KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Julkinen keskustelu ja rasismi

Husu ja Päivi Lipponen

Mielestäni ansiokkaasti toteutetusta sarjasta "Arman ja Suomen rikosmysteerit" näytettiin eilen jakso, joka käsitteli Tampereella vuonna 2010 tapahtunutta ulkomaalaistaustaisten omistaman pizzerian tuhopolttoa. Tämä kääntyi murhapoltoksi. Ohjelmassa ei käsitelty lainkaan mediakohua asian ympärillä. Se oli melkoinen.

Tuskin oli palo saatu sammutettua kun julkidemari Päivi Lipponen kiiruhti tietämään, että palo oli rasististen kantasuomalaisten tekemä. Samalla hän leimasi kaikki suomalaiset rasisteiksi.

Avoin kirje tovereille Husu ja Rinne

Hyvä toverit Antti ja parahin toveri Husu!

Pahoittelen tällaista epämuodollista tapaa lähestyä Teitä mutta ehkä se sopii kuitenkin, koska asia on tärkeä.

Poliisi päätti sitten olla syyttämättä sinua toveri Husu väitteestäsi, että kaikki perussuomalaiset ja heitä äänestäneet ovat rasisteja.

Koska perussuomalainen puolue on hallituskelpoinen?

 

Sitten kun he eivät osallistu enää natsien kesäleireihin tai marsseihin


Sitten kun he lakkaavat puhumasta turvapaikanhakijoista vieraslajina


Sitten kun he hyväksyvät, että ihmisoikeudet ovat kaikille kuuluvia


Sitten kun he eivät pidä tuomioita meriittinä


Sitten kun he lopettavat vihapuheen


Sitten kun he ymmärtävät mitä vihapuhe on


Sitten kun he ymmärtävät, mitä tarkoitetaan sananvapaudella


Sitten kun he hyväksyvät suomalaiseksi myös muut kuin syntyperäiset suomalaiset

Myrskyvaroituksia maailmalta

Ilmapiiri maailmalla on alkanut kehittyä äkkiä huolestuttavaan suuntaan.

Putinin Venäjällä ei enää edes teeskennellä demokratiaa, vaan kaikki nykyvaltaan kriittisesti suhtautuvat ehdokkaat on suljettu tylysti ehdokaslistojen ulkopuolelle. Mellakkapoliisit ovat kohdelleet protestoivia kansalaisia hyvin väkivaltaisesti ja valtakoneisto on todennäköisesti turvautunut jälleen myrkkyaseen käyttöön. Tällä kertaa uhriksi valittiin kansalaisia protesteihin kehottanut Aleksei Navalnyi.

Erilaisia kamuja

Itselläni ystäviä, kamuja ja tuttavia on monenmoisia. Kaikki rakkaita. Ystävyys ei katso uskontoa, uskonnottomuutta, ihoväriä, sukupuolta, ikää, seksuaalista suuntautumista tai poliittisia mielipiteitä. Jokaisen kanssa on oma ainutlaatuinen suhde, jota vaalin parhaan taitoni mukaan. Jussi Kuosmanen avaa asiaa oikein hienosti: "Eräs ystäväni, tanssinopettaja hänkin, on omasta mielestään maailman suvaitsevaisin ihminen. Ikään kuin tanssiva Husu Hussein. Kyynisten blogitekstieni vuoksi hän pitää minua epäilyttävänä. Jopa rasistina.

Sananen suomalaisuuden määritelmästä

Olisinko minä somalialainen, jos muutan Somaliaan ja täyttäisin kansalaisuuden määritelmät heidän kulttuurin mukaisesti? En, olisin korkeintaan Somaliassa asuva suomalainen. Onko Suomessa asuva somali suomalainen, jos hän täyttää kansalaisuuden määritelmät? Ei, hän on korkeintaan Suomessa asuva somali. Tämä keskustelu voitaisiin välttää, jos raja- ja palautuspolitiikka toimisi Euroopassa.

Tasa-arvon puolesta tasa-arvoa vastaan

Oletko koskaan miettinyt, josko alkaisit julkirasistiksi? Minä olen. Ei siksi, että oikeasti olisin rasisti tai mitenkään haluaisin edistää rasismiin käytännössä liittyviä tekoja ja ilmiöitä, vaan siksi koska voin vapaasti niin tehdä. Lainsäädäntömme lähtee lähtökohtaisesti siitä, että jokainen enemmistöön kuuluva on potentiaalinen sortaja jolta vähemmistöä täytyy suojella. Ymmärtääkseni rasistiksi alkamista sinänsä ei siis ole kielletty, vaan olettamus siitä, että olen joka tapauksessa rasisti on oikeastaan jo kirjoitettuna sisään oikeusjärjestelmään.

ISIS-naisten hakeminen Suomeen voitaisiin tulkita röyhkeäksi ja rasistiseksi

Päätellen somessa ja julkisuudessa näkyvästä viestinnästä joillakin suomalaisilla on jostain kumman syystä sellainen käsitys, että Suomi voi hakea omansa pois al-Holin leiriltä tuosta vaan. Näin ei ole. Millään Suomen viranomaisorganisaatiolla ei ole minkäänlaista toimivaltaa tuossa Syyrian koilliskolkassa, jossa al-Hol sijaitsee. Suomalaisilla viranomaisilla on toimivaltaa vain Suomen lainkäyttövallan alueella, joka loppuu siihen, missä maarajamme ja aluevesirajamme ovat. Poikkeuksena tästä tietysti diplomaattiset edustustomme.

Rautaa rajalle, rasismi, suvaitsevaisuus...

Blogeissa on paljon erilaisia ja kovinkin kärjekkäitä näkemyksiä rasismista ja maahanmuutosta.

Minä mietin, että mitenköhän hyvin nämä kirjoitusten mielipiteet korreloivat sitä, mitä kansalaiset pääsääntöisesti ajattelevat ja haluavat..?

Oman käsitykseni mukaan pääosa kansastamme ei ole millään lailla rasisteja ja nk. natsejakin (äärikansallismielisiä) on pieni joukko, ehkä samaa kaliberia kuin vasemmisto-anarkisteja.

Me rasismisyytöksillä alistetut

Kun vuonna 2019 seuraa suomalaista maahanmuuttokenttää, havaitsee yllätyksekseen sen, että yhä edelleen, noin 30 vuotta siitä, kun suurempi nykyajan maahanmuutto Suomeen alkoi, moni maahanmuuttajia työssään kohtaava on pelon alistama.

Tämä pelko on rasismin pelko, tai tarkemmin sanottuna se, että tämä maahanmuuttajia työssään kohtaava ihminen, usein julkisen sektorin viran- tai toimenhaltija, pelkää joutuvansa rasismisyytösten kohteeksi, mikäli hän työssään toimii niin kuin määräykset edellyttävät.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä