KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kallis ruoka

Onko ruoka meille kallista, tai edes arvokasta?

 

Tämän blogitekstin aiheena on ruoka, ”tuo afrikkalaislasten harvinainen herkku”, kuten Noin viikon uutiset sitä aikoinaan kuvaili.  Aiheeni ei kuitenkaan ole tällä viikolla tapetilla olleet kukkakaalipirtelö tai kasvisruokapäivät, vaan ruoka ylipäätään.

Miksi kauppa myy epäreiluja munia ja pahoinvointipossua? osa3.

Saappaat jalkaan ja navettaan. Sen me viljelijät teemme joka aamu. Tai sikalaan, kanalaan, lampolaan, kasvihuoneeseen, pellolle…

Me menemme, koska olemme niin valinneet ja menemättä ei voi olla. Ei voi olla, koska lehmä lypsää oli se kannattavaa tai ei. Samoin kana munii. Ja vaikkeivät lypsäisi ja munisikaan, nälkä niillä silti on joka aamu, eikä niitä voi lomauttaakaan. Eikä niiden hoitaja lakkoilla.

 

Ruokakauppa on voimiensa tunnossa, muu ketju heikompi kuin koskaan.

"On absurdi väite, että kaupan pitäisi maksaa tuottajalle isompi osuus ruuan hinnasta. Olen toiminut 20 vuotta kaupan yrityksissä, eikä vastaani ole tullut yhtään tuottajaa tai tilinumeroa, jolle olisi voinut maksaa vähän enemmän"

Seitsemän kuolemansyntiä työelämässä - ylensyönti

Ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo

Ylensyönti minun käsittelemänäni on aihe, josta joku saattaa ajatella, että mitä tuollainen kukkakeppi siitä tietää? No enpä juuri mitään. Olen tällä blogi-sarjallani ärsyttänyt lukuisia ihmisiä ja varmaan joku odottaa, että alkaisin suomia tanakampia tovereitani heidän ruokailutottumuksistaan. En ala. Tällä kertaa keskityn vain omaan selkärangattomuuteeni.

 

Vihreiden perustulolaskelma ei riitä

Kirjoitin viime vaaleissa blogikirjoituksen, jossa esitin, että opiskelijaruoka olisi saatava ilmaiseksi tai ainakin opiskelijalle olisi turvattava halpa ja monipuolinen ruoka. Tärkeitä syitä tuolloin oli opiskelijan surkea taloudellinen asema yhteiskunnassa. Nyt opiskelijoiden opiskelurauhan leikkaamista halutaan viedä entistä pidemmälle - ja trendi on jatkuva.

Syömällä hyvinvointia köyhille - auttamisen dilemma!

En ole ruotsalaisen ruuan ystävä enempää kuin suomalaisenkaan. Molemmat maistuvat, kun on nälkä.

Ruokakutsuille useimmiten nälkä on keinotekoinen syy. Nälkää ei ole ja nälällä saatetaan muistaa huonompiosaisia. Syömällä hyvin, autamme. Eller, hur?

Kauniisti katetut pöydät, runsas tarjonta eri tavoin toteutettuina kaloina, lihoina, meren antimina. Pöytiin kutsuttuina, arvovieraat, raharikkaat, elämässä pärjänneet. Hyvä, että muistetaan. Vai, onko sittenkään.

Kauppa se on mikä köyhdyttää

Paljon on puhuttu siitä että Suomalaisilta loppuu ostovoima, onkohan kukaan laskenut miten paljon S-ryhmän ja K-kaupan lähes täydellinen monopoli hinnoittelussa ja sen seurauksena aivan käsittämätön kilpavarustelu markettien koossa on syönyt tavallisen duunarin lompakkoa?
 

“Hyvän ruoan” hinta alas

Lily-blogimaailmassa on noussut myrsky siitä, saako jokainen syödä, mitä haluaa. Ravintosuositusasioita on pohdittu täällä Uuden Suomen blogeissakin.

 

Kuluttajalle asetetaan jatkuvasti paineita omista valinnoistaan. Pitäisi syödä:

Duapolin palautuspullohuijaus

Kun bonususkollinen ja ruuan ylikorkean hinnan takuumies, Sami Suomalainen ostaa virvoitusjuomaa niin hän maksaa juomastaan täyden hinnan ja saa täyden bonuksen. Tämä siis, mikäli Sami muistaa ostaa juomansa rakkaasta lähiprismasta tai citymarketistaan. Tai näiden supermarkettien kalliimmista pikkuveliliikkeistä joihin hakeudutaan keskittämisen ilosta kuin kärpänen hunajakakkuun.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä