KaiHaavisto Suoraa puhetta

Painavaa asiaa – Järkiä päähän päättäjät!

Elämää on muuallakin kuin suurissa kasvukeskuksissa. Ajaako urbaani Keskusta enää maaseudun asiaa? Entä Perussuomalaiset, joita on nimitetty ”impivaaralaisten” puolueeksi?

Suomen talous jatkaa laskuaan. Velkaa on kohta 94 miljardia euroa. Korko kasvaa noin 1000 euroa neljän sekunnin välein. Väestö kouluttautuu yliopistoissa ja osa suoraan työttömiksi. Osa nuorista ei enää arvosta tavallista työntekoa, millä tämä maa on rakennettu. Kovalla työllä! Mitä Kokoomuksessa vaikuttavat Katainen ja stubb ovat saaneet aikaiseksi? Eivät yhtään mitään, päinvastoin heillä tuntuu olevan agendana Suomen ajaminen konkurssiin. Konkurssiin Suomi menee tätä menoa, se on selvää.

Maaseutu on tyhjentynyt minimiin. Ruista tuodaan ulkomailta vaikka sitä voitaisiin viljellä koko kansan tarpeeksi Suomessakin. Leipää myydään suomalaisena leipänä, vaikka raaka-aine tulee ulkomailta. Suomen armeijan vanikka, eli näkkileipä valmistettiin sota-aikana Elannon leipomossa. Nyt sekin tulee Ruotsista. Armeijan vaatteet valmistetaan tietääkseni Kiinassa ja Virossa.

Autonkuljettajat ja kuljetusliikkeet ajetaan alas Suomessa. Kohta Suomen teillä ”kruisailee” romanialaiset autonkuljettajat. EU ajaa kabotaasin vapauttamista koko Euroopassa, myös Suomessa. Mikäli tämä toteutuu – suomalainen kuljetusyrittäminen loppuu siihen. Miksi se on niin vaikeaa alkaa rahastamaan ulkomaisia rekkoja Suomen teillä? Kuluttavathan ne ja saastuttavat suomen maaperää. Suomi ja Viro ovat ainoita EU- maita, jossa ei ole mitään maksuja raskaalle liikenteelle. Ottakaa se hemmetin vinjettimaksu käyttöön, kun se on jo valmiina. Suomalainen raskasliikenne tarvitsee helpotuksia nyt vaikeassa tilanteessa! Ehdotan ylimääräisen diesel- veron poistamista kokonaan raskaalta liikenteeltä. Nyt Suomalainen yrittäjä maksaa sen kahteen kertaan ja tuplana. Hollannissa yrittäjä maksaa sen vain kerran.

Vinjetti asiaa ei pelkästään ratkaise, tarvitaa koko alan kannattavuuden lisäämistä helpottamalla yrittäjien toimintaa. Direktiivin mukaisia kursseja ei ole kaikilla varaa maksaa (noin 700 euroa) Kohta loppuu monelta autonkuljettajalta leivänteko. Trafi hengittää niskaan. Pelkkää rahastusta koko touhu. Mitä 10-20 vuotta alalla oleva tekee  direktiivikoulutuksella kun siellä ei mitää uutta tule. Virosta voi direktiivit ostaa sadalla eurolla, eikä tarvitse edes olla paikalla. Romaniassa lyödään laput suoraan käteen, ilman koulutuksia. Eu:n laajentumisen jälkeen päätettiin Eu:ssa, että kuljettajia pitää alkaa kouluttamaan kun Romaniasta, Bulgariasta jne. alkoi virrata kymmeniä tuhansia ihmisiä töihin kuljetusliikkeisiin. Nyt siellä ajaa entiset insinöörit rekkaa pitkin Eurooppaa. Vahinkoja ja kolareita on sattunut niin paljon, että direktiivit otettiin pikavauhtia käyttöön. Suomessa ne pitää käydä ja olla paikalla. Eli me maksamme muiden toilailuista. Trafi näki tässä mahdollisuuden saada lisää rahaa ja sen se on osannut tehdäkin. Nyt on tilanne se, että koulustuksia ei keritä järjestämään määräaikaan mennessä tarpeeksi. Tippuuko puolella hanskat kädestä, jos siirtymäaikaa ei saada siirrettyä? vai yritetäänkö sitä edes siirtää ensi vuodelle?

Tuntuu siltä, että noilla Etelä-eurooppalaisilla ei ole mitään kiirettä direktiivien kanssa, mutta Suomi etunenässä ja hätähousuna ne asetti pikavauhtia. 

Mikä järki siinäkin on, että pitää liikenneministeriksi laittaa kaikenmaailman tietämättömiä tollukoita, joilla ei ole mitään käsitystä nykymenosta tai ylipäätään liikenteestä. Aina siellä keikkuu joku nainen, jolla ei välttämättä ole edes korttia taskussa.

Tuomme peruselintarvikkeet ulkomailta ja ostamme ne Lidlistä halvemmalla. Suomessa kaksi keskusliikettä hallitsee markkinoita. Mikä siinä on, että ruoan arvonlisäveroa ei voisi alentaa Saksan tasolle Suomen 14 %:ista - Saksan 7 %:iin?

Eihän täällä ole kohta varaa tavallisella duunarilla syödä. Nyt jo pääkaupunkiseudulla on tilanne se, että pienipalkkaiset elävät kädestä suuhun. Kaikkea kiristetään, valvotaan, kielletään jne.

Yrittämistä hankaloitetaan, maksuja lisätään. Kansaa verotetaan moninkertaisilla veroilla. Mikä siinä on, että kansaa pitää kusettaa ja kurjistaa. Tämähän alkaa tuntua kommunistiselta valtiolta, jossa kansa pidetään nälässä ja kurjuudessa, jotta kurja olisi nöyrä.

Suomessa on metsää yli 70 % pinta-alasta. Miksi Suomi ei panosta tuotekehittelyyn? Suomesta viedään oksaista lautaa Tanskaan pilkkahinnalla ja tanskalaisethan osaa. He poistavat oksankohdat sahaamalla ja myyvät laudat eteenpäin moninkertaisella hinnalla. Miksi Suomi ei tee niin? Tanskasta tuodaan joulukuusia, jotka sitten ostetaan ulkomaisista kaupoista halvalla. Mikä maksaa, että suomessa ei voitaisi tuottaa niitä samaan hintaan. Puuta riittää, miksi kukaan ei tuotteista niitä enemmän. Tarvitaan innovaatioita!

Suomessa on maaperässä nestemäistä kultaa, eli vettä. Miksi sitä ei osata hyödyntää ja myydä? Miksi ulkomailta pitää jonkun tulla tänne pullottamaan vettä, kun sen voisimme tehdä itsekin? Suomalainen kraanavesikin on tutkitusti parempaa kuin Evian- pullotettu vesi. Suomeen rahdataan Euroopasta Evianin vettä pulloissa, vaikka suomalaisesta vesikraanasta tulee puhtaampaa vettä.

Suomesta vallataan tällä hetkellä maa-alueita kaivostoimintaan. Ulkomaiset yritykset ovat siinä hyvin kunnostautuneet. Miksi valtauslakia ei voida muuttaa? Minkä ihmeen vuoksi me emme käytä itse hyödyksi luonnonrikkauksiamme ja kansallisvarantoamme?

Mikä siinä on, että maaseudulla ei kannata kasvattaa mitään, kun keskusliikkeet ryöstävät? Maaseudulla voidaan harjoittaa näitä kaikkia edellä mainittuja töitä. Miksi näitä ei tehdä? Olemmeko täysiä tolloja? Tuntuu siltä, että olemme.

Rahaa työnnetään ulos ja sisään ei tule mitään. Me olemme rahoittaneet muun muassa Itä- ja Länsisaksan yhdistymisestä aiheutuneita kuluja. Saksa osaa rahastaa ja sen huomaa.

Vaalit ovat tulossa, ennemmin kuin huomaammekaan. Joku järki pitää pitää olla, eihän tässä nykytouhussa ole mitään järkeä. Ajatelkaa vähän päällänne, kiitos

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lopuksi alla Urkin sanomaa maalaisliitosta ja maaseudusta:

Näin vaalien alla saadaan tottua siihen, että tosiasioille ei aina tehdä oikeutta. Varsinkin maalaisliitto on nyt joutunut ajamansa talousohjelmansa takia sellaisten syytösten ja panettelujen alaiseksi, joihin totuutta on siroteltu hyvin hellävaroin, jos lainkaan. Erikoisen merkillepantava on se, että kun toiselta puolen väitetään maalaisliiton aivan liiaksi ajaneen yksinomaan maataviljelevän kansanosan etuja, samaan aikaan toiselta taholta yritetään esittää, että maalaisliitto on kokonaan laiminlyönyt maatalouden etujen valvomisen. Maalaisväestön taloudellisen kurjistumisen torjumiseksi maalaisliiton toimesta suoritettu työ halutaan näin ollen toiselta puolen leimata liialliseksi, toiselta puolen liian vähäiseksi.

Kun näitä väitteitä tarkastetaan, niin joutuu kysymään, kuinka vielä nykyisinä päivinä voidaan vakavasti esittääkään, että maalaisliiton toimenpiteet maatalouden tukemiseksi olisivat olleet liiallisia. Ja sehän kuitenkin on sosialistien ja oikeiston vaalikirjoitusten sisältö lopultakin. Uutiset, jotka kertovat 200 maatilan ulosmittauksesta yhdessä ainoassa pitäjässä, kokonaisten kyläkuntien pakkomyynneistä j.n.e., ne ovat omiaan osoittamaan, että tässä maassa suoritetut toimenpiteet maataviljelevän väestön pysyttämiseksi turpeessa eivät ole olleet liiallisia.

Näistä maalaisliiton suunnittelemista toimenpiteistä huolimatta on tilanne kehittynyt sellaiseksi, että kukaan järkevä ihminen ei tätä huutokauppatulvaa voi pitää oikeana.

Viime aikojen surullisen kokemusten valossa maalaisliiton pulatorjuntatoimenpiteet eivät ole olleet liiallisia. Päinvastoin, ne eivät ole olleet edes riittäviä. Kun ennallaan maan kaikilla kulmilla paukkuvat huutokaupanpitäjien vasaraniskut, täytyy tunnustaa, että maaseutua uhkaavan tuhon torjumiseksi ei ole tehty kaikkea, mitä olisi tehdä pitänyt.

Ovatko siis oikeassa ne, jotka syyttävät maalaisliittoa siitä, että se on laiminlyönyt maaseudun asian valvomisen. Se, joka vaikkapa vain pinnallisesti on seurannut valtiopäivätyötä tietää tuollaisen väitteen virheellisyyden. Maalaisliitto on tehnyt - sen voi sanoa varsin ehdottomassa muodossa - kaiken sen pulatorjuntatyön mihin meillä valtio on ryhtynyt. Se on tehnyt jopa niin paljon, että sitä on vastustajien taholta pidetty aivan liiallisena. Mutta samalla on huomattava, että monissa maatalouden kannalta varsin ensiarvoisissa kysymyksissä on saatu tyytyä siihen, että maalaisliiton pitemmälle menevät pulatoimenpiteet on eduskunnassa oikeiston ja vasemmiston yhtyneillä äänillä hyljätty. Jos maalaisliiton kaikki suunnitelmat maatalouden tukemiseksi olisi saatu läpi voidaan sanoa, että monen konnultaan poisjoutuneen perheen ei olisi tarvinnut jättää kotiaan, eikä monen perheen tarvitsisi nyt tuskaisin mielin tähyillä maantielle. Ei ole maalaisliiton syy, että pulatorjunta ei ole päässyt siihen tehoon, mikä olisi ollut koko maaseudun etu, sillä maalaisliitto ei ole voinut tehdä enempää, vaikka on parhaansa yrittänyt.

Kenen syy se sitten on? Syy on Suomen kansan itsensä. Suomen kansa ei ole antanut maalaisliitolle mahdollisuuksia tehdä niin paljon maatalouden hyväksi kuin sen nykyiset vaikeudet vaatisivat. Maalaisliiton eduskuntaryhmä on ollut vajaa kolmasosa koko eduskunnan lukumäärästä. Kun tätä taustaa vajaata kolmannesta vastassa on ollut oikeiston ja vasemmiston taloudellisissa kysymyksissä yksimielinen riittävien pulatoimenpiteiden vastainen rintama, on ymmärrettävä, että tulokset eivät ole olleet pyrkimysten ja toiveiden mukaisia. Mutta siitä ei kanna vastuuta maalaisliitto, joka eduskunnassa on maataloutta koskevissa asioissa saanut aikaan enemmänkin kuin sen miesvahvuus olisi edellyttänyt. Vastuun kantaa Suomen kansa, vieläpä suurelta osalta Suomen maalaisväestö.

Suomen maaseutu on tähänastisissa vaaleissa antanut runsaasti ääniä sosialidemokraattiselle puolueelle. Sitä on vaikea käsittää, sillä sosialidemokraattinen puolue on aikaisemminkin mutta varsinkin nyt pula-aikana ollut maaseudun etujen leppymätön vastustaja. Sen johtajat ovat maatalouden turvaamistoimenpiteet leimanneet agraariterroriksi ja jyrkin sanoin tuominneet maalaisliiton aloitteet, joiden tarkoituksena on pysyttää maa viljelijänsä käsissä. Viime vuodet ovat toivottavasti avanneet maalaisväestön silmät näkemään, että sosialidemokraattinen puolue ei aja maalaisten etuja ja että se puolue ei ansaitse yhdenkään maaseudun asukkaan ääntä. Niin maaseudun maanviljelijän kuin maasta elävän työväestönkin äänet kuuluvat maalaisliitolle, jonka pyrkimyksenä on saada taloudellinen elämä maalaisväestön keskuudessa normaalisiin uomiin ja saada rahaa liikkumaan maaseuduillakin.

Myöskin oikeistopuolueemme ovat saaneet maaseudulta ääniä. Se yltiöpäinen poliittinen suunta, joka on päässyt kokoomuspuolueessa vallalle, ja pitää tasaisen ja vakaantuneen maalaisväestön poissa tämän puolueen vaikutusalasta, mutta sen lisäksi estää maatalouden pula maalaisväestöä kannattamasta poliittisia yhtymiä, joille korkoprosentit, pinokuutiometrit ja siankasvatus eivät mitään merkitse.

Nämä vaalit eivät ole ensimmäiset, jolloin kaikenlaiset hajoitusliikkeet yrittävät rikkoa maasta-elävän väestön rintaman. Nytkin niitä on toiminnassa. Mutta vain yhtenäinen rintama voi pulan torjumisessa olla tehokas. Siksi: välttäkää hajoittajia!

Valitsijat! Vaaliuurnille käydessänne kaikukoot korvissanne pakkohuutokauppojen vasaraniskut maan kaikilta kulmilta. Ne muistuttavat teille, että on äänestettävä maalaisliittoa, ainoaa valtiollista puoluetta, jonka pulantorjuntaohjelmaan voidaan luottaa.

Urho Kaleva Kekkonen 30.05.1933

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tuohon Kekkosen kirjoitukseen maalaisliiton siunauksellisuudesta ei liene paljon lisättävää. Ehkäpä nykyajasta löytyy siitä hitunen keskustapuolueen elinkeinoministeri Mauri Pekkarisesta, jolla oli mahdollisuus luoda uusi ministeriö mielensä mukaiseksi noin ikään kuin suurin piirtein. Samaan ministeriöön kuului myös työministeri vihreiden Anni Sinnemäki, joka ei tajunnut mistään mitään saati sitten sitä, että Pekkarinen vei häntä minne tahansa kuin muoviämpäriä.

Mauri Pekkarinen on aiheuttanut Suomelle uskomattoman paljon valtavia vahinkoja ja niiden vaikutukset tuntuvat ties kuinka pitkään. Hänen "ansioitaan" ovat mm. tuulivoiman aivan älyttömät tukijaiset ja kaivostoiminnan säännöt Suomessa. Tuulivoiman valtion valtavista tuista nauttivat mm. Pekkarisen vävy ja tytär sekä monet muut ulkomaiset yhtiöt, jotka vievät voittonsa veroparatiiseihin. Kaivosoikeuksilla pelaavat suuret kansainväliset yritykset, kun peräti pienet suomalaiset harrastajat ovat pakotettuja lopettamaan oman kullankaivuunsa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Vaalit ovat tulossa, ennemmin kuin huomaammekaan. Joku järki pitää pitää olla, eihän tässä nykytouhussa ole mitään järkeä. Ajatelkaa vähän päällänne, kiitos"

YLE:n teettämän Gallupin mukaan reilut 20% vastanneista ajattelee lähinnä alapäällään.

Käyttäjän RainoHannula kuva
Raino Hannula

Aivan oikeaa puhetta alustajalta. Aivan totta myös liikenteen osalta. Emme elä enää niin vaurasta aikaa että voimme tosiaan antaa teillämme kulkea kaikenlaiset ajoneuvot (siis ulkomaisaet) ilman maksuja. Suomihan on rakentanut ne tiet ja maksanut. Onhan muuallakin maksut. Tämä kuvaa sitä politiikkaa jossa suomi eli vielä hyvinä aikoina. Aikoina, jolloin maassamme arvostettiin työntekoa. Heidän ansiostaan ja ahkeruudellaan suomi aikanaan nostettiin. Pitkälti myös talkoohenkellä. Nyt täällä asustaa ulkomailla rekisteröityjen autojen omistajia, jotka kuluttavat teitämme mutta joiden ei tarvitse maksaa suomelle mitään. Jos taas suomalainen vahingossa myöhästyy maksun maksamisessa tulee hyvin pian perintäilmoitus.
Olen pitkälti samaa mieltä kaiken maailman kursseista. Kuka niissäkin hyötyy ja ketä ne palvelee. Suomi on ollut tarmokas maa mitä tulee työntekoon. Maatalous on kuulunut sen perustukseen erittäin voimakkaasti. Nyt vain halutaan ajaa koko maatalous alas. Kohta sanotaan että ei ole ruokaa. Tästä olen kirjoittanut blogissani melko yksityiskohtaisesti.Nyt on aika suomen ottaa itseään niskasta kiinni ja laitettava myös rajat ketä tänne otetaan etuuksista nauttimaan.

Käyttäjän JonnaLflund kuva
Jonna Löflund

Toimituksen poiminnat