KaiHaavisto Suoraa puhetta

Ulosotto lisää harmaata taloutta! Velkojen korot anteeksi

Suomessa ulosottojen määrä on hälyttävästi kasvamassa.  Ulosottovelallisia on tällä hetkellä lähes 450 tuhatta ihmistä. Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöt ovat kasvamassa ja siten mahdollisten ulosottovelallisten määrä tulee nousemaan. Nouseeko velallisten määrä -90 luvun laman tasolle? – Jää nähtäväksi.

Osa ulosottovelallisista ovat velkaantuneet leväperäisen taloudenpitonsa vuoksi tai yksinkertaisesti olosuhteiden pakosta ja ilman omaa vikaansa.  Ulosottovelallisen velka kasvaa korkoa, joka tarkoittaa sitä, että pääoman lisäksi maksetaan ulosottokuluja valtiolle. Korkojen määrä ja ulosottopalkkiot ovat kohtuuttoman suuria, joka johtaa siihen, että velallisen motivaatio tai ylipäätänsä mielenkiinto maksaa velkojansa on mitätön. Ulosottovelallisen taloudellinen tilanne huomioon ottaen – on aivan järjetöntä lisätä velkaa ulosoton toimesta. Ulosottovirasto ajaa ihmisiä vielä pahempaan ahdinkoon tahallisesti kasvattamalla velan määrää koroilla ja muilla ulosottomaksuilla.

Monilla velat ovat korkoineen nousseet niin suuriksi, että pääoma ei tule pienenemään, vaikka ulosottomaksuja maksaakin. Tämä lisää harmaata taloutta. Kun pääoma ei lyhene, vaan maksetaan pelkästään korkoja – on selvää, että kuka hullu niitä viitsii edes maksaa. Velkajärjestely on vaihtoehto, mutta monet eivät lähde pyörittelemään papereita yksinkertaisesti siitä syystä, että se koetaan liian monimutkaiseksi ja työlääksi. Velkaneuvontaan ovat jonot kasvaneet jopa puolen vuoden mittaisiksi. Kuka jaksaa odottaa? Valtio on tehnyt virkamiesbyrokraattisen toimintansa vuoksi hakemusten täyttämisen niin hankalaksi, että siinä ei ole järjen hiventäkään. Kun korkojen määrä on suuri – on kynnys lähteä töihin suurempi. Yksinkertaisesti pimeän työn tekeminen on helpompi ratkaisu. Odotetaan mieluummin velkojen vanhentumista ja haetaan toimeentulotukea sekä tehdään töitä samanaikaisesti pimeästi.

Ulosottomaksujen rahoitus työssäkäyvillä

Onko mitään järkeä siinä, että työssäkäyvä ihminen hakee toimeentulotukea samaan aikaan kun käy töissä? Kun rahat eivät riitä ulosottomaksujen jälkeen – haetaan toimeentulotukea vastaava määrä.

Suomen valtio työllistää, työllistämisen innosta virkamiehiä, joita ei tarvittaisi ollenkaan. Suomessa on noin 118 000 virkamiestä keskushallinnon ja 400 000 paikallishallinnon palveluksessa. Suomessa työskenteleviä valtion kuluja lisääviä virkamiehiä on noin puoli miljoonaa. Kuntien menot olivat kokonaisuudessaan noin 43 miljardia euroa. Noista 400 000 tuhannesta palkansaajista oli kuntien palveluksessa.

Osa näistä virkamiehistä hoitaa ulosottovelallisten asioita. Paperinpyörittelijöitä siis riittää joka oksalle.

Ulosottovelallisten määrää voidaan pienentää siten, että poistetaan korot kokonaan ja muutetaan ulosottovelka korottomaksi. Kun ihminen menee töihin, maksaa hän vain velan pääomaa. Motivaatio kasvaa ja riski mennä pimeisiin töihin vähenee.

Ulosoton suojaosuus on kasvanut tänä vuonna pari euroa. Onpas tähtitieteellinen summa. Sen sijaan, että annettaisiin korkoja anteeksi, lisätään suojaosuutta mitättömällä summalla, jolla ei ole mitään vastaavaa hyötyä kokonaisuudessa.

Ihmettelen suuresti minkälaisia pahvipäitä on Suomen virkamiehistössä. Järjen käyttö olisi sallittua jos sitä järkeä olisi. Tosiasia on se, että virkamiehen äly on monesti harvaa herkkua, josta on puutetta ollut valtakunnassa jo pitkään.

Ehdotukseni päättäville virkamiehille tai jollekin ulkopuoliselle taholle olisi se, että tutkittaisiin miten ulosottovelkojen korkojen poistaminen velan pääomasta auttaisi ihmisiä työllistymään ja vähentämään velkojaan. Miten ulosottopääoman maksaminen, ilman korkoja loisi motivaatiota? Miten ulosottokorkojen poistaminen vähentäisi harmaata taloutta ja niin edelleen.

Asiassa on toki toinenkin puoli. Jotkut ihmiset ovat velkaantuneet leväperäisen taloudenpitonsa vuoksi. Ottaneet velkaa, vaikka on ollut tiedossa, että niitä ei pystytä hoitamaan. Virheistään pitää maksaa. Kolmas puoli on se, että ne kutka velkoja karhuaa, voisivat olla kohtuullisempia karhutessaan saataviaan. Maksujärjestely voisi olla parempi vaihtoehto suoraan velallisen kanssa ilman, että siihen sotketaan perintätoimistot, jotka rokottavat velallista siten, että velan maksaminen siirtyy suurimmissa tapauksissa ulosoton piiriin.

Suomen hyvinvointivaltio on kulkenut siihen pisteeseen, että valtiolle tulevat verorahat eivät riitä kattamaan virkamiesten palkkoja ja toisaalta velallisten toimeentulotukia tai ylipäätään kustantamaan yhä suurenevalle joukolle niitä elämisen kustannuksia, joita työttömänä oleminen kustantaa. Siksi olisi tärkeää miettiä, miten tulevaisuudessa katetaan hyvinvointivaltiomme menot niistä tuloista, jotka yhä ovat vähenemään päin. Valtion velka on 100 miljardia euroa. Kohta käy niin, että maksunsa hoitavat ihmiset ovat myös velkakurimuksessa ja ulosoton piirissä.

Eikö olisi järkevämpää se, että kaikki kynnelle kykenevät ihmiset tekisivät töitä. Työ tuottaa vero euroja. Ulosottomaksujen kohtuullistaminen siten, että ihminen pärjää taloudellisesti vaikka ulosottomaksuja maksaisikin on vähintään järkevää. Jokainen ”sossun” luukulla käynti lisää kustannuksia ja rasittaa siten veronmaksajien kantokykyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Martti Laines

Opiskelukaverini velkaantui yrittäjänä. Epäonnistui siis yrittäjänä, sanoi, että otti liian optimistisesti riskejä. Velkaa jäi käsittääkseni jotain sataviiskymmentä.

Kaveri on koulutettu. Ikäiseni 40+. Eronnut sinkku. Ja työskenteli it-alalla. Valitti, ettei näennäisesti hyvästä kk-palkasta jäänyt kuin vajaa kolmasosa verojen, ulosoton ja lounasruokailun jälkeen. UO vei siis puolet netosta. En tiedä hänen palkkaansa, mutta jos se oli vaikka 4000e/kk, niin siitä 1/3 on 1300eur/kk. Sillä ei oikein pk-seudulla pysty elämään ja osteta lapsille luistimia.

Tästä on muutama vuosi, kun kaveri löi hanskat tiskiin. Valitti motivaation puutetta. Ryhtyi työttömäksi. En tosin ole kuullut vähään aikaan.

Here in Finland this called reilu meininki.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Samoin tunnen itsekin muutamia vastaavan kokemuksen omaavia. Suomi tuntuu yhä pöljemmältä maalta, mitä enemmän ajattelee.

Martti Laines

150ke/10% korko tekee 1250eur/kk. Ja yllä esimerkissä uo vei 1300eur/kk. pääoma ei siis kuole käytännössä ikinä. Voisi olla itselläkin työmotivaatio ja kunnianhimo koetuksella 1300eur nettopalkalla tästä ikuisuuteen.

Sama kohtalo koskee varmaan monia nuoria, jotka eivät ehkä ole lapsuudenkodistaan saaneet tarvittavan hyviä elämän eväitä. Muuten fiksuja, mutta kypsymättömiä aikuisia. Muutama kulutusluotto, sitten ulosotto ja käytännössä matka hälläväliä-sosiaalielätiksi on alkanut. Eikä toista mahdollisuutta tunneta.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Haluaisin tietää mitkä ne kriteerit ovat millä näitä ihmisiä aletaan asettaa eri järjestykseen. Tai mitkä velat ovat vaihtoehtoisesti niitä joista ei tarvitse maksaa korkoja. Yksi suurimpia velkojiahan on julkinen taho eli verottaja.

Mitä olen kuullut ulosoton arjesta nämä asiat ovat täysin muuta kuin väität. Suuri osa ihmisistä tekee aivan älyttömiä valintoja ja sitten valittaa että yhteiskunta pilaa kaiken. Ihmisiä ei tulisi paapoa, eikä harmaatataloutta tulisi hyväksyä. Parempi olisi sopiva karhukopla katsomaan näiden lähes selvien tapauksien perään, jotka jo ulosotossa mutisevat lopettavansa, usein aikeena pimeät työt.

Päälle vielä meidän järjetön velkajärjestely järjestelmä. Leikkaan velkoja useissa tapauksissa todella mittavasti ja kuulemma voi asuntovelastakin päästä luistelemaan parhaillaan. Pankki ei aina nimittäin älähdä. Eli maksat 15 v tms "mitä pystyt" asuntovelkaa ja hups saat asunnon. Plus muut velat lyhennetään vain osittain.

Martti Laines

"Ihmisiä ei tulisi paapoa, eikä harmaatataloutta tulisi hyväksyä. "

Kertomassani esimerkissä "ihmistä ei ole paapottu". Nyt hän elää verorahoilla, siis työttömyysavustuksella. Näkemyksesi mukaan kaikki meni siis hienosti.

Kirjoituksestasi välittyy epistä-argumentti; "maksan velkojani.. ope, toi ei sit joutuis". Voin kertoa Sinulle, että nykysysteemissä maksat enemmän omasta pussistasi näiden velallisten tilanteesta kuin esim hlökohtaisen konkurssin mahdollisuudessa.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Itse ilmeisesti haluat suosia ihmisten toimintoja joilla kerätään ensin järjettömät velat. Sitten kun hyvät vuoden on takana, kävellään velkajärjestelyyn. Sovitaan 5 vuoden maksusuunnitelma 15 v asuntolainan maksusuunnitelma ja aloitetaan alusta?

Omista teoista pitäisi olla vastuussa. Jokainen velka tulisi maksaa. En lähtökohtaisesti voi ymmärtää maailmaa, jossa alamme hyväksyä tämänkaltaista käytöstä.

On saman tekevää miten järjestelmä luodaan se tulee aiheuttamaan väärinkäytöksiä. Ilman tukijärjestelemiämme voisi ulosotto toimia tehokkaammin. Päästämällä ihmiset kuin koira veräjästä maksamalla pelkkä pääoma luotaisiin sama tilanne uusiutuvaksi trendiksi. Oletko sattunut katsomaan Ylen ohjelmia velkajärjestelyistä? Kuinka useassa tapauksessa ensin käläytetään velat, sitten saadaan vanhempi tms sukulainen ottamaan velkaa hoidetaan ne, mitä sitten? No sittenhän se homma hoidetaan uusiksi. Näille ihmisille ei tulisi luoda mitään uusia helpotuksia.

Minulle on saman tekevää verovarojeni käyttö asian tiimoilta. Asia mitä en voi hyväksyä on holtiton velanotto ja näiden ihmisien silkkihansikas kohtelu. Se räikeästi sylkee jokaisen naaamalle joka pyrkii hoitamaan asiansa kunnolla. Pacta sunt servanda eli sitoumuksen on pidettävä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

En sanoisi että valtion hoitamassa osuudessa olisi mitään vikaa. Se vain sattuu olemaan se näkyvä palava osa. Savu nousee ihan muualta. Vaikka alentaisimme korkoja, niin maksukyvyttömyyden kehittyminen jatkuu.

Meillä on suomessa aivan käsittämätön tilanne; valtion virkamiehet toimivat koirana yksityisille koronkiskureille. Ulkomaalaiset Intrum Justitia ja Lindorff Oy tekevät sen oikean pahan työn, keräämällä satojen prosenttien korot maksukyvyttömiltä ihmisiltä.

Lisäksi, kun vertaa rahoitussysteemiämme vaikkapa rapakontakaisiin, niin aika toivottomalta tilanne näyttää yrittäjyyden sekä työllisyyden kannalta. Täällä haetaan enemmän yrittäjiä konkurssiin henkiläkohtaisen vastuun kautta kuin olisi suotavaa. Olemme hyväksyneet systeemin, jossa rahoittajalla ei ole riskiä, sehän on heidän kannaltaan mitä ihanteellisin. E`ntäs yrittäjän?

Martti Laines

Näkisin, että epäonnistuminen ei ole ongelma. Se kuuluu yrittämiseen. Pitäisi vain olla järjestelmän sellainen, ettei epäonnistuttuaan tarvitse ruveta sosiaalielätiksi tai vaihtaa maata. Yrittäjyydestä puhutaan, mutta vain osa populaatiosta on luonteeltaan yrittäjiä, mutta nekin tapetaan ensimmäisen bisneksen kaatumiseen.

Jenkeissä on joku business-sanonta, en muista tarkkaan, mutta menee jotenkin niin, että vasta epäonnistumisen/konkurssin tai parin jälkeen alkaa olemaan uskottava business-kumppani. Silloin on oppirahat maksettu.

Suomessa yrittäjä on jo lähtökohtaisesti kapitalistisika, jonka on heti ensipäivästä yhteiskunnalle työntekijöilleen moraalista velkaa sitä sun tätä ja yhteiskuntavastuut ovat sen mukaiset. Epäonnistuminen on siis sille sialle ihan oikein, mitäs yritti enemmän (olla parempi?) kuin muut.

edit: henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuus lisäisi luotonantajan vastuuta laina-asioissa.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

En minäkään epäonnistumista tarkoita ongelmana, sehän on kilpailuvetoisen talouden luonnollinen seuraus. Täällä paapotaan vain sitä jolla on jo valmiiksi rahaa vaikka muille jakaa, tai ei kunnianhimoa ollenkaan.

Tuossa jatkoit hyvin listaa unohtamallani peruskateudella.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Tuo henkilökohtaisen konkurssin kerta mahdollisuus oppi olisi mahtava tuontitavara Suomelle. Vaikka velat vanhentuvat 15/20 vuoden kuluttua, olettaen että ne viedään tuomioistuimeen todettaviksi kyseinen aika on aikalailla elinikäinen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Konkurssin tehnyt yrittäjä ei voi millään selviytyä veloistaan, pankin korko 18%. Vetäseppä siittä pienet huumorit.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Asettamalla yrittäjä elinikäisen velkavankeuteen hukataan paljon kokemuksen kautta kertynyttä osaamista. Sitten taas seuraava untuvikko tekee samat virheet uudestaan ja siirtyy vuorostaan yrittäjien hautausmaalle.

Sosiaalideokraattinen tasapäistäminen toteutuu, kaikilla on yksi mahdollisuus ja virheistä joutuu maksamaan koko ikänsä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Maailmassa on vielä maita, joissa velkojen maksamatta jättämisestä joutuu velkavankeuteen, joka käytännössä muutetaan orjatyövelvollisuudeksi.

Olisi jännä jos meilläkin otettaisiin tällainen käytäntö: Jos henkilö ei suoriudu velvoitteitaan rahoituslaitosta kohtaan, niin rahoituslaitos voisi osoittaa henkilölle työn, ja määrätä henkilön tekemään määrättyä työtä niin paljon, että velka lopulta kuittaantuu. Eräänlainen työvelvoite siis. Työtön ei voisi luistaa lainoistaan, kun pankki hankkisi hänelle työpiakan ja määräisi töihin.

Tosin ei tämmöinen onnistuisi enää ihmisoikeussäädösten vuoksi.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Suosittelen lainanantajan vastuun vahvistamista ja velkasaneerausajan pudottamista yhteen vuoteen.

Lainanantajalle täytyy siirtää suurin osa velkavastuusta, sillä lainanantajilla on tietoa ja taitoa markkinoida lainanantoa, joten vastatkoon he myös houkuttelevan markkinoinnin epäonnisista velallisista.

USA:ssa lainanantajan vastuu on oleellinen osa velkalainsäädäntöä!

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Sehän on noteerattu olevan yksi piilaakson menestyksen kantavista voimista. Nopeasti reagoivan talouden myös.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Todelliset pahikset tässä ovat perintätoimistot, vaikka lainsäädäntöäkin pitäisi muuttaa kannustavammaksi, niin että velkavankeudessa elävä kykenee näkemään valoa tunnelin päässä. -Mutta perintätoimistot pitäisi todella kieltää lailla, koska niiden kauttahan velat moninkertaistuvat. Eli valtio ei välttämättä saa mitään, koska maksuehdot koetaan liian vaativiksi ja ulkomaiset perintätoimistot taas maksavat veroa Suomeen 0%, "verosuunnittelun", siis veronkierron takia. Kyllä tässä olisi korjattavaa.

Petrik Halinen

Ihmisillä harvoin tuntuu menevän juna aivan vintille asti siitä, mitä pysyvä ja pakkokeinoin tuettu velkahelvetti aiheuttaa ihmisille. Rikostieteellisesti sellainen ihminen, jolla ei ole mitään menetettävää, on potentiaalisesti kaikkein vaarallisin ihminen. Se tekee mitä tahansa päästäkseen pois siitä henkilökohtaisesta helvetistä, ja siinä ei enää paina edes toisen ihmisen henki yhtään mitään. Tehokkaasta sosiaaliturvasta johtuen tässä maassa on niin vähän häikäilemätöntä ja vahvasti järjestäytynyttä rikollisuutta, mutta sen kehittyminen on täysin varma asia, mikäli perusturvasta aletaan leikkaamaan. Periaate on se, että jos henkilöllä on mahdollista minimoida vaikutuksia, hän syyllistyy paljon vähäisempiin rikoksiin ja pyrkii eskaloimasta niitä. Suomessa tämä tarkoittaa sitä, että huumeita käsitellään pienempiä määriä ja vähemmän haitallisia aineita, niihin ei liity paljoakaan väkivaltaa, summat ovat pieniä, aseet ovat vähäisiä ja ryöstöt tehdään puukolla tai paperilapulla uhkaamalla. Ulkomailla taas, kun lopputuloksena on aina kymmeniä vuosia linnaa, rikolliset pelaavat upporikasta tai rutiköyhää, ja silloin siirrytään saman tien suuriin määriin, ja kaikki poikkiteloin tielle asettuvat tapetaan täysin kylmästi, ja ryöstöissä uhreilta ei odoteta oma-aloitteisuutta, vaan uhrit pamautetaan hengiltä ja pengotaan taskut ja otetaan mitä saadaan. Pahimmillaan ihmisiä tapetaan ruoan takia.

Anssi Kettunen
Mikko Varjonen

Sitten kun velat on kasvaneet sietämättömiksi Suomessa niin äkkiäkös sitä koulutettu ja kielitaitoinen suomalainen muuttaa etelän lämpöön pois jääkylmästä ja pystyyn kuolleesta hölmölästämme :). Nykyään on onneksi niin helppoa muuttaa pois jos alkaa maisemat pännimään. Kaikki parhaat lähtee satavarmasti muille maille missä on paremmat palkat, parempi sää ja rennompi meininki.

Toimituksen poiminnat