KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Ajattelu

Tasa-arvon puolesta tasa-arvoa vastaan

Oletko koskaan miettinyt, josko alkaisit julkirasistiksi? Minä olen. Ei siksi, että oikeasti olisin rasisti tai mitenkään haluaisin edistää rasismiin käytännössä liittyviä tekoja ja ilmiöitä, vaan siksi koska voin vapaasti niin tehdä. Lainsäädäntömme lähtee lähtökohtaisesti siitä, että jokainen enemmistöön kuuluva on potentiaalinen sortaja jolta vähemmistöä täytyy suojella. Ymmärtääkseni rasistiksi alkamista sinänsä ei siis ole kielletty, vaan olettamus siitä, että olen joka tapauksessa rasisti on oikeastaan jo kirjoitettuna sisään oikeusjärjestelmään.

Uskonnot -tieteen vastaiset voimat

Kirkkohan on yhä säilyttävä ja vaarallinen”tutkimuslaitos”. Sen piispat ja papit ovat ”kaiken osaavia tutkijoita” mielettömästä keskiajasta, aina ensimmäiseen suureen maailman sotaan. Piispat sanoivat, mikä oli jumalasta olevaa totuutta, tiedettä ja asiaa. Muuta totuutta tai ajattelua ei sallittu! siihen oli kiduttajat heti valmiina, kuin nytkin tiettyihin "asioihin" virkakoneistossamme.

 

Osmo Kuusi höpsi tekoälystä

En ole kuullut, että joku katsoisi tekoälyn  pystyvän käsitteelliseen ajatteluun. Osmo Kuusi väittää niin, yle tiedeykkönen 12.12.2017: 

OK: ”Koneiden käsitteellinen ajattelu, se että ne pystyy kuvista kehittämään käsitteitä. Se on valtava kehitys.” 

Ajattelun taito

Ajattelun olemus on ilmiönä ja taitona hyvin moninainen, kehittyneellä tasolla jopa harvinainen kyvykkyyden laji. Kehittymisensä katkaisseesta kertoo tarina uutta kirkkoherraa asemapaikalleen hevospelillä kyydinnyt renki, joka ihmetteli hengen miehen kirjakuormaa jotta onpa paljon kirjoja.  Siihen nuori saarnamies kysyi, etteikö edellisellä ollut yhtä paljon. Renki totesi, ettei se tarvinnut yhtäkään kun se oli jo kaiken valmiiksi ajatellut.

Aivot narikkaan

 

Opettelin jo lapsena aivon hallinnan perusteita. Kun pelotti, laitoin kasetilta iltakertomuksen soimaan, josta sekoitin aivoihini uuden mukavan sävelen. Tai jos joku kappale ei tuntunut sopivalta päässä, lauloin itselleni turvallista hengellistä laulua, jolla sotkin aivoni taas itselleni turvalliselle alueelle.

Kerään informaatiota aivoihini ja jotkut tiedot tai viestit saattavat pelottaa minua, jos ne eivät sovi aikaisempaan informaatio kokonaisuuteen tai ovat epäselviä.  

Rationaalinen ajattelu prosessi

Ihmisen mielen ajattelu prosessi on näkymätöntä toimintaa, sitä ei heti sivusta huomaa meneekö ajatukset ylös, alas, eteenpäin vain taaksepäin, ajattelun suunnan seuraukset, itse/muut kyllä kuulevat ja huomaavat jälkikäteen. Onko mielen ajatuksien prosessi ollut loogisesti järkevää prosessia.  

Ihmisen mielen aivoja ei pidä aliarvioida suhteessa muihin elimiin, aivot ovat ihmisissä kaikista arvokas ja merkittävin elin.

 

Yhteyskunnan ihmisten kyky ajatella.

Puhun – siis kirjoitan

Ajan autoa, kun kriittinen työsähköposti pomppaa puhelimeen ja rautainen konttoristi lukee sen ääneen. Painan puhelimen painiketta pitkään. Käsken konttoristia: Kirjoita sähköposti Minnalle. Hän kysyy, kenelle Minnalle. Vastaan ja sanelen viestini. Sinne meni. Seuraavana päivänä huomaan autoa ajaessani myöhästyväni 10 minuuttia tapaamisesta. Herätän taas rautaisen konttoristini, käsken lähettämään tekstiviestin Tuomolle. Kysyy, mitä haluan sanoa vastaanottajalle.

Ajattelutaitojen opettaminen peruskoulussa

Päätin luoda toisenkin radikaalin utopistisen skenaarion, ja lähettää sen Ratkaisu 100 ehdotukseksi.

 

https://app.viima.com/ratkaisu100/?categories=528&activeItem=3821

 

Mietin pitkään että olisiko edellinen tekstini sittenkin ollut taloudellisesti tehokkaampi tulevaisuus. Kerro minulle jos mielestäsi tein väärän valinnan jättämällä tämän utopian sivuun:

http://lauriblomberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215334-vilpiton-ehdotuksen...

 

Ajattelutaitojen opettaminen peruskoulussa.

Oli itsenäisyyspäivä 2015.

" Suvakki ja Rajakki kävelivät torilla - kyselivät toisiltaan kumpi tänään tuomitaan? "

Apologia: "Niin sinkoilee miehen aatos..." - vai sinkoileeko enää?

Kansantaloustieteen professori Jouko Paakkanen lainasi mielellään kirjallisuutta, mm. Aleksis Kiveä, luennoillaan.

En olisi uskonut, että US liittyy siihen YLE:n ja HS:n perustamaan surulliseen seuraan, joka ei jaksa sulattaa ideaa "niin sinkoilee miehen aatos", vaan loppujen lopuksi päätyy siihen, että "taitaa sen tielle verkkojans' heittää".

Aleksis Kivi saattaisi olla pohjattoman pettynyt ja voisi jopa hävetä tällaista?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä