KaiHaavisto Suoraa puhetta

Ovatko maahanmuuttajat valmiita puolustamaan Suomea?

  • Ovatko maahanmuuttajat valmiita puolustamaan Suomea?
  • Ovatko maahanmuuttajat valmiita puolustamaan Suomea?
  • Ovatko maahanmuuttajat valmiita puolustamaan Suomea?

Suomen historiassa on tasaisin väliajoin ollut sotia naapurimme Venäjän kanssa.  Sodan uhka on kuitenkin kovin kaukana ja meillä ei välttämättä ole mitään syytä pelätä turvallisuutemme puolesta. Kuitenkin on niin, että Venäjän ja Euroopan unionin sekä USA:n välit ovat kylmenemässä. Niinistön sanoin, olemme kylmän sodan porteilla  –ja se pitää todellakin paikkansa.

Suomi oli aina -50 luvun lopulta 90- luvulle asti kylmän sodan taistelutantereen välissä. Suomeen oli suunnattu Venäjän taholta Suomen strategisiin kohteisiin ohjuksia. Jos tilanne olisi eskaloitunut, olisi Suomi ollut yksi kohteista. Suomi oli agenttien kohtaamispaikkana pitkään ja on ehkä vieläkin.

Nyt uusi kylmä sota tekee tuloaan ja olemme siinä mukana halusimmepa tai emme. Suomi joutuu väkisinkin mukaan koska olemme EU:n jäseniä. Jos tilanne Ukrainassa kiihtyy sodaksi Venäjän ja Ukrainan välillä, on todennäköistä myös, että sota leviää myös laajemmalle.

Spekulatiivisena asiana voin todeta vain sen, että jos tilanne laajenisi Euroopan unioniin asti, olisi Suomi merkittävässä osassa, sillä onhan meillä pisin raja Venäjän kanssa muihin Euroopan unionin maihin nähden.

Puola taitaa olla myös merkittävässä asemassa.  Jos tilanne menee pahemmaksi mitä Suomen kansa pelkää (Viittaan IL:n kyselytutkimukseen, jossa suurin osa pelkää Venäjän laajentavan toimiaan myös Eurooppaan) on Suomen lisättävä rajoillensa kalustoa, vain vaikka varmuuden vuoksi.

Kysymys kuuluukin, että ovatko Suomessa asuvat ulkomaalaiset valmiita puolustamaan Suomea ja koko Eurooppaa Venäjän mahdollisilta vihamielisiltä toimilta? Toinen mietinnässä oleva asia on se, että ovatko Suomessa asuvat Venäläiset venäjämielisiä vai olisivatko he valmiita siirtymään Suomen puolelle siinä tapauksessa, jos Suomea uhkaisi sotilaallinen konflikti Venäjän kanssa.

Joka tapauksessa Putin on vaarallinen mies. Herra Putin, joka on entinen KGB:n agentti –elää vanhetessaan vanhoja aikoja, jotka ajoittuvat vuoteen 1935 – ja sen jälkeen. Onko Putin seuraava ”Hitler” tai Stalin? Merkit viittaavat siihen.

Emme elä enää lintukodossa ja sen pitää meidän päättäjien ja poliitikkojen sisäistää.

Oma sanontani kuuluu näin: Rauhanaikaa edeltää sota –ja rauhanaikaa eletään, ennen kuin uusi sota syttyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Enemmän olisin huolissaan siitä, ovatko Suomessa asuvat suomalaiset valmiita puolustamaan Suomea.

Kas kun aika monella taitaa ymmärrys olla se, että se on periaatteessa ihan sama millä kielellä siellä Mcdonaldsissa palvellaan, kunhan on Mcdonalds.

Muista en tiedä ja itse puhalsin helpotuksesta jo vuosi sitten, minua ei pidetä ymmärtääkseni ikäni puolesta enää mitenkään kelvollisena materiaalina ja toisekseen heti kun vaan löydän sotilaspassini jostain, palautan sen välittömästi.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Maanpuolustus olkoon niiden harteilla, joilla on jotain menetettävää: kasvukeskusten asuntovelkaiset. Toisaalta hanttiin panemisella se asuntovarallisuus pommitetaan vielä todennäköisemmin maan tasalle.

Vaikea keksiä mitä motiiveja varsinkaan maalla asuvilla nuorilla miehillä olisi lähteä sotimaan.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Ei varmasti moni työtätekevä ja palkallaan toimeentuleva ole valmis puolustamaan tätä maata, joka heitä kohtelee huonosti ja verottaa hengiltä.

Ja taas se osa, jota valtio kohtelee muita paremmin, ei ole kiinnostunut moisesta, koska ei osaa arvostaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ovatko kaikki nykyiset Suomen kansalaiset valmiita puolustamaan Suomea?

Jonne Sirén

En ole. Ihan aikuisten oikeasti, kokoomusnilkkien ja demarilässyttäjienkö (=täysin osaamattoman valtiojohdon) takia tässä pitäisi lähteä ainokaistansa uhraamaan?

Käyttäjän amgs kuva

Jos minua lasket maahanmuuttajaksi, vastailen vain ja ainoastaan puolestani, että olen valmis. Oletko sinä? Moni nuori tulee ulkomailta asti suorittamaan asepalveluksensa. Tiedään ainakin yhdestä argentiinalaissuomalaisesta nuoresta miehestä. Jos heitä kutsutaan, varmasti tulevat. Suomessa asuvat (puhun yleisesti ja korkeintaan vain puolestani) kokevat, että kotinsa on täällä. Heidän lapsensa tulevaisuus on täällä. Miksi siis eivät puolustaisi Suomea? Olisi ehdottomasti mukava päästää kasarmeihin katsomaan kuinka monta armeijapalveluksessa olevista on muuatta tullut. Varmasti heitä löytyy.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

ana kysyi, että olenko minä valmis? Todellakin olen, sillä historiamme suku on aina ollut etulinjassa. Olisi mukava tietää yleensä, miten maahanmuuttajat suhtaustuvat Suomen puolustuksee nyt tällä hetkellä, vaikka mitää todellista uhkaa ei olisikaan

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Kertokaa toki vähän yksityiskohtaisemmin näistä teidän "maanpuolustuksellisista valmiuksistanne", kumpikaan kun ei vaikuta ikänsä ja sukupuolensa puolesta olevan kriisin eskaloituessa akuuteimmassa uhassa joutua poteroon rynkky käteen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Millä tavalla esi-isien tekemiset ja tekemättä jättämiset mitenkään kertovat yhtään mitään siitä miten nyky-yksilö omalta osaltaan valinnan tekisi? Ei mitenkään.

Maahanmuuttajataustaisia kuuluu asevelvollisten ryhmään tietyllä prosentilla kuten meitä kantiksiakin. Ei nyt kyllä auta omaa maanpuolustustamme mitenkään tuo halusi puukottaa sitä porukkaa selkään.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Hävyttömiä epäilyksiä. Enimmäkseen venäläistaustaiset juutalaiset puolustivat kunniakkaasti Suomea talvisodassa samoin kuin jatkosodassa, vaikka Suomi oli siinä liittoutunut juutalaisia murhaavan natsi-Saksan kanssa. En epäile maahanmuuttajien maanpuolustushenkeä. Persuista en ole niin varma, ovathan he suomalaisista kaikken putinistisimpia.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Antero, ei suinkaan ole hävytöntä. Minusta vertaat hieman vääiin asioihin, sillä Suomeen muuttaneitä nykyvenäläisiä ei voi verrata vanhoihin venäläisiin. Muitya maahanmuuttajia ei voi verrata vuosisatoja Suomessa asuviin ulkomaalaisiin. Suomen romanit olivat mm. rintamalla ja kaikki kunnia heille ja muille ulkomaalaisille. Nyt puhun nykyhetkestä, joten olet ymmärtänyt kysymyksen asettelun väärin tai olet halunnut ymmärtää väärin.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Mitä sinä tiedät "nykyvenäläisistä"? Onneksi heidän ei Suomessa ainakaan tarvitse pelätä henkensä ja toimeentulonsa puolesta niin kuin vanhojen venäläisten, jotka joutuivat usein turvallisuusyistä vaihtamaan sukunimensä suomenkieliseksi ja uskontokuntansa ortodoksista luterilaiseksi. Ja mitä "ulkomaalaisia" Suomen romanit sitten muka ovat? Suomen romanit ovat täsmälleen yhtä suomalaisia kuin sinä ja minä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #43

"Ja mitä "ulkomaalaisia" Suomen romanit sitten muka ovat? Suomen romanit ovat täsmälleen yhtä suomalaisia kuin sinä ja minä."

Mustalaiset eivät ole ulkomaalaisia mutta eivät kyllä ihan täysin suomalaisiakaan. Suomalaisia siltä osin että lähes kaikilla äidinkielenä ja keskinäisen kommunikoinnin kielenä on suomi, toisin kuin esimerkiksi suomenruotsalaisilla, jotka selkeästi eivät ole suomalaisia.
Suomilaisia ja suomen kansalaisia mannetkin ovat, ja sellaisina varmaan yhtä maanpuolustusintoisia kuin suomalaisetkin.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Lisäyksenä kirjoitukseeni: kasvaisiko Suomessa separatistinen liike, kun kuitenkin Suomessa asuu merkittävän paljo venäläistä väestöä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei nyt ihan vielä, mutta vaikkapa 30 vuoden jälkeen varmaan tämäkin olisi mahdollista vaikka Tynkä-Karjalan itsenäisyysliikkeen muodossa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomenvenäläiset ovat muuttaneet Suomeen, koska haluavat asua Suomessa.

Jukka Mäkinen

Suomenvenäläiset ovat syntyneet Suomessa ja ovat Suomen kansalaisia. Suomessa asuvat venäläiset ovat muuttaneet Suomeen.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Olisikohan syytä olla pikemminkin huolissaan varusmiespalvelusta suorittavien ikäluokkien suuresta keskeytysprosentista joka pahimmillaan saattaa joissakin joukko-osastoissa olla jopa 25%. Kun noin joka viides suomalainen asevelvollinen on joko kyvytön tai haluton suoriutumaan maanpuolustuskoulutuksesta plus siviilipalveluksen suorittajat,niin on siinä ulkomaalaistaustaisilla kova savotta paikata tuo vaje, mikäli todellinen tarve tulisi.Pitäisi kehittää jonkinmuotoinen "kevytsota", johon voisi osallitua virtuaalitaistelijana kotinetistä sipsejä ja kolaa nautiskellen.Oikein pitkien taistelujen jälkeen palautuminen voisi nopeutua kotirintaman äidin hakemalla pitsalla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minun tietääkseni kyllä nimenomaan USA valmistautui tuhoamaan Suomen strategiset kohteet ydinaseilla tarvittaessa.

Käyttäjän TeemuLinkoaho kuva
Teemu Linkoaho

Otsikon kysymys on aivan yhtä mielenkiintoinen ja relevantti, kuin kysymys onko Jehovan todistaja, Nilsiäläinen, rauhantuomari, punkkari, ahvenanmaalainen tai vaikka persu valmis puolustamaan Suomea.

En nyt näe tässä koko blogauksessa minkäänlaista pointtia, paitsi sanan maahanmuuttaja ymppäämisen mihin tahansa kyseenalaiseen "kansan syviä rivejä" kosiskelevaan kontekstiin.

"Jokainen miespuolinen Suomen kansalainen on asevelvollinen. Asevelvollisuus alkaa sinä vuonna kun täyttää 18 vuotta ja loppuu sen vuoden lopussa kun täyttää 60 vuotta."

Näin siis jokainen edellä määritelty suorittaa asepalveluksen ja on asevelvollinen ellei siitä erikseen saa hyväksytyllä syyllä vapautusta (tai suorita siviilipalvelusta). Nykyisten lakien mukaan armeija myöntää vapautuksen vain rauhan ajaksi eikä myös sodan aikana automaattisesti voimassa olevia vapautuksia enää tunneta.

Jos Suomi joutuu sotaan, jota toivottavasti ei tapahdu enää koskaan, jokainen edellä mainittu lähtee minne määrätään ja tekee mitä käsketään. Tai on sotaoikeudessa.

Poikkeuksena toki laissa määritellyt asevelvollisuudesta sodan aikana vapautetut ryhmät: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1968/19680635 ja varsinainen kuriositeetti: "Vapautuksesta sotilaalliseen maanpuolustukseen osallistumisesta vakaumuksen perusteella säädetään siviilipalveluslaissa (1446/2007) ja ‹Jehovan› todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa annetussa laissa (645/1985)."

Kysymys "Ovatko X:t valmiita puolustamaan Suomea?" on täysin irrelevantti. Jotkut yksilöt ovat ja toiset eivät. Varmasti toki jonkinlaisia tilastollisia löydöksia on oikein hakemalla hakemalla monellakin kriteerillä löydettävissä.

Miten ihmeessä se mamu nyt taas tähän liittyy?

Ennenkaikkea olisin enemmän huolissani siitä, kuinka moni suomalainen tositilanteessa ylipäänsä lähtee sotaan ja Putleristanin toimista Ukrainassa (ja jäätyneistä kriiseistä Georgiassa, Moldova ja Transnistriassa, Vuoristo-Karabahissa), jotka uhkaavat konkreettisesti rauhaa Euroopassa.

En myöskään usko, että monikaan meistä pystyy sanomaan mitä todellisuudessa tositilanteessa tekisi. Kun pitäisi lähteä kohtaamaan kuolemaa. Olen myös melko varma, että eniten isänmaallisuudestaan (ja maanpuolustustahdostaan) uhoavat mm. hompanssit ja rasistifasistit olisivat ensimmäisenä käpykaartissa, mikäli niille edes uskallettaisiin antaa asetta. Nehän kykenevät vain hakkaamaan joukolla pienempiään ja puolustukyvyttömiä erilaisia.

"Herra Haavisto unohtaa kysyä paljon oleellisemman kysymyksen: onko suomalainen maahanmuuttokriittinen massa valmis puolustamaan Suomea?

Vastaus: tuskin. Sillä jos Putin ilmoittaisi halustaan liittää Suomen osaksi Venäjää, menisi maahanmuuttokriitikko vastaan ja avaisi portit.

Sellaisia ne ovat, ne meidän maahamuuttokriitikkomme."
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=...

Perussuomalaiset, länsi ja Venäjä:
http://vallanvahtikoira.blogspot.fi/2012/10/peruss...

Ilkka Huotari
    "Suomen lainsäädäntö on hyväksynyt kaksoiskansalaisuuden 1. kesäkuuta 2003 alkaen."

Mitähän Suomi kuvittelee saavuttavansa kaksoinkansalaisuuden hyväksymisellä? Tuo pois, niin homma alkaa selkiytymään.

Jukka Mäkinen

Lapsille joiden vanhemmat ovat eri kansalaisuutta, kaksoiskansalaisuus on erittäin kätevää. Säästyy monelta byrokratiauljanssilta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Maanpuolustaminen ei ole kiinni siitä tuntuuko se fantsulta, kivalta, kunniakkaalta vai miltä vaan se on lähtökohtaisesti velvollisuus olkoonpa sitten maahanmuuttaja tai kantasuomalainen. Kiinnosti tai ei.

Jos jokainen suomalainen, jolla olisi ollut jotain valittamisen aihetta omassa elämässään, olisi jättänyt velvollisuutensa täyttämättä, niin eihän siellä olisi ollut maata puolustamassa viime sodissa kukaan. Ei niiltä kysytty että sattuiskos huvittamaan.
Näissä kommenteissa tähänastisista kieltäytymissyistä mainittu: verotus, epämieluisa hallitus, asuntovelka. Voidaan samaan listaan lisätä ikävä anoppi ja vaimon liian usein pohjaan polttama makaroni :)

Julkisuuden henkilöistä Suomen puolustuksesta luopumisestaan on etukäteen kertonut persu Tossavainen. Se kirjoitti siitä ihan itse tänne blogiinsa ja lupasi tuhota passinsa. Kai nyt miehen sanaan edes jossain voi luottaa.

Ilkka Huotari

Jokaisella kansalaisella on tosiaan maanpuolustusvalvollisuus. Jos henkilöllä on kaksoiskansalaisuus, saattaa olla velvollisuus puolustaa molempia maita.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

En ole nähnyt julkisuudessa kertomuksia kutsuntaviranomaisten ohjeistuksesta ja sa-sijoitusnormeista kaksoiskansalaisten osalta. Toivon etten näekään.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #29

Se, ettei siihen ole reagoitu ei poista mahdollista ongelmaa... Eihän Suomi reagoi moneenkaan uhkaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #30

Se, ettei pv kerro julkisuudessa mihin kaikkeen ja miten se on varautunut ei tarkoita sitä etteikö mitään olisi tehty. Voimme siis vain spekuloida ja tietää täällä interwebissä sekin asia paremmin, eh.

Asioiden kertomatta jättäminen kun on yhtä lailla osa varautumista ja maanpuolustusta. Tiettyjen asioiden kertominen kun heikentäisi omaa kykyämme vastata erilaisiin uhkakuviin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #31

Edelleen se velvollisuus puolustaa molempia maita jäi.

Lisäys: suvistyyppinen poisselitys ei ratkaise ongelmaa.

Jukka Mäkinen

Jokaisella kansalaisella ei ole maanpuolustusvelvollisuutta. Itse asiassa se velvollisuus on määritelty vai pienelle osalle kansaa.

Perustuslaki:
"Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään."

Missään ei määritellä mikä tai mitä on isänmaa.

Missään laissa ei ole säädetty miten naiset osallistuvat kyseisen isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä, joten heillä ei ole maanpuolustusvelvollisuutta.

Alaikäisille lapsille ei ole säädetty maanpuolustusvelvollisuutta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #49

Mihinhän oikein pyrit?

Edit: Kas, nyt huomasin ettet ollukaan alkuperäinen kirjoittaja (Ketola). Joten kysymykseni ei tainnut olla ihan oleellinen.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #51

En pyri muuhun kuin korjaamaan virheellisen väittämän.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #52

"Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään."

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...

Eikö tuo tarkoita sitä, että jokaisella kansalaisella on maanpuolustusvelvollisuus? Maanpuolustus ei välttämättä tarkoita aseellista palvelua.

"Missään ei määritellä mikä tai mitä on isänmaa."

Isänmaa on tässä tapauksessa Suomi (Suomen perustuslaki).

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Maanpuolustushalukkuuteen saattoi aikanaan jonkin verran vaikuttaa oman gulagisoitumisensa estäminen sekä vanhimmalle elossa olevalle pojalle tiedossa olevat perintömaat.

Viisautta on asettaa itsensä siihen tilanteeseen, että voi valita mihin sotiin osallistuu. Perustuslain nimellinen maininta "kaikkia koskevasta" velvollisuudesta on aivan toinen asia verrattuna omaan nimeen armeijan tietokannassa.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Olen kantasuomalainen ja useasti esittänyt itselleni tämän kysymyksen. Vastaus riippuu siitä, mitä puolustamisella tarkoitetaan. Jos murhanhimoinen armeija on tulossa tekemään kansanmurhaa, niin vaihtoehdot ovat vähissä. Sen sijaan julkisen vallan ja suvereniteetin puolustamisen suhteen alan tulla siihen johtopäätökseen, että Suomi täytyisi pikemminkin pelastaa itseltään. Nykyinen byrokraattivetoinen hyysäysyhteiskunta sietäisi lopettaa ja korvata jollain aivan täysin muulla, enkä ole varma onnistuuko se demokraattisin keinoin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Julkisen vallan ja suvereniteetin puolustaminen kuuluu myös siihen sotilasvalan sisältämiin asioihin. Siitä ei voi valita mieleisiään kivoja ja mukavia ja lähteä torrakka kourassa kumoamaan muita mitkä ei nappaa.

Liiallinen byrokratia ja virkamiesvalta ikäviä ovatkin, maamme syöpä, mutta se on kuitenkin sitä Kankaanniemenkin hehkuttamaa kotimaista osaamista. Vain suomalainen tietää mikä on suomalaiselle parhaaksi ja kaikkea sellaista vmp. Siitä päästään eroon kuiteniin demokratian keinoin, ei aseilla riekkumalla.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

No juu, mutta sotilasvala on samankaltainen muodollisuus kuin avioliittolupaus, eli toisin sanoen pelkkää sanahelinää. Kriisiolosuhteet ovat nimittäin sellaisia, että muotoseikat menettävät merkityksensä ensimmäiseksi, kun alkaa tapahtua. Minä voin puolustaa aivan mitä haluan, tai jättää puolustamatta. Pahimmassa tapauksessa sotilaspoliisi hakee jos en tottele, mutta elämä on laiffii.

Jos vaikka Saksa tai Yhdysvallat hyökkäisivät liittääkseen Suomen osakseen, niin todennäköisesti olisin avosylin ottamassa joukkoja vastaan, koska ne ovat lähes kaikin tavoin parempia maita elää. Venäjästä en ole niin varma, kun ei tuo kielikään oikein taivu.

Byrokraatin ja normaalin ihmisen välillä nimittäin keskeisin ero on siinä, että ihminen haluaa kehittää yhteiskuntaansa parempaan suuntaan, kun taas byrokraattia ei kiinnosta kuin muotoseikat ja pykälät, joilla tuota yhteiskunnan kehittämistä mahdollisimman tehokkaasti vaikeutetaan. Jonkinlaisia oman valtion palkkaamia desantteja siis pitäisi puolustaa.

Jukka Mäkinen

Jos joku on niin saakelin tyhmä että menee vannomaan sotilasvalanja vielä ottaa sen tosissaan, niin saa syyttää vain itseään. Tosin ei noilla valojen vannomisilla taida olla enää mitään merkitystä. Ainakaan ministerinvalan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Laajensin tämän kysymyksen pohdiskelua omaan blogiin, jossa käsitellään sitä, että kansalaisoikeudet on nykyisin korvattu perusoikeuksilla, ja pohdin sitä, pitäisikö kansalaisvelvollisuudet korvata perusvelvollisuuksilla?
http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/173948-...

Ilkka Huotari

Toimituksen poiminnat