KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Etninen tilastointi

Tilastollinen yliedustus ja muukalaisviha.

Somessa on viime aikoina tullut vastaan sellaisia julkilausumia, joita edes välttävällä omallatunnolla varustettu kansalainen ei olisi vielä muutama vuosikymmen sitte kehdannut julkisesti kannattaa, saatika itse lausua.

Sosiologia, rikostilastot, moraaliterrori

1.

 

Sosiologian alku autonomisena tieteenä voidaan paikallistaa Emile Durkheimin itsemurhatutkimuksiin 1800-luvun viimeisille vuosikymmenille. Niissä metodina oli nimenomaan tilastollinen tarkastelu ja lopputulemana laajasti ottaen se, että tietty kansanryhmä tekee tiettynä ajanjaksona tietyn kiintiömäärän tietyntyyppisiä itsemurhia, eikä selitykseksi riitä se, että tietyn väestön piiriin jatkuvasti jostain ilmestyisi tietty määrä uusia korvaavia yksilöitä joilla olisi jonkinlainen "yksilöllinen taipumus" itsemurhaan.

Liberaalimpi linjaus kansalaisuuden myöntämisessä vähentää rikosuutisia

Suomen kansalaisuuden saaneita oli viime vuonna ennätysmäärä, kertoo Tilastokeskus. Kaksoiskansalaistenkin määrä Suomessa nousi jo kuusinumeroiseksi - http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005207294.html 

Rasismia tilastotieteilijälle

Tämä juttu on alunperin kirjoitettu vastauksena SImo Suomisen blogikirjoitukseen "Tilastotiedettä rasisteille". Julkaisen vastauksen (myös) täällä, koska Suominen moderoi kommentteja, ja tämä on kommentiksi varsin pitkä. https://simosuominen.wordpress.com/2016/01/24/tilastotiedetta-rasisteille/

 

Etninen tilastointi tutkijan näkökulmasta

Perussuomalaisten Olli Immonen ehdotti äskettäin etnisten ryhmien tilastointia Suomeen. Keskustelupuheenvuoroissa on odotuksenmukaisesti vedetty esiin Hitler-kortti, koska Immonen on myös kansallismielisen Suomen sisun -yhdistyksen puheenjohtaja.

Etninen taustani mahdolliseti toteutettavan tilastoinnin varalta

Ennen kuin avaudun.

Kerroin tänään peruskoulun kymppiluokkalaisille, pienelle ryhmälle, nuoruuden kokemuksistani. Tämä liittyi Nelson Mandelan hautajaisiin. Kerroin kaveristani Peteristä, joka oli puoleksi xhosa - ennen sanottiin että hottentotti - ja isänsä oli kuulemma skotti. Henkilökortissaan luki muistaakseni "coloured", ei musta eikä valkoinen. Tuohon aikaan Peterin kotimaassa oli käytössä hyvin systemaattinen etninen tilastointi. Täyttä tolkkua siitä ei kai koskaan tullut, mutta yritys oli ankaraa. Opin muutaman kirosanan afrikaansiksi.

 

Etninen väestörekisterimerkintä

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen esittää mm.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä