KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Trauma

Piippu ohimolle vai eteenpäin?

Suomessa sodat ovat traumatisoineet ainakin kaksi sukupolvea. Ne ovat synnyttäneet puhumattomuutta, väkivaltaa, alkoholismia ja etäisiä kiintymyssuhteita. Meidän pitää pärjätä, pärjätä loppuun asti, siihen asti, että painaa aseen ohimolleen, epätoivon äärirajoille. 

Puolella liekillä

Traumat kuuluvat elämään. Niiden vaikutukset kuitenkin tunnetaan huonosti. SKS julkaisee keväällä kirjani Trauma ja rakkaus – miten selviytyä mahdottomasta.

Trauma vaikuttaa identiteettiin ja maailmankuvaan. Se voi estää urakehityksen ja tuhota parisuhteen. Traumatisoitunut ihminen ei tunne olevansa kotonaan maailmassa vaan on vieras omassa elämässään. Trauma on useiden psyykkisten ongelmien taustalla. Depressio, ahdistus, unettomuus, riippuvuudet, syömishäiriöt, pelkotilat, persoonallisuushäiriöt tai dissosiaatiohäiriöt voivat kaikki kätkeä traumataustan.

Ilman menneen sodan arpia

Jos jokin, niin sota oli vakava trauma isovanhemmillemme, josta he saivat kärsiä loppuelämänsä. He taistelivat elämästään rintamalla, lapsuus keskeytyi, kohtalo vei evakkotielle, he nukkuivat koiranunta ja olivat joka hetki valmiina suojautumaan pommitukselta.

Isän kaipuu

 

Lähihistoriassa moni perhe hajosi sodan seurauksena. Sankarihautausmaalla on monen lapsen isä. Noin 55000 lasta jäi sotaorvoksi. Onneksi kansankunta on saanut lähes 70 vuotta elää rauhassa. Nykyään perheet eivät hajoa sodan vuoksi, vaan eron syynä on jokin muu syy.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä