KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kotiväkivalta

Pelon pitkät perinteet ja veriset valtakunnat

Pelolla hallitsemisella ihmisyhteisöissä on pitkät perinteet ja siksi kauhun tasapaino on pitkittynyt vuosituhansien aikana keinoksi pitää yllä näennäistä järjestystä, mutta samalla aiheutetaan valtataisteluita, väkivaltaa ja mielenterveysongelmia. Olemassa olevat valta - ja voimarakenteet oikeusjärjestelmän ohella pitävät huolta siitä, että ihmisen luontainen sisäinen järjestys ei koskaan saavuta itseohjautuvuuden tilaa, vaan on aina riippuvainen ulkoisista säädöksistä sekä lainalaisuuksista.

"Tasa-arvon jarru" -palkinto myönnettiin tasa-arvovaltuutetulle

Tasa-arvovaltuutetut toitottavat peräjälkeen, että kaksi pahinta tasa-arvo-ongelmaa ovat palkkaero ja miesten väkivalta naisia kohtaan. Ehkäpä tästäkin syystä Miesten tasa-arvo ry jakoi historiansa ensimmäisen "tasa-arvon jarru" -palkintonsa nykyiselle tasa-arvovaltuutetulle Jukka Maarianvaaralle.

Asiaan liittyen Sukupuolten tasa-arvon tutkimusseura ry on päivittänyt verkkosivunsa. Nyt siellä on avattu FAQ-osio eli usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastaukset niihin. Sieltä löytyy vastaus siihen, onko Suomessa palkkaeroa ja ovatko miehet kotiväkivaltaisempia kuin naiset.

Kunniamurhia ja rinnakkaistodellisuutta

Nasima Razmyar otti tänään Iltasanomien haastattelussa kantaa maahanmuuttajanaisten tilanteesta Helsingissä, kuinka kunniaväkivalta pakottaa monet maahanmuuttajanaiset elämään pelossa.

Sinänsä kunnioitettavaa ja rohkeaa, että Nasima uskalsi nostaa tämän aiheen esille. Kantasuomalaisen esittämänä tämäkin mielipide ja kannanotto olisi leimattu vähintäänkin kulttuuria loukkaavaksi.

Äiti tukisti miljoona sata kertaa

Sari Laine kirjoitti aiemmin illalla mahdollisen kuvauksen perheväkivallasta. Ehkä kertomus oli tarkka – tai kuten monet muutkin kertomukset – vain vaikutelmia ja ennakkoluuloja. Kun suomalaismies juo, hän hakkaa vaimonsa ja lapsensa ja ajaa kirveellä hankeen. Kun nainen huutaa, se johtuu siitä hakkaamisesta.

Runsas viidennes naisista kokeneet lähisuhdeväkivaltaa - entä miehet?

Päivän otsikot rummuttavat kuinka runsas viidennes parisuhteessa olleista naisista on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin väkivaltaa tuoreen selvityksen mukaan, näin kertoo mm Yle. Kyseessä on selvitys, jonka on teettänyt Sisäministeriö ja tarkoituksena oli selvittää turvallisuuden toteutumista eri sukupuolten ja väestöryhmien kannalta.

Väkivallan monet muodot!

Puhuttaessa väkivallasta, ensimmäisenä tulee mieleen fyysinen kiinnikäyminen. Väkivaltaa ilmenee kuitenkin enemmän henkisenä julmuutena, jonka jäljet eivät näy iholla.

Suurin osa väkivallasta tapahtuu kodin seinien sisällä. Tätä on vaikea uskoa, mutta siltä se kuulostaa, kun tiedostaa ihmisten ahdingon. Alistaminen, uhkailu, kontrollointi ja vähättely. Näillä keinoilla toinen puoliso  voidaan alistaa ja nujertaminen voi lopulta viedä hengen.

Väkivallasta on haittaa lapselle

"Tutkimuksessa 160 000 lasta ja 50 vuoden analyysit: Piiskaamisesta on merkittävää haittaa lapselle ja seuraukset näkyvät vielä aikuisena" -Jukka Hiiro

http://www.hs.fi/tiede/a1461730093003?jako=840a5ada46ce5742d69a4895aed1d...

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä