KaiHaavisto Suoraa puhetta

Työttömyys aiheuttaa laiskuutta – ”pakkotyö” käyttöön

Miksi yhteiskunnan pitäisi tukea työttömiä loputtomasti? Työttömän arki Suomessa on helppoa. Voi nukkua pitkään, välittämättä velvollisuuksista. Yksinkertaisesti voi laiskotella sängyssä niin pitkään kuin haluaa.

Työttömänä voi valvoa vaikka aamuyöhön asti, välittämättä siitä tarvitseeko nousta aamulla töihin. Työttömänä voi elää kissanpäiviä. Rahaa tulee valtion kassasta. Sosiaalivirasto maksaa asumisen ja ruoan. Elo on yhtä lomailua. Ei tarvitse huolehtia, stressata, olla oravanpyörässä.

Me työlliset teemme joka päivä töitä työttömien elämisen mahdollistamiseksi. Me työssä olevat maksamme kulut. Onko se oikein? Minusta ei ole. Siksi olisikin tärkeää velvoittaa työttömät tekemään työttömyyskorvauksien saamiseksi jotain hyödyllistä. Tätä on jonkin verran julkisuudessa puitu, mutta ilmeisesti se ei ole saanut paljoakaan kannatusta.

Oli vuosi 1986 kevät. Olin menossa armeijaan lokakuussa 1986, Kainuun prikaatiin. Suunnittelin pitäväni hieman lomaa ennen palvelukseen astumista. Otin lopputilin Viipurin Nopea Oy:stä.  Muutin alkukesästä Äitini – ja isäpuoleni luokse Oulun läänin Pyhäjärvelle. Paikka oli Hiidenperä, jota myös pontikkaperäksi kutsuttiin. En ennättänyt montaa viikkoa kalastella ja metsästellä, kun postilaatikossa oli Pyhäsalmen työvoimatoimistosta kirje, jossa ehdotettiin risusavottaan menemistä. Jos työstä kieltäytyisi, loppuisi työttömyyskorvaus. Ei auttanut muuta kuin ottaa työ vastaan Lammin-ahon metsämaille. Naapurin pojan kanssa mentiin risusavottaan ja karsimaan metsää moottorisahoilla.

Mietin jälkeenpäin, että oli onni, että minut velvoitettiin lyhyen työttömyysajan jälkeen pakkotöihin, josta palkkana oli hieman enemmän kuin työttömyyskorvaus. Enpähän kerennyt passivoitumaan. Sen jälkeen olen tehnyt aina töitä, olipa ne sitten mitä vain. Työnantajani ovat ihmetelleet työhistoriaani, johon on kuulunut vaikka minkälaisia ammatteja.

En usko, että velvoitetyöllistäminen olisi pahasta. Uskon, että ”PAKKO” työllistäminen auttaisi monet laiskat, passivoituneet, masentuneet ja vastaavat innostumaan oman elämänsä kuntoon laittamiseen. Tuskin työttömänä olo pitkää ainakaan auttaa ihmistä eteenpäin. Työttömänä olo passivoittaa lisäksi alkoholisoitumiseen ja muuhun epäsosiaaliseen toimintaan.

Siksi kannatan erilaisia ”pakko” keinoja ihmisten työllistämiseksi, koulutuksesta huolimatta.

Työstä oli se mitä vain, ei pitäisi rangaista, vaan palkita. Siksi tukijärjestelmän remontti on nykyhallituksen yksi suurimmista työllisyyden remonteista.

Työttömät huutelevat puskista ja haukkuvat hallitusta, mutta älkää olko huolissanne, se on teidän laiskimusten parhaaksi. Opittehan tekemään edes jotain tämän yhteiskunnan eteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Juuri näin, Haavisto. Me eläkkeellä olevat (suuri joukko) stahanovilaiset olemme samaa mieltä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

K.H;"Siksi olisikin tärkeää velvoittaa työttömät tekemään työttömyyskorvauksien saamiseksi jotain hyödyllistä."

Laitatko osoitteen tulemaan, niin tulen tamppaamaan matot.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Tervetuloa, heti kun järjestelmä sen sallii ilman lisäveroja

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

Ai sitä ollaan liian laiska maksamaan veroa. Pitäisi kyllä pistää työläisille "pakkoveroja" lisää.

Hannu Rytilä

Ihan ensiksi voisit poistaa aurinkolasit profiilikuvastasi, jotta näemme millainen mies tämmöisiä tekstejä kirjoittaa.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Kai Haavisto: Unohdit mainita, saako siitä pakkotyöstä palkkaakin.

Jos saa, vapaaehtoisia on tulossa enemmän kuin uskotkaan.

Palkaton työ voidaan katsoa pakkotyöksi silloin, kun työvoimaviranomaisen osoittamaan työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen on osallistuttava sillä uhalla, että työtön muuten menettää oikeutensa työttömyyspäivärahaan työttömyysturvalain 8 luvun 4 a §:n nojalla. Myös toimeentulotukea voidaan leikata maksimissaan 40 %. Pakkotyö ja pakollinen työ on selvästi kielletty sekä perustuslaissa (7 ja 18§) että kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa, kuten YK:n (KPS -sopimus, 8 art.), EN:n (EIS 6. art.) ja ILO:n sop. Nro 29 artiklassa 2 on määritelty pakollinen työ tarkoittamaan kaikkea työtä ja palvelusta, jota jonkin rangaistuksen uhalla vaaditaan joltakin henkilöltä ja johon tämä ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut.

Tämän lisäksi olisit valmis aiheuttamaan markkinahäiriöitä? Kuinka kukaan voisi kilpailla sellaisen yrittäjän kanssa, joka saa työpanoksen ilmaiseksi.

Jospa miettisit vielä.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Kyse ei ole ilmaiseksi teosta, vaan käännetään asia toisin päin. Helpotetaan yrittäjän pakollisia työnantajamaksuja, jolloinka työn teettaminen on halvempaa, vaikka tuntiveloitus olisi sama. Nyt pienyrittäjät ei pysty työllistämään korkeiden sosiaaliturvamaksujen vuoksi. Kynnys työllistämiseen åitää helpottaa. Vapautuu tuhansia työpaikkoja ja työttmät pääsee töihin, ilman, että heitä rangaistaan

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Ehdotin itse sitä viime syksynä. Aloituksesi oli vain luokaton.

Olitko se Sinä, joka ilmoitit tänään liittyneesi uuteen puolueeseen? Tällaisilla aloituksilla, olkoon kuinka populistisia tahansa, ei juuri jatkoon pääse.

http://karilaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176729...

Mika Rantanen

Kai, onko niitä avoimia työpaikkoja tällä hetkellä niin valtavasti Suomessa? Viranomaisten pitäisi ensi sijassa pyrkiä järjestämään koulutusta vastaavaa työtä. Tästä en anna yhtään periksi!

Voisit muuten ottaa aurinkolasit pois päästä ainakin profiilikuvassasi. Tämä on ihan ystävällinen ehdotus.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Mika, anteeksi luulin, että naamani tunnetaan muutenkin jo suhteellisen hyvin. Vaihdan kuvani ensi tilassa

Hannu Rytilä

Itse en ole kuullut sinusta koskaan mitään, saati nähnyt naamaasi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Poistan kommentin toistaiseksi, ettei keskustelu ajaudu pois pääasiasta.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Kai, on hienoa, että kannat huolta työttömistä. Kun vielä työtä osaisit tarjota jokaiselle, palkkaa vastaan luonnollisesti, olisikin maailma ihan toisessa jamassa.

Käsityksesi työttömistä laiskana luuserimassana on kuitenkin mielestäni pöyristyttävä. Miten oletkaan heitä mielestäsi niin paljon parempi ja ikää on ilmeisesti sentään siunaantunut jo kohtalaisesti. En lakkaa koskaan kai, Kai, ihmettelemästä sinun ja muiden toisten ihmisten yläpuolelle asettuvien sankareiden ajatuksenjuoksua ja kykyä olla näkemättä ympärillä olevaa maailmaa realistisesti.

Tätäkö, Kai, tarkoitit, kun kerroit luulevasi, että naamasi tunnetaan jo suhteellisen hyvin?

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/218490-peru...

Heli Hämäläinen

Aktivointi ei voi tarkoittaa hyväksikäyttöä. Kun ihminen jää työttömäksi 50-vuotiaana, opiskelua tulisi tukea ja poistaa päätoimisen opiskelun rajoitteet mikäli opinnot tähtäävät työkyvyn ja työtaidon paranemiseen ja siten parempaan työllistymiseen. Mikäli opiskelu ei ole mahdollista niin sitä risusavottaa voi tehdä myös itselleen. Miksi sen pitäisi olla toiselle? Eihän työttömyys tarkoita orjuutta, senhän kieltää jo kansainväliset sopimukset.

Ilkka Vaittinen

Tottakai vaadit myös maahanmuuttajia tekemään osansa hyvinvointinsa eteen,vai vaaditko??

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Jotain suoritusta voisi hyvin vaatia, vaikka ainakin joissain vastaanottokeskuksissa ymmärtääkseni jo siihen pyritään. Jos ihmiset siellä jo nyt tekevät jotain sanotaan 8h/vrk - opiskelevat tai työskentelevät, niin hyvä. Tuo voi riippua paljon ko. keskuksen johdosta, jos ei mitään lakia ole asiasta säädetty.

Jos itse olisin pakolainen, mielihyvin jotenkin korvaisin. Nyt pitää palauttaa mieliin Slunga-Poutsalon muka typerä vastaus:

"Kerron esimerkin. Henkilö kertoi minulle, että Kosovosta tullut nuori mies olisi halunnut päästä töihin. Hänet ohjattiin Kelaan ja siellä hänelle todettiin, että ei sinun tarvitse täällä töitä tehdä, vaan anna tilinumero ja yhteiskunta tukee. Kosovolainen oli tästä tietenkin aivan ihmeissään, kun hän haluaa töihin"

Tämä liittyy suoraan Haaviston esilleottamaan aiheeseen. Onko meidän asennoituminen tässä maassa jotenkin vino, vai miksi tarinan kosovolainen väkisin passivoidaan?

Pitkäaikaistyötön kantaväestön edustaja yritetään jossain vaiheessa saada työkokeiluihin tai jonnekin, mutta mitä tekevät ne maahanmuuttajat, jotka haluaisivat työtä, mutteivat osaa kieltä, eivätkä vielä maan tapoja?

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Jos ei valtio "yksityistäisi" maitaan ulkomaalaisille sijoittajille valtion velan panttina, niin sen jako työttömille poistaisi kerralla työttömyyden. Tosin mitään verotettavaa työtä he eivät tekisi esim. maahanmuutajien elättämiseksi, vaan vain sen minkä ympäristö vaatii säilyäkseen hengissä. Eritoten maahanmuutajille tekisi hyvää asutella maaseudun rauhallisessa ja autuaassa ilmapiirissä, mutta kun ei ne pilalle hemmotellut hienohelmat taida kestää kunnon työtekoa, jota ilmeisesti pakenevat kotimaistaan tänne pohjolaan. http://yle.fi/uutiset/pakolaisjoukko_vastustaa_syo...

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Vastaanottokeskus voi olla juuri tuollainen paikka. Eihän ne sieltä heti pois pääse. Ehkä vuoden päästä? Väittäisin että paikan johto ratkaisee täysin. Mutta voihan epäilemättä siitä jotain normaalin ympäripyöreää valtakunnallista ohjeistustakin on.

(huono huumori pois)

Harri Helminen

Olet oikeassa Kai Haavisto. On hienoa että jaksat painaa pitkää päivää meidän työttömien puolesta. Ota kuule yksi työ lisää ja päästä yksi laiskuuteen taipuvainen viettämään lokoisia työttömyyspäiviä. On hienoa että arvostat itseäsi niin paljon että näät muut ihmiset parasiitteina, et tarvitse hallusigeenejä tuotat ne itse. Työttömänä en tietenkään viitsinyt lukea vuodatustasi koska olet kaltaistesi kanssa itsestään selvyys. Ps. Kaitsu suomessa ei ole pakkotyötä joten voisit ottaa rennomin.

Heli Hämäläinen

Jos yrittäjät tekevät yli 8-tuntisia päiviä, eikö jokaiselle tämänmoiselle voisi asettaa pakkotyövelvoitteen jonkin toisen ihmisen hyväksi? Siis työssäkäyvät voisivat 8 tunnin jälkeen mennä esim. vaihtamaan jonkun vanhuksen vaipan. Tämä pakkotyö olisi mahdollista, koska se koskisi kaikkia eikä vain työttömiä. Yrittäjät myös mukaan. Tämä nostaa tuottavuutta kun he tekevät työnsä 8 tunnin aikana kuten me muut.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Enpä tiedä laskitko leikkiä mutta sen sanon että jos yrittäjä alkaa tekemään 8-tunnin työpäivää niin se on hyvin pian entinen yritys.
Nimim. "25-vuoden kokemus asiasta"

Heli Hämäläinen

Kysymys oli yhtä hassusta aivopierusta kuin Kai Haavistolla työttömien suhteen. Ei se ihan leikiksi mennyt. Työttömän arki on yhtä puutetta ja työttömän osalta oletetaan mahdottomien temppujen osaamista. Samoin viedään ihmisarvo vaatimalla vaikka minkälaista pakkotyötä. Tai louskutetaan viranomaista tai virkamiehistä että he ovat tämän tasavallan syöpä.

Tunnen hyvin kampaamoyrittäjiä, jotka tekevät pitkää päivää ja maksavat työstään niin arvonlisäverot kuin muutkin lakisääteiset maksut. Kaikki kunnia heille. Mutta sitten on myös näitä omien elinkustannustensa firman piikkiin laittavia taivaanrannanmaalareita, jotka laskevat työpäivänsä alkaneen jo seitsemästä kun tulevat firman työsuhdeautolla töihin ennen puolta päivää. Marmatetaan kannattavuudesta ja tuloksenjärjestelykeinojen kapeudesta. Usein juuri tällaiset maailmanparantajat ovat sitten niitä, jotka pakkotyöllistäisivät työttömiä työnhakijoita.

Yleistäminen on pahasta niin yrittäjien kuin työttömienkin suhteen. Työttömät eivät ole työttömiä omasta valinnastaan, mutta yrittäjä enimmäkseen on valinnut osansa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #34

"Mutta sitten on myös näitä omien elinkustannustensa firman piikkiin laittavia taivaanrannanmaalareita, jotka laskevat työpäivänsä alkaneen jo seitsemästä kun tulevat firman työsuhdeautolla töihin ennen puolta päivää. Marmatetaan kannattavuudesta ja tuloksenjärjestelykeinojen kapeudesta. Usein juuri tällaiset maailmanparantajat ovat sitten niitä, jotka pakkotyöllistäisivät työttömiä työnhakijoita."

Kerropa vielä että millä alalla menee noin hyvin ?
Siellä olisi hyvät mahdollisuudet oikein työhön suhtautuvan yrittäjän päästä huimille tienesteille ja maksaa työntekijöilleen heille kuuluva palkka. Ihmettelen kauhiasti etteivät ko.alan työntekijät ole alkaneet suuressa määrin tekemään töitä ns. omiin nimiin.
Rikolliset, kaikensorttiset on asia erikseen ja heihin pitäisikin yhteiskunnan eri viranomaistahojen puuttua raakalla kädellä.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #47

Noin voidaan enemmän tai vähemmän tehdä aina jos markkinoilta löytyy epätarkkuuden aiheuttamaa löysää tai rakenteellista jäykkyyttä, tai jos yrityksellä on jokin suuri kilpailuetu esimerkiksi patentin tai massiivisen skaalaedun muodossa. Kaikkia noita kyllä riittää.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #74

Eipä siinä vielä montaa jossaa ollukaan.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #47

Suurissa pörssiyhtiöissä on näitä heinäsirkkoja vaikka kuinka paljon.

Eipä pienyrittäjällä ola mahdollisuutta kilpailla näiden kanssa.

Se voi päästä alihankkijaksi, mutta joutuu samalla kiristyksen kohteeksi

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Kumma juttu, miten Suomemme voivat olla niin erinäköisiä. Onnekseni en itse ole koskaan ollut työtön, mutta olen tuntenut useita työttömiä. Suurimmalla osalla heistä työttömyys ei ole aiheuttanut laiskuutta, vaan ahdistusta, taloudellisia huolia, jopa yhden itsemurhan. Itsemurhan teki eräs vuokralaiseni minun omistamassani asunnossa, jälkiä siivotessa löytyi verottajan hänelle lähettämä viisinumeroinen verovelkalasku, joka ilmeisesti katkaisi aasin selän. Eikä hän ollut mikään laiska nuorimies, vaan oli luvan minulta saatuaan kaatanut pihapuita polttopuiksi ja tehnyt niistä kirveellä halkoja itselleen ainakin kolme pinokuutiota. Siellä ne halot odottivat pihalla, kun tulin täyttämään tilaamaani jätelavaa niillä huonekaluilla sun muilla, joita pojan vanhemmat eivät olleet halunneet viedä.

Niistä kaikista tietämistäni työttömistä vain yksi on ollut sellainen, joka tietoisesti pyrki pysymään työmaailman käyttämättömissä ja meni töihin vain kun viranomaiset pakottivat, mutta hänenkin kohdallaan tilanne muuttui vaimon ja lapsen myötä. Vaimo pakotti töihin. Hänenkin kohdallaan sietää silti miettiä, oliko hän työttömänä kuitenkin hyödyllisempi yhteiskunnalle kuin kuorma-autokuskina, sillä hänen harrastuksenaan oli viranomaisjärjestelmien ja yritysten toimintatapojen testailu sellaisella intensiteetillä, että kerran hän jopa onnistui hankkimaan itselleen porttikiellon Citymarketiin, vaadittuaan Palvelupisteeltä toimenpiteitä tavaroiden epätarkoituksenmukaisen järjestyksen paikkaamiseksi kerran liian usein.

Käyttäjän JoniJurmu kuva
Joni Jurmu

Olen moneen kertaan sanonu ja sanon sen taas: On tämä sairas maa kun hyväosaisemmat valittavat niistä joilla menee paljon heikommin. Ruikuttavat työttömistä, mutta eivät tee elettäkään sen eteen että tarjoaisi PALKALLISTA työtä yhdellekään työttömälle.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Joni en pidä itseäni hyväosaisena, vaan pakkotyöllistettynä, koska teen mitä vain työtä mitä on tarjolla. Syy siihen on selvä: Jos makaan kotona, seinät kaatuu päälle.

Mika Rantanen

Oletko siis valmis tekemään työtä jopa mafialle!? Minä ainakaan en halua olla missään tekemisissä saatanan kanssa.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #24

Suomessa ei tietääkseni ole mafiaa.

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #27

Vai ei ole täälläkään järjestäytynyttä rikollisuutta!? Jos haluat väittää, ettei ole, valehtelet päin naamaa. Lue uutisia, poliisitiedotteita ym.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos Vastaus kommenttiin #27

On täällä sellainen järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkit täyttävä (mafiosojen märkä päiväuni) joka istuu eduskunnan hallituksen lehtereillä ja säätää maahanmuuttopolitiikaamme, samalla kun italialainen mafia ottaa oppia tästä Suomen valtion fasistisesta monikulttuurimafiasta majoittaen pakolaisia veronmaksajien rahoilla.

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #50

Niin, ja entäpä liivijengit ym.?

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen Vastaus kommenttiin #27

no on sulla köppäset tiedot ... ala-arvoinen kirjoitus kaikenkaikkiaan

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen Vastaus kommenttiin #64

jos EU:ssa on mafia, niin on meillä Suomessakin ! Sveitsin tileillä makaa 4x saksan BKT:n verran "mafian" rahaa ... Ota nyt selvää vähän asioista ... Costa del Sol on mafian omistama betonirannikko ja mafialla on sormet kaikessa .. vihanneskaupasta- kiinteistökauppaan ja kaikkeas siltä väliltä ...

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

esim. Työtön yksinhuoltajaäiti työhön työttömyyskorvausta vastaan -> menestystarina.

Mitäköhän luulet työttömyydelle käyvän jos firmat saavat valtion maksamaa työvoimaa....

Käyttäjän JoniJurmu kuva
Joni Jurmu

Ja edelleen, työstä tulee maksaa palkkaa, työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Se on kumma kun se ei mene jakeluun, ei sitten millään. talkootyöt ja vapaaehtoistyöt on sitten asia erikseen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Työttmyys johtuu siitä, että vuonna 2008 palkkoja nostettiin 10 % liikaa. Jotkut ovat sitten saaneet kuusi vuotta liikaa liksaa, ja sen vuoksi toiset ovat työttömiä.

On täysin kohtuullista, että niiltä, jotka ovat liikaa liksaa saaneet otettaisiin nämä liiat liksat takautuvasti pois, ja korvattaisiin työttömille heille aiheutettu ansionmenetys.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Olipa pahuksen typerä kirjoitus, terv. työttömyysjaksoja määräaikaisten pätkätöiden ohessa kokenut. Minä, ja lukuisat muut ovat lähetelleet satoja työhakemuksia, kun netistä ja lehdestä havaitut ilmoitukset loppuneet, on kävelty ihan kadulla suoraan yrityksiin kysymään ilman tulosta. Suomessa on kymmenissä tuhansissa työpaikkoja ja puolisen miljoonaa työtöntä, lusmujako ne kaikki mielestäsi on?

Nykyään ei taida vanhakantaisen risusavotan tai pöllimetsän töitä pahemmin olla kun (en tunne alaa hyvin) mutta taitaa olla aika koneistettu. Ja jos se olisi tuottavaa, eikö se ole mielestäsi palkan arvoista työtä, edes ihan minimipalkan?

ps.terv. Olen nykyään jo muutama vuosi sitten päivätyön löytänyt (onneksi).

Pistetään kyllä sitä vauhtia kaikkialta porukkaa pois, (jo vuosikymmeniä työelämässä olleita), että en lähtisi noin tuomitsemaan.

pps. Olen samaa mieltä kanssasi, jos kyseessä tosiaan on joku työstä muuten vain kieltäytyvä lusmu, mutta kaikkiin ei taida kuvaus sopia.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kai kertoo kuinka itse olisi halunnut aikoinaan loikoilla, ja kalastella ennen armeijaan menoa, otti vielä oikein lopputilinkin. Mutta joutuikin menemään töihin, ja nyt katkerana esittää että kaikkien työttömien pitäisi saada sama kohtelu 30v myhemmin.

Joku tarjosikin että voisi tulla hänelle tekemään työtä, vaikka mattoja tamppaamaan, heti kieltäytyi koska joutuisi maksamaan veroja.. pimeenä ehkä suostuisikin ottamaan?

Luulenkin että kirjoitus on vain huomion kerjäämistä ja provokaatiota, tai sitten ei ole Kailla hajuakaan tämänpäivän työttömyydestä.

Itse olen näkövammaisuutenivuoksi jotunut luopumaan työelämästä ja olen eläkkeellä, Teen hyväntekeväisyystyötä sen minkä pystyn ja tapaan paljon työttömiä, eläkeläisiä ja pienituloisia. Totuus voi olla aika raju kun sen joutuu itse kohtaamaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Millähän perusteella tälle Haaviston lusmulle ylipäänsä myönnettiin työttömyyskorvaus ilman karenssia vuonna 1986, jos hän kerran itse "otti lopputilin"? Avauksessa ei ole mitään uskottavaa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Olen Haaviston kanssa sekä samaa, että eri mieltä (aina olen periaatteessa ollut tästä asiasta samaa mieltä, mutta asialla kai on toinenkin puoli). Omien kokemuksieni kautta lievä masennus on hävinnyt parissa viikossa kevyttä fyysistä työtä tekemällä. Ihan vain liikkumalla tarpeeksi.

Tästä taisi olla jokin nollatutkimuskin uutisoituna pari vuotta sitten. Haaviston visiossa kyseessä olisi ikäänkuin "hyödyllinen pakko".

Vaihtoehtona on esim. osa-aikatyön kynnyksen laskeminen niin alas, että voimattominkin raahautuu TE-keskukseen ja saa jotain tekemistä. Vaikka pitsin nypläystä.

Mutta sitä tekemistä pitäisi joka tapauksessa olla markkinahäiriöistä huolimatta. Ja mahdollisuus siitä enempäänkin... eli työllistyä oikeasti? Mihin?

Ymmärtääkseni nyt työkokeiluissa yms. epäonnistuu se, kun ihmiset kyllä aktivoituvat hetkeksi, mutta se ei välttämättä kanna siitä eteenpäin.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Minä olen miettinyt monessa asiayhteydessä, miten suomalainen ihmiskuva on muuttunut lyhyessä ajassa. Vielä 1980-luvulla minä olin onnellisen tietämätönyhteiskunnan tukimuodoista, kuten toimeentulotuki. Kaiken perusta oli työpaikka toimeentulon edellytyksenä, eikä muusta edes käyty keskustelua. Töitä oli tarjolla, eikä mitään mielikuvia ollut mistään työmarkkinatoimenpiteistä, kuntouttavista työtoiminnoista, työkokeiluista, eikä pakkotöistä. Silloin voi vielä sanoa, että kyllä töitä saa, jos niitä haluaa ja itsestään selvää oli että työstä saa myös palkan. Ei tunnettu käsitteitä vastikkeellisesta sosiaaliturvasta, eikä mistään pakkotöistä. Tosin 80-luvun alkupuolella jo mm. vaatetusteollisuudessa nousi huolenaiheeksi halpatuontimaissa teettäminen ja niistä tuottaminen, mikä silloin pisti epäilemään tulevaisuutta, eikä aina ole miellyttävää todeta epäilysten osoittautuneen oikeiksi, eikä lohduta tuumata jotta sanoinhan minä jo silloin. Monen alan työt ovat karanneet pois Suomesta ja nyt sitten ihmetellään todellisuutta.

Ihmetellään vaan, mutta jospa pysyttäisiin totuudessa ja otettaisiin huomioon teollisuuden työpaikkojen katoaminen. Huomioidaan myös se, että pienet yrittäjät kaadetaan jo alkumetreillä, eikä ainakaan tueta, vaan laitetaan viimeisen päälle lujille. Olihan tässä aika, jolloin yrittäjyyteen aivan erityisesti kannustettiin ja toimii starttirahasysteemit nykyäänkin.

Nyt on haettu syyllistä työttömyyteen ja liian monella taholla on edelleen se käsitys että kyllä töitä aina saa jos vaan haluaa. Saa toki monikin, mutta yksi oleellisen tärkeä asia unohtuu, nimittäin se että työn pitäisi tuoda myöskin palkan muodossa toimeentuloon riittävä ansio. Se on päässyt unohtumaan ja toinen toistaan hullumpia ideoita syntyy monenkin Arkadianmäkeläisen pääkopassa erinäisten pakkotyövelvoitteiden muodossa. Heille sanoisin, hyi hävetkää. Jokin kastijärjestelmäkö meillä on käytössä? Ikään kuin työttömät kuuluisivat siihen alimpaan kastiin, joita vieroksutaan, halveksitaan ja kohdellaan jonain muuna kuin tasa-arvoisina ihmisinä. Eiköhän siinä ajattelutavassa jo rasismin kriteeritkin täyty.

Suomalainen ei ole koskaan ollut työnvieroksuja. Eipä tätä maata sotien jälkeen olisi rakennettu, jos näin olisi, eikä sotakorvauksia olisi maksettu. Nyt olisi aiheellista kysyä poliitikoilta ja epätasa-arvoministereiltä, kuvittelevatko he että Suomessa on tapahtunut jokin merkityksellinen geneettinen muutos työväestössä. Suomessa on ollut sitkeä ja työtä pelkäämätön väestö, eikä se ole muuksi muuttunut. Sen sijaan olosuhteet ovat muuttuneet, joten entisillä ja nykyisillä päätöksentekijöillä olisi aika katsoa peiliin. Tässä maassa taitaa vallalla olla sellainen geneettinen erityispiirre politiikan korkeimmille paikoille nousseilla, kuin suuruudenhulluus ja pakkomielle olla mukana pelastamassa koko maailmaa jopa oman kansan hyvinvoinnin kustannuksella. Omalta kansalta on jo otettu muihin tarkoituksiin niin paljon kansalle kuuluvaa, että se taitaa aiheuttaa poliitikoille kiusallisen olon, mihin hyökkäys omia kohtaan on olevinaan ainoa käytössä oleva keino, koska virheiden myöntäminen on niin erityisen vaikeaa, saati korjaaminen.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Koitetaan nyt taas vääntää rautalangasta...

Hain äsken työkkärin sivuilta KAIKKI avoimet ilmoitukset ja sieltähän löytyi huikeat 11828 avointa paikkaa. Kun niistä n. 400000:sta työttömästä suomalaisesta laitetaan reilu 11000 täyttämään nuo paikat, mitä niille lopuille tehdään?

On kyllä lähtökohtaisesti täysin väärin miettiä miten kotona olemisesta saadaan kannattamatonta kun pitäisi miettiä että miten työnteosta, yrittämisestä ja uusien työntekijöiden palkkaamisesta saataisiin kannattavaa.

"Työttömänä voi valvoa vaikka aamuyöhön asti, välittämättä siitä tarvitseeko nousta aamulla töihin. Työttömänä voi elää kissanpäiviä. Rahaa tulee valtion kassasta. Sosiaalivirasto maksaa asumisen ja ruoan. Elo on yhtä lomailua. Ei tarvitse huolehtia, stressata, olla oravanpyörässä."

Juu, ite kans elin kissanpäiviä kun työttömyystukea tuli n. 770 euroa kuussa, kyllä nyt elo on taas yhtä helvettiä kun sain töitä ja rahaa tulee yli kaksinkertasesti joka kuukausi. Mihin perustuu väite että työssäkäyvällä ja hyvin toimeen tulevalla ihmisellä elämä on yhtä huolta ja stressiä siinä missä puolet vähemmällä kuukaudessa toimeen tuleva elää kuin kroisos?

Tomi Kangas

Haavisto puhuu paskaa ja isosti tietämättä mistä puhuu mutta kokoomusperversioissahan kaikki on sallittua, kuten heikompi aines.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Nykyään ei kannata olla kuin joko kokopäivätyössä tai työttömänä. Ei ole järkeä mennä pariksi viikoksi/kuukaudeksi töihin, kun heti työttömäksi palattuaan tulee sossusta/kelasta lappu että tuet katkeaa kun on liikaa tuloja. Elele siinä sitten nollatuloilla.

Tähän on saatava muutos jotta pätkätyöt eivät olisi taloudellinen itsemurha. Helppo ratkaisu olisi muuttaa tuet perustuloksi minkä kaikki tai köyhät saisivat automaattisesti. Ne, ketkä työkseen välttelevät työtä, voivat jatkaa rauhassa elelyään makaroonilla ja ne, ketkä haluavat työtä, voivat mennä töihin ilman että tarvitsee mennä konkurssiin töiden loputtua.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Uskon, että noin 100 000 ihmistä on työllistettävissä. Valtio pitää ihmisiä väkisin toimettomana, koska muumuassa mikro -ja pienyrittäjät eivät pysty palkkaamaan henkilöstöä juuri ylisuurten työantajakulujen vuoksi.

Minusta 1000 euron 0 -vero sekä vapautus tuohon rajaan työnantajakuluista pitäisi ottaa käyttöön, sillä silloin sellaiset henkilöt, jotka aidosti halavat töihin, pääsevät töihin. Lisäksi syntyy uutta työtä kun mikro ja pienyrittäjillä on varaa palkata esim. lomien ajaksi työntekijöitä. Tästä ei pidä rangaista, vaan tuet jatkuisi normaaliin tapaan ilman karensseja.

Suomen rakenteissa on vikaa. Faktaa on myös se, että osa työttömistä (n. 1/3 -osa) ei yksinkertaisesti viitsi tehdä mitään tilanteensa eteen, joten pakko-aktivointi jollain tavalla tulee eteen joka tapauksessa.

Osa työttömistä on aidosti työttöminä ja hakevat jatkuvasti töitä aktiivisesti, saamatta töitä. EIhän tässä kaikkia voi syyllistää. Jotain mätää täällä on kun pienestä kansasta, pieni osa elättää ison osan työttömistä.

Ihmiset vanhenee, sairastuu jne. Asioita ei voi yleistää, vaikka hieman provokatiivisesti tuon plogin kirjoitinkin.

Meidän pitää luoda edellytykset sille, että kaikilla on mahdollisuus työhön, yrittämiseen ja toimeentuloon. Suomessa osa työssäkäyvistä on köyhempiä kuin osa työttömistä. Silti heidän selkänahastaan maksetaan valtiolle kuluja.

Tällä hetkellä pienipalkkaisten ansiot menevät suoraan ruokaan ja asumiseen, mitkä ovat talouden suurimmat kulut.

Meillä on jo yli 100 miljardia velkaa, kun vuonna 2008 jos oikein muistan, velkaa oli noin 15 miljardia.

Suomi elättää velaksi omia kansalaisiaa ja muitakin maita siinä sivussa.

Ei tätä kauaa voi kestää.

Antti Astikainen

Olisi hyvä jos jokin taho avaisi mihin tuo velkaraha on tarkkaanottaen käytetty? Ei ainakaan työllisyyden ja palvelujen lisäämiseen. Eikä tuolla koko summalla kyllä ole työttömyyskorvauksiakaan maksettu.

Marko Parkkola

En halua ainakaan joutua pakkotyöllistetyn lääkärin hoidettavaksi, kun välillä näillä vapaaehtoisesti työtä tekevilläkin tuntuu olevan suuria motivaatiovaikeuksia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niinpä, ja tuota "pakkotyötä" kutsutaan julkisen puolen palkkatyöksi, mikäli arvon blogisti ja useat kommentaattorit eivät tuota itsestäänselvyyttä ole ennen huomanneet.

Mutta kun sellainen olisi sosialismia – ja eihän se käy meillä taloususkonnon oloissa...

Työtähän kyllä olisi tehtäväksi vaikka kaikille, mutta palkkaa ei jaettavaksi, koska työstä saatava rahallinen hyöty valuu enenevässä määrin työtä tekemättömien omistajien taskuihin – ja sitä kautta joko ulkomaille tai sitten muualle kuin rahan reaalikiertoon.

Perustulo vapauttaisi ihmiset tekemään pienipalkkaista tai ilmaista työtä, eikä työpalkan ja perustoimeentulon väliin tehtäisi enää yhtäläisyysmerkkiä. Mutta se edellyttäisi verotuksen painopisteen siirtämistä työstä omistajien suuntaan – ja sehän taas on sitä sosialismia, joten se ei taaskaan taloususkovaisille käy.

No mikä sitten taloususkovaisille kävisi? Jatketaan samaan malliin, niin ei ainakaan luiskahdeta siihen sosialismiin.

Petteri Wessman

Nii no eihän kirjoittaja ihan väärässä ollut, mutta ei kyllä ihan oikeassakaan. Esmes Työttömyys pitkällä aikavälillä passivoittaa, mutta hyvin hyvin harva on siellä vapaaehtoisesti. Plus jos siitä pakkotyöstä saisi enempi rahaa, kuin työttömmänä olosta, ni aika moni olisi valmist tekemään ihan mitä vain melkes. Mutta aina voidaan myös miettiä että mitkä on pakkotyön pitkäaikaisseuraukset: todennäköisesti ihmiset eivät ole kauhean työintoisia/tuottavia kun työ on pakkoa, ja pakosta ihmiselle saattaa seurata pitkällä aikavälillä seuraamuksia(mm psyykisiä), jotka voivat pahimmillaan vaikuttaa niin että työkyky menee täysin. Joillekin tuollaisesta olisi apua, sillä se että on joku johon pitää päivittäin mennä yms on hyvästä, mutta niin monelle tuollainen todennäköisesti kääntyisi niin monella tapaa itseään vastaan, että sitä hintaa ja riskiä ei kannata ottaa. Plus tälläisessä suomenkaltaisessa hyperbyrokratia valtiossa jos missä, se tehtäisiin niin vi****maisesti ja siinä olisi niin paljon arjen todellisuutta ja käytännön järkeä huomioimattomia pykäliä ja sanktiokäytäntöjä joita noudatettaisiin kirjaimellisesesti, että jo pelkkä ajatusskenaario hirvittää

Soile Sydänmäki

Miten joku kehtaa kertoa olleensa 80-luvulla työttömänä ja joutuneensa työllistämistöihin, sillä se taitaa olla ainut vuosikymmen, jolloin voi sanoa töitä löytyneen jokaiselle halukkaalle. Jos kirjoittaja itse on joskus vapaaehtoisesti yrittänyt heittäytyä työttömäksi ja yhteiskunnan elätettäväksi, niin ei pidä yleistää sitä kaikkiin työttömiin.

Työssä käyvät muuten käyttävät alkoholia suhteessa enemmän kuin työttömät! Miksi pitää tahallaan vääristellä tosiasioita joka toisessa lauseessa?

Suurin osa työttömistä ottaa vastaan pätkätöitä, vaikka se ei mitenkään kannata taloudellisesti. Jos nimittäin on pudonnut peruspäivärahalle, ei voi pärjätä ilman yhteiskunnan lisätukia, ei ainakaan siellä, missä töitä on joskus tarjolla. Pienet työtulot vähennetään tuista, kuten myös veronpalautukset, joita on kertynyt työmatkakuluista ym. Vakituisessa työssä käyvä ja yrittäjä saa siis veronpalautukset hyväkseen, mutta pätkätyöntekijällä ne katsotaan ylimääräiseksi tuloksi. Näitä kannustinloukkuja riittää loputtomasti. Ei siis ihme, että osa luovuttaa turhautuneena.

Työttömien ja mikroyrittäjien keinotekoinen jaottelu pitäisi poistaa ja sallia kaikille pienimuotoinen yrittäminen. Nykyään ei voi olla osa-aikaisesti sekä työtön että yrittäjä. Molempia on ruokajonoissa huonoimpina aikoina. Perustulo poistaisi tämänkin ongelman. Vähentyneen byrokratian myötä perustulo ei tulisi sen kalliimmaksi kuin nykyinen tuki- ja sanktiokäytäntökään.

Mitä tulee minkä tahansa työn tekemiseen, niin työnantajat eivät halua esimiestason ihmisiä hanttihommiin, koska koulutettu työntekijä alkaa helposti neuvoa, miten työt voisi tehdä kustannustehokkaammin ja sehän asettaa epäpätevän työnjohdon noloon asemaan. ;)

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

Hieno kirjoitus Kai, sääli että elät harhaisessa kuvitelma maailmassa, missä talouden lainalaisuudet eivät päde.

Täystyöllisyys on mahdollista vain kommunistisessa järjestelytaloudessa, ja se on käytännössä todettu olevan kaikkein passivoivin järjestelmä.

Kapitalististen järjestelmien vitsaus on kiintiötyöttömyys, jonka työllisyys voi ylittää hetkellisesti. Mutta siitä seuraava inflaatio, syö hetkessä työpaikat pois.

Myöskään et näytä olevan perillä teknologian kehityksestä, sillä semmoiset hanttihommat mitä aikanaan on voinut teettää työttömillä, on nykyään eksponentaalisen etenevästi korvattu koneilla.

Tuntua on myös siitä ettet ole miettinyt moisen järjestelmän kustannuksia. Joko tarvittaisiin aivan upouusi virasto, tai TE-virasto paisuisi entisestään radikaalisti. Suomalaisen sosiaalibyrokratian kyky imuroida itseensä miestyötunteja lähes loputtomasti pienellä tuloksella, on tunnettu, joten kustannukset olisivat huomattavasti nykyistä suuremmat.

Tärkeää on myös huomata se, että tämänkaltainen järjestelmä on jo käytössä välimeren maissa. Joissa se on johtanut katastrofaaliseen nuorisotyöttömyyteen.

Summa summarum; Haluat siis Kai, että yhteiskunta generoi uuden järjestelmän, jossa työttömiä pyöritetään kalliissa tyhjäntoimituksessa josta he tai yhteiskunta ei hyödy mitenkään. Päinvastoin pahentaen työttömyyttä entisestään. Veronmaksajien rahoilla tietenkin.

Ja kaikki tämä vain siksi, että olet niin sairaalloisen peruskateellinen. Niin peruskateellinen, että kadehdit työttömien työttömyyttä.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

kiitos Toni hyvästä vastauksesta. Olen kyllä yrittäjien puolella ja varsinkin pienyritysten, joilla ei ole varaa palkata työntekijöitä, vaikka töitä olisi.

Edelleen tukijärjestelmä mahdollistaa passivoinnin. Siksi työnantajan sivukuluja pitäisi vähentää, jotta työtä voisi tarjota. Työntekijän selkänahasta kuluja ei voi karsia, vaan on sekin paremoi olla töissä, vaikka pienemmällä palkallakin, kunhan sillä elää.

Passivointi aiheuttaa pitkäaikaistyöttömyyttä. Aktivointi aiheuttaa positiivista.
Kannatan myös perustuloa, mutta sillekin pitisi asettaa joku ehto

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Siksi työnantajan sivukuluja pitäisi vähentää, jotta työtä voisi tarjota."

Kuinka paljon tämä vähentäisi valtion tuloja? Pitäisikö jostain muualta samalla kiristää verotusta?

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

" Olen kyllä yrittäjien puolella ja varsinkin pienyritysten, joilla ei ole varaa palkata työntekijöitä, vaikka töitä olisi.

Edelleen tukijärjestelmä mahdollistaa passivoinnin."

Ja tukijärjestelmän pykälien ja loukkujen lisäämisellä päästään eteenpäin?

"Passivointi aiheuttaa pitkäaikaistyöttömyyttä."

Rakennetyöttömyys passivoi, pykäläviidakko lisää rakennetyöttömyyttä. Pykäläviidakon tiivistäminen ei vähennä rakennetyöttömyyttä.

"Aktivointi aiheuttaa positiivista."

Kuten sanoin, todistettu vääräksi. Byrokratialla ei ihmisiä aktivoida, merkityksetöntä vähemmistöä lukuunottamatta, ihmiset aktivoituvat byrokratian ikeestä päästyään.

"Kannatan myös perustuloa, mutta sillekin pitisi asettaa joku ehto"

Ja todisteiden perusteella, se järkevä ehto on köyhyys. Muut ehdot lisäävät valvonnan tarvetta, mikä lisää byrokratiaa, mikä passivoi.

Muutama artikkeli palan painikkeeksi;

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7424274.html

http://www.hs.fi/kotimaa/a1403748752636

http://www.hs.fi/mielipide/a1403673731667?ref=hs-a...

Jos ei nuorisotakuu toimi, miksi se toimisi vanhemmalla polvella?

Pekka Heliste

Eli tapaturmavakuutus pois, eläkkeet pois ,sairaslomat pois, näin sivukulut olisivat nolla

Käyttäjän JasperLappalainen kuva
Jasper Lappalainen

"Uskon, että ”PAKKO” työllistäminen auttaisi monet laiskat, passivoituneet, masentuneet ja vastaavat innostumaan oman elämänsä kuntoon laittamiseen."

Uskotko todella, että masennus on verrattavissa laiskuuteen, ja että se paranee pelkästään työllä?

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...

Kannattaisiko ottaa selvää asioista, joista ei tiedä, ennen kuin alkaa niitä kommentoimaan?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Onkohan pienyrittäjät kilpailuttanet itsensä ulos. Eikö osata sen vertaa laskea, että yrittäminen ja se työ on kannattavaa.

Eihän pidä tehdä tarjouksia, jotka tietää jo kusevan etukäteen. Hulluja nuo pienyrittäjät.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Niin kauan kuin on markkinataloutta haittaavia valtionmonopoleja, kartelleja sekä verotusta - on kansalaisille vaan pakko korvata se vastikkeettomasti.

Vai kuinka korkea veroaste ja kuinka monta kiellettyä elinkeinoa saa olla siten, ettei kansalaisille tarvitse korvata tästä mahdollisuuksien viemisestä?

100% verot, kaikki elinkeinonharjoittaminen kiellettyä ja pakkotyö edellytyksenä toimeentulolle? Kuulostaapa muuten fantastiselta trendiltä.

Mulla on parempi idea: nuoret lähtee pois Suomesta ja odottaa, että vanhukset hautautuu omien vaippojensa alle tänne. Perintöä voidaan odotella vaikka se 10 vuotta, jonka jälkeen saadaan tänne moderni hallinto, kun eläkeläistaakka on hävitetty. Kyllä tänne silti varmaan nuorempaa väkeäkin tulee maahanmuuton muodossa - toivon siinä kohtaa heidän puolestaan, etteivät jää asuakseen.

Tajuatteko, että Suomi on kusessa, ellei pääomaa saada liikkumaan nuorille, jotka perustavat uusia yrityksiä? Kuka täällä luulee, että sepeliä lakaisemalla saadaan huoltosuhde nousuun?

Kaikki työ ei ole tärkeää. Nyt mun mielestä vanhustenhoito on erittäin vähän tärkeää kyseisen ikäluokan demokratiarasitteen vuoksi, josta aiheutuu tätä nuorten kyykyttämistä.

Pekka Heliste

Tuossa on se ero nykypäivään, että silloin työstä sai työehtosopimuksen mukaista palkkaa.Jos palkka jäi pieneksi niin se johtui siitä, että urakkaa ei oikein edistynyt

Näin käy tottumattomalle.

Työllsitin silloin 1980-luvun puolivälissä metsureita linjanraivauksiin ja tein sopparin paikallisen metsureita edustavan osaston kanssa hinnoittelusta

Ja kyllä metsurit palkoille pääsivät, jos vain osasi käyttää sahaa .

Mutta harva pystymetsäläinen saa mitään aikaiseksi.Ja vaar on, että tekee tuhoa, moni metsä tuli tuhottua ammattitaidottomalla porukalla

Nykyään metsurin ammatti on kuollut, heitä on jäljellä 2000-3000 ja he kaatavat pihapuita ja hoitavat puistoja.

Nykyään metsänhoito on konellistunut eikä kukaan järjevä päästä haavistoja metsäänsä

Pekka Heliste

Haavisto vain unohtaa, että niin Perujen kuin Kokoomuksen ja Kepun johto harjoittaa friedmanilaista talouspolitiikkaa ja sen mukaan työttömyys on pidettävä korkeana n 10 % tietämissä

Työttömyyden tippuminen alle 8 % on nykyiselle talouspolitiikalle katastrofi

Antti Astikainen

Näitä "risu-savottaan" pakottajia riittää nykyään. Aika moni tuntuu unohtavan miksi työtä tehdään: palkan vuoksi. Ei siksi että näytettäisiin reippailta isänmaan ystäviltä. Se että ihmisiä pakotetaan ilmaiseksi työvoimaksi yrittäjille ei edesauta mitenkään Suomen tilannetta vaan huonontaa sitä edelleen tulonsiirrolla valtiolta yrittäjän pussiin. Työtön leimataan suoraan velttoilijaksi ja ideassaan Kai Haavisto parantaa masentuneetkin nerokkaasti pakkotyöllä. On varmasti olemassa välistävetäjiä, mutta kyllä "normaali" työtön töihin tulee jos sillä saa helpotusta taloudelliseen tilanteeseen.

Täytyy olla hyväuskoinen hölmö jos luulee että yksikään voittoa tavoitteleva yritys tuottaisi hyvää hyvyyttään lisää työpaikkoja jos saa ensin vastikkeetonta apua ilmaistyövoimalla. Jo nykyisellään meillä on systeemi, jossa "palkataan" harjoittelijaa toisensa perään työntämään lisärahaa yrittäjän taskuun ja ei ole minkäänlaista velvoitetta palkata tätä harjoittelijaa vaikka töitä on edelleen seuraavalle harjoittelijalle.

Oikeat lääkkeet tilanteen helpottamiseen ovat aivan muualla, kuten työn vastaanottamisen tekeminen kannattavaksi (esim. perustulon avulla) tai palkkaamisen helpottaminen vähentämällä byrokratiaa. Pääsyy ongelmiin on Suomen hintataso mutta siitähän ei sovi puhua. Tai jos puhutaan, se on työntekijän vika.

Maa jossa eläminen on kalleudeltaan maailman kärkitasoa, täytyy hyväksyä se ettei ilmainen työnteko motivoi. Ja maan hintatasoa on turha säilyttää työntekijän niskaan koska kyse ei ole euromäärästä vaan ostovoimasta. Maa jossa 2000 euron bruttopalkalla elättää juuri ja juuri perheensä on jotain vialla. Ja se vika on järjettömässä byrokratiassa, sen elättämässä virkamieskoneistossa ja tästä seuraavasta verotuksesta joka kuppaa jokaisen työtätekevän palkasta mehevän siivun.

Tähän tarvittaisiin ratkaisuja, mutta niin kauan kuin meillä on varaa pitää tätä byrokraattista ihmettä läjässä niin mitään ei tapahdu. Tässä maassa ei voi pistää edes nakkikojua pystyyn kadunvarteen ilman että haet luvat, hyväksynnät ja kliiniset toimitilat nakin lämmittämiseen.

Ja lopuksi, perusturvan ansiosta meillä ei ole kodittomia, slummikyliä ja katulapsia siinä määrin kuin muualla maailmassa. Ja hyvä niin koska talvipakkaset on täällä melko viileitä.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

SUOMEN KESKILUOKKA EI VOI HENKISESTI HYVIN

Tarkemmin sanottuna suomalainen mammonaa palvova keskiluokka ei voi henkisesti hyvin.

Matalan elintason pätkätyöläiset ovat työttömyyskortiston tilastoissa pitkälti työnhakijana. Täyspäiväiset eli keskiluokkaiset palkkatyölliset ja yrittäjät halventavat heitä loisiksi, rikkaruohoiksi ja viinajuopoiksi joille "liian hyvät" rahat maksetaan "sänkyyn".

Matalan elintason ihmiset ovat tosiasiassa nykyään pätkätyössä, välityömarkkinoilla, työssä ilman palkkatyötä ohjattuna ja vapaaehtoisesti.

Suomessa on 928 000 EU kriteerien mukaan köyhää ministeriön ilmoituksen mukaan. Se on viidesosa koko kansasta, vauvasta vaariin.

Leipäjononöyryytettävänä kävi kirkon ilmoituksen mukaan vuoden aikana 666 000. Sanomattakin on selvää, että leipäjonoja ei tarvitse olla köyhien vuoksi, vaan keskiluokan "hännännostoksi". Ei tarvittaisi -60 luvun tyylistä sovellusta sikatilojen ruokajätekeräyksistä ja navettojen mallista otettua säännöstelyä "elukoille". Jokainen täysjärkinen ymmärtää, että kaupoista voisi myydä vanhat elintarviketotkut 80 -100 % alennuksella suoraan, vaikka drive-in tyyliin etukäteen tilattuna ruokakorina.

Työmailla keskiluokkaiset täyspäiväiset teettävät pätkätyöläisellä työlain vastaisia ponnistuksia kiristämällä ja uhkailemalla: "Ei tarvitse tulla enää lainkaan, jos et suostu". Näin he sairastuttavat pätkätyövoiman ja aiheuttavat valtion budjettiin miljarditason menot sairaanhoitona.

Palkkatyötä keskiluokkaiset "Juhana Vartiaiset ja Sari Sairaanhoitajat" eivät halua tasata 6 h / päiviksi, vaikka näin kaikki voittaisivat. Päinvastoin, nämä hulluuteen asti mammonaa palvovat haluavat sairastuttaa itsensäkin työponnistuksien lisäyksillä.

Keskiluokkaiset keinottelijat vetävät välistä pätkätyöläisten elannosta suurimman osan. Asuntokeinottelu, vuokrakiskonta on erityisen suosittu instrumentti tässä.

Keskiluokkaiset ovat se vuokramarkkinavoimat joka "säännöstelee" vuokratason. Samalla he säännöstelevät asumistuen määrän valtion budjetista yhtiöihinsä. Valittavat ikäänkuin kaupanpäälle keinottelunsa aiheuttamista veroista suureen ääneen.

Keskiluokkainen potkaisee itse itsensä ulos palkkatyöstä jotta hänen osakkeensa pörssiyhtiöissä nousee. Siitä seuraa aina tiukat neuvottelun etujärjestöedustajilla itsensä kanssa. Tämä hulluus synnytettiin -80 ja -90 luvun vaihteessa neutralisoimalla vallan todellinen kolmijako. Silloin tästä ilveilyn toteutuksesta löi kättä päälle sellaiset tahot ettei meikäläinen olisi ihan heti uskonut.

Keinotelkaa toisltanne, täyspäiväiset palkkatyölliset ja keljuilkaa köyhille palkkatyöttömille ja pätkätyöläisille, niin paljon kuin "sielu" sietää, sillä porilainen porvari Ilmari Holmlund totesi: "Se vasta kamala vääryys on, kun rikkaan täytyy kuolla".

Antti Astikainen

Tuo 6h työpäivä olisi nimenomman yksi ratkaisu nykyisiin ongelmiin, ei suinkaan työajan lisäys.

Jyrki Paldán

"Leipäjononöyryytettävänä kävi kirkon ilmoituksen mukaan vuoden aikana 666 000."

Onpas kirkko ilmoittanut symbolisen lukumäärän.

Mika Rantanen

Kai, etkö ole vielä ehtinyt vaihtaa profiilikuvaasi niin kuin lupasit? Tämäkin on suoraa puhetta kansankielellä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Minua ihmetyttää tämä palkkakustannusten kalleudesta puhuminen, sekä siihen jatkuvasti vetoaminen. Tässä muutama esimerkki, jotka löytyvät monesta eri tietolähteestä esim- tilastokeskus.

Työvoimakustannukset prosentteina yritysten liikevaihdosta Suomessa.

-keskiarvo 13,5% (12,82% mikäli Sipilän työllisyys loikka onnistuu)
-metalli vientiteollisuus 7%
-paperi 5%
-ravintola ala 23% ( toiseksi korkein)
-henkilötyövoimaa myyvät yritykset 55-60%

Ylivoimaisesti suurin kustannus on työnantajille raaka ainekustannukset, keskiarvo 60%

Kun näitä vertailee, niin minä en ainakaan ymmärrä miksi palkkakustannukset on aina se kompastuskivi.

Mainitsen vielä nyt uutisissa olevan Nokianrenkaat, ja siellä aloitettavat YT.neuvottelut.
liikevaihto vuonna 2014 1,4 miljaardia
Maksetut osinkotulot 190 miljoonaa €
palkkakustannusten säästötavoite 8 mijoonaa €
kokonaispalkka kustannukset alle 20% ( suurinpiirtein sama mitä maksetut osingot)

Jyrki Paldán

Koska henkilöstökustannukset ovat ainoa tekijä, joihin voi suhteellisen helposti vaikuttaa lobbaamalla poliitikkoja.

Antti Astikainen

Jos on päättäjä on kykenemätön turvautumaan logiikkaan ja faktoihin, hän etsii syyllisen vaikka väkisin. Tätä nykyä niitä ovat työtekijät, työttömät ja maahanmuuttajat. Juuri ne jotka eivät voi asiaan vaikuttaa toisin kuin poliitikot.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Loppujen lopuksi pitäisi ensin saada jokaiselle halukkaalle töitä ennenkuin voidaan alkaa pakottamaan haluttomia töihin.
Luulen, että ensimmäinen joukko on huomattavasti suurempi kuin jälkimmäinen.

Jyrki Paldán

Työttömyys täällä pohjolankin perukoilla tuntuu vahvasti seuraavan globaaleja talouskriisejä. 70-luvulla sosiaaliturva oli palkkatasoon verrattuna korkeampi kuin nyt ja vastikkeellisuus paljon matalammalla, mutta silti työttömyys pysyi alle 5%:n. 90-luvulla ihmiset sitten laiskistuivat oikein urakalla ja jopa 10-15% jäi kotiin makaamaan. Hieman otettiin takaisin 2007 mennessä, jolloin laiskojen määrä laski noin kuuteen prosenttiin, mutta jo heti 2009 se nousikin takaisin lähelle kymmentä.

Tietysti voi olla että nuo suomalaisten spontaanit laiskuuskohtaukset olivat syynä talouskriisiin eikä toisinpäin. Esimerkiksi vuonna 2008 Suomen työttömät todennäköisesti rasittivat kansantalouttamme niin paljon että jenkkipankit menivät nurin ja sikäläinen asuntokupla puhkesi.

On siis koko planeetan kannalta ensisijaisen tärkeää että suomalaiset laiskurit saadaan töihin. Ellei muuten niin sitten väkipakolla. Nykyäänhän tuet leikkautuvat pois jos kieltäytyy tarjotusta työpaikasta, mutta siitä huolimatta työttömiä riittää. Blogistin ehdottama pakkotyö on erinomainen idea, ja neuvojakin sen toteuttamiseen löytyy läheltä. Rakkaalla itänaapurin karhulla on nimittäin varsin kattava kokemus valtion teettämästä pakkotyöstä. Minä varaan sitten sen kuuluisan lossinvartijan paikan.

Pekka Heliste

Älä viitsi, viel' 70-luvulla työtön , joka halusi työttömyyskorvausta sai sitä, mutta se oli lainaa ja sitä sai muutman kuukauden jonka jälkeen se piti maksaa takaisin

Ja ellei kyennyt niin vietiin pakkotyöleirille

Ja työtön katsottiin muutenkin irtolaiseksi ja irtolaisuudesta joutui myös pakkotyöleirille

Jyrki Paldán

Hups, todellakin. 70-luvun alussa oli vielä käytössä työttömyystyöt ja siirtotyömaat, eikä ammattisuojasta ollut tietoakaan. Hyvä että olet tarkkana!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mutta jos seiskan paikalle laitetaan kahdeksan, Jyrkin kommentti pitää paikkansa.

Ansiosidonnainen ja soviteltu päiväraha tosin tulivat käyttöön vasta vuonna 1985. Itse jäin toista kertaa työttömäksi silloin. Yleinen muistikuva on, että 90-luvun lamaan asti työvoimaviranomaiset pyrkivät ensisijaisesti hankkimaan ihmisille töitä.

Nykyäänhän työtön ei enää saa itse ottaa TE-toimistoon yhteyttä. Don't call us, we'll call you. 12 000 työpaikkaa, puoli miljoonaa työtöntä.

Toimituksen poiminnat