KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirkosta eroaminen

Mitä yhteistä on Mafialla ja Kristinuskolla?

Mitä kristinuskolla on yhteistä esimerkiksi Mafian kanssa? Kun Mafia on jakautunut perhekunnittain klaaneiksi (Italiassa Calabrian ’Ndrangheta, Apulian Sacra Corona Unita ja Napolin Camorra. Yhdysvaltain mafian johdossa ovat Bonnanon, Colombon, Genovesen, Gambinon ja Lucchesen mafiasuvut eli niin sanotut viisi perhettä), niin kirkko on jakautunut kirkkokunniksi (roomalaiskatolinen, ortodoksinen, protestanttinen lukuisine alahaaroineen eli sukulaisperheineen).

Pyhän lehmän häntä

Kirkon jäsenmäärän aleneminen on 2000-luvulla vakiintunut noin yhden prosenttiyksikön vuosivauhdiksi - silti virallisten tilastojen mukaan vuonna 2016 maan väestöstä kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon vielä peräti 71,9 prosenttia.

Verkossa toimivan Eroakirkosta -palvelun tilastojen mukaan sen helppokäyttöistä eroamispalvelua on käyttänyt kymmenvuotisen olemassaolon aikana jo runsaat 586 000 entistä kirkon jäsentä, vuodessa palvelun avulla kirkon jäsenyyden jättää taakseen siis noin 50 000 toisiin ajatuksiin tullutta ihmistä.

Spn-laki - ev.lut. seurakunnan Helsingin hiippakunta- kirkosta eroaminen

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole vielä astunut voimaan Suomessa. Monet ev.lut kirkkoon kuuluvat harkitsevat ja keskustelevat pitäisikö ev.lut kirkon jäsenyydestä erota.

Muun muassa siksi, että kun 1.3.2017. spn-laki astuu voimaan. Helsingin srk-neuvosto ja hiippakuntavaltuusto on tehnyt päätöksen vihkiä samaa sukupuolta olevat parit avioliittoon heidän sitä pyytäessä tai siunata maistraatissa vihittyjen homo tai lesboparien avioliitot kirkon tiloissa, heidän sitä pyytäessä.

Millainen joukkopako odotettavissa kirkosta?

Mielenkiintoista nähdä miten tuleva kirkon vihkimiskäytäntö (jos sellaista on) - ja varsinkin sen rikkominen - tulee vaikuttamaan kirkon jäsenmäärään. Uskonpuhdistuksen eli reformaation juhlavuonna poispoikkeaminen Raamatun sanasta tuskin jäänee ilman vaikutusta.

http://m.iltalehti.fi/paakirjoitus/201701252200060058_pk.shtml?orig_ref=...

Pyrrhoksen voitto kirkon liberaaleille.
 

Avioliittolaki - ev.lut. seurakunnan Helsingin hiippakunta- kirkosta eroaminen

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole vielä astunut voimaan Suomessa. Kun jo syystä sosiaalisessa mediassa käydään kuumaa ja tunteellista keskustelua pitäisikö ev.lut kirkon jäsenyydestä erota.

Muun muassa siksi, että jos 1.3.2017. spn-laki astuu voimaan. Helsingin srk-neuvosto ja hiippakuntavaltuusto on tehnyt päätöksen vihkiä samaa sukupuolta olevat parit avioliittoon heidän sitä pyytäessä tai siunata maistraatissa vihittyjen homo tai lesboparien avioliitot kirkon tiloissa, heidän sitä pyytäessä.

 

Kirkon jäsenkato kiihtyi

Kirkosta erosi päättyneenä vuotena 2014 eroakirkosta.fi-palvelun kautta 79 393 kirkon jäsentä. Määrä on toiseksi suurin palvelun olemassaolon aikana ja tarkoittaa 1,9%:a kirkon jäsenistä. Uudentyyppinen eroamisryöppy havaittiin marraskuussa, arkkipiispa Kari Mäkisen esitettyä kannanottonsa sukupuolineutraalista avioliittolaista. Nyt erosivat myös uskovat, jotka eivät katsoneet kirkon pään edustavan kristinuskoa oikein.

Arkkipiispan on nyt reagoitava - kirkosta eronneita jo yli 10.000

Homopäätöksen jälkeen kirkosta on sunnuntai-iltaan mennessä eronnut  jo yli 10.000 henkilöä. Se on todella paljon. Järkyttävän paljon.

Kansan syvät rivit ovat nyt reagoineet, sietokynnys on ylitetty.

Syitä on tasan kolme: eduskunnan homomyönteinen päätös, kirkon johdon ja useiden pappien lausunnot sekä median yksipuolinen asennemuokkaus.

Nyt ollaan tilanteessa, että kirkon johdon on reagoitava. Ja tavalla, jonka kirkon peruskannattajat ymmärtävät. En tiedä, riittääkö enää pelkkä pahoittelu.

Vaikutukset näkyvät myös ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Eilinen oli Suomelle aatehistoriallisesti merkittävin päivä sitten Neuvostoliiton romahduksen. Tasa-arvoisen avioliittolain läpimeno selkeällä enemmistöllä oli toki vain ajan kysymys, mutta silti merkittävä osoitus siitä, että Suomi todellakin elää henkisesti 2000-luvulla ja kuuluu kiinteästi kansainväliseen ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa vaalivien sivistysvaltioiden perheeseen.

Kirkosta eroaminen jatkuu vilkaana - itsekin erosin!

Kirkosta eroaminen on tänäänkin jatkunut vilkkaana. Tuolta voi reaaliaikaisesti seurata, kuinka paljon kirkosta eronneita eroakirkosta.fi -sivuston kautta on.

http://www.eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/

Tänäänkin on tulossa vilkas eroamispäivä.

Itse olen nykyisen avioliittolain kannalla ja arkkipiispan kannanotot olivat viimeinen naula arkkuun, en halua enää rahoittaa kyseistä puulaakia. Kirkko se ei enää ole...

Meidän kaikkien kirkko?

Yläkerran vanhoja laatikoita siivotessani törmäsin Kotikasvatusyhdistyksen äänenkannattajan, Koti-lehden uudenvuoden numeroon vuodelta 1946. Raskaissa sotakorvaustunnelmissa toimittaja totesi pääkirjoituksessaan,

….ettei meidän tulevissakaan kärsimyksissä tarvitse kulkea yksin. Kristus kulkee edellämme. Hän vastaa tästäkin vuodesta, joka nyt alkaa. On pimeää. Mutta ylhäältä loistaa valo. Kristus – Suomen valo,  maailman valo.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä