KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen lippu

Satavuotias siniristilippu

Suomen lippu täyttää tänään 100 vuotta.  

Melkein kaikista tiedotusvälineistä löytyy kirjoituksia Suomen lipun historiasta, ja minäkin kirjoitin aiheesta blogiini espanjaksi.

Maailman lippujen joukossa pohjoismaiden ja myös Suomen lippu herättävät mielenkiintoa muotonsa takia. Kaikkien pohjoismaiden lipuissa on risti. Vanhin lipuista on Tanskan lippu. Ristin olemassaolo ei ole sattumaa, vaan kannanotto siihen mihin arvoihin yhteiskunta rakentuu: kristillisiin.

Yli 30 siniristilippua poltettiin roviolla - alpakanlämpimät Suomi100-terveiset?

Natsistishenkinen väkivaltaisuuteen taipuvainen Lapuanliike kiellettiin vuonna 1932, ja Moskovassa perustettu SKP kiellettiin jo aiemmin sen demokratian ja isänmaamme vastaisen kumoustoiminnan vuoksi. Ääriryhmiä pitäisi ehkä harkita kiellettäväksi nytkin samalla hyvällä periaatteella kuin niitä oli kielletty 1930-luvullakin. Ruotsalaisen Pohjoismainen vastarintaliike -nimisen äärijärjestön toiminta Suomessa kiellettiin äskettäin, vaikkei päätöksellä ole vielä lainvoimaa.

Toivon päivä

Tänään on Toivon päivä ja ristillinen lippumme salossa, pihalippu. Me kaikki toivomme, ettei salkoon koskaan kohoakaan vihalippu.

Suomen lipun käyttöä rajoitetaan jo

Poliisi yritti kieltää Suomen lipun käytön Helsingin Mannerheimin aukiolla toimineelta lailliselta mielenosoituskulkueelta. Suomen lippu ja Suomen leijona ovat kuitenkin suhteellisen vapaata riistaa, eikä laki juurikaan rajoita niiden käyttöä. Onhan Suomen leijona käytössä jääkiekkomaajoukkueen paidoissa, siitä on tehty koruja ja moni on ottanut sen iholleen tatuointina.

Meidän Suomen lippu

Kuten yli 15 000 muuta suomalaista, olin minäkin Helsingissä osoittamassa mieltä fasismia, natsismia ja väkivaltaa vastaan.

Kuten Puheenvuoron blogissa lupasin, minulla oli kädessä Suomen lippu ja pienempi Nicaraguan lippu. Suomen lippu löytyi myös hatustani.

Mielenosoituksessa seisoin kavereiden kanssa. Meitä opasti Jukka Virlander, jolla oli keskikokoinen Suomen lippu koko ajan kädessä.

Sofi Oksanen: Suomipinssit itsenäisyyttä/kulttuuria arvostaville ei-rasisteille

Kirjailija Sofi Oksanen korostaa Suomen Kuvalehdessä, että Suomen kansalliset symbolit kuuluvat kaikille, jotka pitävät Suomen itsenäisyyttä ja kulttuuria arvossa ja lisää: "Ehkäpä rasismia vastustavien pitäisi käydä vastarintaan ja käyttää maan tunnusmerkkejä..." http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/200235-sofi-oksanen-en-pistaisi-rintaani-lippupinssia-mutta-ehka-juuri-niin-pitaisi-tehda  

Inkerin liputuspäivä

INKERIN LIPPU SALKOON!

Olkoon tämä päivä Inkerin suomalaisuuden päivä!

Inkerin lippu täytti tänään 8.syyskuuta 2014 95 vuotta. Se on yhtä vanha kuin Suomen lippu.

Lipun historia

Heinäkuussa 1919 Lempaalan Kirjasaloon perustettiin niin sanottu Pohjois-Inkerin rykmentti. Siihen kuuluivat kapinalliset inkeriläistalonpojat, jotka ase kädessä vastustivat bolshevikkien elintarvikkeiden luovutuspakkoa.

Yötön yö ja Suomen lipun päivä

(Kirjoitus on julkaistu Suomalaisuuden liiton jäsenlehdessä kesäkuussa)

Hillityn arvokkaasti ja rauhallisin vedoin nousee Suomen lippu salkoon juhannusaattona. Juhannus on Suomen lipun päivä ja liputus aloitetaan jo aattoiltana. Suomen lipun ohella juhannukseen kuuluvat kauniit kansallispuvut ja lukuisat kulttuurihistorialliset perinteet. Euroopassa juhannusta vietettiin pitkään keskikesän juhlana, ennen kuin juhla sai kristillisen merkityksen noin 400-luvulla. Vielä 1800-luvulla maan itäosissa tätä hedelmällisyyden ja sadon juhlaa kutsuttiin Ukon juhlaksi.

Äitienpäivänä v.2014

Tänään Äitienpäivänä Suomen liput on nostettu salkoihin, se merkitsee virallista tunnustamista 

äideille.

Iloitsin ajaessamme Pyhäjärven keskustan läpi lipuista ja siitä että liikkeet olivat kiinni.

On hienoa olla osa äitien jatkumoa,jota  "mun mummoni muni mun mammani, mun mammani muni mun,"  loru hauskasti kuvaa .

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä