KaiHaavisto Suoraa puhetta

Rakennusalan keinottelu Suomessa – Palkkaturvassa jo yli 8000 virolaista

  • Rakennusalan keinottelu Suomessa – Palkkaturvassa jo yli  8000 virolaista

Olen hieman tutkinut asioita ja voin vain ihmetellä sitä, että Suomessa rakennusalan erilainen epärehellisyys rehottaa edelleen, vaikka käänteinen arvonlisävero on tullut voimaan. käänteinen alv – on täysin tehoton keino estämään rakennusalan bulvaanien ja epärehellisten rikollisten toimintaa. Jotta asia ei menisi pelkästään Virolaisten kontolle, uskoisin, että tässä saattaa olla mukana myös suomalaisia tai suomessa pitkään asuneita henkilöitä.

Fakta, jonka selvitin puhelimitse soittamalla on seuraavanlainen. Soitin palkkaturvaan Helsinkiin. Keskustelin pitkään palkkaturva-asioita hoitavan henkilön kanssa ja hän kertoi mm. seuraavaa. Rakennusalan palkkasaatavia palkkaturvan kautta hakevat Suomessa tällä hetkellä noin 8000 Virolaista rakennusalan työmiestä ja naista. Suomalaisia on noin 5000 ihmistä. Määrä on lisääntymään päin kun rakennusalan työpaikat vähenevät. Tämä saattaa lisätä keinottelua entisestään. Virolaiset rakennusalan ihmiset ovat yliedustettuina Suomen palkkaturvasaatavien haussa – ainakin rakennusalalla.

Tästä kiinnostuneena ja hämmentyneenä tutkin asioita hieman lisää. Haastattelin erästä virolaista ”entistä” yrittäjää ja hän kertoi minulle seuraavasti:

Baltian alueelta ja pääosin Virosta tulee henkilöitä, jotka perustavat Suomeen rakennusalan yrityksen ja palkkaavat yritykseen ulkomaalaisia, pääosin Baltian maista tai Puolasta tulevia henkilöitä. Vaihtoehtoina: 1. Suomeen perustetaan yritys. Toimitaan täällä kunnes yritys laitetaan nurin.  2. Virolainen yritys toimii Suomessa, jossa Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat töissä. 3. Toimitaan Viroon perustetun henkilöstöpalveluyrityksen toimesta, jota kautta ohjataan Suomeen töihin henkilöitä - Virolaisten tai yleensä Baltian maista tulevien henkilöiden perustettuihin yrityksiin.

Nämä yritykset ovat ns. peiteyrityksiä, joidenka nimissä toimitaan. Yritys laskuttaa murto-osan laskutustöistä Suomalaisilta rakentajilta. Yritykset toimivat vain jonkin aikaa. Palkka on erittäin alhainen verrattuna Suomalaisen rakennusmiehen palkkatasoon. Suomalaiset rakennusliikkeet antavat mielellään töitä, kun laskutushinta on halvempi kuin suomalaisen yrityksen. Kun vastaavia yrityksiä on paljon – on se merkittävä säästö suomalaisille rakennusliikkeille.

Kun nämä yritykset ovat toimineet tietyn ajan, he asettavat yrityksensä konkurssiin. Näin ollen Suomeen kirjansa muuttaneet työntekijät voivat hakea palkkansa Suomen palkkaturvasta. Samalla kun he ovat Suomessa kirjoilla, Suomi maksaa Viroon – Suomessa oleskelevan henkilön perheelliselle perheelle lapsilisät, riippumatta siitä onko perheen vaimo ja lapset Suomessa tai ei. Suomi maksaa Viroon lapsilisiä vaikka perheen muilla jäsenillä ei olisikaan mitään siteitä Suomeen.

Suomesta on tulossa keinottelijoiden kultarannikko. Vaikka Suomen lainsäädäntö on tiukka, on kuitenkin niin, että Suomen lainsäädäntö ei ole ottanut huomioon Suomessa toimivien ulkomaalaisten yrittäjien keinottelua, vaan on keskittynyt Suomalaisen yrittäjän tiukkaan valvontaan. Voidaan todeta, että lainsäädäntö on täten jälkijunassa.

Suomen palkkaturvassa olevat yli 8000 virolaista rakennusmiestä, jotka odottavat rahojaan - kertoo karua kieltään Suomessa tapahtuvasta rakennusalan huijauksesta ja suureta puhalluksesta.

Voin vain kuvitella, paljonko on kokonaismäärä ulkomaalaisia, jotka odottavat palkkaturvasta rahojaan, sillä keinottelu on levinnyt ja on leviämässä yhä laajemmalti eri aloille. Onko seuraava puhallus tapahtumassa siivous- ja kuljetusalalla?

Todettakoon vielä sellainen asia, että suomessa toimii myös rehellisiä Virolaisia ja muita ulkomaalaisia yrityksiä. Suomessa asuu ja tekee ansiokasta työtä myös suuri joukko Suomeen tulleita henkilöitä, joten emme leimaa heitä keinottelijoiksi ja väärinkäyttäjiksi, vaan keskitymme epäkohtiin. Se ei ole tämän blokin pihvi. Valitettavaa on se, että kaikki Suomessa toimivat ulkomaalaiset yritykset, jotka toimivat rehellisesti – leimaantuvat myös samalla ja se on valitettavaa.

Lopuksi:

Kysymyksenä vielä: 1.  Pitääkö suomessa toimivan ulkomaalaisen omistavan henkilön yrityksen noudattaa Suomen tilaajavastuulakia?

2. Päteekö tilaajavastuulaki kaikkiin Suomessa toimiviin yrityksiin? Jos ei päde, niin siinä suhteessa suomalainen yritys on eriarvoisessa asemassa.

3. Pitääkö ulkomaille rekisteröidyn yrityksen joka on saanut toimeksiannon Suomesta - noudattaa käänteistä alv:tä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Jotu Karjalainen

Hyvä blogi, hienoa että olet jaksanut ottaa selville kuinka rikollista kokoomusjohdon tuoma ulkomaan halpatyö Suomessa on.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kiitos, asiota pitää aina selvittää. Kansanedustajatkin voisivat tehdä samaa, mutta en tiedä tekevätkä vaiko ovat pihalla kuin lumiukot

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Hyvä kirjoitus Kai. Olen itse näin rakennusalan ammattilaisena (sähköasentaja) miettinyt aivan samaa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Mitenkään väheksymättä vaivannäköäsi, asiaa voidaan selvitellä vaikka seuraavat 50 vuotta, mutta toimenpiteet ovatkin asia erikseen. Valtiolla on kyllä resurssit laittaa homma kuriin, mutta ilmeisesti päättäjien omat intressit ovat erilaiset.

Timo Jäntti

Hyvä Kai!

Asia on tärkeä ja siihen tulee asionosaisten viranomaisten kiinnittää huomiota ja tehdä tarpeelliset johtopäätökset. On kaikkien, niin työntekijöiden, olivatpa he sitten mistä maasta tahansa kotoisin, kuin asiallisten yritystenkin etu, että kaikki toimivat samojen pelisääntöjen mukaan.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Voi ei! Aina nuo ulkomaalaiset "kusettaa" meitä "hyödyllisiä idiootteja".

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Työntekijäpuolen edunvalvontajärjestö Rakennusliitto sen sijaan kiittää toimia harmaan talouden suitsemiseksi. Ja ne kehut tuskin tulevat ihan helpolla. Ensi suvena tilanne kohentuu uuden lainsäädännön myötä:

"Rakennusliitto odottaa merkittävää parannusta rakennustyömaiden harmaan talouden torjuntaan ensi kesänä voimaan tulevasta laista. Rakennusliiton 2. puheenjohtaja Kyösti Suokas kertoo, että työmailta pitää tuolloin ilmoittaa urakoitsija- sekä työntekijätiedot, ja verottaja ottaa ne vastaan vain sähköisesti. Laki tulee voimaan 1.7.2014 eikä siinä ole siirtymäaikaa."

http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/rakennusli...

Ja uutisessa Suokas mainitsee myös:

"Suokas kehuu Suomen rakennusalan harmaan talouden torjuntajärjestelmää maailman parhaaksi. – Todennäköisesti ei olla edes kilometrien päässä muissa Euroopankaan maissa, hehkuttaa Suokas. Hän sanoo, että työntekijöiltä vaadittava veronumero on jo tervehdyttänyt tilannetta, ja järjestelmien kiertäminen käy yhä vaikeammaksi."

Sinälläänkin tuokaan ei toki riitä, vieläkin enemmän tulee toki tehdä harmaan talouden suitsemiseksi.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari
Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Toi epäsuhta palkkaturvasta palkkojaan hakevista virolaisista ja suomalaisista johtunee jo pelkästään siitä, ettei virolaisilla kaikista rakennusliiton yrityksistä huolimatta ole tietoa suomalaisista minimipalkoista. Ja sitten kun tajutaan saadun liian vähän, niin osa ottaa rakennusliiton toimitsijoiden avustuksella yhteyttä palkkaturvaan.

Mitä Suomessa tarvittaisiin, olisi ammattiliittojen yleiskanneoikeus, eli oikeus viedä alipalkkausasiat liiton kautta oikeuteen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Rakennusalan laittomuuksien määrä olisi hyvä arvioida rahassa, ja sitten verrata laittomien huumeiden myynttin.

Vuonna 2001 huumekaupan laskennallinen arvo oli 130-250 miljoonaa euroa.

Jos vertaa rakennusalan laittomuuksien määrää huumekauppaan, niin ihmiset reagoisivat voimakkaammin hallituksen toimettomuuteen näiden ongelmien torjunnassa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Hienoa Kai. Teit miehen työn.

Käyttäjän PasiLaitinen kuva
Pasi Laitinen

näin, näillä eväillä täällä liikuskellaan. Joku marjanpoimijajupakka oli vain jäävuoren huippu. Moraali tässä yhteiskunnassa on jäänyt kuin jätös rautatiekiskoille...eipä ihme jos eestinpojat asiat ounastelevat jo töitä tehdessä, kova aikataulu ja työnjohdon epäjohdonmukaisuus. Sitten paikkaillaan vuosia terveyshaittoja ja rakennusvirheitä. Turha siellä eduskunnan puhujapöntössä on piipittää kauniita puolitotuuksia jollei asioihin oikeasti puututa,,,

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Joku ja jotkut vaikenevat maataloudesta. Sinne halpatyövoima taisi rantautua pian baltianmaiden itsenäistymisen ( oligarkisoitumisen)jälkeen 1990 -luvulla. Palvelualoille halpatyövoima on tullut samoihin aikoihin ja kasvaa jatkuvasti. Pienten yritysten osuus työllistäjinä on suuri. Niissä ei useinkaan ole esimerkiksi keskisuurten yritysten tavoin lakisääteiset asiat kontrollissa. Kaikkia pienyrityksiä ei voi niputtaa kierosta toiminnasta, mutta huonosta etujensa ajamisesta kilpailussa kyllä. Epäedullisesta asemasta markkinoilla on vaikea kilpailla isojen ketjujen kanssa. Tämä johtaa helposti myös halpatyövoiman käyttämiseen. Tampereen seudulla rakennus alan työttömiä on kai yli 3000, kun samaan aikaan työmailla suoritusportaassa puhutaan eestiä, Latviaa, venäjää jne. Virolaisia saa kaksi yhden suomalaisen palkkakustannuksilla. Nekin näemmä maksatetaan palkkaturvan kautta veronmaksajien rahoista. Loiskasvit kukkivat.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Tässä on käynyt niin, että käsittelyaika on pidentynyt huomattavasti. palkkaturvasta on tietääkseni vähennetty työntekijöitä lisää.

Käyttäjän jarihursti kuva
Jari Hursti

Hyvä juttu Kaitsu. En ihmettele ollenkaan että näin menee kun muistellaan mikä kanta oli kokoomuksella ja RKP harmaan talouden torjuntaan. Ei kun edearissa kysymyksiä hallitukselle mitä miettivät asiasta nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset