KaiHaavisto Suoraa puhetta

Suomi Euroopan heikoin talous 2015?

Suomen talous on kolmatta vuotta peräkkäin ollut laskusuunnassa. Nyt mennään pakkasen puolella ja lujaa.  Kun Kreikan velkakriisi puhkesi vuonna 2009, Suomi luotonantajana tuki etelä- Euroopan maita, jotka tuhlailivat minkä kerkesivät. Talous oli kuralla omaa syytään.  Nyt Suomen julkinen talous on ahtaalla, yritykset eivät investoi. Työttömiä on 450 000 ja vapaita työpaikkoja hieman yli 20 000.

Pääministeri Alexander Stubb kertoi, että 2000- 2008 jatkunut ”kultainen aikakausi” on ohi.  

(Standard & Poor's laski Suomen luottoluokitusta 2014 – syynä talouden heikot näkymät

S&P antoi Suomelle uudeksi luokitukseksi AA+:n)

Yksi merkittävä syy laskuun oli Nokia, joka toi noin neljänneksen Suomen talouskasvusta 1998 -2007. Toinen syy on sellu – ja paperiteollisuuden noin 76000 työpaikkaa kuuden vuoden aikana 2012 – asti.

Kolmas syy oli Venäjän talouden heikkeneminen ja mm. öljyn hinnan lasku sekä Ruplan arvon aleneminen. Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani. Suomi on allekirjoittanut Kokoomuksen johdolla EU – pakotteet, jotka johtivat lisäongelmiin Venäjän kaupassa. 

Suomen julkiset menot ovat maailman korkeinta suhteessa asukaslukuun. Vuonna 2013 julkiset menot olivat 57,8 % bruttokansantuotteesta. Kun kauppa tyrehtyy, pitää julkisia menoja vähentää. Se onnistuu vain karsimalla ylimääräisiä kustannuksia.

Voidaan pitää varmana, että Kokoomusvetoinen hallitus on täydellisesti tyrinyt Suomen asiat niin huonoon kuntoon, että emme tule selviämään ilman EU- jäsenmaksujen huojennusta tai jopa nollaamista, siihen asti kun pääsemme pakkaselta plussalle.

Suomen pitää hakea tukea EU:lta nyt heti tai ottaa lisää velkaa ja sitähän me otamme. Maksatamme näillä näkymin tulevilla jälkipolvilla epäonnistuneen taloudenhoidon.

Jos oikeus ja kohtuus toteutuvat, Suomeen valitaan erilainen hallitus kuin edellinen oli. Toivon myös uusien edustajien pääsyä kansanedustajiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikä olisikaan kansantaloutemme tila juuri nyt ilman öljyn ja kaasun romahtaneita hintoja ?

Suomalaiset ovat epäonnistuneet yhteisvaluutassa aivan omin takein, joka lienee ikävä tunnustaa valtapolitiikan kolmikannalle.

Pekka Iiskonmaki

''Suomi Euroopan heikoin talous 2015''

Sijoitus tulee säilymään, vain vuosiluku muuttuu.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

"Vuonna 2013 julkiset menot olivat 57,8 % bruttokansantuotteesta."

Väärin.

Kyseessä on menojen suhde kansantuotteeseen.

Olli Savela: "Tarkkaan ottaen on harhaanjohtavaa sanoa, että julkisten menojen osuus bkt:stä olisi 57 prosenttia, koska bkt ei koostu julkisista ja yksityisistä menoista. Bruttokansantuote koostuu yksityisestä ja julkisesta arvonlisäyksestä. Viime vuonna julkinen sektori tuotti 20 prosenttia bruttokansantuotteesta ja yksityinen sektori 80 prosenttia."

Tuo suhdeluku nousee kun yksityinen kyykkää, joten hopi-hopi...

http://tietotrenditblogi.stat.fi/julkiset-menot-ja...

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto
Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Julkisten menojen kehitys

Julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen on Suomessa tällä hetkellä n. 58 prosenttia. Vielä 1970-luvun lopussa julkisten menojen BKT-suhde liikkui 40 prosentin tuntumassa. Julkisten menojen BKT-suhde saavutti 64 prosentin huippunsa lamavuonna 1993, minkä jälkeen suhdeluku laski vähitellen 50 prosentin tuntumaan. Vuoden 2008 lopussa alkanut taantuma käänsi julkisten menojen BKT-suhteen jälleen nousuun.

Julkisten menojen kasvua 1970- ja 1980-luvulla selittää osin julkisen sektorin tehtävien lisääntyminen. Myös taloudelliset suhdannevaihtelut vaikuttavat julkisen sektorin menoihin: heikko taloustilanne kasvattaa julkisia menoja ja noususuhdanne vastaavasti pienentää menoja. Kuitenkaan yhtenäkään vuonna 1970-luvulta lähtien julkiset menot eivät ole nimellisesti tarkastellen supistuneet edellisestä vuodesta.

Lähde: https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset