KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Pakollinen ruotsin kieli

Därför glömde jag svenskan, eli mikä ruotsissa mättää

[Sama suomeksi alempana]

Bilden visar det äldsta bevarade exemplaret av Finlands vapen. Det befinner sig i Gustav Vasas gravmonument i Uppsala domkyrka. Ett fint exempel av det långa och rika sambandet mellan Finland och Sverige, och också mellan finskan och svenskan.

En gång var Uppsala min hemstad i två år. Då hade jag mycket nytta och glädje av att kunna svenska, och jag använde det gärna. Ändå har jag praktiskt sett glömt bort svenskan efter det. Visst är det bara lättare för mig att snacka och skriva finska, men det finns en annan orsak.

"Ruotsi ei ole mistään muusta pois"

"Eihän se ole mistään muusta pois!"

Tämä on pakkoruotsikeskustelun typerin argumentti – ja samalla tärkein, sillä siinä on koko kiistan ydin. Ruotsin opiskelun vastustamisessa ei olisi mitään järkeä, jos se ei olisi jostain muusta pois.

Ihmiselämä on rajallinen. Kaikki mitä teemme on pois mahdollisuuksistamme tehdä jotain muuta. Koulun tuntikehys on hyvin rajallinen. Sitä rajoittavat sekä oppilaiden jaksaminen että kuntien rahojen rajallisuus. Kaikki mitä koulussa opiskellaan on pois mahdollisuuksista opiskella jotain muuta.

Korvataan uskonto taloustiedolla

Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset vaihtaisivat mieluiten peruskoulussa uskonnon tai ruotsin opinnot taloustietoon. Ajatus on erittäin kannatettava, sillä heikko talousosaaminen vainoaa ihmistä koko elämän kun taas taikauskon opettaminen lapsille aiheuttaa lähinnä vahinkoa.

Pakollinen ruotsin opiskelu vie aikaa tärkeämmiltä aineilta

Hallitusohjelman kirjaus toisen kotimaisen kielen pakollisuudesta yo-kirjoituksissa on paha virhe. Eva Tawasoli ja Mia Laiho kirjoittivat jo aiheesta hyvin perustellut puheenvuorot.

Ruotsin kieli on osa yleissivistystä, koska virkamiesruotsi

Kysymys ruotsin kielen pakollisuudesta on Perussuomalaisten kestoaihe. Profiloin itse itseni lähinnä vasemmistoliberaaliksi. En ole kuitenkaan ottamassa puoluepoliittisesti kantaa, vaan lähinnä kommentoimassa keskustelua. Avoin julkinen keskustelu on yksi toimivan demokratian ominaispiirteistä. Mm. liberalismin kaltaiset filosofiset teoriathan poikkeavat uskonnollisista ja perinnesidonnaisista sääntöjärjestelmistä juuri vaatiessaan moraalisilta uskomuksilta ja säännöiltä julkista perustelua ja oikeutusta.

Opetelkaatten kieliä svenssonit

Jos junttien pitää opetella ruattia, nii oisko se kohtuus et ruattalaiset opettelis enklantia ja muita itteään siveistyneempiä kieliä? 

Ai niinhän ne on tehneetikin, mutta suamalaisten häätyy nousta ensin se yksi taso ylöspäin, ennenku voidaan jatkaa seuraavaan kieleen...

Eihän tää katajaisen kansan tulevaisuus kovin hyvältä, ollaan yks kieli jäljessä globalisaatiosta ja maailmalla menestymisestä?

No jatketaan vanhalla linjalla ja pakotetaan potentiaaliset einsteinit tuhlaamaan aikansa ruotsin kielen opiskeluun, koska onhan se vaan niin V***N tärkeää.

 

Ruotsin kielen asemasta

Ruotsin kielen asema puhuttaa ajoittain. Ahvenanmaan edustajan taannoinen toiminta Pohjoismaiden Neuvoston suomen kielen käyttöä koskevassa äänestyksessä suututti monia. Toivottavasti suomen ja islannin kielen asema Pohjoismaiden Neuvostossa tulee vahvistumaan. ​Itse toimin Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenenä viime vaalikauden 2011-15.

Pakkoruotsi on vertaansa vailla oleva voimavara

Edustajia puolueettomasti aakkosjärjestyksessä lueteltuna keskustan, perussuomalaisten, ruotsalaisen kansanpuolueen sekä vasemmistoliiton eduskuntaryhmistä oli keskiviikkona 26.4. YLE Puheella keskustelemassa hallituksen puoliväliriihestä ja sen yhteydessä päätetyistä poliittisista linjauksista.

Kielivalinta vapaaehtoisena on seksikäs juttu

Suomen kielivähemmistöistä ruotsinkielisillä on todennäköisesti eniten osaamista ja resursseja luoda kulttuuria omalla kielellään. Svenska Kulturfonden jo yksinomaan pystyy tukemaan kokonaisia sanomalehtiä. En näe, että tämä osaaminen vaarantuisi vapaaehtoisen kielivalinnan myötä.

Kielivapauskeskustelu jatkuvasti harhateillä

Tahallisen väärinymmärtämisen trendin häikäilemättömimpiin puoliin lukeutuu toiminta, jossa jotain tiettyä poliittista instituutiota tai nykyistä lainsäädäntöä kohtaan osoitettu kritiikki sekä muutoksen halu johdatellaan ja kanavoidaan koskemaan kyseiseen teemaan liittyviä ihmisiä ja ihmisryhmiä. Viedään homma ihmisten iholle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä