KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Työvoiman tarveharkinta

Työvoiman maahantulon tarveharkinnasta: Kommentti Jenna Simulalle

Julkaisenpa tämän vielä erikseen, että asia saa sen vaatiman huomion. Tähtiliikkeen mielestä maahanmuutto on ollut holtitonta, ei hallittua. Maahanmuuton pitää olla hallittua.

Minulle on kerrottu universaalista kysynnän ja tarjonnan laista. Laki olettaa, että jokainen rationaalinen toimija pyrkii toimimaan omaksi parhaakseen ja että jos joku ei toimi omaksi parhaakseen, työmarkkinoiden tapauksessa pyri saamaan mahdollisimman halpaa työvoimaa tai mahdollisimman hyvää palkkaa, hän ei muuta yhtään mitään, ainoastaan häviää itse.

Tarveharkinta on duunarin turva

Lähes kaikissa puolueissa Perussuomalaisia lukuun ottamatta tuntuu löytyvän halukkuutta luopua ulkomaista työvoimaa koskevasta tarveharkinnasta, vaikka Ruotsin lisäksi muut Euroopan maat eivät ole niin tehneet. Tarveharkinnasta luopumista perustellaan työvoimapulalla. Esimerkiksi korkeakoulutettuja kansainvälisiä osaajia tarveharkinta ei koske tälläkään hetkellä, joten tosiasiassa tarveharkinnan poistolla avattaisiin siis ovet sellaiselle työvoimalle, jota Suomesta löytyy jo valmiiksi. Näin ollen tavan suomalainen duunari saisi kilpailla työpaikastaan ulkomaisen työvoiman kanssa.

Mistä puhumme, kun puhumme maahanmuutosta?

“Mitä mieltä olet maahanmuutosta?” on kysymyksenä varsinainen miina, varsinkin kun siihen pitää vastata vaalikojulla puolessa minuutissa. Vain populisti puhuu yleisesti geneerisestä "maahanmuuttajasta" - lukutaidottomalla afganistanilaisella turvapaikanhakijalla ja ruotsinsuomalaisella IT-insinöörillä on yhtä paljon yhteistä kuin lumilingolla ja liekinheittimellä - ensimmäisestä molemmat ovat Suomeen muuttavia ihmisiä, jälkimmäisessä mekaanisia laitteita. 

 

Työvoiman tarveharkinnan poiston karmeat seuraukset

Ainoastaan perussuomalaiset ja demarit kannattavat työvoiman saatavuusharkinnan säilyttämistä Suomessa ja ovat tässä suomalaisten työntekijöiden puolella. On perin ihmeellistä, että kaikki muut puolueet ovat niin yksissätuumin työvoiman saatavuusharkintaa vastaan, kun muutkaan maat Euroopassa eivät ole siitä luopuneet. Tiesitkö, että Ruotsi on ainoa EU-maa, joka on poistanut työvoiman saatavuusharkinnan?

Saarikon tuhoisa tie

Keskustan varapuheenjohtaja ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vaatii Verkkouutisten haastattelussa Suomen ja koko Euroopan purkamaan työperäisen maahanmuuton esteet. Hänen mielestä Suomen pitää luopua työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta, avata Euroopan ja Suomen rajat. Saarikko arvostelee sitä, että nyt työikäiset nuoret miehet turhautuvat raskaaseen turvapaikkaprosessiin.

Ymmärtääkö Kokoomuksen Satonen mitä työvoiman tarveharkinta tarkoittaa?

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen ajaa voimakkaasti työvoiman tarveharkinnan lakkauttamista, jossa suomalainen työvoima korvattaisiin ulkomaisella halpatyövoimalla esim. seuraavaan tyyliin:

 

Suomi ei tarvitse yhtään maahanmuuttajaa

EVA:n mukaan Suomi tarvitsee kaksinkertaisen määrän maahanmuuttajia, jotta yhteiskunnan rattaat voisivat pyöriä. Karjuva työvoimapula on äitynyt siis todella pahaksi. Samaa mieltä on ollut kautta aikain ylijohtaja Juhana Vartiainen.

Tästä Sipilä ei halua puhua työvoiman tarveharkinnan vapauttamisessa.

Tulevien vaalien hallitusneuvotteluja käydään jo kovasti ja yksi tärkeimmistä Sipilän ehdotuksista on korvata suomalalaiset työntekijät ulkomaalaisella halpatyövoimalla mahdollisimman laajasti.  Sipilä haluaa keskustelun sijaan pysyä julistamisessa, että suomalaisten syrjäyttäminen työmarkkinoilla olisi hyvä asia.  Suomalaiset ovat vielä tietämättään antamassa äänensä tälle. 

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä