KaiHaavisto Suoraa puhetta

Halpa-asuntoja Suomeen? Moduuli, mobiili ja konttitalot

  • Halpa-asuntoja Suomeen? Moduuli, mobiili ja konttitalot
  • Halpa-asuntoja Suomeen? Moduuli, mobiili ja konttitalot

Suomessa podetaan kroonista asuntopulaa ainakin pääkaupunkiseudulla. Muualla maailmassa käytetyt konttitalo- sekä moduulitaloratkaisuja kannattaisi miettiä Suomessakin. Rakentaminen on kallista, tonttien kaavoitus hidasta. Kontti ja moduuliasunnot ovat valmiiksi sisustettuja asuntokäyttöön. Moduulitalot tietääkseni asennetaan kiinteästi, mutta ovat hinnaltaan edullisempia kuin perinteiset ratkaisut. Ne ovat myös siirrettävissä uuteen paikkaan, kuten konttitalotkin.

Asunnot olisivat tarkoitettu asunnottomille opiskelijoille sekä nuorille asunnottomille tai vastaavissa tilanteissa oleville ihmisille.  Asunnoissa ei olisi tarkoitus asua kuin sen aikaa kun jokin muu asuntoratkaisu selviää.

Asunnot voitaisiin asentaa tuleville asuntokaava-alueille, jossa infra on valmiina. Asunnot olisivat tontilla niin kauan kuin kaava valmistuu alueella. Kun alueelle aletaan rakentaa kerrostaloja, voitaisiin kontti- ja moduulitalot helposti siirtää seuraavaan paikkaan.

Ko. ratkaisuja voisi myös olla sen aikaa tontilla, kun kerrostalo on valmiina ja toimisi näin väliaikaisena asumisratkaisuna. Hinta tällaiselle moduuli tai konttitalolle on ostettaessa noin 25–100 dollaria/ m2 Kustannuksia tulee lisäksi rahdista, asennuksesta ja vesi/ sähköliitännöistä. Joka tapauksessa siitä saisi hyvän tuoton vuokranantajakin.

Ehkä Suomessa olevien rakennusliikkeiden tai talovalmistajien kannattaisi tutkia tarkemmin – voitaisiinko Suomessa tuottaa edullisesti tällaisia väliaikaisasuntoratkaisuja ja olisiko Valtio kiinnostunut olemaan mukana tukemassa Suomessa asunnottomuuden poistamista.

Liitteenä pari kuvaa erilaisista ratkaisuista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, piru vieköön... Muutaman miettimisen jälkeen, tuossa olisi ideaa.

Se tiedetään etukäteen, että rauhallista asumista tuo ei olisi. Asuntoihin sijoitettaisiin/keskitettäisiin ongelmaisia, jotka kyllä toisivat ongelmat tullessaan.

Opiskelija ei tietenkään ole ongelmainen, mutta sijoitettaisiin asumaan ongelmaisten joukkoon.

Ymmärsin, että rekkakuski Haavisto tarkoitti mallia myös asunnottomille.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kiitos Markku, mutta en ole rekkakuski. Olen joskus ollut.Nykyään kiinteistöpuolella.

En nyt usko, että välttämättä ongelmia tulisi sen enempää kuin muissakaan vuokrataloissa. Vuokranantajalle kuuluu järjestyksenpito.

Matias Härkönen

Eikös 60-ja 70 lukujen lähiöt rakennettu vähän samalla periaatteella... Sinänsä tuo ideana ihan ok, mutta en usko että noitakaan saataisiin halvalla suomen olosuhteisiin sopivana. Järkevämpää olisi harjoittaa järkevää asunto- ja kaavapolitiikkaa. Kaavoitetaan ja rakennetaan korkeammalle. Kunnan asuntoja niille, joilla on koulutus tai työpaikka Helsingistä tiedosta ja sijoitetaan maahanmuuttajat alkuun vaikkapa niihin kuntiin joissa on tilaa.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Matias onhan tuo jo nähty, että kaupungit eivät saa mitään eteenpäin. Korkeammalle rakentaminen hyvä ja maahanmuuttajat kuntiin alkuun, sekin hyvä

Pinja Mänty

Miksi maahanmuuttajat kuntiin. Opastakaa niihin kontteihinne.

Martti Laines

Hyvä idea. Virkamies varmaankin huomaa, että noista puuttuu sitä ja tätä. Sen jälkeen nuo ovat hengenvaarallisia ohikulkijoillekin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kiinassa ideaa on kehitetty pidemmälle. Siellä on mallia otettu laivanrakennuksesta: rakennetaan "hyttejä", huoneita, liukuhihnalla ja kootaan niistä rakennuspaikalle pystytettyyn kehikkoon pilvenpiirtäjiä. Aikaa säästyy, rakennusaika parhaimmillaan alle 1/3 "normaalista" ja kustannukset lähes puolittuvat. Tätä käytetään erityisesti uusissa luksuspilvenppirtäjissä, joten laadussa ei ainakaan kitsastella.

Suomessa, joka on laivanrakennuksen huippumaa nimenomaan modulirakennuksessa, tästä voisi kehittää kuolevalle telakkateollisuudelle uuden vientiartikkelin - ennen kuin Helsingin telakan venäläiset omistajat keskivät saman, ja kilpailuetu, josta pääministeri Kutvonen jaksaa paasata, menetetään tässäkin.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Hyvä Jouko! Mainio idea, kannatan 100%

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kiitos!

Joo, ideoita on, vaikka muille jakaa. Ja kutsellä ei ole pelimerkkejä, jaankin. Jos jollekin kelpaa, hyvä on. Mukaan olisi kivaa päästä, mutta jos ei, niin ei kait sen niin väliä ole. Pääsen sitten kuitenkin nautiskelemaan verojen ja sossujen kautta, jos joku toteuttaa. :D

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Mie oon käsittänyt että näitä on tehty jo.

Esim. tämä firma http://www.neapo.fi/fi/www/popupcard.php?id=35

On myös muita jossa on hyödynnetty laivanrakennuksessa opittua tekniikkaa.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kyllä, mutta tarkoitan siirrettäviä yksiköitä, eli lue ploki. Onhan nuokin moduuleja. Tarkoitukena siirrettävyys. Onhan siirrettäviä konttejakin tehty asunnoiksi, mutta verkkaisesti asiat etenevät. Suomessa kyllä taitoa riittää kunhan vain tahtoa olisi. Hyvä, että asiasta keskustellaan,

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Linkissäsi on kyse lähinnä talotehdas-tyyppisestä tuotannosta. Se, mistä kirjoitin on enemmänkin "legopalikkatuotantoa": valmistetaan luksustasoisia keittiöitä, luksustasoisia kylppäreitä, luksustasoisia muita tiloja jne., joiden liittäminen on standardoitu - niin kuin juuri laivoissa - ja niistä sitten kasataan pilvenpiirtäjiä tukikehikkoon asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Rahantuloa ei voi estää - jos Suomessa toimitaan eikä kupata, niin kuin tavallisesti. Kukan ei moista vielä Euroopassa tai ylipäätään "lännessä" tee. Ensimmäinen voittaa kilpailun.

JOs vanhat merkit paikkansa pitävät, voitajiksi nousevat rakkaat länsinaapurimme, niin kuin niin usein aikaisemminkin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ihan hyvä idea, mutta mites noihin saa kohta vaadittavan energiatodistuksen? Ei mitenkään, vaikka ovatkin eristelevyistä rakennettuja. Eikun lisää villaa ja seinäpaksuutta sanoopi rakennusmääräykset. Samoin kosteat tilat. jopa kohta liikutaankin sitten 500-1000 €/m2, kun byrokraatti pääsee hieman tutkimaan :)

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Kyllähän konttiasumista ja ennen kaikkea asumista erillisryhmille on kehitelty Suomessa. Tässä yksi versio kehittelystä ja pitkästä kokemuksesta. Valitettavasti tällä hetkellä on aika vaikeaa päästä tekemään tätä ja tämäntyyppistä työtä. Myös kuntien niuva suhtautuminen uusiin pieniin toimijoihin on aika nihkeää, noin varovasti sanoen.
Tämä kontti oli asuntomessujen yksi vetonaula, joka herätti paljon puhetta.
http://www.elamantahden.fi/

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Virosta hommattuna tuollaiset palapelit maksaa alkaen 650€/m2 Jos olisit viitsinyt edes googlettaa työmaaparakkeja niin huomaisit hyvin äkkiä missä hintaluokassa mennään,näiden kohdalla joita sinä tuossa hehkutat liikkuu 1000€/m2 ja tuon päälle tietysti normi tilpehöörit,kunnallistekniikka ja sähköt,pikkasen parkkitilaa ja jokunen pihatie,saattaa olla sinulle yllätys mutta kaikki maksaa

"-Hinta tällaiselle moduuli tai konttitalolle on ostettaessa noin 25–100 dollaria/ m2"

...uskomaton heitto, että muka tuolla summalla saadaan talviasuttava koppero rakennettua,mutta on näitä posketomia avautumisia täällä nähty vähän yhden jos toisenkin kynästä.

Jos olisit aavistuksen perillä vaikkapa vapaista toimitiloista pk-seudulla,sellaiseen vanhaan konesaliin tai toimistotilaan väsää lennosssa soluasuntoja,muutamalla tonnilla hommaa laminaattia,kipsilevyä ja homma on bueno..

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

On sinulla Pentti hauskat jutut. '
"Jos olisit aavistuksen perillä vaikkapa vapaista toimitiloista pk-seudulla"= Vastaus: Olen kartalla erittäinkin hyvin- olenhan toimitilavälittäjä.

-Hinta tällaiselle moduuli tai konttitalolle on ostettaessa noin 25–100 dollaria/ m2" = hinta kiinassa.

Lukisisit kirjoitukseni parin viikon takaa, jossa juuro kirjoitin toimistotilojen muuttamisesta asunnoiksi. Jos olisit yhtään kartalla, niin odottaisin järkevämpiä avauksia

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Ihan oikeesti.. "25-100 taalaa neliö".. Herää jo!

Ja älä nyt vaan oleta jatkossakaan että jokaisen blogisi luen :)

Mutta katsotaas yksi juttu, suomen yksi järkevimmistä poliitikoista,Satu Hassi hehkuttaa aiheellisesti kuinka tärkeää suomelle on Cleantech,ja tuo Cleantech on taas monelle persulle se pahin kirosana,(nähty täällä).. Siispä annetaan nettilinkille puheenvuoro: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/39964-ker... .

""-NEAPO Oy:n omistavat Ahlström Capitalin hallinnoima rahasto AC Cleantech Growth Fund I sekä Sitra ja Shippax Oy sekä yksityishenkilöt.""

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #24

Talon rakennuksessa, (passiivitalon normit alittava), päästään helpolla 100e/neliömetri (jopa 50 €/neliömetri), jos homman tekee itse.
Tonttihinta, tietyöt ja kaikki muu talon ulkopuolella onkin sitten ihan toinen juttu.

http://provillage.wordpress.com/category/suomeksi/

Valokuvien talo rakennettiin n. 10 vuotta sitten 3.000 punnalla = 70 neliömetriä.

Henry

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #26

Ei blogistin esittämä malli oikein sovi itserakentamiseen,eikä tuo itserakentaminen oikein sovi pienkerrostalo-tyyppiseen aluerakentamiseenkaan

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Kyllä niistä teollisuus ja muista kiinteistöistä tehdyistä asunnoistakin aika hintavia tulee. Rakennusvalvonnalla on omat kriteerit, ei ne pelkkä laastia hyväksy. Monissa kiinteistöissä joudutaan korjaamaan tai muuttamaan kaikki ilmastointi ja viemäröinti ym. Olen noita muutostöitä ollut seuraamassa ihan aitiopaikalta. Monesti muutostyöt on niin kalliit ettei niitä kannata lähteä tekemään.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Varmaan juuri noin,ehkä joku sopiva toimitila olisi muokattavissa hätämajoitukseen,sillä saataisi se heikoimmassa asemassa oleva porukka pois rappukäytävistä,roskalaatikoista ja veneiden alta.. Fiksuin tapa toimia vanhojen tyhjillään makaavien toimitilojen suhteen olisi näyttää niille puskutraktoria ja rakentaa tilalle ihan oikeita nykyaikaisia asuntoja.. Kannattaa lukea Börje Uimosen blogi siitä mihin suuntaan pk-seutua tulisi kehittää..

Mutta tuollainen 25-100€/m2,niin selkeää populismia ja etenkin kun kansa sitten hurraa silmät nurinpäin päässä ajattelematta lainkaan mitä rakentaminen oikeasti maksaa,missä on lukijoiden oma harkintakyky,ja kannattaako maksaa väliaikaisista parakkikylistä maltaita vai pistää pikkasen enemmän likoon ja rakennuttaa oikeita asuntoja..

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #29

Pentti ei tässä ole populismista kyse vaan ihmisten hädästä ja niiden ratkaisuyritysvaihtoehdoista. Kannattaa opetella ehkäpä lukemisen ymmärtämisen taitoja. Kiinassa lähtöhinta on tuo mainitsemani hinta, johon tulisi laivarahti päälle ja muut kustannukset tietystik. Siksi kannattaisi tutkia ja pysyä Suomessa eli valmistaa Suomessa samantyyppisiä. Valmiudet on ja jonkin verran tehdäänkin. Tämä tukisi samalla Suomen hiipuvaa rakennusteollisuutta ainakin pienellä osalla

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #33

Niin,hinta Kiinassa,koitas arvata paljonko rahti maksaa,ja onko kiinalasversio lainkaan tuolla mainitsemallasi neliöhinnalla suomeen soveltuva. 20ft merikontti tulee kiinasta kaikkineen kuperkeikkoineen hinta tarkasti stetsonista n.3000€ Nyt siis puhutaan merikontista,entä jos puhutaan tuollaisesta kevyestä lastulevyhärdellistä johonka ei oikein päällelastausta voi tehdä.. Eli,ainoaksi mahdollisuudeksi jää valmistus suomessa,ja hinta edelleen joku muu kuin mainitsemasi

Pakkoruotsissa tuo liiketoiminta on ihan toisessa mallissa kuin suomessa,ja hinta erittäin kilpailukykyinen 2000-2200€/m2 +infra toi hiukan toinen neliöhinta kuin siä annoit ymmärtää tässä blogissasi ja toisekseen tuon hintatason olisit voinut kaivaa itse,mutta mitäpä minä en tekisi perussuomalaisten eteen,talkootyötä mistä ei kiitosta irtoa..
http://www.puuinfo.fi/ajankohtaista/ruotsin-puuker... .

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #34

"Oikeat" kuljetuskontit ovat muuten aivan mainioita asunnon aihioita, nimenomaan tuon rakenteellisen kestävyytensä ansiosta. Niistä on tehty jopa kerrostaloja maailmalla.

Opiskelija-asuntola Hollannissa:

http://inhabitat.com/prefab-friday-keetwonen-conta...

Suomessa tarvitsee toki vähän paksummat eristeet ja ikkunat, mutta niin tarvitsisi puu- tai tiilitalokin.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

40 vuotta sitten kasvukeskusten asuntopulaa ratkaistiin rakentamalla halvalla nykyiset lähiöt. Ja nyt tuskaillaan niiden korkeiden elinkaarikustannusten ja kalliiden remonttien kanssa. Eiköhän olla jo opittu, että asumisen hinnassa kannattaa ajatella pitkäjänteisesti. Parakkitalo voi olla sopiva ratkaisu satunnaistaarpeeseen, vaikkapa ydinvoimalatyömaan rakennusmiehille, mutta ei niillä asuntopulaa voida ratkaista.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kalevi, kukaan ei ole väittänyt, että niillä ratkaistaan asuntopula. Niillä voidaan helpottaa asuntopulaa väliaikaisesti. Ko. malli tarkoittaakin sitä, että ihminen saisi väliaikaisratkaisun asuntotarpeeseensa odottaessaan muuta asuntoratkaisua. Monilla olisi työpaikka täällä pääkaupunkiseudulla, mutta joutuu kärvistelemään työttömänä muualla kun ei ole asuntoa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Jotta näillä konteilla olisi mitään merkitystä edes väliaikaiseen asuntopulaan, niitä pitäisi olla niin paljon, että niillä olisi jo kaupunkikuvaankin oma vaikutuksensa. Ja väliaikaisilla asumisratkaisuilla on taipumus jäädä pysyviksi. Vaikkapa niiden mainittujen lähiöiden käyttöiäksi alunperin kaavailtiin vain 30 vuotta.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #27

"..niitä pitäisi olla niin paljon, että niillä olisi jo kaupunkikuvaankin oma vaikutuksensa."

Riittäisi muutama sata konttia HOASille, jotta opiskelijoita ei enää jouduttaisi hätämajoittamaan liikuntahalleihin.

Ja konteista tulisi vuokratulojakin - toisin kuin niistä kaikista opiskelijoista, jotka vuokraavat vapailta markkinoilta vanhempiensa rahoilla, tai käyvät töissä vain rahoittaakseen asunnon.

Riittäisi myös muutama sata konttia Helsingin kaupungille, jotta eivät joutuisi hätämajoittamaan huono-osaisia Forenomin &co erittäin kalliisiin lyhyen ajan vuokraluukkuihin.

Siinä olisi pienillä investoinneilla säästetty / tienattu muutama miljoona euroa vuodessa, ja opiskelijoilla ja kadulle joutuneilla olisi elämä parempaa.

"Vaikkapa niiden mainittujen lähiöiden käyttöiäksi alunperin kaavailtiin vain 30 vuotta."

30 vuotta on liian pitkä aika. Siinä ajassa ehtii kasvaa ja juurtua kokonainen sukupolvi uusia asukkaita, ja asuntojen hintakin nousee niin, että putki- sähkö- ja julkisivurempat vaikuttavatkin ihan edullisilta.

Pohjois-Helsingissä on kaksikerroksisia parakkirivitaloja, alunperin halpoja ja "väliaikaisia" perheasuntoja, mutta nyt kalliita. Ja ainakin osa taitaa olla jo suojeltukin. :)

Haaviston ajatus, että konttitalo olisi tontilla vain vuoden-pari, ja sitten siirrettäisiin muualle (kenties asukkaineenkin), on aivan mainio. Nytkin on paljon tontteja tyhjillään hyvien kulkuyhteyksien varrella. Suurin osa Jätkäsaaresta valmistuu vasta vuosien kuluttua, ja Pasilan konepaja-alueen pohjoisosakin on lojunut tyhjillään jo vuosia.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #52

"30 vuotta on liian pitkä aika."

Toisaalta se kertoo siitä, että pääkaupungin asuntopula ei ole ohimenevä vaan pitkäaikainen ilmiö. Näin ollen sitä ei voida korjata nopeilla väliaikaisratkaisuilla - vaikka yksilötasolla asuntopula usein koetaankin lyhytaikaiseksi. Voi kuvitella, että jos tyhjillä tonteilla olisi parakkeja, se hidastaisi niiden ottamista vakituiseen asumiskäyttöön entisestään.

Mielummin rakennetaan parempaa ja pysyvämpää. Parakkikylät sopii sinne, missä asutuskin on väliaikaista.

Jormas Päivis Soini Strandén Vastaus kommenttiin #55

Mistähän mahtaa olla peräisin käsityksesi, että merikonteista tehty koti osa parakkikylää tai ylipäätään väliaikainen ratkaisu? Jorma Soini

Jormas Päivis Soini Strandén Vastaus kommenttiin #55

Mistähän mahtaa olla peräisin käsityksesi, että merikonteista tehty koti osa parakkikylää tai ylipäätään väliaikainen ratkaisu? Jorma Soini

Peri Ferio

Köyhät kontteihin. Perussuomalainen ratkaisu?

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kummassa asuisit mieluummin. Hyvin varustellussa tilavassa konttiratkaisussa vai rappukäytävässä, kun ei muuta vaihtoehtoa ole?

Pentti Järvi

Tuttavaltani paloi nätti pieni omakotitalo alta. Vakuutusyhtiö järjesti paikalle alta aikayksikön siistin konttiasunnon, missä hän viihtyi paremmin kuin hyvin. Viinamäen miehenä hän ei ollut muutenkaan kovin nirso.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #37

No niin,jos olisin maksellut vuositolkulla vakuutusmaksuja 150m2 ok-talosta,joka olisi maksanut vaikka rapiat 200 000€ ja saisin tulipalon jälkeen tilalle 10 000€ arvoisen tuulisen ja vettäpitämättömän koirankopin niin harkitsisin vakuutusyhtiön vaihtamista,en toki valittaisi,olisihan minulla katto pään päällä eikä minua korpeaisi lainkaan vaikka olisin maksanut vakuutusmaksua täydestä arvosta pitäähän yhtiönkin jollain elää..

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #41
Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #42

Mikäpä pisti miehen noin huohottamaan? Mitä tarkoitit jos kerran kuitenkin näin kirjoitit:

"-Tuttavaltani paloi nätti pieni omakotitalo alta. Vakuutusyhtiö järjesti paikalle alta aikayksikön siistin konttiasunnon, missä hän viihtyi paremmin kuin hyvin. Viinamäen miehenä hän ei ollut muutenkaan kovin nirso."

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kai Haavistolla mainio ratkaisu, eikä taitoa ja osaamistakaan asiassa ole Suomesta puuttunut. -80 luvn alkupuolella, bilateraalisella aikakaudella mm. Makrotalon rakennus- ja vientiyksikkö roudasi jopa 30000 lattianeliön avaimet käteen kaupunkeja Neukkulan katvealueille, mm. Iraniin, Libyaan etc. Vastasin niissä tehdasosuuden ja myös kohdealueen logistiikasta.
Tuotteena oli juuri samantyyppinen rakenneratkaisu kuin blokistin ideassa jopa pidemmälle viety.
Suomen tehtaalla tehtiin kuivat tilat suurelementeiksi ja märkätilät konteiksi. Koko roska buukattiin Mäntyluotoon 2 laivaa eteenpäin / kk.
Toimitus oli avaimet käteen periaatteella keskelle mm. Libyan erämaata, fob Sahara verhotankoja, nipistimiä ja verhot ikkunoihin asti.
Kaupungista löytyi aivan kaikki. Energia voimala ja sähkölaitos, pesula, koulut, lääkärikesjus, sairaala, hammaslääkäri asema pihtejä ja muita työkaluja myöten. Ainoa asia jota pien kylissä tarvittiin oli veden tuominen tankkiautoilla vesilaitoksen tankkeihin.
Rakennejärjestelmä oli Easy Life, ovet ikkunat alumiinirungoilla ja talojen pinnoitus vaneeri pinnoitettu karaattilevy, jota edelleenki Suomen tienvarsilla talojen pinnoituksena näkee.
Viimeinen työ superviisoreilla oli kylän sänkyjen petaus ja luovutus asiakkaalle.

Miksipäs tällaista kylää/kyliä ei rysäytettäisi vaikka Nuuksion erämaan stadin puoleisille laitamille, jossa jopa vesi otettaisiin puhtaista lammista. Vain käymäjätteet pitäisi kuskata muualle aika-ajoin. Asuminen olisi itsenäistä ja jopa luxustasoa. Eikä maksais maltaita ja olisi ihan oikeasti myös siirrettävä.
Siellä ei köyhienkään tarvitsis kyykistellä. Taitaisivat jäädä metropolisti-varakkaiden karavaanien jalkoihin ;-)

Käyttäjän salkku1950 kuva
Ville Salonen

Kyllä ehdottomasti.
Kantaväestö konttiin ja maahanmuuttajat suuriin perheasuntoihin, se olisi tasa-arvoa jne.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hyvä perusajatus, kunhan hieman visuaalisuutta/kauneutta lisätään. Konntisysteemejä on Suomessakin päiväkoteina, kouluina, terveyskeskuksina väliaikaisina ratkaisuina. Ovat siistejä sisältä ja toimivia.

Käyttäjän OckuKuusava kuva
Ocku Kuusava

Lukematta ollenkaan muita kommentteja voinen kommentoida että Teijolla tehdään jo nyt sopivaa tavaraa tähän saumaan, eli keksintö ei ole uusi keksintö. Netistä löytynee, Teijo-talot.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Teijo-talon konsepti ei tähän tarkoitukseen sovi,silloin kustannukset karkaavat täysin käsistä... Tällaisen homman hoitaa työmaaparakkeihin erikoistuneet pajat,Teijo-talon markkinat ovat aivan muualla,se että ne nyt on periaatteessa siirrettäviä niin käytännössä se on höpölöpöä
Käsittääkseni tässä vieläkin etsitään sitä halvinta ja nopeinta tapaa järjestää säällinen mutta määräystenmukainen asunto tilapäiseen asumiseen

Käyttäjän tuulevi kuva
tuula Mustonen

Alla olevan kirjeen olen lähettänyt n. 10 vuoden ajan "asunnottomien yönä" poliitikoille, kuntien asunnoista vastaaville, sosiaalitoimelle jne. Ystävällisenä vastauksena on aina tullut, että tavoite on rakentaa kaikille "kunnon asunto" ja poistaa asunnottomuus kokonaan.
No, sehän on nähty. Asunnottomuus kasvaa koko ajan. Asuntoja kyllä on, mutta ei riittävän edullisia, eikä nopeasti saatavia.

Pitäisi rakentaa pieniä, riisuttuja asuntoja. Jopa 15 m2 asunto olisi monelle riittävä, usein väliaikaiseksi tarkoitettu. Elämässä on eri tilanteita : avioero, asunnon vaihdossa tarvitsisi väliaikaista tilaa tavaroille, nuori muuttaa pois kotoa,tarve asua toisella paikkakunnalla työn takia viikot,yms. syitä, jolloin tarvittaisiin vain katto pään päälle, lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa.
Varsinkin avioerossa miehet ovat usein heikoilla, asunto jää usein naiselle ja elatusmaksut vievät talouden heikkoon kuntoon eikä kalliiseen vuokra-asuntoon ole varaa.Moni menettää työpaikkansa, syrjäytyy ja alkoholisoituu usein pelkästään siitä syystä, ettei ole asuntoa.
Syrjäytyneen ja/tai alkoholisoituneen ihmisen nouseminen päihteettömään elämään ja työkuntoiseksi usein mahdoton ilman kotia.

Asunnottomuus on mahdollista poistaa kokonaan, tarvitaan vain poliittista tahtoa. Kerrostalon rakennusluvan ehtona voisi olla, että jokaiseen kerrokseen tulisi vähintään 1 pieni, riisuttu halpa asunto. Tietenkin voisi rakentaa kokonaisia kerrostaloja, joissa olisi pieniä riisuttuja asuntoja, mutta vaarana olisi, että niistä helposti tulisi "slummeja " Myös tyhjillään oleviin liike/tehdastiloihin voisi rakentaa tuollaisia asuntoja.
Tietenkin sijainti olisi myös tärkeä. Ei kovin syrjäisiin paikkoihin vaan muun asutuksen ja hyvien liikenneyhteyksien yhteyteen.

Varusteluksi riittäisi pieni suihku-wc sekä keittiöön tiskiallas. Kaikki muut kalusteet jokainen hankkisi tarpeensa mukaan. Jollekin
riittäisi kahvinkeitin ja mikroaaltouuni, toinen hankkisi täydellisemmän keittiön oman tarpeensa mukaan. Kierrätyskeskuksissa on nykyään paljon todella hyväkuntoisia kalusteita, työtasoja, pöytiä, jääkaappeja, pienoishelloja , kahvinkeittimiä yms. Eivät välttämättä energialuokkaa aaa, mutta sillä ei varmaankaan olisi niin suurta merkitystä jos käyttö on vähäistä. (Sitäpaitsi uuden aaa-energialuokan jääkaapin tai hellan valmistaminen ja rahtaaminen maailman toiselta laidalta kuluttaa luontoa taatusti enemmän kuin vanhan käyttökelpoisen käyttö)

Usein vuokra-asunnot menevät huonoon kuntoon nopeastikin ja remonttikustannukset vuokralaisen vaihtuessa maksavat paljon. Juuri keittiön ja kylppärin remontit maksavat eniten, mutta tällaisessa "riisutussa" asunnossa remonttikulut jäisivät pieniksi.

Nämä asunnot voisivat olla kaupungin/kunnan omistuksessa, joissa vuokrat olisi säädetty hyvin edullisiksi.(esim.100-150 eur max) ."

Tiedän, että poliitikot tyrmäävät tällaisen vaihtoehdon, perusteena ettei niin pieni asunto ole ihmisarvoinen. On se kumminkin ihmisarvoisempi kuin rappukäytävä, veneen alus, asuntola yms. Poliitikot pelkäävät Suomen mainetta ahtaan asumisen maana, että tilastot näyttävät rumilta .
Voisihan nämä huoneet tilastoida ei-asunnoiksi,(huoneistohotelli) jos se päättäjiä helpottaa. Onko maine tärkeämpi kuin ihmisten mahdollisuus kotiin.? Nyt on vain kalliita, täydellisesti varustettuja asuntoja. Jos ei ole varaa sellaiseen, niin olet ilman asuntoa.

Asunnottomuus voidaan poistaa, eikä se edes maksa paljoa. Oikeastaan tulisi säästöä rahallisesti sekä ennenkaikkea inhimillisesti! Uskallan väittää ettei tyhjänä tarvitsisi pitää, eikä tyhjänäkin
oleva asunto aiheuttaisi kovin suurta tappiota. Yhteiskunnankin kannalta etuna olisi, että asumistukimenot olisivat pienemmät ja sosiaaliset ongelmat vähenisivät. Tulisihan tuossa sitä paljon puhuttua energian säästöä, kun ei tarvitsisi lämmittää turhia neliöitä. Ja muuhun elämiseen jäisi enemmän rahaa.

Ystäväni poika joutui asumaan vanhempiensa luona 25 vuotiaaksi, koska pienipalkkaisena ei ollut varaa vuokra-asuntoon (asumistukea ei olisi saanut, tulot juuri sillä rajoilla).

On tietenkin ihmisiä, jotka eivät pärjää itsenäisesti, mutta heille on sitten muut tukiasuntoratkaisut.

Eräs asunnoton sanoi kerran: "Ilman kotia ei tavallaan ole ihminen." Jo se, että on avain omaan kotiin, vaikka pieneenkin, on monelle se oljenkorsi joka pitää pinnalla.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Konttiasuminen on hyvä malli tietyille alueille. Se taipuu myös moniin erilaisiin asumismalleihin ja kohteisiin. Kustannuksiin en ota sen enempää kantaa, äkkiä heitettynä liikuttaneen kuitenkin kokonaiskustannuksilta noin puolessa siitä mitä tavalliset asunnot on, varustetasosta rippuen.
Kustannuksia vaikuttaa tietenkin vesi, harmaa ja jätevesikulut ja niiden ratkaiseminen. Samoin sähkö yms.
olen seurannut en äheltä mutta en myöskään kaukaa erään henkilön asumista ja kokeilua, rakentamisessa ja asumisessa kyseisessä kohteessa. Hänellä ja hänen vaimollaan lienee aika paljon tietoa, kaikenlaisesta asumisesta, myös konttiasumisesta "maailmalla" häneltä kannattaa myös kysäistä asiasta, vaikka sähköpostilla.
Tarkempaa kuvausta kokemuksista saa myös.
ps. ei kaikkea kannata ampua alas, kannattaa myös tutkia ja miettiä niitä mahdollisuuksia mitä tästä voisi saada.
www.elamantahden.fi

Käyttäjän MatiasKapanen kuva
Matias Kapanen

1. vuosistani asti olen nähnyt tuollaisia konttitaloja suomessa.

Espresso to go -mukiin oli tänään maalattu talon julkisivu sarjakuvatyyliin. Spardabank harrastaa Baufinanzierung ruohonjuuritasolla.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kiitos kommenteista, mutta valitettavaa on aina se, että asiattomia kommentteja tulee asiattomilta Se on sääli, sillä asunnottomuus on ongelma ja kaikki ideat kannattaa ottaa käyttöön.

Eräs kommentoija kirjoitti, että vaikka kuinka idea olisi hyvä, niin se on epäonnistunut kun kysessö on Perussuomalainen joka kertoo idean. Haloo! Onko ihmiset näin hölmöjä ja lapsellisia. No meitä on moneen junaan. Pakko heidät oli bannata.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Muistelisin myös vihreiden (opiskelija?)poliitikkojen vaatineen konttiasuntoja jo joskus ajat sitten. Meniköhän sekin ajatus nyt sitten pilalle.

Ps. jättäisit noin tyhmät kommentit näkyviin.

Tervehdys. Kärkkäisen Hannu (perushannu) näytti jo vastanneenkin hieman meidänkin puolesta. Käykää tosiaan lukemassa yhdistyksemme sivuilta. www.elamantahden.fi muutama lehtijuttu, sillä olimme kahdesta merikontista rakentamamme kotimme kanssa Hyvinkään Asuntomessuilla. Kiinnostus oli valtavaa ja myönteistä. Jos joku haluaa olla suoraan meihin yhteydessä ja tulla vaikkapa katsomaan Duokotia, niin se onnistuu oikein oivallisesti.Yhteystiedot löytyvät sivuiltamme. Ystävällisin terveisin Jorma Soini ja Päivi Strandén.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Hei Jorma, tulen mielelläni tutustumaan.

Kuten kirjoitin, kannattaisi lukea kotisivujemme kautta muutama Merikonttikodistamme kirjoitettu lehtijuttu. Miksi Suomessa merikonteista saaneet pysyvät kodit eivät ole saaneet rakennuslupia, ei ole mikään valvonnan ja rakennusliikkeiden korruptio, vaan asenneongelma, joka sekin on hoidettavissa. On myös palvon asetuksia, joiden huomioiminen teettää suunnittelua. Pienin ei ole Suomessa vaadittava huonekorkeus 2400-2500. Toinen haaste tulee kondensiovesistä, kylmäsilloista sekä eristämisestä ylipäätään. Jorma Soini

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset