KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Agnostismi

Ateisti, elä ole agnostikko.

Uskontoon liittyvissä keskusteluista minua häiritsee termin “agonstikko” käyttö. Kyseinen termi on tuotu 1800 luvulla ikään kuin teisti /ateisti jaottelun väliin. Termi on huono ja mielestäni ateistin ei tulisi sitä käyttää sellaisenaan, kerron miksi.

 

Teismi tarkoittaa että jumalusko on ja ateismi vastaavasti että jumaluskoa ei ole.

Tarvitaanko uskontoja ja mihin, hyvään vai pahaan ?

Monien kuulee sanovan, että maailma olisi paljon parempi paikka ilman uskontoja, koska uskontojen nimissä on tehty niin paljon pahaa ja uskontoja on käytetty ja käytetään henkilökohtaisen ja poliittisen vallan ja ahneuden välineenä. Ihmisellä on kuitenkin luonollinen tarve ymmärtää oman olemassaolonsa ja kaiken ympärillään olevan merkitystä. Ajatus siitä että tänne syntyisi sattumalta tuntuu lohduttomalta. Syntyä, elää ja kuolla ja kaikki olisi siinä. Joku kuolee jo ennen syntymäänsä ja toinen elää pitkän ja hyvän elämän ja jonkun elämä on pelkkää kärsimystä.

Uskon menettänyt ei ole mikään "tyhjä taulu"

Vierailin viikonloppuna Turussa. Siellä tapasin hyvin mielenkiintoisen henkilön. Hän on etunimeltään Tapio. Hän on päälle 70 -vuotias, entinen merimies ja filosofianopettaja. Eikä hän käytä internettiä. (Oli kiinnostavaa esimerkiksi seuloa ja selvittää yhtä filosofista termiä jota emme muistaneet. Yhden sanan sisällön selvittäminen vaati puolen tunnin seikkailun. Se oli viehättävää. Ja muistutus itselleni jostain kaukaisesta ja myyttisestä ja nostalgisesta 1990 -luvusta.)

Angsnostismini ; Eli agnostismin viheliäisyydestä

Elämme hyvin erikoisia aikoja. Kirkko ja monet kristityt ovat nousseet puolustamaan islamilaisia uhittelulta. Samanaikaisesti on syytä huomata että samat oikeisto-konservatiiviset tahot jotka pelkäävät maahanmuuton tuovan maahamme barbariauskonnon pelkäävät kotomaassa toista ilmiötä. Heistä se on arvotyhjiötä mädättävää ja kulttuuriamme vaarantavaa. Ja se pitää sisällään monenkirjoisia ilmiöitä. Pääasiassa nämä uhatuiksi koetut ilmiöt tiivistetään sateenvarjotermien "postmodernismi", "feminismi", "kommunismi" ja "ateismi" ... alle.

Ateismin nihilointi ja uskonnonvapaus

MTV3:n sivustoilla on entisen Jehovan Todistajan, Eeva-Liisa Pirttisen, haastattelu. Siinä hän toteaa hyvin kiinnostavan kuvauksen järjestön asenteesta ; "Minua ei pakotettu mihinkään, mutta tarjottiin vain yksi vaihtoehto." Strategia onkin taatusti hyvin toimiva.

Ateismi ja agnostismi ovat uskontoja

Websterin sanakirja määrittelee "uskonnon" seuraavasti: "Syy, periaate tai uskomusjärjestelmä, johon pitäydytään kiihkolla ja uskolla". 

Agnostismi ja ateismi ovat "uskontoja"

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä