KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Libertarismi

Erään talousliberaalin radikalisoutuminen

Marco de Wit on ollut näkyvä hahmo suomalaisessa äärioikeistolaisessa ja kansallismielisessä liikehdinnässä, joka syntyi vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana. Hän on yksi maahanmuuttokriittisten ryhmittymien Rajat kiinni!, Suomi Ensin ja nyt Suomen kansa ensin (SKE) puolueen yksi johtohahmoista. Edellä mainitut ryhmät ovat tosin joko hajonneet tai de Wit on eronnut tai erotettu niistä. Tämän artikkelin kirjoittamisajankohdalla (24.04.2019), Marco de Wit on SKE:n jäsen.

Onko maahanmuutto uhka liberaalille yhteiskunnalle?

Facebookista on Liberaalimafia-niminen ryhmä, jonne linkitettiin viime yönä Image-lehden juttu vuodelta 2012. Jutussa kerrottiin aika osuvasti siitä millainen sekalainen sirkus tuo liberaalimafiaksi itseään kutsuva ryhmä oikein on. Tai oikeammin: mitä ryhmä oli vuonna 2012. Tänä vuonna liberaalimafiassa käytävä keskustelu näyttää nimittäin täysin erilaiselta kuin mitä se oli 5 vuotta sitten. Image-lehden jutussa ei mainita maahanmuuttoa sanallakaan. Eikä ihme, koska siitä ei silloin keskusteltu.

Alt-right edistää libertarismin päämääriä

Johdanto

 

Vaihtoehto-oikeisto, joka tunnetaan myös nimellä alternative right eli alt-right, on tullut viime vuosien aikana merkittäväksi voimaksi julkisessa keskustelussa. Monet sen edustajat suhtautuvat hyvinkin myönteisesti muun muassa Donald Trumpin presidenttiyteen, joten voidaan sanoa, että monet vaihtoehto-oikeiston kannattamat ajatukset ovat saaneet vaikutusvaltaa politiikassa ja ovat sopusoinnussa joidenkin merkittävien, parhaillaankin ajettavien poliittisten muutosten kanssa.

 

Bioshock - libertaarinen maailma meren pohjassa

I am Andrew Ryan, and I'm here to ask you a question. Is a man not entitled to the sweat of his brow? "No," says the man in Washington, "it belongs to the poor." "No," says the man in the Vatican, "it belongs to God." "No," says the man in Moscow, "it belongs to everyone."

Se oli vain leikkimielistä kokeilua, kunnes kovat aatteet tulivat kuvioihin

Bölle Nahlroos (s. 1952, Helsinki) oli aivan tavallinen hyvän perheen lapsi. Hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1971, jonka jälkeen hän opiskeli Svenska handelshögskolanissa kauppatieteitä.

Nahlroosin kertoo hänen alamäkensä alkaneen jo opiskeluaikoina. Tuolloin nuori idealisti aloitti pössyttelemään taistolaisuutta muiden sosialististen taloustieteen opiskelijoiden kanssa.

Hänen mukaan kyse oli aluksi vain leikkimielisestä kokeilusta ja nuorten kapinasta vanhempia vastaan, mutta myöhemmin myös kovat aatteet tulivat kuvioihin.

Kohtalokas ylimieli

Libertarismiin kuuluu olennaisena osana ajatus yhteiskunnan "luonnollisesta" järjestyksestä, joka syntyy väistämättä ulkoisista tekijöistä riippumatta. Luonnollinen järjestys tarkoittaa tilannetta, missä ihmisyhteisö synnyttää itse tarpeensa, arvonsa, traditionsa ja hierarkiansa käytännön tarpeiden perusteella ilman näennäisen rationaalista keskusjohtoa (valtiota).

Miksi konservatiivien tulisi vastustaa hyvinvointivaltiota?

Suomen poliittisesta kentästä ei löydy tällä hetkellä yhtään nimekästä puoluetta, joka vastustaisi voimakkaasti hyvinvointivaltiota. Vaikkakin erot konservatiivien ja (arvo)liberaalien välillä tulevatkin ilmi muutamissa tunteita herättävissä yksittäistapauksissa, on puolueiden käytännön politiikka hyvin samanlaista. Yksikään konservatiivisista tai liberaaleista puolueista ei vastusta lapsilisiä, julkista koulutusta, laajaa julkista palveluntuotantoa tai julkisen vallan ylläpitämää peruskoulutusta.

Gay pride ja libertarismi

Gay pride-viikko herätti odotusten mukaisesti kiivasta keskustelua, mikä linkittyi osaksi sukupuolineutraalista avioliitosta käytyyn keskusteluun. Kansalaisten mielipiteet sukupuolineutraalista avioliitosta jakautuivat voimakkaasti kahteen eri leiriin, joista kristillissävytteinen ja konservatiivinen ryhmä vastusti sitä, kun taas näennäisen vapaamielinen väestöosa kannatti sitä.

Yle leimaa libertarismin äärioikeistoksi

Yle tietää kertoa artikkelissaan, että sunnuntain eurovaalien jälkeen europarlamenttiin nousi lukuisia "fasistisia" ja "muukalaisvihamielisiä" liikkeitä, jotka brittiläinen tutkimuslaitos Counterpoint pyrki analysoimaan omalla viisikohtaisella arvioinnillaan.

Poliittinen konservatismi nykyaikana

Poliittiset kilpailijat saattavat leimata konservatismin vanhoillisuudeksi, yhteiskunnallisen edistyksen ja kehityksen vastustamiseksi, pitäytymiseksi vallitseviin oloihin, jopa taantumukseksi.

Tämä ei anna oikeaa kuvaa nykyaikaisesta poliittisesta konservatismista, jonka perustana on klassinen konservatismi, arvokonservatismi. Sitä ei pidä sekoittaa amerikkalaiseen uuskonservatismiin, jolle on ominaista liberalistisesta talousteoriasta juontuva korostetun kielteinen suhde valtioon. Sitä kutsutaan myös libertarismiksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä