KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunniaväkivalta

Kunniaton väkivalta ei kuulu yhteiskuntaamme

Helsingin Sanomat julkaisivat sunnuntaina 11.8.2019 erinomaisen, laajasti taustoitetun Paavo Teittisen ja Maria Mantereen laatiman artikkelin maahanmuuttajanaisten ja -seksuaalivähemmistöjen edustajien kokemasta kunniakulttuurista. (Artikkelin voi lukea tästä https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006199735.html - artikkeli maksumuurin takana).

Viisi käskyä kunniaväkivallan kitkemiseksi

Kunniaväkivaltaan liittyvän uutisoinnin yhteydessä minulta on useaan otteeseen kysytty, mitä kunniaväkivallan kitkemiseksi pitäisi konkreettisesti tehdä. Koska en usko politiikan ja uskonnon liittoon, kymmenen käskyn sijaan annan alla viisi konkreettista esimerkkiä siitä, mitä voimme tehdä kunniaväkivallan kitkemiseksi.

 

1.      Tunnustetaan ilmiön olemassaolo, jotta voimme tunnistaa sen

Uskonto voi opettaa kunniaväkivaltaa

Luin Ylen koskettavan tarinan nk. kunniaväkivallasta. Se on vain yksi kertomus asialle jota tapahtuu täälläkin yhä enemmän. On hyvä nostaa ongelma esille jotta ymmärrämme sen, mutta ongelman kriittistä tarkastelua ei voi tehdä laput silmillä. Jos emme ole valmiita myöntämään uskonnon osuutta ongelmaan, emme voi koskaan toimia tehokkaasti ongelmaa vastaan.

Miksi mies on väkivaltainen?

En uskonut koskaan kirjoittavani, sillä olen ollut hyvin laiska myös lukemaan, mutta silti erittäin kiinnostunut ympäristöstä ja ihmisten välisistä vuorovaikutuksista sekä tunne-elämästä. Jokin sai minut silti kirjoittamaan, jota voisin kutsua järjeksi tai vaikka jumalan kädeksi, mutta mikä todella saa ihmisen toimimaan?

Väkivallassa on harvoin mitään kunniaa

Väkivaltaa voi kutsua monilla nimillä mutta itse näen termissä "kunniaväkivalta" täysin turhaa kunniallista painolastia. Länsimaisessa demokratiassa kunnian liittäminen väkivaltaan vaikuttaa jopa erikoiselta.

Kunniaväkivalta – kenen kunniasta me todellisuudessa puhumme?

Kunniapaine sekä fyysinen ja henkinen kunniaväkivalta on osa monien humanitäärisistä syistä tulleiden maahanmuuttajaperheiden arkea. Vain koska emme näe sitä, ei tarkoita, etteikö sitä olisi. Muutama päivä sitten vantaalainen kunnallispoliitikko Eva Tawasoli kertoi Ilta-Sanomien juttuartikkelissa Suomessa kokemastaan kunniapaineesta sekä henkisestä ja fyysisestä kunniaväkivallasta.

Kunniaväkivalta mykistää uhrin ja suojelijan

Omakohtainen kertomukseni kunniaväkivallasta päätyi perjantaina Ilta-Sanomien pääuutiseksi ja aihetta ruodittiin muuallakin useamman lehtiartikkelin armadan voimin. Muutamassa tunnissa juttua oli sosiaalisessa mediassa jakanut tuhannet ihmiset ja reaktioita oli tullut kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä.

Kunniaväkivalta mykistää uhrin ja suojelijan

Omakohtainen kertomukseni kunniaväkivallasta päätyi perjantaina Ilta-Sanomien pääuutiseksi ja aihetta ruodittiin muuallakin useamman lehtiartikkelin armadan voimin. Muutamassa tunnissa juttua oli sosiaalisessa mediassa jakanut tuhannet ihmiset ja reaktioita oli tullut kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä. Minulle osoitettu kommentointi oli lähes sata prosenttisesti positiivista ja rohkaisevaa.

Kunniaväkivalta keskuudessamme

Huivia ja hunnutusta kehutaan vapaaehtoiseksi. Nainen saa itse päättää. Jokainen saa pukeutua, kuinka itse haluaa. Ei saa kieltää, ei pidä kieltää. Antaa miesten vaan päättää jatkossakin. Koska kunnia, perheen kunnia. Näinkö se on? Milloin ne silmät aukeavat? Milloin tätä kulttuurista ja uskonnollista paskaa vastaan noustaan? Vasemmisto, vihreät, demarit? Ai niin. Se vaatisi melkoista takin kääntöä siitä, kuinka kulttuurit on niiiiiiin ihania. Kaikki kulttuurit eivät ole. Osa on aivan paskoja.

Haagan puukottaja oli jihadisti

Jihadisti suunnitteli islamilaisen kunniaväkivallan mukaisen puukkoiskunsa tarkasti islamilaisen hunnun käyttämistä lopettanutta ex-vaimoansa kohtaan ja karkasi jihadistiverkostonsa avulla.

Lue Iltalehden uutinen

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä