KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Marxilaisuus

Marxin populistinen utopia ei voi koskaan toteutua

Poliittiset järjestelmät, joissa lähtökohtana eivät ole yksilön hyvinvointi ja vapaudet, tulevat väistämättä murentamaan kansalaiset jalkoihinsa. Prahan muistomerkki kommunismin uhreille visualisoi koskettavalla tavalla, miten yksilön pakottaminen yhteisön palvelijaksi murentaa elämän merkityksellisyyden pala palalta ja lopulta koko ihmisyyden.

Vasemmistolaisen salaliiton koirapillit

Rysky Riiheläinen käsittelee Ylen kolumnissaan inhimillistä taipumusta käsitteellistää monimutkaista ja sattumanvaraista maailmaa yksinkertaistetuiksi tarinoiksi eli narratiiveiksi. Erityisesti Riiheläinen keskittyy salaliittoteorioihin, jotka ovat nousseet uuteen kukoistukseensa kehittyvän viestintäteknologian mahdollistaman informaatiovyöryn seurauksena. Hänen mukaansa näitä tarinoita käyttelee erityisen taitavasti hyväkseen äärioikeisto.

Dialektinen materialismi ja sen eräs populaarikulttuurinen tulkintalinja

Dialektisella materialismilla tarkoitetaan Karl Marxin, Friedrich Engelsin ja Moses Hessin kehittelemää filosofista ajatussuuntausta, jossa keskeisenä ideana on ihmismielen vahva sidos materiaan. Lyhyesti todettuna dialektinen materialismi todentaa todellisuutta  lähinnä vain materiana - nälkä ei siis lähde ajattemalla syömistä eikä asuntolaina lyhene lainkaan vaikka miten näkisi todentuntuisia haaveunia  lottovoitosta :)

Lisäarvon arvoitus

Karl Marx oli saksalainen filosofi, joka vietti osan elämästään Britanniassa, teollisen vallankumouksen emämaassa. Vaikka teollisuusyritysten määrä kasvoi, pysyivät palkat alhaisella tasolla. Maaseudulla oli suhteellista liikaväestöä, joista monet hakutuovat teollistuviin kaupunkeihin. Kaupungeissa vallitsi monin paikoin kurjuus. Kansantaloutta ryhdyttiinkin kutsumaan ”synkäksi tieteeksi”, koska kurjuudelle ei ollut luvassa nopeaa loppua.

 

Pirkkalan marxilaisesta opetuskokeilusta HLBTIQ-vallankumoukseen

Valtiotieteiden tohtorin ja Helsingin yliopiston poliittisen historian ja Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentin Jari Leskisen tuoreesti ilmestynyt perusteellinen 444-sivuinen tutkimus 1970-luvun alkupuolella Pirkkalassa toteutetusta opetuskokeilusta on erittäin hyödyllistä luettavaa. Kohti sosialismia!

Saisiko vasemmistoa provosoivat kirjoittajat 1900-luvulta, 2000-luvulle?

 

Moi,

Poliittinen vasemmisto on oikeiston mielestä vaikeuksissa ja oikeisto vasemmiston mielestä väärässä. Ei siis mitään uutta.

Marxilainen työväenliike vaikeuksissa

Suomen marxilainen työväenliike korisee tuskissaan vuonna 2015. Ikää liikkeelle on kertynyt reilut sata vuotta. Työväenliike on 1900 -luvun poliittisen historian keskeinen tutkimuskohde. Mahtiajat kestivät lähestulkoon koko menneen vuosisadan. Oli paljon muutettavaa, osin aivan perustellusti. Peukalonjälkiä jätti ennen kaikkea reformistinen Sdp. Kaikki tai ei mitään -linja eli marxilais-leninistit menettivät lopulta kaiken. No, joitakin roiskeita esiintyy yhä Suomessa, Vasemmistoliitossa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä