KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kasvu ja työ

EU-puheenjohtajakausi on mahdollisuus Suomelle

Puheenjohtajakausi pyörähti käyntiin heti heinäkuun ensimmäisten päivien aikana melko vaatimattomasti osallistaen suomalaisia kansajuhlalla juhlallisten gaalojen sijaan. Suomi suhtautuu kauteensa asiallisesti ja pragmaattisen määrätietoisesti.  Kausi ei ole helppo millään tavalla, koska ajankohtaan liittyy monia erityspiirteitä, kuten uuden parlamentin järjestäytymistä, nimityksiä, Brexittiä sekä uuden komission viisivuotiskauden aloitus.

Irti vastakkainasettelusta – paikallisen sopimisen pattitilanne purettava

Keskustelu paikallisen sopimisen edistämisestä junnaa paikallaan ja molempien osapuolien pitäisi pyrkiä murtamaan jatkuva vastakkainasettelu, sillä vikaa on sekä työnantaja- että työntekijäjärjestöjen asenteissa. Usein tuntuu että tavallinen työnantaja ja työntekijä varsinkin PK-yrityksissä ovat paljon lähempänä toisiaan samassa veneessä, kun taas järjestöt riehuvat eri veneissä mätkien toisiaan airoilla.

Nyt on sopiva pöhinä Euro-alueella

Euroopan keskuspankki on nostanut kasvuennusteitaan ja ottanut sihdin jopa vuoteen 2020 saakka. Näkymät ovat kohonneet kolmen kuukauden takaisesta. Brexit-prosessin kourissa pyristelevän Iso-Britannian kasvuvauhdin hyytyminen ei näytä vaikuttavan merkittävästi euro-alueeseen. Kuluvalle vuodelle kasvuennustetta on kohotettu 2,2 %:sta  2,4 %:in. Ensi vuodelle kasvuennuste on nostettu  2,3 %:in (aikaisemmin 1,8%) . Vielä vuodelle 2019 kasvun ennustetaan olevan 1,9 % (aikaisemmin 1,7 %). Kolmen vuoden päähän vuodelle 2020 sihti lupaa kasvua 1,7 %.

Ratkaiseeko kasvun nopeutuminen Suomen ongelmat?

Suomessa on saatu viime aikoina joitakin todella hyvältä näyttäviä talouslukuja. Maaliskuussa vientimme hyppäsi peräti 21 prosenttia ja teollisuuden liikevaihto kasvoi runsaat 12 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Eilen Tilastokeskus kertoi kansantalouden kokonaistuotannon kasvaneen huhtikuussa 3,8 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Aitoa talouskasvua vai äänestäjien julmaa sumuttamista?

Puolueiden puheenjohtajat ovat viime aikoina hokeneet kuin yhdestä suusta kuinka ollaan kasvun tiellä ja talous elpyy - hallituksen politiikka tuo tulosta. On totta, että bkt kasvoi viime vuonna yli prosentilla, mutta jos talouskäppyröitä katsotaan tarkemmin, niin voi karkeasti sanoa, että talouden "toipuminen" on velkavetoista rakentamista ja kuluttajien sekä valtion velaksielämistä.

Minne itse rakentaisit?

Helsinkiin tarvitaan uusia asuntoja lähivuosina. Mutta minne: metsään vai ruuhkaisen ja meluisan valtaväylän varteen? Kenties jopa sinun takapihallesi?

Vahvasti otetaan kantaa minne pitäisi rakentaa, mutta sanomatta jää, miksi ja minkälaista tulisi rakentaa. Helsingissä oli 1960-luvulla noin 100 000 asukasta vähemmän kuin nyt. Arvion mukaan väestö kasvaa seuraavan parin vuosikymmenen aikana yli 850 000 asukkaaseen. Jotta tämä olisi mahdollista, tarvitaan uusia asuntoja. Kaikki eivät niitä halua.

Keskustelu digitalisaatiosta on tuskaa eksyneille

Tietotekniikan jättiläinen IBM sanoo erään tutkimuksen esipuheessa vapaasti suomennettuna näin: "Vielä muutama vuosi sitten kilpailijan tulon saattoi nähdä. Nyt se ei ole enää mahdollista, vaan se voi tapahtua mistä tahansa, kenen tahansa toimesta ja saapua ennen kuin edes huomaat."

Toisin ajateltuani

Ihan hävetti kun luin aikaisempia kirjoituksiani. Olin kadottanut suhteellisuudentajuni ja vertaillut täysin kelvottomalla, epäreilulla ja liioitellulla tavalla Suomea muihin EU-valtioihin. Tavoitteetkin olivat epärealistisia, vaatimukset kohtuuttomia, minkä lisäksi kaiken taustalla huokui tulehtuneille mielille ominainen myötätunnon puute. 

Hypetystalouden seitinohuet

Suomessa 20 -vuotias nörtti neuvoo 40 -vuotiasta, 20 vuoden kokemuksen omaavaa johtajaa siinä, miten 100 vuotta vanhaa yritystä pitää johtaa. Start-up firmoilla on joka päivä jatkuvat makeat bileet, jotka ajavat 95 % start-upeista konkurssiin muutamassa vuodessa. Nuoret tekevät todella makeita applikaatiota, joilla ei kuitenkaan useimmiten tehdä rahaa. Keskimääräinen tietotekniikkayritys tekee hyvää softaa mutta ei mieti miten sitä myydään. Digitaalisuudesta puhuvat eivät useinkaan ymmärrä sitä, että digitaalisuus itsessään ei vielä muuta mitään.

Keskivaikeasti masentunut kansakunta

Suomi on samanaikaisesti kahden kansallisesti vakavan mielenhäiriön vallassa. Meillä jyllää sekä keskivaikea kansallinen masennus että kaksisuuntainen kansallinen utopiahäiriö.

Ennen kuin menen ilmiöiden taustoihin, on ehkä aiheellista avata näitä kahta ilmiötä syvemmin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä