KaiHaavisto Suoraa puhetta

Työstä me nousemme, yrittämisellä me pärjäämme

Nykyajan trendi tuntuu olevan se, että kaikki purnaa milloin mistäkin asiasta. Koskaan ei ole hyvin – ja mikään ei ole omasta mielestä siten, miten sen haluaisi olevan. Ikään kuin kaikilla pitäisi olla miljoona euroa tilillä rahaa, tekemättä mitään.

On totta, että suomessa on noin 400 000 työtöntä – ja muutamia kymmeniä tuhansia työpaikkoja vapaana. Työ- ja työntekijät eivät kohtaa, eikä kaikille riitä töitä, vaikka olisi miten koulutettu. On ymmärrettävää sekin, että Suomessa on paljon vähäosaisia köyhiä ihmisiä, jotka elävät kädestä – suuhun.

Politiikassa mikään puolue ei ole sen parempi toistaan. Kaikilla on varmaan hyvä tarkoitus auttaa Suomea eteenpäin. Oikeastaan puolueissa ei ole hirveästi eroja toisiinsa nähden. Oli mikä puolue tahansa Hallitusvastuussa, pitää silti tehdä päätöksiä – ja ne päätökset eivät aina ole hyviä kenenkään kantilta.

Vivahde-eroja tulee suhteessa maahanmuuttoon, sosiaaliturvaan tai vaikkapa suhtautumisessa vähemmistöön, ilmastopolitiikkaan etc..

Pääasia on kuitenkin, että Suomi pitää saada nousuun ja se ei onnistu räkimällä kattoon ja purnaamalla jokaisesta päätöksestä joka on huono henkilön omalta kantilta. Kannattaisiko lopettaa se kattoon räkiminen ja oman elämän surkuttelu. Kukaan ei tule töitä tarjoamaan kotiin. Kyllä se on vain niin, että itse pitää kaikkien lähteä liikkeelle tekemään asioita.

Valtion, hallituksen ja päättäjien pitää luoda mahdollisuudet yrittämiselle ja erilaisille innovaatioille. Teollinen toiminta olisi hyvä saada kukoistamaan ja sitä kautta vienti. Kotimaan työmarkkinat saadaan nousuun tekemällä uusia tuotteita – ja kehittämällä uutta teknologiaa. Yrityksille pitää luoda mahdollisuudet kilpailukykyiseen tuotantoon, joka auttaa kotimarkkinoiden luomista ja työllistää ihmisiä. Samalla se auttaa palveluliiketoimintaa, sillä jos ei ole töitä, ei saa palkkaa – ja siten ei ole rahaa kuluttaa ja rahoittaa palvelusektoria.

Oikeastaan pitäisi luoda joku malli, missä työttömiä aktivoidaan, sillä – siellä on suuri potentiaali. Moni velkavankeudessa elävä ei lähde töihin tai yrittämään koska ulos-ottovelka kumoaa ne tulot, jotka hyödyttäisi yhteiskuntaa. Henkilökohtainen konkurssi pitäisi saada laillistettua siten, että henkilö ei joudu ulosottohelvettiin, mutta menettää omaisuutensa. Nollasta pitäisi päästä eteenpäin. Ulosottolakia pitää laajentaa siten, että 1/3 osa sääntö pitää poistaa ja ulosottovelka korottomaksi. Ulosottovelka pitää olla maksukyvyn mukainen. Ei ole mitään mieltä mennä töihin jos ulosoton jälkeen käteen jäävällä osuudella ei pysty maksamaan vuokraa ja elämään normaalisti. Lakimuutoksen jälkeen ainakin ne ulosottovelalliset, joilla on ideoita ja kapasiteettia rakentaa uutta yrittäjyyttä, auttaisivat tässä Suomen työllisyystilanteessa.

Lisäksi jos henkilö työllistää itsensä, pitää veroissa olla nollaraja tiettyyn tuloon asti. Ainakin sen verran mitä saisi sosiaaliturvaa. Ylimenevästä osasta normaali tulovero. Henkilö olisi kuitenkin tienaamassa rahaa – ja se vähentäisi sosiaaliturvamenoja. Miksi se on päättäjillä niin vaikeaa ymmärtää? Maalaisjärkeä näissäkin asioissa kannattaisi käyttää.

Suomesta on hävinnyt muutamassa vuodessa noin 70 000 teollista työpaikkaa. ICT –alan huononeminen on myös vaikeuttanut Suomen taloutta. Jotta kilpailukykymme saataisiin takaisin, pitäisi ehdottomasti helpottaa yrittämisen kustannuksia Suomessa. Työstä me nousemme, yrittämisellä me pärjäämme. Samalla siinä sivussa hoituvat vähäosaistenkin asiat-

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat