KaiHaavisto Suoraa puhetta

Nikkaripojat Suomen sossun luukulla – Sosiaalituet liiviin –ja Tallinnaan

  • Nikkaripojat Suomen sossun luukulla – Sosiaalituet liiviin –ja Tallinnaan

Viro ulkoisti sosiaaliturvansa – muut maat tulevat perässä. Samalla kun annamme muille, otamme lisää velkaa.

Viron ja Suomen välillä on sosiaalituissa huomattava ero. Virossa valtio on määrittänyt toimeentulominimiksi 77 euroa, eli yksittäiselle ihmiselle tulee jäädä niin paljon menoihinsa kuukausittain sen jälkeen, kun asumiskulut on maksettu.

Suomessa toimeentulotuen perusosa yksin asuvalle on noin 500 euroa asumiskulujen jälkeen. Summaan voi hakea lisiä. Lisäksi tulevat lapsilisät, vaikka henkilön muu perhe asuisi Virossa.

Houkutus on suuri ja se näkyy myös mm. matkustajaliikenteessä Suomen – ja Viron välillä ja ennen kaikkea sosiaaliturvaluukuilla.

Suomessa asuu tai työskentelee yli 40 000 Viron kansalaista. Tarkkaa lukua ei kai kukaan ole laskenut. Lisäksi muut EU – maat lisäksi, joissa tulo – ja sosiaaliturva on paljon heikompi kuin Suomessa. Näitä maita on mm. Puola, Unkari, Latvia, Liettua, Romania jne.

Jotta ei synny väärinkäsityksiä, niin suuri osahan on Suomeen veronsa maksaia perheellisiä ihmisiä, jotka ovat tulleet leveämmän leivän ääreen. Mutta samalla kun täällä on rehellistä väkeä, sosiaaluturvassa on kuitenkin lehmän mentävä aukko, jota käytetään härskisti hyväksi.

Homma menee yksinkertaisuudessaan näin:

Suomeen tullaan tarkoituksella alipalkattuna. Töitä tehdään jonkin aikaa alipalkattuna. Kun työtä on tehty muutamia kuukausia, haetaan palkkaturvasta loput rahat. Työnantaja irtisanoo henkilön. Henkilö saa palkkaturvasta rahat ja hakeutuu työttömäksi työnhakijaksi. Henkilö on oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan. Sen saatuaan, Välkommen ombord – Tervetuloa laivaan ja kohti Tallinnaa, joka toimikoon tässä esimerkkinä. 500 päivää, noin 500 eurolla + lapsilisät -elää hyvin Virossa, jossa ruoka ja alkoholi ovat puolet halvempaa kuin Suomessa. Lapsilisät maksetaan myös siitä päivästä lukien, kun henkilö astuu suomalaisen työnantajan palvelukseen. Romaniassa tuolla summalla elää jo herroiksi.

Jos on saanut asunnon Suomessa kaupungilta, niin ainahan senkin voi vuokrata pimeästi eteenpäin uusille työ porukoille, samalla kun vanha porukka, joka on jo tukien varassa, asustavat näiden uusien tulokkaiden asunnoissa Virossa. Niin ja saahan siihenkin asumistukea.

Välkommen ombord – ja alkoholia, tupakkaa kärrätään, josta saa mukavasti lisätuloja. Niin ja autostakaan ei tarvitse maksaa veroja.

Olisi mielenkiintoista tietää summa euroissa, paljonko kaiken kaikkiaan maksamme ulkomaille sosiaaliturvamaksuja ja lapsilisiä. Joka tapauksessa puhutaan kymmenistä miljoonista. Väärinkäytökset olisi myös syytä selvittää. Suomen viranomaiset ovat ihan pihalla nykymenosta. Ei ole ihme, että olemme tässä tilanteessa.

Minun päähäni ei oikein mahdu tämä asia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

IPU poistettiin puoluerekisteristä. Päivitä tietosi.

''Virossa valtio on määrittänyt toimeentulominimiksi 77 euroa, eli yksittäiselle ihmiselle tulee jäädä niin paljon menoihinsa kuukausittain sen jälkeen, kun asumiskulut on maksettu.

Suomessa toimeentulotuen perusosa yksin asuvalle on noin 500 euroa asumiskulujen jälkeen''

Jos ostaa A -olutta, niin saa yhtä paljon molemmissa maissa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Sosiaalikulut imevät tällä hetkellä noin puolet verotuloista.

http://www.veronmaksajat.fi/luvut/tilastot/julkise...

Toimituksen poiminnat