KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Postmodernismi

Ne naurettavat kymmenet sukupuolet

Jos pitää valita yksi asia joka modernissa feministisessä identiteettipolitiikassa naurattaa ja huvittaa kriitikoistaan on ajatus kymmenistä eri sukupuolista. He lähestyvät asiaa varsin yksinkertaisesti; Biologisesti sukupuolielimistöjä on vähän ja niiden sisältämä potentiaali tuottaa lisääntymään pääseviä jälkeläisiä on kombinaatioiltaan vielä rajallisemmin. Sitä sanotaan että sukupuolia on kolmekymmentä. Puolisoni hihitteli sille että hän oli löytänyt Tumblrista paikan jossa sukupuolia olisi jopa yli viisikymmentä.

Susanna Koivula, Intergender-ideologia ja Hitlerin Mein Kampf

Tiesitkö sinä, että viime vuonna suhteellisen arvostettu tiedejulkaisu Sexuality&Culture julkaisi vertaisarvioidun tiedeartikkelin, jonka nimi suomennettuna on jotakuinkin: Takaoven kautta sisään: seksilelujen merkitys heteromiesten homovastisuuden ja transfobian kukistamisessa. Artikkelissa tutkija M. Smith osoittaa, että heteromiesten pakotettu, päivittäinen ja jatkuva anustapin käyttö auttaa homo- ja transhysteriaan, mikäli tälläinen hoitojakso kestää vähintään viikon. En tiedä teistä, mutta minä nauroin kuollakseni luettuani tästä.

Jordan Peterson – oikeiston online-oraakkeli

Kanadalainen psykologian professori Jordan Peterson vierailee parhaillaan Suomessa ja esiintyy loppuunmyydyille saleille. 

Yliopisto, politiikka ja puoluepolitiikka

Yliopistopolitiikasta ei keskustella tarpeeksi. Tässä teemasta pari näkökohtaa.  

Tiede olkikukkona

 

1.

Tarina eurooppalaisella uudella ajalla syntyneiden ja kehittyneiden erityistieteiden vaiheista on eri muodoissa kerrottu likipitäen kaikissa filosofian historioissa, mutta sen olennainen sisältö ei vielä ole kantautunut kaikkien korviin.

Joka päivä uutisoidaan uusi Trumpin kuolema

"Vaihtoehtoisten faktojen" seurauksena George Orwellin 1984 nousi taas myyntilistoille. Kun lueskelin Roland Barthesin kirjoitusta "Tekijän kuolema" (1968), se tuntui vähintään yhtä ajankohtaiselta.

Donald Trumpin katkeruus mediaa kohtaan näyttäisi ainakin osaltaan juontuvan siitä, ettei hän ymmärrä omaa jokapäiväistä kuolevaisuuttaan.

Perinteisellä konservatiivilla on tiukkaa

Elämme erikoisia aikoja. Minun on kenties helpompaa huomata tämä kuin monen. Ihan sen takia että olen konservatiivi. Heidän elämänsä on nykyisin hyvin vaikeaa ja kummallista. Ja suurin syy tähän on se joukko joka kutsuu itseään konservatiiveiksi. Mutta jotka oikeasti ovat jotain muuta. Jotain joka tarvitsisi uuden nimen (((cuckservative))).

Toimeen tulemisesta

Fanitan usein antisankareiden perään. Mutta on minulla silti tavallaan yksi sankarikin. Vanhan ajan televisio tuotti sellaisen sarjan kuin "Ihmemies MacGyver". Sarjan sankarina toimiva Angus MacGyver oli siitä mielenkiintoinen hahmo, että hän tuli toimeen lähes kaikkien kanssa. Itse en ole kovin mukava ihminen, mutta olen kuitenkin jossain määrin yrittänyt tavoitella tätä samaa. Onnistumisen kanssa on vähän niin tai näin.

Luomukset, tekeleet, illuusiot - ja muut helposti korjattavat pahat asiat

Jokainen osaa puhua sosiaalisista konstruktiosta. Tässä yhteydessä puhutan synynymitasolla kulttuurirelativismista ja monista muista vastaavista asioista. Usein näissä kororstuvat myös sellaiset teemat kuin absurdius, valta ja instituutiot ja hierarkiat. Onkin hyvin oleellista miettiä mitä sanoo vaikka feministi joka sanoo että sukupuoli on sosiaalinen konstruktio. Mitä tämä tarkoittaa?

Esimerkin kautta.

Miksi meillä on skandaaleja?

Timo Airaksinen on kirjoittanut tekstin "Skandaali muinaisjäänteenä". Se on luettavissa ainakin kirjasta "opin filosofiaa - filosofian opit". Hän kirjoittaa siinä siitä miten skandaalit vaativat tietynlaista pohjaa. Joka taas on vieras postmodernismin mukaiselle maailmalle. Tämä kirjoitus on tehty sen vuoksi että koen että jos postmoderni maailma tukahduttaa skandaalit, niin sitten emme elä ainakaan postmodernissa maailmassa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä