KaiHaavisto Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Sekularismi

Jyrkkä uskontokielteisyys sopii ainakin teineille ja älyllisesti laiskoille

Ateisti tässä terve. Mielestäni uskonnollisten ihmisten pitäminen urpoina vain siksi, että he uskovat asioihin, joihin en itse usko, ilmentää useimpien aikuisten tapauksessa silkkaa älyllistä laiskuutta. Se voi toki olla hyvinkin tarpeellinen vaihe käydä läpi vaikkapa uskontoon indoktrinoidulle teini-ikäiselle, joka on ensimmäistä kertaa löytänyt sellaisia näkökulmia, jotka auttavat kyseenalaistamaan dogmia, ja ehkäpä kokenut vapautumista uskonnon kahleista.

Kurdit ovat islamistien pahin painajainen – Kurdistan tunnustettava itsenäiseksi

Kurdit ovat yksi suurimmista kansakunnista, joilla ei ole omaa valtiota. Kurdeja asuu yhteensä noin 25–35 miljoonaa Turkissa, Irakissa, Syyriassa, Iranissa ja Armeniassa. Pohjois-Irakin kurdialue aikoo järjestää tämän vuoden syyskuussa kansanäänestyksen, jossa punnitaan jatkaako se Irakin osana vaiko itsenäisenä valtiona.

Terroristit ovat islamismin lähetyssaarnaajia

Kun islamisti räjäyttää pommin, ohjastaa kulkuneuvonsa väkijoukkoon tai ampuu ihmisiä kuoliaaksi, muistuttaa länsimainen älymystö kilvan, ettei islamisti missään tapauksessa edusta islamia missään muodossa vaan on syrjinnän, rasismin, rodullistamisen ja eriarvoistamisen uhri. Kestolatteus on todeta, että osapuilleen 99,99999 % muslimeista ei koskaan syyllisty terroritekoihin. Kaikkihan tämän tietävät, eikä siinä pitäisi olla vastaansanomisen sijaa piinkovalla rasistillakaan.

Kuinka perustuslaillisten oikeuksien pyytäminen koetaan painostukseksi

Uskonto on yleisesti ottaen vaikea aihe. Se vaatii paljon sosiaalista tasapainoilua. Tästä hyvän esimerkin antaa äitini. Olimme aivan vähän aikaa sitten puhelimessa. Siinä keskustellessaan hän koki tarpeelliseksi nostaa esiin maailmankuvaeromme; Hän kertoi olevansa tyytyväinen siitä, että hän ei ole mitenkään puuttunut "uskonelämääni". (Sana oli mielestäni vähintään hitusen onnahtava, mutta hän käytti sitä.)

Olin aluksi, muutamat ensimmäiset sekunnit, hieman huvittunut tästä huomautuksesta.

Kauhistelijoiden voima

Algoritmit ovat nykyään kenties tehokkain tapa käyttää näkymätöntä valtaa.

Siltä se näyttää kun kirkosta katsoo

"Nykyinen institutionaalinen uskonto repii itseään kappaleiksi ulkoapäin ja luhistuu samalla sisältäpäin."
(John Spong)

Se ainut teoria ateisteista

Helsingin Sanomissa oli Jukka Hautalan kirjoitus uskonnon ja julkisen tilan roolista. Siinä oli tekstin sisältöä hyvin tiivistävä otsikko "Suomalaiset ovat sisäistäneet ajatuksen, ettei uskonnon pidä näkyä – maahanmuutto pakottaa pohtimaan ajatusta uudestaan". Itse teksti tuo esille idean, jossa "Viime vuosikymmeninä uskonto on siirretty julkisesta tilasta yksityisyyden alueelle.

Uskonvapauden edistäminen Suomessa

Ranskan hovioikeus on määrännyt Publierin pikkukaupingin poistamaan kaupungin puistosta sakkorangaistuksen uhalla pyhää neitsyt Mariaa esittävän patsaan, sillä se rikkoo Ranskan lakia. Ranska on sitoutunut edistämään uskonnollista neutraliteettia ja Ranska onkin yksi Euroopan sekulaareimmista maista, eli tavoitteissaan se on onnistunut hyvin toisin kuin mikään muu Euroopan maa kuten Suomi.

Status Quon tikkaat

"Atlas Obscura" kertoo erikoisesta tilanteesta jonka keskiössä ovat vuosisatoja vanhat tikapuut. Jerusalemin Pyhän haudan kirkossa on seinämälle unohdetut tikapuut. (Ensimmäinen maininta tikkaista on vuodelta 1757) Ne eivät ole mikään symboli Jaakobin unesta. Se ei yhdistä taivasta ja maata. Kyseessä ovat tavalliset tikapuut. Niiden siirtäminen ei onnistu koska paikka on merkittävä useille uskonnoille.

Täällä radio Jarovaja

Viime päivinä "tietynkristilliset" uskonnolliset ihmiset ovat puhuneet paljon Venäjän uudistuneesta suhteesta uskonnonvapauteen. Tämä ei ole ihmetyttävää. Sillä olen itsekin hyvin huolissani Venäjän suhtautumisesta asiaan. Mielestäni sivistysvaltio ei rakentele mitään joka edes etäisesti muistuttaa Jarovajan lakipakettia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä