KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkoholiongelmat

Junckerille on annettava potkut

Meistä suomalaisista sanotaan usein, että hyssyttelemme ja vaikenemme alkoholiongelmista leimallisesti. En voi omien kokemusteni perusteella täysin allekirjoittaa väitettä. Ainakin niissä työyhteisöissä joissa olen toiminut, on ollut käytössä ns. varhaisen puuttumisen malli ja päihdeohjelma, joiden avulla alkoholiongelmien kanssa kamppaileville on pyritty tarjoamaan tukea.

Vastikkeeton raha johtaa tuhoon

Sen suu napsaa, jonka jalka kapsaa

Näin sanottiin jo kotona ja kymmenvuotiaan oli mentävä töihin. Siitä oppi perusasiat että raha tulee työstä. Vielä 1962 ei ollut eläkejärjestelmiä eikä eläkettä kertynyt alaikäiselle senkään jälkeen.
Meillä puhutaan 300.000 henkilön olevan vailla töitä. Luku on täyttä fuulaa. Siitä kun vähennetään tosiasialliset juopot, työkyvyttömät ja huijarit päästäneen 100.000 henkilöön.

Sunnuntai oli viikon paras päivä

Alkoholismi on Suomessa vakava kansanterveydellinen sairaus. Sillä on vakavia seurauksia ihmiseen itseensä ja hänen lähipiiriinsä. Vuonna 2013 alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen kuoli 1900 ihmistä.

Viinit ja vahvat oluet ruokakauppoihin

Suomalaiseen alkoholipolitiikkaan on tehtävä täyskäännös. Holhoamalla ja kieltolaki takaisin käyttöön ottamalla me emme ratkaise päihteistä syntyviä ongelmia.

Viinit ja vahvat oluet tulee vapauttaa myyntiin päivittäistavarakauppoihin, näin purkisimme Alkon monopolia. Pienpanimoille tulisi sallia tuotteiden suoramyynti. Myös ravintoloiden aukioloaikoja tulee vapauttaa. On parempi, että ihmiset juovat valvotussa ympäristössä. Tämä loisi myös lisää työpaikkoja.

Moniammatilliset verkostot osaksi viranomaistoimintaa

Sisäministeriön koordinoimassa sisäisen turvallisuuden ohjelmassa on päätetty ottaa koko maan laajuisesti käyttöön neljä pilottivaiheen läpikäynyttä  moniammatillista toimintamallia.

Toimintamalleilla puututaan varhaisessa vaiheessa arjen keskeisiin ongelmiin sekä kehitetään olemassa olevaa toimintaa yhden luukun ja paremman saavutettavuuden idealla. Toimintamallit ovat käytännössä osoittautuneet tehokkaiksi ja taloudellisiksi.

Toimintamallit ovat:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä