KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteiskuntakritiikki

Tasa-arvon puolesta tasa-arvoa vastaan

Oletko koskaan miettinyt, josko alkaisit julkirasistiksi? Minä olen. Ei siksi, että oikeasti olisin rasisti tai mitenkään haluaisin edistää rasismiin käytännössä liittyviä tekoja ja ilmiöitä, vaan siksi koska voin vapaasti niin tehdä. Lainsäädäntömme lähtee lähtökohtaisesti siitä, että jokainen enemmistöön kuuluva on potentiaalinen sortaja jolta vähemmistöä täytyy suojella. Ymmärtääkseni rasistiksi alkamista sinänsä ei siis ole kielletty, vaan olettamus siitä, että olen joka tapauksessa rasisti on oikeastaan jo kirjoitettuna sisään oikeusjärjestelmään.

Sensuroitiinko Erkki Ormalan analyysi Ykkösaamusta tänään?

 

Kuuntelin hämmästyneenä Ykkösaamusta työelämäprof. Erkki Ormalan tilitystä Suomen kehittymisen tilanteesta: miksi investoinnit katoavat ulkomaille.

Hän on Nokian entinen johtaja ja saanutkin toimeksiannoksi kartoittaa TEM:n merkeissä Suomen kehityksen haasteita. Kylläpä oli jämäkkää tekstiä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia luotaavaa.

Lähdin kuuntelemaan ohjelmaa Areenan kautta, mutta sitä ei löydy, vaikka ihan toisenlaista tietoa annetaan sivulla: tosin lupaukset nauhoituksesta vaihtelevat, joten uskottavuus menee.

 

EU on palauttanut Euroopan feodaaliaikaan

Sain viisitoistaminuuttiseni julkisuudessa vuosikymmen sitten, kun Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa kutsuivat minut Voimala-nimiseen TV-ohjelmaansa keskustelemaan. Ohjelman alkujohdannossa välähti siihen aikaan katkelma filosofikollegani Pekka Himasen aiemmasta haastattelusta, jossa hän julisti, että ”renessanssi on tuleva”.

Onko Mankkinen uusi Riekki?

"Opetusalan henkilöstöä aletaan kouluttaa tunnistamaan radikalisoitumisvaarassa olevat nuoret" paljastaa Iltalehden uutinen.

Suomessa tarvitaan todellinen liberaali mediakanava

Suomalainen mediakenttä tarvitsee liberaalin vastineensa mv-lehdelle ja Suomen Uutisille. Lasketaan vielä samaan kategoriaan Kristillisdemokraattien KD-lehti.

Pidetään rajat avoimena

Otsikkoa voisi jatkaa: …koska kun rajat sulkeutuvat, ne sulkeutuvat molempiin suuntiin.

Suomen kaltaisella avoimella kansantaloudella ei ole mahdollisuuksia menestyä eristäytymällä varsinkin kun Suomi on riippuvainen viennistä. Kun Suomi sulkee rajansa, niin suomalainen työvoima, tavarat ja pääoma eivät liiku myöskään toiseen suuntaan. Tai sitten siitä tulee perin vaikeaa. Sulkemalla rajat tulijoilta joudutaan sulkemaan myös Suomeen virtaavat tavarat ja pääoma. Jos jotain tänne tippuu maailmanmarkkinoilta, niin se tulee olemaan tolkuttoman kallista.

The Simpsons

Olen seurannut vuosia Simpsoneita. Sarja on aina sisältänyt hyvää yhteiskuntakritiikkiä.

Nyt on tullut esiin, että Simpsonit kykenee myös myös ennustamaan yhdysvaltalaisen yhteiskunnan tulevaisuutta. Jo kuusitoistavuotta sitten Simpsonit ennusti Donald Trumpin mahdollista nousua Yhdysvaltojen presidentiksi. Vuonna 2000 Yhdysvalloissa elettiin vaalivuotta kuten nytkin. Silloin Simpsonin jakson, jossa Donald Trumpin presidenttiys tuli esiin, käsikirjoitti Dan Greaney, joka yhä toimii Simpson-sarjan neuvonantajana.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen apologeettinen epärehellisyys

Uuden Suomen Puheenvuorossaan 16.2.2016 kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) kirjoitti otsikolla: Vapaus uskoa kuuluu kaikille. Otsikko kanssa olen samaa mieltä.

 

Konservatismi ja fundamentalismi myrkyttävät kaiken

Uskon konservatiiviset muodot myrkyttävät jotakuinkin kaiken. Tämä pätee ainakin kolmeen Aabrahamista polveutuvaan uskontoon – Judaismiin, Kristinuskoon ja Islamiin. Luultavasti sama pätee aivan kaikkiin muihinkin uskontoihin.

 

Valitettavan usein uskon ja uskonnon aiheuttamia haittoja ei havaita ajoissa. Uskolla ja uskonnolla ei tule olla mitään erityisasemaan ja erityissuojelua niiden haitallisuuden takia.

 

Paavo Väyrynen - liian paljon, liian varhain

Otsikkoa en keksinyt itse. Lainasin sen poliittisesta pamfletista Tamminiemen pesänjakajat (6.painos, 1981). Pesänjakajat oli aikanaan yksi eniten kohua herättäneistä kirjoista Suomessa: tämä vain sen takia, että Kekkoskultin jäsenet suivaantuivat kirjoittajaksi merkityn poliittisten toimittajien kollektiivin, Lauantaiseuran, spekuloinnista potentiaalisista Kekkosen jälkeisen ajan presidenttiehdokkaista. Kirjan henkilögalleria olikin aikansa poliittista ”eliittiä” niin hyvässä kuin pahassa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä