KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Nuorten rikollisuus

Uusin tutkimus tukee käsitystäni sukupuolittuneesta syrjäytymisestä

Luin tänään YLE:n uutisen, jossa uutisoitiin tuoreita, kotimaisia tutkimustuloksia toisen asteen koulutuksen ja rikollisuuden välillä.

Uutisessa todettiin, että Toisen asteen koulutukseen pääsy vähentää selvästi poikien todennäköisyyttä syyllistyä rikoksiin, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT), Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Oikeudenkäynnit ja tuomiot

Jos itselläni olisi valta muuttaa lakipykälät oman mieleni mukaan, tekisin aika paljonkin muutoksia. Varsinkin nuorien rikoksentekijöiden kohdalla oikeudenkäynnit pitäisi pystyä käsittelemään huomattavasti nopeammin. Käräjät saattavat venyä vuoden tai jopa kahden vuoden päähän rikoksen tekohetkestä. Mikäli tuomio tulisi viimeistään kuukauden sisällä tekohetkestä, saattaisi se pysäyttää monen nuoren töppäilykierteen heti alkuunsa. Nykyään saattaa joutua viettämään ensin putkayön ja sitten kuulustelut perään. Tämän jälkeen takaisin vapaalle. Kynnys tehdä lisää rikoksia, madaltuu entisestään.

Lievin rangaistus ei aina ole sopivin

Maassamme herää aika ajoin vilkastakin kansalaiskeskustelua ja jopa tyrmistystä, kun lehdissä kirjoitetaan mitättömän lieviltä vaikuttavista rikostuomioista, jotka laajalti koetaan riittämättömiksi. Kannan itsekin huolta yhteisen oikeusturvamme toteutumisesta ja olen sitä mieltä, että tuomiot henkeen, terveyteen ja ruumiilliseen koskemattomuuteen liittyvissä rikoksissa ovat maassamme yleisesti ottaen aivan liian lieviä. Vakavaa asiaa yhtään väheksymättä on kuitenkin todettava, että lain liiallinen lempeys ei ole ongelmista pahin.

Raiskauksia ei voi hyväksyä

Maantaina Helsingissä tapahtui tragedia, jossa 4-5 nuorta etnisesti somalialaista ovat epäiltynä raiskauksesta, (huom. epäiltynä). Tässä on nyt alkanut media kysymään miksi, mitä, miten tämä on voinut tapahtua? Kysytään sellaisia kysymyksiä, mitkä vievät fokuksen pois varsinaisesta tragediasta. Eli tälle nuorelle naiselle tapahtuneesta hirvittävästä väkivallasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä