KaiHaavisto Suoraa puhetta

Baltian maat "virallisesti" osana Venäjää?

Venäjän valtakunnansyyttäjälle on tullut pyyntö duuman edustajainhuoneelta, ovatko Baltian maat virallisesti itsenäisiä valtioita, kun niitä ei ole virallisesti itsenäisiksi valtioiksi tunnustettu. Kyselyn mukaan -kyse on siitä, että Baltian maiden itsenäisyys ei olisi lainmukainen.

Venäjän valtakunnansyyttäjän virasto selvittää asiaa. Silloinen valtioneuvosto oli ilmeisesti perustuslainvastainen ”väliaikainen -ja epävirallinen” viranomainen, koska virallinen Neuvostoliitto oli hajonnut vuonna 1991. Päätös tunnustaa Baltian maiden itsenäisyys tapahtui aikaan, kun ko. valtioneuvosto koostui Presidentistä ja kymmenestä tasavallasta.

Todennäköistä on, että Baltian maat eivät olisi ainakaan Venäjän perustuslaissa itsenäisiä suvereeneja valtioita. Tarkoittaako tämä sitä, että Baltian maat olisivat liittyneet Euroopan unioniin, ollessaan vielä virallisesti osana Venäjää?

Tästä se ”soppa” saattaa syntyä, tai sitten Venäjän valtionsyyttäjä toteaa Baltian maiden olevan itsenäisiä valtioita, vaikka niille ei olisikaan myönnetty Neuvostoliiton hajoamisen aikaan virallista itsenäisyyttä.

Tässä näyttää olevan taustalla ”yhtenäinen Venäjä”

Tässä alkuperäinen teksti Venäjäksi.

МОСКВА, 30 июня. /ТАСС/. В Генеральной прокуратуре России подтвердили факт поступления запроса от одного из депутатов Госдумы с просьбой проверить законность признания независимости прибалтийских республик Госсоветом СССР в 1991 году, но пока решения по нему не принято.

"Действительно, в Генеральную прокуратуру России поступило депутатское обращение, которое в настоящее время рассматривается в соответствие с требованиями российского законодательства, как и любое другое поступающее к нам обращение", - сообщили в пресс-службе надзорного ведомства, уйдя от дальнейших комментариев.

16 июня в СМИ появилось сообщение о том, что представители "Единой России" обратились в Генпрокуратуру с просьбой проверить легитимность создания в 1991 году Госсовета СССР, признавшего независимость республик Прибалтики. По мнению парламентариев, своими решениями Госсовет нанес ущерб суверенитету страны и запустил механизм расчленения единого государства. В обращении к генпрокурору они указали, что Госсовет был создан "без внесения в установленном порядке необходимых изменений в Конституцию СССР", а значит, он являлся неконституционным органом государственной власти.

Государственный совет СССР был создан как временный орган государственного управления законом СССР от 5 сентября 1991 года "Об органах государственной власти и управления Союза ССР в переходный период" для согласованного решения вопросов внутренней и внешней политики, затрагивающих общие интересы республик. В его состав входили президент СССР и главы 10 республик СССР.

Уже на первом заседании была признана независимость Латвии, Литвы и Эстонии, но соответствующие поправки в конституцию СССР внесены не были. Всего Госсовет СССР утвердил 24 постановления.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Baltian maat eivät koskaan ole olleet virallisesti osana Venäjää. Ei edes Neuvostoliiton aikana.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Näinhän nuo ainakin yrittävät väittää. Kyse on varmaan ärsyttämisestä, viimeaikaisten tapahtumien vuoksi ja Natojoukkojen läsnäolon vuoksi Virossa

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Neuvosto-Venäjä myönsi kaikille meille Itämeren tyttärille – Suomelle, Virolle, Latvialle, Liettualle ja Puolalle – itsenäisyyden imperiumista ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Vuonna 1922 perustettu Neuvostoliitto tuli sitten katumapäälle vuosina 1939–40; onnistui kaappaamaan Baltian maat, mutta ei Suomea ja Puolaa.

Omia tasavaltojaanhan ne olivat vuoteen 1991 astikin. Viro, Latvia, Liettua ja Venäjäkin itsenäistyivät silloin Neuvostoliitosta kaikki. On aika samantekevää, millä valtuuksilla joku Neuvostoliiton lakkautti. Yksikään Baltian maa ei kuitenkaan kuulunut Venäjään ennen sitä päätöstä eikä sen jälkeen.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

ongelmaksi tulee se myös että kun NL tunnusti Baltian maat itsenäiseksi, se sama instanssi tunnusti myös Venäjän federaation, eli tulee hankala yhtälö eteen pojille.Ei olekaan olemassa Venäjää...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin juuri! Venäjä julistautui itsenäiseksi suurin piirtein saman kaavan mukaan kuin Baltiankin maat. "Vapaustaistelijana" oli Boris Jeltsin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös Jeltsin murhattuu, ja syyksi sanotu olevan miehen Venäjän vastaisuus ja murhaan käytetty myrkkyä?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tässähän herää kysymys, mikä sitten on "virallinen" Venäjä. Wikipedian mukaan Venäjän liittovaltio perustettiin 25. joulukuuta 1991. Äiti-Venäjä on muuttanut muotoaan sitten Iivana Julman niin monta kertaa, että virallista olomuotoa on vaikea sanoa. Yhtä hyvin voidaan väittää, että Suomi on osa "virallista" Venäjää tai että Karjalan ja Marin tasavallat ovat osa "virallista" Suomea.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomen historiasta aina pronsdikauden alusta 1200-luvulle tiedetään hyvin vähän ja kaikki löydöt on julistettu muinaisten kulttien ja jumalten palvonnan nimiin. Venäjä taas väittää maan perustajaksi Novgorodin tasavallan isää Rurikia. Rurik taas oli perimätietojen ja geenitutkimusten mukaan lähtöisin Ruotsin uplandista mutta geeniperimältään Virolais-Hämäläinen. Entäpä jos olikin niin että Novgorod olisi ollut Suomen sukuisten perustama valtio ja koko nykyinen Venäjä onkin yhä virallisesti osa Suomea huolimatta Ruotsin ja Moskovan sotaisia valloituksia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Absurdi provokaatio," sanoo tuohon Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius.

http://www.bbc.com/news/world-europe-33325842

Toimituksen poiminnat