KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Innovaatiot

Jos kaiken voisi ratkaista rahalla.....

Määrärahat ja investoinnit on mielenkiintoinen kokonaisuus. Kaivataan investointeja, mutta ratkaiseeko investointien määrä lopulta menestystä. Määrään tuijottaminen voi päin vastoin luoda hyvän kasvualustan virheinvestoinneille ja sitä kautta heikentää kilpailukykyä. Määrärahoissa on sama ongelma. Jos rahoitetaan tehottomuutta se johtaa vääjäämättä tehottomuuden lisääntymiseen ja sitä kautta kilpailukyvyn heikentymiseen. Helppo raha nakertaa salakavalasti valppautta.

Hautamäki höpsi innovaatiopolitiikasta

Innovaatiot eivät synny byrokraattien ja poliitikkojen keskitys päätöksillä top down näin: 

Innovaatiotutkimuksen emeritusprofessori Antti Hautamäki Jyväskylän yliopistosta 

IDEASK: Innovaatiotalous

Oma toimintani keksijänä ja pienyritysten neuvontatehtävissä on tuottanut paljon reaalikokemusta ideaprosessien luonteesta ja kustannusrakenteesta.

Tämän perusteella on surulla todettava, että Suomi on tietyllä tavalla innovaatioepäystävällinen valtio. Käytännössä menetämme vienti- ja matkailutuloja tilanteessa, jossa mahdollisuudet ovat paremmat kuin koskaan aikaisemmin maailmanhistoriassa. 

Meiltä puuttuu kolme tärkeää asiaa,

Tutkimuksen aikajänteet

Kuva kertoo, että tutkimuksen lamauttamisen vaikutuksia ei korjata hetkessä. Korjaaminen voi kestää pari vuosikymmentä. T&K vaatii 5-10 vuotta mahdolliseksi innovaatioksi yltääkseen. Eikä pelkkä raha auta nopeasti, jos osaaminen on taantunut. 

Kasvuyritysten nousu hidastuu, jos byrokraatit pääsevät mellastamaan rahoillaan. BF (entinen Tekes) rahoittaa sutkeja luottokonsulttejaan:

EU-puheenjohtajakausi on mahdollisuus Suomelle

Puheenjohtajakausi pyörähti käyntiin heti heinäkuun ensimmäisten päivien aikana melko vaatimattomasti osallistaen suomalaisia kansajuhlalla juhlallisten gaalojen sijaan. Suomi suhtautuu kauteensa asiallisesti ja pragmaattisen määrätietoisesti.  Kausi ei ole helppo millään tavalla, koska ajankohtaan liittyy monia erityspiirteitä, kuten uuden parlamentin järjestäytymistä, nimityksiä, Brexittiä sekä uuden komission viisivuotiskauden aloitus.

Maksullinen pysäköinti - jäänne ajalta, jota ei enää ole

Yhteisten resurssien oikeudenmukainen jakaminen on aina ollut hankalaa. Garrett Hardin pohti asiaa kuuluisassa esseessään "Tragedy of the Commons." Yhteismaan ongelmana tunnettu pulma seuraa siitä, että ilmaiset resurssit tulevat käytetyksi nopeimmin ne käyttöön ottavan tahon toimesta, mutta kustannukset resurssien ylläpidosta jakautuvatkin sitten kaikille.  Yksittäisen käyttäjän kannattaa siis käyttää ilmaista resurssia niin paljon kuin vain on mahdollista, oli se järkevää tai ei, koska muut joka tapauksessa maksavat viulut.

Malmin lentokenttä ei ole vain Helsingin asia

Ilmailuala on yksi harvoja kasvavia aloja, jotka vaikuttavat merkittävästi koko Euroopan Unionin kilpailukykyyn ja houkuttelevuuteen markkina-alueena. EU:n ilmailustrategian yhtenä tavoitteena on poistaa ilmailun luonnollisen kasvun esteitä niin suurien kansainvälisten lentoasemien, kuin pienempien paikallistenkin osalta. Suomi onkin ilmailun kannalta varsin kehityskelpoinen maa. Meidän ilmailulainsäädäntömme on pitkälti mahdollistava ja meillä on runsaasti ilmatilaa, missä toimia.

Innovaatioita ja "innovaatioita"

Tämä kirjoitus on keskustelunavaus ja sisältää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia: 

KANSALAISPALKKA

Kansalaispalkka on mielenkiintoinen kokonaisuus jos sitä tarkastelee laadunhallinnan näkökulmasta. Laatuasioissa, joissa olen jonkin sortin erityisasiantuntija, on rajapinnoilla aivan erityinen merkitys. Rajapinnoissa sijaitsevat ne solmukohdat, joihin kasaantuu ongelmia ja kustannuksia eniten.

Laadunhallinnan suunnasta valtiolla näyttäisi olevan näitä rajapintoja hurja määrä verrattuna muihin toimintaympäristöihin. Enemmän kuin voisin kuvitella olevan hyväksyttävissä minkään kaupallisen organisaation puitteissa. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä