KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kirje kaikille ihmisille - sivulliset uhrit - Suomi holokaust

Viime suuresta lamasta on kulunut jo yli 20 vuotta. Varattomien yrittäjien kohtalo ei hetkauta ketään. Suomessa on arvioni mukaan vielä yli 200 000 -1990 luvun laman-ajan varatonta yrittäjää jotka menettivät kaiken omaisuutensa suuren laman aikaan valtiolle ja pankeille. Nämä omaisuuden menetykset olivat suurimmaksi osaksi epäoikeudenmukaisia ja perustuivat silloiseen lakiin ulosotosta ja mm. roskapankki Arsenalin tekemistä laittomista kiinteistöjen lunastamisista alihintaan.  

Valtion pitäisi korvata näille ihmisille laittomasti menetetyn omaisuuden ainakin armahtamalla heidät kaikista nykyisistäkin ulosottoveloistaan, sillä nykyiset ulosottovelat johtuivat aiempien velkojen kertymistä, koroista, lisäveloista.

Syyllisten kaivaminen esiin

Vastuullisten henkilöiden päät pölkylle. Kuka vastaa?  Keskustan Esko Aho:n sekä SDP:n Paavo Lipposen vastaus asiaan olisi hyvä kuulla.  Kumpikin olivat Pääministereitä tuohon aikaan. Kukaan ei tietääkseni ole myöntänyt olevansa väärässä. Asiaan liittyy lukuisa määrä poliitikoita, virkamiehiä, ulosottohenkilöitä ja muita. Olisi mielenkiintoista tietää, moniko - tai kuka on tällä hetkellä ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

Uhrit

Osa näistä lama-ajan uhreista on menettänyt jo henkensä joko oman käden kautta tai vanhuuttaan. Osa sairastui vakavasti mielenterveysongelmiin ja menettivät sitä kautta lopullisesti työkykynsä ja työhalunsa sekä siirtyivät sairaseläkkeelle.

Väärin kohdellut yrittäjät ovat kokeneet suuria elämän tragedioita kuten perheen sivullisten ulosottoja, eroja, perheiden hajoamisia. Tästä suuresta omaisuuden menetyksistä ovat kärsineet myös perheet, eli sivulliset uhrit. Taustalla on vakavia mielenterveysongelmia, jotka heijastuvat vielä tänä päivänäkin.

Kun vanhemmat kokevat epäoikeudenmukaista kohtelua heijastuu se perheen sisällä myös lapsiin. Lapset sairastuvat ja menettävät uskonsa tulevaisuuteen. Kerrannaisvaikutukset olivat suuria ja sen huomaa siitä, että lama-ajan lapsilla on nykypäivänä erilaisia traumaattisia henkisiä ongelmia jotka ovat johtaneet mm. päihteiden käyttöön, rikolliseen toimintaan tai muuhun elämän vaikeuksiin. Osa on selvinnyt ja hyvä niin. 

Suomen valtion vastuu

Kun Valtio tekee päätöksiä, voi sillä olla kauaskantoisia todella suuria tuhoisia seurauksia. Siksi olisi tärkeää antaa anteeksi niille velallisille, jotka ovat vieläkin uhreja. Monilla on taustalla yli 20 vuoden taakka, joka on aiheuttanut velkakierteen. Velkakierre on jatkunut ja uutta velkaa syntynyt. Kun ulostotto vie palkasta leijonan osan, moni päätyy tekemään pimeää työtä. Valtion harmaantalouden yksikkö jahtaavat näitä ulosoton alla olevia henkilöitä. VÄITÄN, että kun armahdetaan pitkäaikaisulottovelalliset, he eivät tee enää pimeitä töitä. Tärkeää on tulevalla nelivuotiskaudella luoda keinot ulosottovelallisten auttamiseksi. 

Uusien ulosottovelallisten auttaminen.

1. Lyhennetään pääomaa. Ulosoton korot pois

2. Nostetaan suojaosuutta asuinpaikan mukaisesti ja kompensoidaan menoihin. Palkalla pitää pystyä hoitamaan normaalit velvoitteet, ettei uutta velkaa ja maksuhäiriöitä pääse syntymään.

3. Yksilölliset toimenpiteet. tehostetaan velkaneuvontaa.

4. Konkurssilaki uusiksi. Vaikka konkurssissa omaisuus realisoidaan, ihmiselle pitää antaa silti uusi mahdollisuus.

5. Päättäjät vastuuseen niistä asioista, jossa aiheutetaan tahallisesti kärsimystä ja haittaa.

Viranomaiset ovat kohdelleet kaltoin vuosia entisiä yrittäjiä ja niitä jotka olivat Suomea rakentamassa siinä uskossa, että omalla yrittämisen panoksella ja riskinotolla saadaan lapsille ja koko Suomen kansalle hyvä elämä ja tulevaisuus.

Nämä rohkeat yrittäjät ottivat riskin, mutta hävisivät. Silti Suomen valtio vielä tänäkin päivänä jatkavat näiden ihmisten kiusaamista. Eikö jo olisi aika antaa anteeksi?

Varattoman 1990 – luvun yrittäjän kohtalo on menetetty elämä, menetetty tulevaisuus, menetetyt lapset.

Suuri osa näistä entisistä yrittäjistä eivät päässeet velkajärjestelyyn. Kun velkajärjestelyyn ei päässyt, vaikka edellytykset olisivat olleet olemassa - kävi niin, että ulosottovelat kasvoivat mittaviksi. Korot ovat niin suuret, että itse velkaa ei pysty koskaan missään tilanteessa lyhentämään.

Tämä edellä kaikki mainittu viittaa Suomen valtion harjoittamaan suomalaiseen holocaustiin. Kerrannaissivuvaikutukset ovat erittäin mittavat. Ei ole ihme jos Suomessa on syrjäytyneitä ihmisiä. 

Suomalainen konkurssin tehnyt yrittäjä ei välttämättä kelpaa edes sosiaalihuollon asiakkaaksi. Sosiaalivirasto olettaa yleisesti, että yrittäjällä on rahaa jossakin piilossa. Lakia pitäisi muuttaa myös siltä osin, että yrittäjälläkin on mahdollisuus sosiaaliturvaan huonoina aikoina.

Nämä kaikki tragediat joita olemme vuosien varrella saaneet huomata, ovat vaikuttaneet kansanterveyteemme erittäin negatiivisesti. Jos olisimme jo vuosia sitten helpottaneet enemmän näiden kaltoin kohdeltujen ihmiset perheitä, meillä ei olisi näin paljon itsemurhia tai syrjäytyneitä aikuisia ja nuoria. Todellisuudessa me voisimme paljon paremmin.

Ihmettelen suuresti, miksi suomen valtio on toiminut näin? Lama-ajan yrittäjien voimavarat oltaisiin voitu ottaa käyttöön vielä siinä vaiheessa kun yrittämisen into ja luovuus olivat pinnalla. Nyt se on myöhäistä. Olemme menettäneet kansantaloudellisesti erittäin suuren voimavaran ja sitä ei saada takaisin. Nyt on tärkeää, että emme toista samoja virheitä

Ulos-ottovelallisten perintää pitää muuttaa siten, että ensin annetaan mahdollisuus kulujen mukaan elättää perhe vallitsevien realististen kulujen mukaan. Ulos-oton suojaosuutta pitää kasvattaa nykymenojen mukaisesti. Kun ulosottoa lyhennetään, lyhennetään pääomaa eikä korkoja. Ulosottovelat pitää saada korottomaksi.

kaikki 1990- luvun lama uhrit pitää vapauttaa veloistaan välittömästi.

Moni entinen yrittäjä on ulkona sosiaaliturvajärjestelmästä:

Esimerkki Espoon sosiaaliturvasta: Tasa-arvoinen sosiaaliturva pitää toteuttaa koko Suomessa. Kunnissa ja Kaupungeissa on hyvin paljon eroja. Esimerkiksi Kokoomusvetoinen Espoo - ja sen sosiaalilautakunta käyttää omia sovellettuja ohjeistuksiaan Suomen lakien vastaisesti. Toimeentulotukipäätöksiä tehdään lainvastaisesti, epäämällä sosiaaliturvaa. Tästä on tulossa ennakkotapaus, joka tietääkseni on käsittelyssä.

Valtio voi tehdä asialle jotain! Mutta kiinnostaako politiikkoja nämä ihmiskohtalot? 

Lopuksi lainaus: Vuosi 1992 – Salaiseksi julistettu SSP-sopimus – ns. Koiviston konklaavi (Erkki Aho)

Suomen talouden pitkään ennakoitu kriisi kärjistyi 1991. Jo vuosia sitten oli arvioitavissa, että 1990-luvun alussa Suomi sukeltaa syvään. Silti laman rajuus yllätti. Pahimmassa jamassa olivat pankit. Pankit päätettiin pelastaa ja salaiseksi julistetulla SSP-sopimuksella maassa suoritettiin toimialarationalisointi ja omaisuuden uusjako. Tasavallan presidentti oli keskeisessä roolissa ohjeistamassa myös oikeuslaitosta ns. Koiviston konklaavin avulla. Koiviston konkaavin jälki on ollut järkyttävää kansalaisten oikeusturvan kannalta. On voitu todeta, että ns. Koiviston konklaavin jälkeen pankki on voittanut lähes sataprosenttisesti ylemmissä oikeusasteissa ja Suomen valtio 95-prosenttisesti käsitellyt oikeustapaukset.

Alistettiinko oikeuslaitos poliittiseen valvontaa ja toimittiinko lainvastaisesti vastoin perustuslakia ja kansalaisten oikeusturva unohtaen, kun pankit pelastettiin? YK:n ihmisoikeuskomitea antoi Suomelle huomatuksen siitä, että Suomessa poliitikot vaikuttavat oikeuden päätöksiin. Suomi on saanut erittäin runsaasti tuomioita Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimelta liian pitkistä oikeudenkäyneistä pääasiassa pankkikriisiasioissa. Totuus alkaa vähitellen tulla julki, mutta vasta 20 vuotta tapahtumien jälkeen.

Todelliset syylliset ovat edelleenkin vapaalla jalalla!

(Korjattu versio aiemmin julkaisemaani)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Meillä tapahtui 90-luvun alussa: Päättäjät , jotka näkivät vain yhden asian: oman EU-kiimansa, vapauttivat rahan likkeet kaikesta säätelystä. Syntyneen kasinotalouden vaikutuksia pahennettiin "vahvan markan politiikalla" ja tapahtunut devalvaatio tehtiin aivan liian myöhään ,jolloin se aiheutti edellämainittujen asioiden huipentumana pankkikriisin. Joka hoidetiin huonoimmalla mahdollisella tavalla, avaamalle veronmaksajien laskuun avoin piikki pankeille, niiden holtitoman toiminnan aiheuttamien tappioiden kattamiseksi. Samalla uhrattiin tietoisesti yli 60 000 yritystä. Suuri osa konkurssiin ajetuista yrityksistä oli täysin elinkelpoisia yhtiöitä. Näin luotiin myös puolen miljoonan työttömän joukko. Jos asiat olisi hoidettu kuten Ruotsissa, eli yhteiskunnan tukitoimin pelastettu yrittäjät, eikä pankkeja, olisi tästä yhteiskunnalle koituva lasku jäänyt huomattavasti pienemmäksi, laman kesto lyhyemmäksi, ja ennätystyöttömyys syntymättä. Mikä näkyy selkeästi Ruotsin esimerkistä.

Tämä kaikki näkyy edelleen Suomen tilanteessa. Työttömyyttä ei ole tässä välissä saatu missään vaiheessa hallintaan, maksamme edeleen "pankkitukea", koska suuri joukko pankkeja pitää edelleen taseessaan 90-luvun virtuaalivelkoja ja kiertää niiden avulla veroja ja yrittäjyys näyttäytyy erittäin riskialttiina vaihtoehtona potentiaalisille yrittäjille, jotka muistavat hyvin kuinka yrittäjiä 90-luvun lman yhteydessä kohdeltiin. Ja syytä epäröintiin yritystoiminnan alottamisessa onkin, varsinkin, jos joutuu ottamaan lainaa, niinkuin udeinkiten on tilanne. Meillä on edelleen voimassa se pankkien pelastamiseksi tehty 1993 perintäkaaren lakimuutos, jonka mukaan velkojan ei tarvitse haastehakemukseen liittää alkuperäistä saantitodistusta (velkakirjaa) tai sen kopiota. Eli tällä muutoksella tehtiin kavallukset ja petokset "salonkikelpoisiksi" ja velallisista vapaata riistaa.

Ja nyt olemme jo "pankkituen" toisella kierroksella ja maksamme ulkomaisille pankeille ja finanssikeinottelijoille heidän finanssikeinottelunsa tappioita EU-tukipakettien muodossa.

ulf fallenius

Meillä on ihan sama draama tulossa ihan tästä menossa olevasta lamasta niin unohdetaan 90 luvun lama koska nykyisestä tulee kovempi. Olemme vasta alussa ja pienintäkään merkkiä talousnoususta ei näkyvissä ja kuin ongelmat kasaantuneet jo 7 huonon vuoden jälkeen niin loppu menee nopeasti.Seuraavat 2-4 vuotta tulee olemaan katastrofi yrittäjille ja työttömyydelle ja varsinkin Suomen valtiolle.Ihmettä tarvitaan ja sekään ei ole näköpiirissä.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Ulf Fallenius, juuri tuosta syystä 90-luvun lamaa ei saa unohtaa. Samat voimat, jotka tuolloin ryöväsivät yrittäjät ja tyhjensivät veronmaksajien taskut ovat tekemässä tämän kaiken uudelleen. Tässä pätee se vanha sanonta "minkä taakseen jättä, sen edestään löytää". )0-luvun pankkikriisin syylliset olisi pitänyt saada vastuuseen jo 20 vuotta sitten, niin ei silloin tehty -kohtalokkain seurauksin, joten se on väistämättä edessämme nyt, mikäli aiomme kansakuntana säilyä hengissä.

ulf fallenius

Tarkoitin lähinnä sitä että mitään rahallista apua ei 90 luvun laman uhreille löydy kuin nykyisen hintalappu vielä epäselvä.Suomen valtion kassa ammottaa tyhjyttään jo ja lama sen kuin jatkuu.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Ulf Fallenius: Tiedän useita yrittäjiä, jotka edelleen taistelevat oikeudessa 90-luvun takia, koska heiltä vietiin omaisuus 0 markalla ja heti 3 päivää myöhemmin pankki sai etukäteen tiedetyltä ostajalta 2,4 miljoonaa. Rahat meni pankin taskuun, velka (johon tuo raha olisi riittänyt ja olisi jäänytkin vielä) jäi asiakkaalle. Ulosotto auttoi pankkia -nimittäin omaisuus myytiin 3 päivän aikana pankille, täytäntöönpanokiellon aikana sekä omaisuus että rahat toimitettiin pankille. Pikavauhtia - niin ettei vaan yrittäjä ehdi saada oikeutta. Sitten nauretaan räkäisesti päälle, että eihän varaton yritys mitään oikeudenkäyntiä voi saada aikaiseksi.

Arvatkaa, tuleeko sellaista päivää, että annan periksi näiden rikollisesti ryöstettyjen yrittäjien puolesta taistelemisesta? Ei tule. Vastuulliset pankijohtajat leivättömän pöydän ääreen, vastuulliset politiikot valtakunnan oikeuteen, omaisuudet valtiolle.

Oikeusvaltion keskeinen periaate on Suomen Perustuslaki, Ihmisoikeussopimus, Suomen Laki....Nämä kaikki poljettiin suomalaisten poliitikkojen toimesta maan rakoon 90-luvulla. NYT ON TULLUT TILINTEON AIKA!

Käsitättekö Te hyvät 90-luvun politikot ja virkamiehet, että Te olette pettäneet kansanne ja maanne?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset