KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Asuntolaina

Varakkaiden asunnonhankinnan tukeminen

Valtio tukee varakkaiden henkilöiden asunnonhankintaa ainakin toistaiseksi enemmän kuin pienituloisten henkilöiden asunnonhankintaa. Tukea voidaan perustella ainakin sillä, että tuen avulla varakkaiden on mahdollista kartuttaa omaisuuttaan.

Suomen Pankki huolestuu, entä sitten?

Suomen Pankki: Nyt menee hyvin, mutta rahoitusjärjestelmä on aiempaa haavoittuvampi (Yle 10.5.2017)

Miksi SP haluaa lannistaa, vastahan tässä on vuodesta 2008 nitkuteltu ja ensimmäiset valonsäteet alkavat vasta lämmittää risukasan pintaa?

Nuorten maksuhäiriöiden vaikutukset kohtuuttomia

Jätin torstaina asianomaiselle ministerille kirjallisen kysymyksen koskien nuorten taloustilannetta. Mielestäni aktiiviseen katumukseen pitäisi kehittää järjestelmä, joka rohkaisisi nuoria korjaamaan tilannettaan. Nyt muutamalla merkinnällä henkilö joutuu käytännössä yhteiskuntakelvottomaksi jopa neljän vuoden ajaksi. Alla ministerille osoittamani kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan.

Suomalaisten velanotossa vauhtisokeutta

Suomalaiset velkaantuvat jälleen vauhdilla. Asuntolainojen lainamarginaalit ovat painuneet ja ovat nyt yhden prosentin tuntumassa ja lainoja myös otetaan. Myös kulutusluottojen lainamarginaalit ovat painuneet. Suomen pankin tilastojen mukaan ne ovat nyt 3,1%. Kesäisin autolainoja saa lähes ilmaiseksi.

Rahoitanko rikollisjärjestöä?

Onko velkasuhde rikollisjärjestöön rikollista? Jos hoitaa velkaansa, eikö kyse ole rikollisjärjestön rahoittamisesta? Miten rikollisjärjestön vaikutuspiiristä hankkiudutaan eroon laillisesti? Kyse on siis Nordeasta...

Hiekkaa Nordean lattioilla?

Nordean väki kunnostautui viime viikolla puhumalla läpiä päähänsä. Ensin pääekonomisti Aki Kangasharju kritisoi SDP:n esittämiä veronkorotuksia sanomalla, että Suomen kokonaisveroprosentti on jo toiseksi korkein maailmassa heti Pohjois-Korean jälkeen. Totuus on kuitenkin, ettei Pohjois-Koreassa peritä veroja juuri lainkaan.

 

Kiinteistövero kirpaisee vähävaraista

Yleensä en valita veroista, koska yhteiskunnan toimimisen kannalta ne ovat välttämättömiä. Jotkut verot vain kohdentuvat kansalaisiin oikeudenmukaisesti, toiset eivät. Kiinteistövero on yksi viimemainituista.

Tavallisten suomalaisten suurin omaisuus on useinkin oma asunto. Sen eteen on tehty usein lujasti töitä, maksettu vuosikymmenet asuntolainaa, korjattu ja saneerattu, jotta koko perheellä olisi turvallinen ja oma paikka asua.

Toimisiko Ruotsin asuntolainamalli myös suomessa?

Ruotsissa voi tunnetusti ottaa asuntolainaa jopa yli 100 vuoden maksuajalla. Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä, että lainaa ei lyhennetä lainkaan vaan lainasta maksetaan ainoastaan korot. Tämä Ruotsissa yleinen käytäntö on  nostanut asuntojen hintoja ja luonot ruotsiin ehkä jopa pienen asuntokuplan. Toisaalta taas kotitalouksille on jäänyt enemmän rahaa ylitse muuhun kulutukseen, kun asuntolainaa ei olla lyhennetty.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä