KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansallisuus

Kansakunta, Eurooppa ja klassinen sosiologia

Akateemisen sosiologian perustaja Emile Durkheim korosti, että ihmisyhteisöjä koskevat lainalaisuudet ovat sui generis, niitä ei voi johtaa yksilöitä koskevista. Tuon ajan akateemisen yhteisön paineen takia hänelle ei tullut mieleen niiden johtaminen aikaisempia eläinyhteisöjä koskevista lainalaisuuksista.

Puhuessaan “yhteisöistä” Emile Durkheim viittasi perheeseen, klaaniin, heimoon, kaupunkiin, uskonlahkoon, kirjalliseen koulukuntaan, kiltaan, ammattiyhdistykseen ja, tietenkin, tuohon muotiuutuuteen: kansallisvaltioon.

Kuka on suomalainen?

Kaksi uutista, joista saanee näkökulmaa otsikkoni kysymykseen, kuka on suomalainen.

IS: "...mies on sekä kansallisuudeltaan että kansalaisuudeltaan suomalainen."

IL: "Minä koen olevani suomalainen,..." sanoo Turkin passin haltija.

 

Yhteiskunnallisen alasajon alkusoitto

Olen moneen kertaan itsekseni miettinyt miten mayojen, egyptiläisten, roomalaisten jne. sivilisaatiot romahtivat? Miksi valtavat rakennelmat jäivät autioiksi ja viidakko tai autiomaa valtasi viljelykset...

Viime vuosina olen yhä useammin törmännyt tilanteeseen, jossa virkamies tekee täysin päättömiä jopa lainvastaisia päätöksiä, joista asiakkaan osaksi jää aloittaa pitkä ja hidas valitustie.

Yhteiskunnan romahtamisessa on mielestäni muutama keskeinen seikka, jotka haluan nostaa esiin:

Kuinka sekalainen seurakunta turvapaikanhakijat ovat?

”Kaikki ne ovat raiskaajia”! julistaa yksi somessa. ”Ei vaan avuntarpeessa olevia pakolaisia”, huutaa seuraava. Molemmat ovat väärässä. Suomessa ei ole tapahtunut 26 500 raiskausta viimeisen kahden kuukauden aikana, mutta niitäkin on tehty toistakymmentä. Jokainen tulija ei ole viaton mutta ei myöskään paatunut sotarikollinen.

Maahanmuuttajalle myönnetty kansalaisuus ei muuta suomalaiseksi

"Olen suomalainen" laulettiin tv:n  A2-pakolaisillan lopuksi käsinkosketeltavassa euforiahengessä hauskana mutta ilmeisen yliampuvana tuputuskotouttamistemppuna. Turvapaikanhakijat velvoitettiin osallistumaan heille vieraalla kielellämme yhteislauluun, 80-luvun italiaisbiisin pohjalta tehtyyn uuskansanlauluun. En tarkoita yksin määritelmällistä ristiriitaa todetessani, että paikalla olleista ulkomaalaisista ei yhdestäkään tule koskaan suomalaista.

Minä, isänmaanni, kansallisuuteni

Jalkapallokisat taas menoillaan, katsomossa  eiri maiden itseään kunnioittavat lippuineen..  Norjassa vuosittain  hiihtokisat ja Norjan liput valtoimenaan katsomossa.

Meidät suomalaiset nujerretaan jo lähdössä, kun kun minut Suomenlippuni kanssa omat poliitikot, presidentti Koivistosta alkaen  tuomitsee yltiöisänmaalliseksi.

 

Etnistä profilointia harjoitetaan jo nyt

Helsingin kaupunginvaltuuston vasemmisto-, demari- ja vihreät edustajat ovat käyneet suunnilleen alkukesästä lähtien (varmaan jo aiemminkin) kiivasta taistelua vastikkeettomien terveydenhuoltopalveluiden järjestämiseksi kaupungissa ja sen lähiympäristössä tiettävästi varsin runsaissa määrin majaileville paperittomille siirtolaisille. Pääosin tämä tarkoittaa Romaniasta ja Bulgariasta kotoisin olevia romaneita, jotka ovat jokseenkin valitettavasti nousseet ainoaksi etniseksi ryhmäksi, joka nimeltä mainitaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä