KaiHaavisto Suoraa puhetta

Robottivero – teolliset työpaikat katoamassa – automaatio verolle?

Suomen työllisyysaste putoaa vuosi – vuodelta teollisten työpaikkojen vähentyessä dramaattisesti. Suomesta on muutamassa vuodessa hävinnyt yli 70 000 työpaikkaa, joista iso osa on teollisia työpaikkoja. Teollinen automatisoiminen on jatkunut jo vuosikymmeniä. Tosi on sekin, että tiettyjen tuotteiden käsin valmistus on hidasta, aikaa vievää – ja kallista. Robottien korvaaminen ihmisillä on aikaansaanut teollisuuden kilpailukyvyn parantumisen ja tuotteiden nopeamman valmistamisen.

Siitä huolimatta tuotteet eivät ole merkittävästi halventuneet. Lisäksi teollisten työpaikkojen siirtyminen halvempiin tuotannon maihin on kiihtynyt.

Tilalle on tullut uutta teknologiaa ja työpaikkoja, mutta nyt nekin ovat katoamassa. Suomi on tilanteessa, jossa sijoituksia pitäisi ohjata enemmän takaisin perinteisiin käsityöläisammatteihin ja nimenomaan käsin tekemiseen, muotoiluun, erikoisvalmisteisiin tuotteisiin, jossa ei automatisoituja prosesseja käytetä. Käsityöläisammateissa tarkoitan yrityksiä, joilla perinteinen käsin valmistaminen, design yms. asiat ovat tärkeitä. Suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet kehittää vientituotteita, joissa nimenomaan käsintehty ”handmade” on kunnia asia. Suomalaisia käsintehtyjä tuotteita viedään jo nyt maailmalle ja on viety historiamme aikana paljon. Kapasiteettia pitää lisätä. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Tarvitaan vain kannustusta, koulutusta ja innovaatioita.

Robottivero voisi olla yksi vaihtoehto ohjata verojen kiristyksen avulla sellaista teollista toimintaa, jossa robotit ovat korvanneet lihasvoiman. Kiihdyttääkö tämä yhä enemmän teollisten työpaikkojen häviämistä Suomesta? Saattaa lisätä, mutta Suomen valtion pitää kannustaa niitä teollisia työpaikkoja vastaavasti verohelpotuksin, jotka suosivat enemmän työtä, jossa robotteja ei tarvita. Suomen pitää ohjata teollista toimintaa työllisyyden näkökulmasta ja kehittää sellaisia tuotteita, jossa työtä riittää mahdollisimman monelle.

Tällaisia työpaikkoja ovat käsintehdyt tuotteet. Käsintehty voi olla myös koneiden avulla valmistettuja tuotteita, ilman robotteja. Puuala on hyvä esimerkki, jossa riittää töitä, kunhan kannustamme ja kehitämme uusia puualan innovaatioita. Suomessa on metsää noin 77 % maapinta-alasta, joten puuta meillä riittää. Suomesta myydään esimerkkinä ”roskapuuta” lähes ilmaiseksi Tanskaan. Tanskassa ne jalostetaan jalopuuksi ja myydään muualla Eurooppaan jalopuuna huomattavasti kalliimmalla hinnalla. Miksi emme itse tekisi samaa?

Suomesta on kadonnut teollinen innovaatio. Suomessa kiinnitetään liikaa huomiota informaatioteknologiaan. IT- alaa ei pidä unohtaa, mutta sen voisi yhdistää käsityöläisammatteihin ja yrityksiin, joilla on osaaminen.

Robottivero olisi hyvä asia, joka suuntaisi pakosta yrityksiä suunnittelemaan uutta teollisuutta, jolla tuottavuus kasvaa ja ihmisillä olisi enemmän töitä, ilman robotteja.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän Suomen etu päinvastoin ole turvata kaikin mahdollisin keinoin kansainvälinen hintakilpailukyky kaikilla aloilla sen sijaan, että verotuksella heiteltäisiin kapuloita rattaisiin.

Ennemminkin olisin kannattamassa suomalaisen robottivalmistuksen tukemista, jos valtiovallan toimiin ylipäätään halutaan uskoa talouselämän luotsaajana.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Oli tämäkin nyt ehdotus.

Robotit vievät työpaikkoja, jotka ovat raskaita, vaarallisia tai yksitoikkoisia. Niiden työpaikkojen perään ei kannata haikailla.

Toisaalta meillä on tarve parantaa työn tuottavuutta, muuten talouden taantuma jää pysyväksi. Tämä voi syntyä vain automaatiota lisäämällä.

Käsitöitä myymällä ei 5-miljoonainen kansa leveästi elä. Sensijaan Suomessa olisi tietotaitoa kehittää robotiikan osaamista. Robotiikka yhdessä mobiiliosaamiseen voisi olla kova juttu.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Niinpä. Yleensä ehdotuksista lähtee uusia ideoita ja niitä jalostetaan parempaan suuntaan. Toivottavasti tästä joku saa jonkunlaisen kehitelmäidean.

Pekka Pylkkönen

Meillä on jo vero jolla verotetaan koneiden tuottamaa arvonlisää. Siis tietysti vanha tuttu arvonlisävero. Jos taas haluaa säätää käsityötä kannattavammaksi suhteessa konetyöhön niin sen voi tehdä alentamalla työn sivukuluja ja korottamalla alvia.

Turha keksiä uusia nimiä veroille.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Käsin nyhertäjät ja suuret tuottajat nyt vain maksavat saman alvin... ja on ollut ajatuksia alv:n alarajan nostamisesta... mutta tuskin sille tasolle, että se pienyrittäjyys lyö laudalta koskaan palkkatyösuhdetta taloudellisessa mielessä ajateltuna...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Lisää vain veroja niin saadaan loputkin duunit kaupattua ulkomaalaisille.
Jo nyt ollaan tilanteessa jossa Suomessa valmistettu tuote kannattaa mieluummin käydä ostamassa tai tilaamassa Saksasta, Hollannista tai Virosta kuin hankkia se täältä.

Toisaalta kylläpä suomalainen käsityö kelpaa vientiin ja siitä maksetaan hyvin. Meillä ei vain osata eikä haluta panostaa markkinointiin ja brändäämiseen. Helpompi polkea jalkaa, syytellä muita ja lyödä vielä kostoksi veronkorotus ja itse keksitty kielto päälle.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Asun puukkopitäjässä ja tunnen vanhastaan muutaman oikean puukkosepän... tommeja... pyrkimystä ja markkinointia on piisannut... vuosikymmeniä... ei vaan elätä... kalliissa Suomenmaassa... ikävä kyllä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ok... Funktion muuttujat lienevät: kulutus, saastuminen, energia ja luonnonvarat... kuinka paljon voidaan tuottaa ja miten paljon, miten ja kannattavasti, riittääkö energia ja kuinka suurelle porukalle... taitaa tulla kohta katto vastaan.
Kasvulle on rajat... työpaikat ovat vain yksi häviävä tuotannon tekijä, markkinoinnissa, logistiikassa sekä tuotannossa...
Meillä on vääjäämättä edessä globaali työttömyys... kuinka sen hoidamme, se lienee yhteinen juttu.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Sitten pitäisi laittaa raskaan verotuksen piiriin kutomakoneet, ompelukoneet, paperikoneet, sorvit, pesukoneet ja ennen kaikkea autot. Ne kaikki kun ovat helpottaneet parina viime vuosisatana työntekoa merkittävästi, pienentäen työvoimatarpeen minimiin. Maatyökoneet tekivät maalaiset työttömyksi, mutta toiset koneet ajoivat heidät kaupunkeihin. Harvemman kuitenkaan täytyy enää elää ompelukoneen tai sorvin äärellä, voimme istua avokonttorissa tietokonetta räpläämässä ja murehtia ikuisesti uhkaavaa työttömyyttä.

Tämä kehitys jatkuu, onneksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Marko Grönroos

Niin ja kuluttaja on kaiksta suurin robotti. Meidät on opetettu itsepalvelukulttuuriin.

Lähes kaikki palvelut, akuuttia sairaalahoitoa lukuunottamatta, tehdään itsepalveluna. Luulemme säästävämme tässä.

Mutta ei hätää, meitähän verotetaan juuri tästä johtuen raskaimmalla kädellä, kun olemme antaneet itsepalvelun viedä pois 500 000 työpaikkaa.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Robotisaatio on hyvä juttu. Miksi turhaan huhkia jos robotit ja keinoäly tekevät saman homman paljon tehokkaammin? Työllistäminen vain työllistämisen vuoksi on typerää. Itse työllä ei ole itseisarvoa, tuotanto ratkaisee.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei robotyötä ja tuottoa saa verottaa muuten vievät työpaikat ja yritykset ulkomaille helpommille apajille. Prokressiivinen verotuskin on kai kusetusta, kyllä sitä suomi pärjää vaikka sähkö, vesi ja alv olisi 50-60%. Onhan niillä työttömillä rahaa ansiona työstä, sillä sitä saa pankista kun ottaa lainaa. Niin hän se on että tärkein välttämättömyys on työ, ellei ihhmisellä ole ansiotyötä ei hän tarvitse ruokaa, vettä, vaatteita, suujaa ja lämpöä.

Toimituksen poiminnat