KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Epävarmuus

Mahtikäsky, ennakkoasenteet ja mustankipeys yhtäkuin epävakaa yhteiskunta

Kuvittele maailma, jossa säännöt ja lainalaisuudet muuttuvat joka ikinen henkäys: Kuinka vaikeaa olisi säilyttää tasapaino muuttumattomana ympäristötekijöistä? Eikö olisi vain luontaista odottaa yhden osasen – ihmisen, - muuttuvan ympäristön mukana?

Ihminen osoittaessaan vihaa ja raivoa, pyrkii asettamaan tasapainoon muuttujia, joista ei ole aavistusta tai ennakkotietoa. Kun ihminen siis luontaisena olentona kohtaa jotain sellaista, jossa ympäristömuuttujat ovat hyvin epävakaassa, hakeutuvassa tilassa, on seurauksena epävarmuutta ja sen tuomaa raivoisaa tuskaa.

Nuoret ansaitsevat oikeudenmukaisemman työelämän

Vasemmistonuoret avasi tällä viikolla Ilmianna pomosi- kampanjan jonka tarkoituksena on nostaa niitä vaikeuksia, joita nuoret työelämässä kohtaavat.  Kampanja pyrkii herättämään keskustelua erityisesti nuorten kesätöissä kokemista ongelmista ja tarjoamaan ratkaisuja epäkohtien korjaamiseksi. Nuoret kohtaavat työelämässä liian paljon epävarmuutta ja hyväksikäyttöä.

Keskinäisriippuvuudesta, arvaamattomuudesta ja turvallisuudesta

Kaksi puheenvuoroa - ja yksi arvio:

​Presidentti Tarja Halonen /HS, 16.6.2018:

"Suurin turvallisuusuhka Suomen kannalta on yleinen odottamattomuus, sillä kansainvälinen monenkeskinen järjestelmä on hyvin herkkä häirinnälle. Silloin voi tapahtua monia asioita, joita emme osaa ennakoida.

Wall Street Journal kysyy: onko ilmastotiede lainkaan tiedettä

Wall Street Journal kysyy, että kuinka journalismi on voinut olla niin väärässä, eikä ole kyennyt esittämään olennaisia kysymyksiä ilmastonmuutosta koskien. Onko menty valtavirran mukana, eikä ole pureuduttu kysymyksiin koskien ilmastotieteen epävarmuuksista, vaan on 1980 lähtien kerrottu valheita ja harhautettu ihmisiä CO2:n ilmastoherkkyyttä koskien?

Epävarmana Euroopassa

Ranskan kansallispäivän juuri päättyessä terroristi iskee Nizzan rantabulevardilla, minkä seurauksena on lähes 100 kuollutta, joista useat lapsia. Näitä iskuja ei voi ymmärtää.

Jalkapallon EM-kisojen onnistuneen läpiviennin jälkeen orasti jo toivo siitä, että terrorin suhteen Euroopassa voitaisiin pikkuhiljaa siirtyä normaaliin päiväjärjestykseen.

Tämä toive sortui juuri viime yönä. Valot ovat sammuneet jälleen Euroopassa.

Brexitin aiheuttama talouden epävarmuus

Tälläkin palstalla on spekukoitu ja keskusteltu Brexitin vaikutuksista Euroopan talouteen sekä pörssi- ja valuuttakursseihin.

Heti äänestystuloksen selvittyä Euroopan pörssit reagoivat voimakkaasti äänestystulokseen. Kurssit laskivat rajusti, mutta ensireaktiosta toivuttuaan ne palasivat muutaman päivän aikana lähes ennen äänestystä vallinneelle tasolle. Sitten alkoi taas usean päivän kestänyt kurssien lasku, joka jatkuu edelleen.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/

Lopulta olen väärässä

Maailma tuottaa kokoajan tapahtumia, jotka muistuttavat toisiaan, mutta eivät ole toistensa kaltaisia. Kiireessä ja kapasiteettimme puutteessa harhaudumme uskomaan, että yhdistävät tekijät takaavat yhdistävät ratkaisut. Tämä tuottaa historiasta väärin oppimisen lisäksi puhetta kuten "tiedän mistä on kyse", "olen nähnyt tämän aikaisemminkin" tai "kuten jo viime vuonna sanoin".

 

Ihan sama mitä siellä tunnelimme päässä näkyy

Tämä siksi, että emme ikinä pääse luomamme tunnelimme päähän. Tunnelimme on fiktio, jonka olemme itse itsellemme rakentaneet, jotta voisimme luoda hallinnan tunnetta omaan elämäämme. Miksi näin?

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä