KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kilpailukyky

EU ja yrittäjän ymmärrys

Kerroin yhdessä eurovaalitilaisuudessa miten tärkeää on, että parlamentissa istuu myös yrittäjiä ja yritysmaailman edustajia. Yksi kuulija kommentoi, että EU-tasoiset päätökset vaativat ammattipolitiikon järkeä ja ymmärrystä.

Pelottava skenaario. Jos EU-päätöksenteko ei mene yrittäjän järkeen, ei EU:ssa ole järkeä.

Ei uutta kilpailukykysopimusta julkiselle sektorille!

Kuulun JHL:n ammattiliittoon. Tänään JHL:ltä tuli jäsenilleen kysely sopimusneuvotteluista. Nyt on tärkeää, ettei julkisilla aloilla työaikaa enää pidennetä ja palkkaa on nostettava tasokorotuksilla. Alallani on heikennetty hälytyskorvauksia ynnä muita rahallisia etuja, joten muutokset ovat tarpeen. Pienipalkkaiset työntekijät eivät enää saa olla rahoittajina tehottomille yritystuille, hävittäjähankinnoille tai muille nk. Suomi-henkeä keinotekoisesti nostaville projekteille. Tämän ajan soisi olla jo ohi.

Minne katosi huoli Suomen kilpailukyvystä?

 

Kilpailukyky on Suomelle elintärkeä asia. Pitää osata kilpailla ja pitää pystyä kilpailemaan. Pitää treenata ja kerätä muskeleita.  Ilman muskeleita keihäs ei lennä, eikä suksi luista, eikä olympiakisoista tule mitaleja.

Joukkuepeleissä tarvitaan muskeleiden lisäksi yhteishenkeä, tahtoa ja strategiaa, pitää osata pelata joukkueena, kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta. Kaikkien pitää tehdä työtä täysillä koko joukkueen eteen, eikä kenenkään pidä lähteä yksin sooloilemaan. Sellaista on urheileminen.

Velka-Suomen rakentamisesta irti

Valtiovarainmisisteri kertoi touuden, että Suomen velkaantuminen jatkuu. Näissä oloissa tämän pitäisi olla itsestäänselvyys. myös tulevaisuudessa. Vanhat puolueethan ovat nämä rakenteet luoneet.

Keskitetty TuPo olisi paluu menneeseen - Jyrkkä ei taantumukselle

Kun keskitetyistä tulopoliittisista ratkaisuista luovuttiin ja työllisyys vihdoin saatiin nousuun, niin näen SDP:n vaatimukset TuPo:n henkiin herättämisestä kyllä äärimmäisenä riskinä Suomen kansantaloudelle.

Koulutuksen haasteet nyt ja tulevaisuudessa

Viimeisimmän hallituksen moninaiset leikkaukset ovat kohdistuneet Suomen kilpailukykyä edistäviin sektoreihin, koulutukseen ja tieteeseen. Tämä on sinällään ironista, ottaen huomioon Sipilän masinoimat KIKY-leikkaukset lomiin ja muut työajan pidennykset, joiden tarkoitus oli nimenomaan nostaa kilpailukykyä.

TKI-suursijoitus olisi huikea ympäristöteko

Ilmastonmuutos on globaali uhka, joka edellyttää maailmanlaajuisia muutoksia mm. energiantuotantoon ja talouspolitiikkaan. Maailmanlaajuiseksi ykkösongelmaksi nostettu ilmastonmuutos ei kuitenkaan ole se ympäristöongelma, jonka taltuttamiseen länsimaiden pitäisi keskittyä ja sijoittaa eniten verorahoja. Varsinkaan, jos rahojen sijoittaminen ei ole vaikuttavaa ja se rapauttaa kehittyneiden maiden kilpailukykyä. Meillä on muita ympäristöuhkia, joiden estäminen ja hallintaan saaminen on tärkeämpää, mutta jotka uhkaavan jäädä ilmastonmuutoskeskustelun jalkoihin.

Näkökulma: Hallitus neuvotteli kompromissin itsekseen – mutta se ei kelvannut

Ammattiyhdistysliikkeiden kamppailu irtisanomissuojan heikentämistä vastaan huipentuu tänään laajaan lakkoon. Hallitus yritti epätoivoisesti hieroa vielä eilen sopua ja tarjota lievempää versiota lakihankkeesta.

Kikyttääkö?

Digitalisaation myötä moni aikaisemmin raskas ja monimutkainen askare on muuttunut tehokkaammaksi ja työntekijän kannalta helpommaksi. Tästä huolimatta ihmiset uupuvat edelleen työssään. Työnteon helpottuminen ja näennäinen työn tehokkuuden kasvu ei siis ole suoraan johtanut työntekijöiden elämänlaadun parantumiseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä