KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Henkisyys

Hallitsemattomuuden hallitsija?

Rajattomuutta he pelkäävät ja siksi sen kieltävät.. Sinut on saatettu pelkäämään ja siksi et näe vaihtoehtoa. Elämä, jonka synty syttyi sattumalta, on heidän käsissä, jotka jatkoivat perintöä ymmärtämättä alkua. Heidän vuoksi elämä on täynnä taistelua, koska heidän käytösoppinsa ei salli vapaata kasvua. Ja he pelkäävät sitä, mikä on hallitsematonta kasvua, koska heidän elämänsä oli täynnä rajoituksia. Kuinka nyt voisin sallia sitä, mikä on hallitsematonta, kun itse olin täynnä käskyjä sekä kieltoa?

Tarvitaanko uskontoja ja mihin, hyvään vai pahaan ?

Monien kuulee sanovan, että maailma olisi paljon parempi paikka ilman uskontoja, koska uskontojen nimissä on tehty niin paljon pahaa ja uskontoja on käytetty ja käytetään henkilökohtaisen ja poliittisen vallan ja ahneuden välineenä. Ihmisellä on kuitenkin luonollinen tarve ymmärtää oman olemassaolonsa ja kaiken ympärillään olevan merkitystä. Ajatus siitä että tänne syntyisi sattumalta tuntuu lohduttomalta. Syntyä, elää ja kuolla ja kaikki olisi siinä. Joku kuolee jo ennen syntymäänsä ja toinen elää pitkän ja hyvän elämän ja jonkun elämä on pelkkää kärsimystä.

Kuoleeko kirjallisuus? - kommentti Tommi Melenderille

Niinhän se on: ihminen ei voi olla tekemättä mitään eli jotain on aina oltava tekemässä. Siinä mielessä kirjallisuus kilpailee ihmisen mielihyväpreferensseistä. Teemme sitä, mitä tietoisesti tai alitajuisesti haluamme, kaipaamme tai tarvitsemme.

Suurin viisaus - ja kuka sen lausui?

MIKÄ on se suurin viisaus, jonka olet koskaan kuullut lausuttavan, ja kuka  tämän viisauden on lausunut?

Poimin alle muutamia esimerkkejä, ja jos sinulla on oma ajatus tai viisaus, kerro.  Se voi olla tietysti lainattu,  äidin tai isän antama  elämänohje, tai mikä vain ja mistä vain hihaan tarttunut.  Ja ohitetaan nyt Jeesuksen vuorisaarna ja Mooseksen kymmenen käskyä, sillä tuskin on ketään joka voisi sanoa  eläneensä niiden  mukaan, täysin.    

Tieteen ja uskon yhteensovitus

Jani Kaaro pohti tämänpäiväisessä kolumnissaan, menetämmekö jotain henkisellä puolella hylätessämme jumaluskon. "Onko paino hartioillani siis kaipausta pois yksinäisyydestä, johon jumalten kuolema meidät jätti?", hän kysyy kolumnin loppupuolella.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä