KaiHaavisto Suoraa puhetta

Laitosruoilla myrkytetään lapset ja vanhukset?

  • Tältä näyttää Palmian toimittama sunnuntailounas.
    Tältä näyttää Palmian toimittama sunnuntailounas.

Laitos -ja kouluruoka sisältää monia haitallisia aineita. Laitosruoan hinta asettuu noin 0,50-1 euron tietämille. Tuolla hinnalla ei voi saada laadukasta ja terveellistä ruokaa. Vaikka Suomi tunnetaan kouluruoistaan, totuus taitaa olla ruoan ulkonäköä huonompi. (Tosin kuvassa oleva ruoka-annos on Palmian toimittama, joka edustaa ehkäpä ruoka-annosta kauheimmillaan)


Ruoat valmistetaan monesti valmiista eineksistä.. Ruokiin laitetaan lisäaineita ja laatu on näin ollen ala-arvoista. Meidän pitää panostaa ruokien laatuun -ja terveellisyyteen, sillä laadukas ruoka on yhtä kuin terveellinen elämä. 

On todettava, että monissa kouluissa oppilailta jää ruoka syömättä nimenomaan sen vuoksi, että sen koetaan olevan maultaan ja laadultaan huonoa. Silloin helposti turvaudutaan sokerilimpsoihin, sipseihin, karkkeihin jne. Vanhuksille syötetään laitoksissa ruokaa, jota sillä nimellä ei voi kutsua. Monesti koko päivän ateria rajoittuu pelkkään velliin -tai ruokaa ei saa ollenkaan. 

Ruoan laatu ja ravintoarvot pitää ottaa huomioon silloin kun rahaa on vähän. Ruokia ei valmisteta nykyään omissa laitoskeittiöissä. Laadukas -ja ravintoarvoiltaan lisäaineeton puhdas ruoka on tärkeää. Laitoksissa, kouluissa ja muissa vastaavissa paikoissa, joissa ruokaa ei valmisteta itse,  olisi syytä alkaa suosimaan luomua ja paikallisia elintarvikkeita. Jo yhden euron lisärahalla, jolla nostetaan keskimääräistä hintaa 2 – euroon per oppilas, saadaan jo huomattavasti terveellisempää ruokaa. Tämä panostus ennalta ehkäisevästi alentaisi myöhemmin esiin tulevia kansansairauksista johtuvia terveydenhuollon menoja. Ennaltaehkäisevä terveelliseen elämäntapaan johtava kasvatus on sama kuin laittaisi rahaa pankkiin kasvamaan korkoa. Hyöty näkyy myöhemmin.

Pahin lisäaine laitos –ja kouluruoissa on natriumglutamaatti, sillä se on suurin diabetekselle altistava tekijä. Kun diabetes todetaan ihmisen veressä on  noin 5075 %:ia vasta-aineita glutamaatille. Glutamaattia on eniten luonnostaan ihmisen aivoissa sekä haimassa, jossa insuliinia tuotetaan. Liika glutamaatti on hermomyrkky joka tuhoaa haiman insuliinia tuottavat solut. Tämä aiheuttaa varsinkin altistaville henkilöille diabetesta. Suomessa diabetes on kansansairaus. Lapsille, joille syötetään tätä hermomyrkkyä, altistuvat he jo nuorena diabetekselle. Olisi syytä ennakoida ne henkilöt joilla tämä kulkee suvussa. Eli toisin sanoen valtio ruokkii itse lisää terveydenhuollon menoja syöttämällä niille lapsille sellaista ruokaa, joilla on taipumusta ko. tautiin.

Todettava on, että maassamme on joitakin paikkoja missä ruoka on laadukasta ja lisäaineetonta. Koen, että valtaosassa näin ei ole. Tehtävää on paljon asian korjaamiseksi.

Kuten totesin: On suosittava paikallisten kasvattajien puhtaita elintarvikkeita. Näin kasvatamme nuoristamme terveitä kansalaisia.

Mikäli pääsen kansanedustajaksi asti, lupaan taistella terveellisemmän laitosruoan puolesta -ja tehdä kaikkeni, että laitoksissa, kouluissa ja muissa paikoissa missä ihminen itse ei pysty vaikuttamaan ruokansa laatuun -saadaan muutos parempaan suuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Markku Järvinen

Heh, ikäänkuin kirjoittajaa oikeasti kiinnostaisi vanhukset. :D

Hei, et tule pääsemään Eduskuntaan.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Heh, Markku, Heh - Matkiakseni hieman .... Kuullostat aika hassulta heh- kommentteinesi. Mikä lieneekään motiivisi. Mistä tiedät, ettei minua kiinnosta vanhukset?Voihan pyhä sylvi, mitä kommentteja. Olisiko kenties jotain järkevämpää jollain muulla.
No menkööt vaalien sontapiikkiin tuokin kommentti.

Tottakai minua kiinnostaa vanhusten asiat. Miksi eivät kiinnostaisi. Olen muunmuassa käynyt Kaunialan sotavammasairaalassa vanhusten parissa ulkoiluttamassa heitä, vaikka ei vaaleja ollutkaan. Olen myös siivonnut vanhusten pihoja vain auttaakseni heitä, vaikka vaaleja ei silloin ollutkaan. Minusta on surullista, että jollain on aina pahansuopaisuus ensisijaisena agendana, mutta se vain kertoo ihmisen ajatusten köyhyydestä. No kaipa sekin asia pitää hyväksyä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Onko sinulla todisteita siitä että laitosruoka olisi epäterveellistä? Ja natriumglutamaattia ei myöskään käytetä haitallisia määriä, diabetes aiheutuu pääosin ylipainosta.

Kuvan annos tarjoiltiin ilmeisesti nielemisvaikeuksista kärsivälle potilaalle soseutettuna.

ulf fallenius

En uskoo myrkyttämiseen mutta ravintoarvon heikkouteen kyllä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Palmia pitäisi lopettaa ja kilpailuttaa palvelut yksityisille palveluntuottajille.

Laatu paranisi ja kustannuksissa saavutettaisiin kymmenien miljoonien säästöt.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Ilkka samaa mieltä, tulee kilpailua ja näin ollen laatu paranee

Hannu Hyvärinen

Hienoa Kai! Olet erinomaisella ja tärkeällä asialla. Paljon pitää muuttua, yksi on THL:n ylivalta ja väärät uskomukset. Diabeetikoiden hoito on todella huonossa jamassa, mutta eipä se ketään kiinnosta kunhan insuliini myy.

Monet instanssit pitäisi puhdistaa kokonaan näistä kankeista virkamiehistä jotka ajavat vain omien etua.
Lisäksi uusi villitys on vetää julkisuuteen eri alojen "asiantuntijoita" jotka vakuuttelevat omaa näkemystään, kaikki muut on pahaa, sopimatonta, vaarallista tai kiellettyä.

Suomessa olisi erinomaiset mahdollisuudet kehittää puhdasta ruokatuotanto, lähiruokaa, luomua. Siihen ollaan jostain syystä kovin haluttomia ja hyvätkin ideat torpataan välittömästi byrokratialla ja järjettömällä valvonnalla.

Hyviä ajatuksi! En allekirjoita glutamaatin osuutta diabeteksen synnyssä, mutta muuten huonolaatuisen ruoan merkitys on selvä. Tulehdusta aiheuttava ruokavalio ja huonot rasvat on yksi iso syy - siis florat ja muut kevytlevitteet ja margariinit joita THL suosittelee lisäämään.

Voimia ja tsemppiä vaalityöhön!

-H

Terhi Nurminen

olen ollut palmialla jo vajaa 20 vuotta,ensin sairaalapuolella ja nyt koulupuolella ja pidän ruokaa terveellisenä ja puhtaana!!Liha on aina taatusti suomalaista ja tuoreita kasviksia on pilkottu raastettu viipaloitu aina...Jos puhutaan soseista niin vanhukiselle ehkä tilataan kotihoidon kautta kotiaterioina sosemainen ruokavalio ja se ei usein näytä hyvältä mutta on samoista hyvistä raaka aineista tehty kuitenkin...Jenkithän popsivat nugettia ja ranskalaisia ym mutta meidän koulussa on aina raaste ja salaatti sekä kasvisruokia...Tervetuloa katsomaan kun valmistamme puhdasta kevyttä ja kunnollista suomalaista kotiruokaa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset