KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kiellot

Kiellämmekö myös lemmikit?

Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä on ylittänyt 50 000 allekirjoituksen rajan nopeassa ajassa. Tämä ei sinänsä taida olla yllätys, sillä Lääkäriliitto, Suomen Kissaliitto, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ja monet muut verorahoista hyötyvät järjestöt ovat laittaneet painonsa aloitteen taakse. Ilotulitteiden käyttöön liittyy joitakin ongelmia, mutta niiden kieltäminen ylimitoitettu keino näihin ongelmiin puuttumiseksi. Ilotulitteiden käytön rajaaminen vain tietyille alueille on jo arkea monessa kunnassa ja turvallisuusasioissa on edetty jättimäisin loikin.

Kieltovapaata uutta vuotta

Mielestäni Suomessa kielletään ja rajoitetaan kansalaisten toimintaa lähtökohtaisesti aivan liikaa. Kieltojen tulisi joko olla perusteltavissa kansantaloudellisesti tai niillä tulisi pyrkiä estämään merkittävää haittaa kansanterveydelle tai ympäristölle. Se, että joku ei pidä toisen toiminnasta, ei ole peruste kieltää mitään.

SIKANAUTAVIRHE JA ALKOHOLIPOLITIIKKA

Eduskunnassa keskustellaan uudesta alkoholilaista ja alkoholiveron korotuksista. Perustelut nojaavat ns. kokonaiskulutusteoriaan. Teoria väittää että alkoholin kokonaiskulutus määrää paljonko ihmiset juovat. Asia on päinvastoin: ensin kaikki kuluttajat juovat osansa ja kokonaiskulutus on niiden määrien summa. Teoria ei kestä kriittistä tarkastelua.

Pingistä ravintolan terassilla?

Helsingistä Tarttoon on 300km ja Kajaaniin 600km, mutta elo on aivan toinen. 

Tämä blogini kertoo siitä, kun elämää on kerran saanut maistaa, niin siitä ei halua luopua. Blogi on tarkoituksella piikittelevä. Kainuu on tässä esimerkkinä, koska olen sieltä kotoisin.

Vietin tänään 23.8.2015, iltaa tarttolaisten ystävieni kanssa Eestissä ja tarkkailin elämää Tartossa ja vertailin sitä, Kainuun pääkaupungissa, Kajaanissa käyntiini kesäkuussa.

Devalvoidaan valtio

Kun nyt jo ehdotetaan kieltolakia tupakoinnille julkisten menojen vähentämiseksi, niin pahasti näyttää siltä, että kohta saa lakikirjasta lukea elämänsä agendan. Niin on miltä näyttää, eikös se ole politiikan kirjoittamaton sääntö.

Minä ehdotan vastakkaista toimenpidettä. Devalvoidaan valtio. Lasketaan sen arvo nollaan ja sitten kellutetaan eli katsotaan uudelleen, mitä oikeasti tarvitaan, aloitetaan alusta. Perustuslaki jne. 

Ihan yhtä hyvä ehdotus kuin pikkumaisuuksiin menevät kiellot, eiks yeah.

Prostituutio on jo laillista!

SONK eli sosiaalidemokraattiset nuoret, ehdottivat eilen prostituution laillistamista. Erilaisia ehdotuksia on tullut ennenkin, mutta jostain syystä tällä kertaa asiasta syntyi myös keskustelua.

Ihan ensimmäisenä todettakoon, että prostituutio on jo laillista suomessa. Varmaankin SONK halusi siten vain puuttua seksityöntekijöiden huonoon asemaan työmarkkinoilla. Hyvä niin.

Häshtäg pillimehu ja suomalaisuus

Pillimehua ei saa viedä Porin Jazzille. Kyseessä lienee ehkä päivän joutavin uutinen, mutta mielenkiintoisin puheenaihe. Suomalainen nimittäin rakastaa harvaa asiaa enemmän kuin kieltoa.

Hyvä kielto toimii kaikille. Jos jokin asia harmittaa, voi purkaa tunteensa kieltämällä sen. Ja loput voivat purkaa tunteensa harmistumalla kiellosta. Kaikki voittavat.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä