopeutumisavustus, joka on tietääkseni noin 700-800 euroa -per kk. (Suomalainen ei nauti kulttuuriavustusta)"

Tämä on romaneille, joten lienee syytä tarkistaa sekin:

TOIMEENTULOTUKIOHJE
Jyväskylän kaupungissa
1.1.2013 alkaen

4.8. Romanivaatetus
Romaninaisen hameen hankintaan hyväksytään toimeentulotukilaskelmaan 400 euroa vuoden välein.
Käytäntönä on ollut, että toimeentulotukeen oikeutetulle on myönnetty hameen teettämistä varten maksusitoumus ompelijalle.

http://www.jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product...

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Seija tuo on totta, mutta nyt ei puhuta 500 vuotta Suomessa olevien kansallispuvuista, vaan Suomeen ulkopuolelta tulevien eri kansallisuuksien sopeutumisavustuksesta, joka on tietääkseni tuo 700-800 euroa- per kk.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tietääksesi maksetaan 700-800 euroa kuukaudessa, jos noin on päätetty maksaa niin kyllä siitä silloin löytyy päätöskin jostain, kannattaisiko aloittaa sen etsiminen jo tänään ja esittää se.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tietääkseni" ei valitettavasti riitä silloin kun väittää maksettavan tiettyjä rahamääriä, linkki? Ja minkä täällä käytössä olevan turvapaikanhakijoiden kansallisvaatteen hankinta korvataan, leipätekstistäsi:

"sekä jutusta pois jätetty kansallisvaate tai pikemminkin kulttuurisopeutumisavustus, joka on tietääkseni noin 700-800 euroa -per kk. (Suomalainen ei nauti kulttuuriavustusta)"

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Reija Härkönen kirjoittaa omassa blogissaan samasta aiheesta ilman kommentointimahdollisuutta. Hän mm. sanoo, että "turvapaikanhakijat eivät saa toimeentulotukea vaan vastaanottorahaa", mikä minun mielestäni on aivan sama asia. "Vastaanottorahaa ei makseta automaattisesti, vaan sitä pitää erikseen hakea ja turvapaikanhakijan tulot ja omaisuus vaikuttavat rahan määrään."

- Sehän onkin tosi raskasta kun pitää ihan erikseen hakea ja tuskinpa vasta tulleilla turvapaikanhakijoilla mitään tuloja tai omaisuutta on, eli täydet tuet he tulevat saamaan joka tapauksessa!

http://reijaharkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1476...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

2009 tiedot ovat vanhentuneita ja niitä levittelee nyt Tossavainenkin. Aamulehden uutisesta nousi silloin kohu ja turvapaikanhakijoiden toimeentulotukea leikattiin.

HS 15.12.2009, Thors: Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen leikkaus helmikuussa

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Thors+Turvap...

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Näihin leikkauksiin en usko, ennen kuin näen "mustaa valkoisella". Turvapaikanhakijoihin vuosittain käytettävä budjetti kun pidetään visusti salassa!

Aki Mönkkönen Vastaus kommenttiin #11

Miksikähän? Kansalaiset voisivat haluta tietää, paljonko verorahoja kuluu budjetista ja sen ulkopuolelta mamuihin. Jos ei ole mitään salattavaa, pitää kulunki julkistaa. Ei sen tilastointi voi mitään rakettitiedettä olla?

Martti Kovala Vastaus kommenttiin #19

Muistaako joku Lieksan kuittijupakan? "Mamu-nuorukainen" oli heittänyt nipun pankkikuittejaan roskiin,ja joku oli ne löytänyt. Hänen saamansa rahakasa sai suomalaisten köyhien päässä silmät pyörimään, mutta viranomaiset nostivat hirveän älämölöön tietosuojan rikkomisesta. Totuutta ei olisi saanut julkaista.

Matti Heikkinen

Tukea tosiaan leikattiin esimerkkiperheen osalta peräti sadalla eurolla. Kyllä meitä tyhmiä osataan viilata linssiin joka paikassa. Tuonkin kosmeettisen vähennyksen jälkeen unohdetaan sellainen juttu, että taikaseinä maksaa kaikki terveydenhuoltoon liittyvät kulut. Vähän epäilen, että vaate- ja harrastusmaksutkin löytyvät tuosta samasta seinästä.

Jari Teräväinen

Reija julistaa blogissaa "jumalaista" sanaansa, joita ei sovi kommenteilla horjuttaa ?:)

ulf fallenius

On oikaistu jo että summa määrät ei enään ole voimassa vaan perustuu johonkin 2009 tietoihin niin turha käydä kuumana.Tänä päivänä maksetaan huomattavasti vähemmän pakolaisista ja niin edelleen.

Mauri Hyhkö

Minkähän takia turvapaikan hakijat matkustelevat läpi koko Euroopan useiden valtioiden läpi vain tullakseen tänne kaukaiseen pohjolaan, Euroopan huonoimmille tuille ja ilkeiden suomalaisten rasistien kiusaamiksi? MIKSI? SIKSI! https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

JA SIKSI: https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Jari-Petri Heino

Joka vanhoja muistelee sitä tikulla silmään. Suomessa on edelleen suurimmat tuet humanitaarisille maahanmuuttajille.

Vanhoja muistellen.

http://www.kko.fi/45905.htm

Toimituksen poiminnat