KaiHaavisto Suoraa puhetta

Helsinki kerää pysäköintisakkoina noin 5,1 miljoonaa euroa vuodessa!

  • Helsinki kerää pysäköintisakkoina noin 5,1 miljoonaa euroa vuodessa!

Haastattelin kaksiviikkoa sitten ”parkkipirkkoa” Helsingissä. Kysyin mielenkiinnosta, että paljonko pysäköintisakot ovat nykyään, jos laiminlyö pysäköintimaksun? Sain tietää, että pysäköintimaksurikkomus on kantakaupungissa – ja lähiöissä 60 euroa ja keskustassa 80 euroa.

Kysyin vielä, paljonko keskimäärin päivässä sakotetaan. Saamieni tietojen mukaan Helsingissä kirjoitetaan päivässä keskimäärin noin 200 parkkisakkoa ajoneuvoihin, jotka ovat joko väärin pysäköity tai sitten maksettu pysäköintiaika on päättynyt.

Pysäköinninvalvonta pyörii 24 tuntia vuorokaudessa. Jos lasketaan 365 x 200 pysäköintisakkoa – per päivä, keskiarvolla 70 euroa/ pysäköintisakko. Summa tekee noin 5 miljoonaa 110 tuhatta euroa vuodessa. Tämä on iso summa, joka kerätään autoilijoilta.

Kun lisätään yksityisten pysäköintiyritysten keräämät pysäköintisakot, summa saattaa nousta 10 miljoonaan euroon vuosittain tai jopa yli.

Hyvä business kaupungille. Pysäköinninvalvojien palkkaus tosin on huono suhteessa kerättyihin sakkoihin. Olisi mielenkiintoista tietää, mihin kerätyt varat ovat korvamerkitty.

Tämä on siis vain Helsinki. Jos katsotaan koko Suomea, summa nousee jo kymmeniin miljooniin euroihin, ellei enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Helsinki ei "tienaisi" senttiäkään parkkisakoista, jos ihmiset noudattaisivat pysäköintisääntöjä.

Kun ihmiset haluavat typeryyttään tai vapaaehtoisesti aiheuttaa itselleen parkkisakon asia on kai ok, että rahat kerätään pois.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Onhan valtiollakin oma samponsa eli nopeussakkonsa. Sakkoruuvia ollaan kiristämässä näinä päivinä. - En minä millään pahalla, mutta ..

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tarkat luvut löydät Helsingin budjetista. Viimeksi kun asiaa vilkaisin, niin huomio kiinnittyi siihen, että pysäköintimaksujen ja virhemaksujen tuotto oli suunnilleen saman suuruinen. Ihan hyvä bisnes. Siksi näitä yksityisiäkin virhemaksun kirjoittajia on syntynyt kuin sieniä sateella. Auton vieminen stadiin on kallis harrastus. Tänä vuonna vasta yksi 60 euron lappu kun meni kiekkoaika pitkäksi.

Marko Parkkola

Ehkä tämän vuoksi inva-kortit myöntää nimenomaan poliisi. Mitä enemmän inva-kortteja on liikenteessä, sitä enemmän vähenevät sakkotulot.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Mihis nää rahat sitten käytetään? Ei oo meinaan pikkuraha. Tolla sais jo terveydenhuoltoakin parannettua.

Toimituksen poiminnat