KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Taakanjako

Suomen ei tule tukea taakanjakoa

Hallitus on ottamassa vastuuttoman talous- ja työllisyyspolitiikkansa lisäksi käyttöön vastuuttoman maahanmuuttopolitiikan. Ranskan presidentti Macronin mukaan Suomi on, vastoin edellisen hallituksen linjausta, vähitellen suostumassa EU:n laajuiseen turvapaikanhakijoiden jakomenettelyyn, jossa EU-maat tukevat järjestäytynyttä rikollisuutta hyväksymällä ihmissalakuljetuksen virallisen pakolaisjärjestelmän ohituskaistaksi.

Hallitus ajaa yhä pakkotaakanjakoa

Suomi on EU:n puheenjohtajamaa 1.7.-31.12.2019. Pääministeri Sipilän hallituksen keskeisiä toimenpide-ehdotuksia Suomen puheenjohtajakaudelle on maahanmuuton osalta "uudelleensijoittamisen edistäminen EU:n keskeisenä työkaluna".

( https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Liiteasiakirja/Documents/EDK-2019-AK-239448.pdf )

Suomi joutuu eroamaan EU:sta

Suomi on toteuttanut EU:n 2020 uusiutuvien energioiden tavoitteesta 80 % puulla ja biomassalla. Nyt näyttää vahvasti siltä, että puuta ei enää tulevaisuudessa voida laskea uusiutuvaksi energiaksi, koska ympäristöjärjestöt ovat näin päättäneet.

Tässä linkitetyssä Deutsche Wellen jutussa kerrotaan, kuinka Brexitin myötä EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka on joutunut kaaokseen. Jutussa myös kerrotaan Oxfamin ympäristöaktivistin Marc-Olivier Hermanin kantaa Suomen EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan kivijalkaan eli metsänieluun.

Sitova taakanjakomekanismi ei ole hyväksyttävissä

Suomi on yhtenä harvoista maista toteuttanut viime syksynä solmittua EU-sopimusta vapaaehtoisesta taakanjaosta. Sen nojalla Italiasta ja Kreikasta uudelleen lähetetyksi aiotuista 160 000 turvapaikanhakijasta on toukokuun loppuun mennessä siirretty noin 2 000 henkilöä, joista peräti lähes kuudesosa Suomeen.

Taloussiirtolaisuus

Kysymys on yksinkertainen. Mitä meidän maana ja eu:n jäsenenä tulisi tehdä, miten suhtautua, vaikutuksiltaan selkeästi negatiiviseen taloussiirtolaisuuteen *?

*Englanniksi economic migrant. Termi on yleisesti käytössä paitsi tietysti meillä Suomessa jossa jokainen viime vuonna Eurooppaan tullut 1 300 000 ihmistä on sotaa ja hengenvaaraa pakeneva turvapaikanhakija.

EU:n ja Turkin rajasopimus voi olla kuolleena syntynyt

Sopimukseen liittyy paljon juridisia ja käytännön ongelmia.

Euroopan unioni ja Turkki sopivat toissa viikolla, että EU palauttaa vastedes Turkista saapuneet ”sääntöjenvastaiset” (irregular) siirtolaiset takaisin, ja EU ottaa vastaan syyrialaisen pakolaisen Turkista jokaista palautettua kohti.

Missä EU, siellä siirtolaisongelma

Missä EU, siellä ongelma.” Tuo lausahdus pitää paikkansa myös siirtolaiskriisissä. EU ei nimittäin tule ratkaisemaan siirtolaiskriisiä Suomen kansallisen edun mukaisella tavalla. EU:n sääntely ja kontrolli suoranaisesti estävät jäsenmaita tekemästä kansallisen edun mukaisia päätöksiä.

EU-lainsäädäntö, kuten määritelmädirektiivi, vastaanottodirektiivi, turvapaikkamenettelydirektiivi, Dublin-vastuunmäärittämisasetus ja muun EU-lainsäädännön tulkinta Suomessa ovat muodostaneen valtavan jarrun turvapaikkapolitiikan tiukentamista vastaan.

Taakanjaon vastustaminen on kuin kusisi housuun pakkasella

Perussuomalaiset ovat parhaansa mukaan haranneet EU:n laajuista turvapakanhakijajoiden taakanjakoa vastaan. Esimerkiksi Jussi Halla-Aho on valittanut asiasta useasti facebookissa, ja perussuomalaisten painostuksen vuoksi Petteri Orpo äänesti taakanjakoa vastaan EU:n sisäministerien päättäessä asiasta enemmistöpäätöksellä  (muodollisesti Suomi pidättäytyi äänestämästä, mutta sääntöjen mukaan pidättäytyneiden äänet lasketaan vastustaneiksi ääniksi).

”Joukkoinnovoimalla” uusi ratkaisu pakolaiskriisiin?

Mitä jos lähestymme yhdessä Eurooppaa ravisuttavaa pakolaiskriisiä käyttämällä hyväksi ”crowdsourcing” eli ”joukkoistaminen” menetelmää?

Heitän alla lyhyesti idean, joka minulle on tullut mieleen ongelmaa pohtiessani. Kehitetään ja koetellaan esittämääni ideaa porukalla ja katsotaan mitä tapahtuu!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä