KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kalustettu asunto Espanjasta 300 euroa/ kk- työttömän paratiisi

  • Kalustettu asunto Espanjasta 300 euroa/ kk- työttömän paratiisi
  • Kalustettu asunto Espanjasta 300 euroa/ kk- työttömän paratiisi

Haluatko asua halvalla ja syödä halpaa hyvää ruokaa sekä nauttia halpaa viiniä ja olutta?

Kyllä, totta se on. Espanjasta saa täysin kalustetun asunnon, jossa on kaikki valmiina pesukoneita ja aterimia myöden 300:lla eurolla kuukaudessa. Vuokra sisältää veden, sähkön, kalusteet, astianpesukoneen, pesukoneen, keittiötarvikkeet pannuista lähtien. Tarvitset vain repullisen vaatteita mukaasi ja helleasun.

Tai no kannattaako niitäkään ahtaa mukaan, kun niitä saa halvemmalla paikanpäältä. Ruokaa ei välttämättä aina kannata tehdä itse, kun menu sisältää kaiken viinistä lähtien kymmenellä eurolla.

Olut maksaa terassilla 1 eurosta -2 euroon. Tapaksia tulee hintaan mukaan sitä mukaa kun niitä kerkiää syödä. Monet Espanjan kävijät tietävät tämän ja kyllä suomalaiset matkustavatkin. Torrevieja, joka sijaitsee Valencian alapuolella lähellä Murciaa on paikka jossa asuu suomalaisia noin 2000 ihmistä säännöllisen epäsäännöllisesti.On suomlaisia eläkeläisiä, työttömiä ja vain talven asuvia. Löytyypä sieltä sitten yrittäjiäkin. Kaikkea on joka lähtöön.

Tapasin erään henkilön, jolla tällainen 300 euron asunto oli lähellä merenrantaa. Kävin tutustumassa asuntoon ja totesin, että tänne voisi muuttaa Suomesta pakoon kallista ryöstökauppa monopoleja ja yli innokkaita virkamiesbyrokraatteja, jotka ahdistelevat joka käänteessä, teetpä sitten mitä vain.

Asunto oli siisti ja kalusteet asialliset. Hyvä paikka asua lämpimästä ilmasta nauttien. Voittaa se aina suomen paskailmaston.

Keskustelin erään henkilön kanssa, joka oli ansiosidonnaisen työttömyysturvan varassa. Hän irtisanoi kalliin vuokra-asuntonsa Suomessa ja muutti halpaan asuntoon Espanjan Torreviejaan.

Rahat riittävät hyvin ja jopa jää säästöön. Lämpimässä ilmastossa on kiva harrastaa liikuntaa ja nauttia kivoista ilmoista. Suomessa asuessaan hän eli kädestä suuhun kun rahat eivät oikein riittäneet mihinkään. Alueella on Suomi-kauppa ja löytyypä sieltä Finland- katukin.

Vastaava asunto Suomessa maksaa varsinkin pääkaupunkiseudulla 600-800 euroa/ kk. Säästöä Espanjassa asuessa 300-500 euroa/ kk. Ruoka 30-50% halvempaa. Säästöä lisää.

Mitä järkeä on maksaa Suomen kalliita ryöstöhintoja ja olla virkamiesbyrokraattien ahdisteltavana. Tämä suomen kansan ryöstäminen alkaa jo ottamaan aivoon. Miksi kärvistellä täällä? Kun vain kynnelle kykenen, niin perävalot näkyvät, mikäli muutosta ei tule.

Monille lähdön este on perhe, mutta senkin voi ottaa mukaan jos lapset ovat pieniä.

Työttömänäkin pärjää Espanjassa paremmin kuin Suomessa. Espanjassa ”saattaa” asua paljon työttömiä suomalaisia? Leikitään ajatuksella: Olet suomessa työtön ja saat toimeentulotukea. Kaupunki maksaa vuokrasi. Vuokra asunnosta kaupunki maksaa yleensä keskimäärin 600 euroa/ kk. Vuokraat asunnon eteenpäin tuttavallesi tai kahdelle, jolla ei ole asuntoa, mutta käyvät töissä. Pyydät vuokraa 500 euroa. Maksat sillä Espanjan asunnon 300 euroa/kk. Hyvää jää 200 euroa. Lisäksi saat toimeentulotuen ja muut mitä normit lain mukaan suovat. (Laskelma viitteellinen)

Voit asua Espanjassa lämpimässä ja nauttia leppoisista työttömyysajoista, ikään kuin viettäen lomaa samalla. Onko tämä sosiaaliturvahuijaus? En tiedä, mutta uskon, että näin jotkut tekevät ja tekevätkin.

En kehota ketään näin tekemään, mutta kukin taaplaa tyylillään. Itse en näin tekisi, mutta kerroinpahan esimerkin, että näitäkin on.

Kun on tarpeeksi nokkela, voi elämänlaatua nostaa pienelläkin rahalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Mikko Saarinen

TE-keskukset ovat muuttaneet toimintatapojaan, ja nyt työttömän ei tarvitse edes käydä siellä henkilökohtaisesti, vaan he soittavat sinulle kerran pari vuodessa. Kunhan pitää huolta siitä, että espanjankielinen tv-ohjelma ei pauhaa liian kovaa taustalla kun soittelevat sinulle päin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Voihan työtön tässä tapauksessa hakeutua myös Intiaan tai Thaimaaseen kuukausiksi, joissa on vieläkin halvempaa Espanjaan nähden.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

ei kuulu EU:hun . Työtön voi lähteä työnhakijaksi EU:n alueelle. Ranskan alueita ovat Tahiti ja Bora-Bora etelä merellä. sinne kannattaa työttömänä suunnistaa.

Jukka Mäkinen

Suositeltavaa ennen kaikkea perheille joilla on pieniä lapsia. Lastenhoitomenot kutistuu 20 prosentiin Suomen vastaavista, piian saa palkattua halvalla, ja säästyy kurahousurumbalta.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Hyvä Kai,
Tulen lähioaikoina kirjoittamaan blogin tästä Suomen nyplä yhteiskunnasta.
Kunnallispoliittisestä jyrääämisestä ja kuntalaisten ryöstämisestä.
Ykkösjutun teit.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kiitos, perustui omiin havaintoihin ja paikanpäällä tehtyihin haastatteluihin sekä asuntoihin tutustumisiin. Tuo 300 euroa/kk sisältää kaikki

Käyttäjän JuhaPaasonen kuva
Juha Paasonen

Kirjoitapas blogi jossa vertaillaan eri maiden palkkoja ja asumiskustannuksia Suomen vastaaviin, niin nähdään kuinka paljon Sipilä valehtelee. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_cou...

Reijo Tossavainen

Kirjoitin parisen vuotta sitten samasta aiheesta, mutta eri näkökulmasta. Sain kimppuuni vihaisen trollilauman...

Anne Lindell

Ei ihmekään "Tossu". Sinullahan on kakkosasunto Espanjassa. Sunut on äänestetty sinne Arkadinamäelle pitämään meidän suomalasiten puolia, jotta meillä olisi varaa asua kotimaassamme. Ja miten on känyt. Me elätämme ... äsh ... en enää jaksa .... lähden Bora Boraan. Onko mukaanlähtijöitä?

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Asiaa! Yritteliäs kaveri muutti tässä lähes vuosi sitten etelä-espanjaan ja palaute on ollut pelkästään positiivista. Nyt kun hänen silmänsä ovat auenneet ja hemmo on kirjaimellisesti nähnyt valon, se pitää meitä täällä kärvisteleviä lähinnä hieman yksinkertaisina. Ei kummoisia tuloja tosiaan tarvitse, niin elintaso on ihan ok, ilmastosta puhumattakaan sekun ei maksa mitään.

Tilanne on vähintäänkin oireellinen, jos mediaaniliksalla ei kannata enää tehdä duunia, ainakaan pääkaupunkiseudulla. Meininki alkaa olla kuin DDR:ssä konsanaan. Jos on hitusenkaan rationaalisuutta siunaantunut, niin onhan se selvää, että kytkin nousee. Ei kai elämäntehtävä ole raataa kädestä suuhun ja maksaa korruptoitunutta pullataikinakoneistoa?

Muutama muukin tuttu on pakkailemassa kuulemma laukkuja. Jos omassa kaveripiiristä on alkanut viriämään kasvavaa lähtöintoa, mitä se tarkoittakaan koko Suomen mittakaavassa?

Janne Suominen

Blogisti Haavisto kirjoittaa ensin "Tämä suomen kansan ryöstäminen alkaa jo ottamaan aivoon" ja sen jälkeen jakaa vinkkejä siitä, miten yhteiskunta saadaan kustantamaan asuminen Espanjassa lämpimässä ja samaan rahaan voi vielä "nauttia leppoisista työttömyysajoista, ikään kuin viettäen lomaa samalla".

Mitäpä Haavisto arvelet, olisiko näillä asioilla jonkinlainen korrelaatio vai tuliko taas kirjoitettua ennen ajattelua? Entäpä näetkö mitään ristiriitaa vuokrausvinkkiesi ja Y-Säätiön valtuuskuntajäsenyytesi välillä?

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Arvoisa Janne. en kertonut vinkkejä, vaan kerroin miten asiat ovat. Miksi pitäisi olla hys, hys? Onko sinulla mahdollisesti oma lehmä ojassa? Vai ottiko sieluun kun arvostelin virkamiesbyrokraatteja? Minusta ei ole ristiriidassa tämä ollenkaan. Pienenä vinkkinä: Suomessa asunnottomien tilanne on hälyttävä. Ihmisillä ei ole kohta varaa asua pääkaupunkiseudulla, joten en yhtään ihmettele, jos pako halvemmille seuduille kiinnostaa.

Olin sitten missä vain, niin kait sitä on kuitenkin mielipiteen ja ilmaisun vapaus.

Janne Suominen

Blogisti Haavisto, myönnettävä se on, että itselläni on mainitsemasi nautaeläin ojassa näin veromaksajana; arvauksesi toinen osa meneekin sitten tuon ojan yli huolellisesti.

En ole missään tapauksessa rajoittamassa mielipiteitäsi tai ilmaisuasi; päin vastoin sillä kirjoituksiasi on aina ilo lukea. Nytkin muistelen kaiholla taannoista paheksuntaasi siitä, miten joillakin on niin heikko työmoraali, että "istutaan päivät pitkät katoksen alla juomassa riisiviinaa, pelataan korttia ja paistatellaan päivää". Tuolloin ratkaisusi oli pakkotyö, joka ei kuitenkaan ole "orjuutta, vaan vastikkeellista työtä ruokaa ja elämistä vastaan".

Samassa yhteydessä nasevasti totesit "on se varmaan heillekin virkeää, ettei tarvitse makailla neljän seinän sisällä"; nyt ilmeisesti lomailu auringossa ja lämpimässä muiden kustannuksella onkin mielestäsi hieno asia.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #25

Kyllä kieltämättä tämä kaksinaismoralismi ja sen selittely-yritykset hieman huvittavat.

Jani Virtanen

Haaviston kanssa tästä aivan samaa mieltä. Suomi alkaa olla sellainen "onhan täällä prkln kallista, mutta vastaavasti korkeat verot ja kelvottomat julkiset palvelut."

Calgarystä voisin tosin todeta, että mulla on kanadalainen työkaveri ja hänen mielestään suomessa on mukavan leppoisa ilmasto. Hän on kotoisin preerialta, "läheltä" calgarya.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Asuminen ja liikkuminen ovat Suomessa verotuksen selkäranka, ja näiden kustannukset ovat kasvaneet vauhdilla vuosittain valtiovallan toimesta.

Tällä hetkellä tarjolla on valtavasti varsinkin verotuksen rasittamia OK-taloja, mutta ostohalukkuus näyttäisi olevan melko olematonta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Espanjassa ei ole muuta hyvää kuin että kieli on helpompi kuin monessa muussa maassa.
Jos muuttaa ja rahaa on rajallisesti suosittelen Kreikkaa ja Bulgariaa. Halvemmat hinnat ja ystävällisiä kansoja.
Yhteyttä voi ottaa jos haluaa tietää lisää.

Henry

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Helsingissä on tarkoituksella pidetty asuntojen hinnat korkealla. Näin on estetty maaseudun tyhjeneminen.

Petra Wood

Mitä itse olen sieltä asuntoja katsonut, niin ei kyllä pidä paikkaansa, täytyy olla tosi pieni/yksinkertainen asunto jos noin halpa., TOisekseen, mikäli laillisiesti aiot työttömänä EUrooppaan lähteä työnhakuun, niin rajoitus on 3 kk, jonka SUomi maksaa työttömyyskorvausta. Ja kun vuokraat vain 3 kk asunnon, ovat vuokrat paljon korkeammat, varsinkin kesällä jopoa 1000euroa/kk!.
TOimeentulotukea taas ei laillisesti saa nostaa jos asuu ulkomailla. ELi ei se edullisemmaksi tule, kuin Suomessa asuminen, ellei sitten tuo ansiosidonnainen ole melko korkea.
Ajatellaan, että jos Suomessa vuokralla asuessasi sinulle jää n 400 euroa per aikuinen käteen vuokran maksun jälkeen, sisältäen toimeentulotuen TAI ehkäpä saat juurikin ansiosidonnaista ja sinulle jää vaikkapa 700e, jolloin et ole oikeutettu toimeentulotukeen. (Itse olen ollut ko lafkassa töissä, joten väitän tietäväni).

Vaihtoehtoisesti menet Espanjaan 3 kk etsimään töitä, ja et ole oikeutettu tällöin muihin etuuksiin kuin työttömyysturvaan. Saat vaikkapa verojen jälkeen 1000 euroa tai ehkäpä esim 1200 euroa.Tästä sitten maksat sitä korkeaa lyhyen ajan vuokraa, esim yksiöstä 650 euroa sis sähköt yms jotka Espanjassa kalliita. Käteen siis jää 350-550. Näistä susmmista kun vielä vähennetään matkakulut ESpanjaan ja takaisin, niin etpä 3:ssa kk oikein sen enempää ole rahoissasi Espanjassa kuin Suomessa.
Nuo mainitsemasi tavat elää leveästi ovat täysin laittomia..ja yleensä niistä myös jää kiinni.
Se onkin tosi outoa, mitä itse olen tietoa noista saanut, että palkat ovat tosi surkeita, n 50% Suomen tasosta, ja vuokrat myös n 50% Suomen tasosta, mutta kun menet lyhyeksi ajaksi töihin, niin maksat saman vuokran kuin SUomessa, mutta saat puolet pienempää palkkaa..

Mika Rainio

Kannattaisi kokeilla vuokrata 300 kuussa. Minä vuokraan heti, kun tuohon hintaan tarjotaan. Lisäksi ne euron tuopit. Kannattaisi käydä paikan päällä ja sitten kirjoittaa tota paskaa.

Timo-Jussi Lamberg

300€ asunnoista en tiedä,mutta monessa tavintolassa on näitä 1€ tuoppeja.

Marko Koo

Joku mainitsi hakeutumisesta EU:n ulkopuolelle, Thaimaahan. Kyllä sekin onnistuu, muttei työnhakijana, vaan ilmoittaudut kirjoille yliopistoon/korkeakouluun ja käyt pakolliset tunnit. Kelan opintuki + asumislisä n.550€/kk riittävät hyvään täysin kalustettuun n.250€/kk asuntoon keskustasta ei-turisrysien-läheltä (valinnanvaraa löytyy, lisäksi näissä on hyvät palvelut mm. pyykkipalvelut, vartiointi/respa 24/7, kuntosali, uima-allas katolla jne) ja elämiseenkin jää. Tietty sähkölasku on vuokran lisäksi n.15-30€/kk, riippuu pitkälti ilmastoinnin käytöstä ja jääkaapin energialuokasta. Vesilasku n.3€/kk, netti nopeudesta riippuen n.15-25€/kk.

Käyttäjän PirjoElijoki kuva
Pirjo Elijoki

Ensinnäkin jos asunnossa on tuo vuokra, niin koko ei ole kovin suuri, toiseksi vuokralainen maksaa sekä lämmityksen, viilennyksen, että veden lämmityksen ihan omasta pussista. Sähkö ei ole halpaa, vaan suomalaisissa hinnoissa. Kaikki tämä nostaa vuokraa reilusti.
Ruoka ei ole 50% halvempaa, vaan korkeintaan 20% edullisempaa.
Talvet eivät ole lämpimiä, kuin silloin tällöin päivän pari, ja kosteutta riittää, mikäli ei sähkölämmitystä käytä. Marraskuusta Huhtikuun loppuun on yleensä tarve siihen.
Toki ilma on mukavampi, kuin suomen talvi , mutta mitenkään lämpimäksi talvea ei voi kutsua. On huomioitava myöskin se, ettei terveyspalveluja tarjota suomen kielellä, vaikka hyvät ovatkin residenteille.
Suomikauppojen hinta on tuntuvasti kotimaan hintatasoa korkeampi, joten ostokset siellä eivät laske elinkustannuksia.

Käyttäjän MarkoIsomustajrvi kuva
Marko Isomustajärvi

Korjataan vielä, että sähkö on kalliimpaa kuin kotoisessa Suomessa ei saman hintaista.

Tatu Tiljander

mitäs sitten kun sossutädit pyytävät tapaamiselle? pyydät niiltä aina rahaa lentolippuihin?? itse kauan suomessa työttömänä olleena ja pärjänneenä en lähtisi noin hankalaa säätämään...

Harri Lehto

Kyllä kolmellasadalla eurolla saa Torreviejasta hyvän asunnon itsellä ollut yhden makuuhuoneen asunto neljä vuotta 290€ kk. noin 55 neljöö, mutta sähkö ja vesi noin 100-140€ kk eikä lämmittää tarvi kovin paljon jos asunto on niin että aurinkopaistaa päivällä montatuntia sisään, illalla 2-3 tuntia ilmalämpöpumppu päällä marraskuusta helmikuuhun. Kyllä eläminen on huomattavasti edullisempaa kuin suomessa, ruoka, juoma, eikä tarvi ostella karvalakkia vaihdat syksyllä sortsit farkkuihin

Jyrki Tikkakoski

Mika Rainio. Jos suomalaiselta saa "espanja kaksion" 400€/kk:ssa niin 300€:lla on täysin mahdollista löytää kämppä. Ei tietenkään rannalta tai keskustasta. Eikä myöskään luksusta.

Pirjo. Elintarvikkeiden hinta riippuu missä käy ostoksilla. Sanoisin, että se 20% halvempia on ehdoton minimi. Suomikaupat onkin herkkukauppoja mistä ei ruokia osteta. Ellet ole rikas ja et pärjää ilman ruisleipää ja lonkeroa.
Nyt on benassa 22 lämmintä joten kyllä se tämän suomen ilmaston voittaa. Elo- ja helmikuu on aika ikäviä.
Terveydenhuolto sujuu suomea paremmin, eikä välttämättä edes suomes tai englantia tarvita. Vain hiukan "heittäytymistä" ja hyvin sujuu.

Tatu. Aina kun olet pitkällä ulkomaan matkalla niin on hyvä olla paluulippu taskussa. Hiukan kalliimpi, mutta voi käyttää kun haluaa.
Työkkärissä voi myös sopia pitemmän poissa olon mikäli ei todellakaan oman alan töitä ole tarjolla. Jopa 5kk reissut ovat olleet mahdollisia, eikä 3kk:n välein suomessa käyntikään ole kallista.

Miinus puolia on hiukan etsittävä kun suomeen vertailee.

Käyttäjän MikaDubbelman kuva
Mika Dubbelman

Kirjoituksessa unohdettiin mainita, että jos henkilöllä on kaupungilta vuokrattu asunto johon saa asumistukea, asunto on vuokrattava salaa eteenpäin, sillä asumistuet, toimeentulotuki ja asunto ovat henkilökohtaisia. Asunnon voi vuokrata määräajaksi eteenpäin, mutta siitä on ilmoitettava kaupungille, joka voi hyväksyä asian.

Mieleen nousi myös, että ulkomaillahan työtön saa oleilla muutaman kuukauden etsimässä työtä, muuten hänen on oltava kotimaassa käytettävissä, jos tyovoimavirastosta tulee passitus työhaastatteluun. Kieltäytymällä menettää työttömysetuutensa.

Jos lähtee Espanjaan elämään halvalla, on hyvä tiedostaa nämäkin riskit.

Käyttäjän SeveriKoivusaari kuva
Severi Koivusaari

Joa asunnon edellen vuokraaja mene kelaan hakemaan asumistukea,narahtaa heti.Eräs lipanonin "pakolainen" vuokrasi tutulle hotellisiivoojalle vuokrakämppänsa. Lähti sveitsiin veljoensä luo parempien tukirahojen toivossa.Siivooja men pienen palkkansa vuoksi pyytämään oikeutettu asumistukea.Het narahti" eihän tähänvoi tukea hakea,osoitteeseen menee jo maksu Mikälainen suhde teillä on vuokraajaan.Lipnoni vaati palattuaan lisärhaa,kun hänen tukirahansa oli samatta.Meinas tulla ihan puukkohippaset..

Käyttäjän SeveriKoivusaari kuva
Severi Koivusaari

Joa asunnon edellen vuokraaja mene kelaan hakemaan asumistukea,narahtaa heti.Eräs lipanonin "pakolainen" vuokrasi tutulle hotellisiivoojalle vuokrakämppänsa. Lähti sveitsiin veljoensä luo parempien tukirahojen toivossa.Siivooja men pienen palkkansa vuoksi pyytämään oikeutettu asumistukea.Het narahti" eihän tähänvoi tukea hakea,osoitteeseen menee jo maksu Mikälainen suhde teillä on vuokraajaan.Lipnoni vaati palattuaan lisärhaa,kun hänen tukirahansa oli samatta.Meinas tulla ihan puukkohippaset..

Käyttäjän KariJohansson kuva
Kari Johansson

Hieno Idea Kaitsu!

Tällaisena 66v eläkeläisenä, jolla ei ole velkaa, mutta kaikki tarvittavat leikkikalut löytyy,mutta vuokralla asuvana, ja varsinkin moottoripyöräilyä innokkaasti harrastavalta yksineläjältä, tuo ajatus kuulostaa varsin houkuttelevalta,, eikun kaikki kamat (paitsi pyörä) myyntiin, ja syksyllä loput pakaasit pyörän päälle ja kohti Epsanjaa. En ole kuin kerran joululomalla ollut, mutta ilmat olivat sellaisia silloinkin, että jos olisi fillari ollut mukana, niin olisi HD laulanut pitkin rantabulevardeja,, tilaa ainakin joulunaikaan oli, hehe.
Mutta asia on pyörinyt päässäni jo jonkun vuoden, ja näiden hallituksen tännehasaamien mokkakikkeleiden hyysäys ei ole lainkaan vaimentanut tätä intoa, tosin olen harkinnut Portugaliakin toisena vaihtoehtona,, löytyykö tietoa kumpi maa nyt olisi köyhälle eläkeläiselle parempi vaihtoehto,, maantieteellisestihän eivät eroa laisinkaan.

Käyttäjän IsmoHeikkil kuva
Ismo Heikkilä

Kunhan tuonnekin saadaan riittävästi suomalaisia, jotka käyttäytyvät kuin suomalaiset, niin eiköhän tuokin paratiisi kaikkine etuineen ilmastoa lukuun ottamatta saada tuhottua.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Jutun tiedot pitävät paikkaansa.

Ja se elämisen ilmapiiri. Hymyillään ja ollaan ystävllisiä toisillemme. Espanjassa nauttii pitemmän elämän, sillä talven pimeys ja surkeus on pois. Kaikki vapaa-ajat etelän lomalla ja valmiina eläkkeellä mukavassa ilmastossa. Nuoria tänne on alkanut muuttamaan paljon. Myyneet perintönsä Suomessa ja aloittaneet lastensa kanssa uuden elämän. On varaa mistä valita; kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa - monopoliketjut ovat tuntematon vähemmistö.

Vanhuksista ja sairaista pidetään hyvää huolta. Verottaja tulee heitä vastaan vähennyksillä, jolloin eläkkeestäkin jää jotain verojen jälkeen.

Laila Nurmiranta

Asutaan Tampereel,Tallinnas,Malagas vuokraasunnoissa ilman tukia puoliso eläkkeellä Alzheimerin takia oltava asunto Tampereella jonne maksamme verot aina ( kuntaalan eläke)
200€ kk alivuokralaisasunto Tallinna 220€ kk kolmio missä meidän omaisuus sit tää Espanjan asunto omakotitalon alakerta 60n2 400€ kk lisäksi sähkö vesi ab 100kk lisää .Neurologikin löyty virolainen kylläkin itse maksamme käynnit katsotaan saako kelakorvauksia Tampereellä 6 kk jonot Ruokakulut n 250 kk sis 2 ihmisen 2 koiran ja 2 kissan ruuat,juomat ,pyykki,tiski,suihku ym kulut.Itte oon työtön omaishoitaja odottelen omaa eläkepäätöstä valitusteitse ab 3 v käsittely ajat.Ei mulle kukaan oo valitellu olemisesta eri maissa viranomasetkin tietää että paikallaan ei pysytä postit tulee netpostii ja työkkäri,kela yms hoituu netin kautta.Talvea ei kaivata. Emäntä polkee kuntopyörää pihalla ja nauttii lämmöstä tv näkyy netin kautta kuulee suomen kielen. Ulkona käydään yhdessä istutaa terassilla syödään tapasta ja vana kyytipojaksi kustantaa 2,5€-3€ per annos yhteensä.Nautitaan elosta ja auringosta mihin tahansa vuoden aikaan vapaus valita.Hyvää kesää suomeen

Käyttäjän PiritaNenonen kuva
Pirita Nenonen

Mistähän mahdollisesti saa sen työttömyyskorvauksen. TE-keskus vaatii kuitenkin sinun olevan tavoitettavissa ja osoite on oltava Suomeen, että pystyvät työtarjouksiansa lähettämään. Mikäli osoite on espanjaan taitaa tulla lausunto että ei ole oikeutta työttömyysturvaan.

Käyttäjän JukkaLaine2 kuva
Jukka Laine

Ihan höpöä. Työtön voi asua toisessa EU-maassa kolme kuukautta hakemassa töitä. Pysytäänpä asiassa.

Ei näitä työttömien kadehtijoita enää kestä.

Käyttäjän LeoPatrikainen kuva
Leo Patrikainen

Pelkään pahoja kepulaisia, siksi olen asunut Norjassa 15 vuotta. Suomen kepulaiset tuhosivat elinkeinoni ilmavoimien laivueita käyttäen ja 25 vuotta sitten. Korvaukset ovat edelleen saamatta, koska Suomi ei ole oikeusvaltio. Poliittiset rikolliset johtavat Suomea ja toimivat ankarammin kuin pahimmat maailman mafiat. Suomalaiset eivät omista mitään ja jos omistavat kuuluvat ryöstävään eliittiin. Eläkkeillä emme elä Suomessa, joten muutto lämpimään ja halvan ruuan lähelle on tehtävä. Kokoomuslaiset ryöstävät valtiolle kuuluvat verorahat ja kepu ryöstää duunarien ansiot maalaistuiksi. Velkaa otetaan virkamiesten palkkoihin ja sosiaalitukiin. Poliittiset rikolliset nauttivat kansan kurjuudesta ja orjuuttamisesta. Tulen pistäytymään Espanjassa ja Portugalissa.

Käyttäjän LeoPatrikainen kuva
Leo Patrikainen

Pelkään pahoja kepulaisia, siksi olen asunut Norjassa 15 vuotta. Suomen kepulaiset tuhosivat elinkeinoni ilmavoimien laivueita käyttäen ja 25 vuotta sitten. Korvaukset ovat edelleen saamatta, koska Suomi ei ole oikeusvaltio. Poliittiset rikolliset johtavat Suomea ja toimivat ankarammin kuin pahimmat maailman mafiat. Suomalaiset eivät omista mitään ja jos omistavat kuuluvat ryöstävään eliittiin. Eläkkeillä emme elä Suomessa, joten muutto lämpimään ja halvan ruuan lähelle on tehtävä. Kokoomuslaiset ryöstävät valtiolle kuuluvat verorahat ja kepu ryöstää duunarien ansiot maalaistuiksi. Velkaa otetaan virkamiesten palkkoihin ja sosiaalitukiin. Poliittiset rikolliset nauttivat kansan kurjuudesta ja orjuuttamisesta. Tulen pistäytymään Espanjassa ja Portugalissa.

Käyttäjän LeoPatrikainen kuva
Leo Patrikainen

Pelkään pahoja kepulaisia, siksi olen asunut Norjassa 15 vuotta. Suomen kepulaiset tuhosivat elinkeinoni ilmavoimien laivueita käyttäen ja 25 vuotta sitten. Korvaukset ovat edelleen saamatta, koska Suomi ei ole oikeusvaltio. Poliittiset rikolliset johtavat Suomea ja toimivat ankarammin kuin pahimmat maailman mafiat. Suomalaiset eivät omista mitään ja jos omistavat kuuluvat ryöstävään eliittiin. Eläkkeillä emme elä Suomessa, joten muutto lämpimään ja halvan ruuan lähelle on tehtävä. Kokoomuslaiset ryöstävät valtiolle kuuluvat verorahat ja kepu ryöstää duunarien ansiot maalaistuiksi. Velkaa otetaan virkamiesten palkkoihin ja sosiaalitukiin. Poliittiset rikolliset nauttivat kansan kurjuudesta ja orjuuttamisesta. Tulen pistäytymään Espanjassa ja Portugalissa.

Käyttäjän LeoPatrikainen kuva
Leo Patrikainen

Pelkään pahoja kepulaisia, siksi olen asunut Norjassa 15 vuotta. Suomen kepulaiset tuhosivat elinkeinoni ilmavoimien laivueita käyttäen ja 25 vuotta sitten. Korvaukset ovat edelleen saamatta, koska Suomi ei ole oikeusvaltio. Poliittiset rikolliset johtavat Suomea ja toimivat ankarammin kuin pahimmat maailman mafiat. Suomalaiset eivät omista mitään ja jos omistavat kuuluvat ryöstävään eliittiin. Eläkkeillä emme elä Suomessa, joten muutto lämpimään ja halvan ruuan lähelle on tehtävä. Kokoomuslaiset ryöstävät valtiolle kuuluvat verorahat ja kepu ryöstää duunarien ansiot maalaistuiksi. Velkaa otetaan virkamiesten palkkoihin ja sosiaalitukiin. Poliittiset rikolliset nauttivat kansan kurjuudesta ja orjuuttamisesta. Tulen pistäytymään Espanjassa ja Portugalissa.

Käyttäjän AarreTaalikka kuva
Aarre Taalikka

Täällä on jo kaksi kuukautta rääytty ja pillitetty.Onko kukaan vielä lähtenyt minnekkään?

Käyttäjän HannuManninen kuva
Hannu Manninen

Minä en rääy, enkä pillitä täällä enää kauaa. 2H + Keittiö 60m2 on varattu 5:ksi kuukaudeksi. Vuokra 550€ sisältäen netin sähkön ja tietty kaikki kodin kalusteet liinavaatteineen.
Lähtö marraskuun 8 päivä, paluu maaliskuun lopulla.
Olin viime talvena tutustumassa paikkaan 10 pv.ja miellyin siihen.
Kreikassa olen ollut kerran, enkä siihen kaatopaikkaan enää mene, vaikka kuinka halvalla voisin olla.

Käyttäjän MarkoIsomustajrvi kuva
Marko Isomustajärvi

He,he mikäli 300eurolla asunnon saat vuokrattu. Kyseenalaistan täysin kirjoittajan, kirjoituksen.
Itselläni oma asunto, joka on velaton siellä ja siitä kulut ovat juuri kyseistä luokkaa. Mikäli joku kyseisellä hinnalla, tappiokseen vuokraa asuntoaan niin se on eri asia.
Todellinen hintataso on hivenen matalampi, kuin Suomessa jos ottaa huomioon että lähes kaikissa joutuu aina vuokran päälle maksamaan sähkön, veden ja netin. Lisäksi sähkö on kalliimpaa, kuin Suomessa ja tuntuu että vesimaksutkin ovat kovemmat puhumattakaan netistä mikäli sitä et vuokraan saa sisältymään.
Kirjoittaja sai lähes asunnon kuulostamaan luksukselta vuokraan nähden ja todellisuudessa jos kyseisellä hinnalla sattuisi normaalimarkkinoilta vuokrattua saamaan olisi se kaukana kirjoituksen mainitsemasta asunnosta. Asunto sijainiltaan olisi mitä olisi, eikä varmasti näyttäisi noin hyvältä, kun nyt kirjoittaja kirjoittaa.
Myös kyseenalaistan oluet lisukkeilla 1-2 euron hintaisiksi. Joskus saattaa jotain tarjouksia olla, mutta kyllä kyseisellä hinnalla saat kuulostamaan paikan juuri niin, kuin mainitsit työttömän paratiisilta.

Käyttäjän SeveriKoivusaari kuva
Severi Koivusaari

Kylläpä oli ahdistuneen espanjan intoilijan kirjoitus. Elämän motiivina tuntuu olevan,että muualla on kaikki paremmin kuin meillä. Ostin suomesta 2h+k 64 m2 maksoin tasan kaksikymmentätuhatta plus varainsiirron,Kolme kauppaa on kävelyetäisyydellä TK samoin. Ruoka todella hyvin syöden köytän 250e/kk Yhtiövastiketta menee 163 euroa. Eikä todellakaan ole mikään espanjan "torakkalinna" niitähän nämä kolmensadan asunnot on siivouskulut ja vastuut päälle.Meluisa ympäristo ruuhkainen saasteellinen ilma.Turha maalailla mitään ruususia ,vaikka päätavoitehan näytti olevan keplottelu yhteisillä tukirahoilla,Jahka kirjoittaja on okeesti nauttinut Fuegeroolan tai Torreviejan turistislummeista. Tietää,että asuntoihin murretaan,oma rahan nostokin on friskaapelia touhua.MITÄÄN et saa espanjass ilmaiseksi,vesikin maksaa.Ja sielä pikkupyrokratia vasta lyö päin näköä.Tilillä oli rahaa ja vastike-sähkö-vesimaksut piti hoitua.Kun sitten aliganten kentältä pääsin kaije Saltillolle, Kämpäs oli käynyt murtomiehet.Sähköä ei ollut.Henkilökohtainan käynti sähköfirmas,että kolmantena päivänä La luz syttyi.Olenkin muuttanut taktiikkaan,kun tekee mieli etelään.Hyppään Finlinesin saksan laivaan vuosaaressa.Ajelen ja asutelen etelää makailuautossa tekee kolme kaasupullollista kuukaudessa(36 euroa)Pari leiriyötä 30 euroa).Kokmeusta ja tietoa on vähän muualtakin, kuin turistirysien kuulopuheita. Yli kaksituhatta viisisataa autöyöpymistä täyttyi joulun alla,Plus pari rakennusvuotta tätä.ennen.Totean vielä jos elämä on kaljan,viinin ja tapsten varassa.Siirtymistä ei kannata edes harkita.Talvikautena kun suomessa ns.vihdeät syötävät vaihtaa hedelmiin ja syö broilereita,lihaa,kalaa,mitä perusruokaa nyt syödään.Asunnot on kehän ukopuolella niin edullisia,ettei voi olla ostamatta.Ellei elämän päätarkoitus ole maksattaa yhteiskunnalla. Kirjoituksessa lie virheitä,mutta vastannee tasoa mitä tälläinen kirjoitus vaatiikin.

Toimituksen poiminnat